poniedziałek, 6 czerwca 2016

Grillowana pierś z kurczaka soczysta idealny przepis

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się sprawdzonym sposobem na filety z kurczaka. Marynata w gruncie rzeczy prosta, naturalna ze świeżym tymiankiem i zsiadłym mlekiem. Marynata sprawdzi się doskonale do innego mięsa. Polecam!



Marynata na jedną dużą podwójną pierś

około 150 ml mleka zsiadłego, kefiru lub maślanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki keczupu lub łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 ząbek posiekanego czosnku
po szczypcie ziół prowansalskich suchych, ostrej i słodkiej papryki
około 4 -5 g soli na 1 kg mięsa ( u mnie nieco mniej niż płaska łyżeczka)

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Z podanych składników przygotowuje marynatę i obtaczam w niej każdy kawałek porcjowanego mięsa. Wkładam mięso do lodówki na minimum 2-3 godziny, jesli to drobiowe, ale będzie jeszcze lepsze, kiedy zostawimy w marynacie do następnego dnia. Mięso wieprzowe, jak karkówka, wołowina niech się kruszy minimum całą noc do 24 godzin.

Grilluję około 3-4 minuty z każdej strony do zrumienienia na węglach dobrze rozpalonych-powinny być bardzo jasne, jakby spopielone. Wtedy jest idealna temperatura. W trakcie można mięso polać resztkami marynaty lub opryskiwać wodą. Niczym mięsa nie polewałam. Wyszło super. Staram się nie przedłużać czasu opiekania, bo nawet najlepsza marynata nie poradzi sobie z nadmiernym osuszaniem i ze smacznego mięsa zrobi się niesmaczna podeszwa.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 30 maja 2016

Zapiekanka ziemniaczana najlepsza z mięsem mielonym, pieczarkami... przepis

Witam Kochani! Dzisiaj publikuję kolejny przepis na życzenie Widzów. Polecam sprawdzone połączenie składników i jak zawsze przygotowanie z dołączonym filmikiem. Super specjał z chrupiącą, rumianą skórką, na sprawdzone danie dla 4 osób.




Składniki na formę o średnicy 29-30 cm

12-13 sztuk sporych ziemniaków
250 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
kilka pokrojonych pomidorów bez skóry lub pomidory z puszki
2-3 jajka
100 g startego sera o łagodnym smaku
mała cebula
150 ml jogurtu
150 ml śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku
zielenina (koperek, szczypior)
świeże zioła lub suszone na przykład łyżeczka ziół prowansalskich
po szczypcie: papryki ostrej i pieprzu ziołowego
łyżeczka miodu lub cukru
łyżka tłuszczu do smażenia
sól do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowanie na filmie

Obrane umyte ziemniaki kroję w plastry o grubości około 8 mm. Wkładam na wrzątek i gotuję 3-4 minuty a właściwie krótko, jak tylko zrobią się takie nie twarde, ale i nie miękkie- nie mogą się rozlatywać. Odcedzam.


FARSZ: Mielę kawałek mięsa. Dodaję mięso do zeszklonej cebuli pokrojonej w talarki. Krótko podsmażam i jak tylko się zetnie, dodaję pieczarki. Przyprawiam wstępnie do smaku. Dodaję, po około 2 minutach pomidory, świeże zioła posiekane z czosnkiem, ciut cukru dla zrównoważenia smaku i jeszcze duszę całość kolejne 2 minuty. Na koniec dosypuję posiekany koper i szczypior. Mieszam i zestawiam z grzania.

Układam połowę talarków ziemniaczanych na spodzie formy, wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem. Ziemniaki oprószam solą, ostrą papryką i szczyptą ziół prowansalskich. Wykładam farsz. Uciskam całość delikatnie praską do ziemniaków i wykładam pozostałe ziemniaki. Podobnie oprószam je minimalną ilością soli i przypraw. Polewam całość sosem jajecznym z dodatkami - (SOS: jajka bełtam z jogurtem, śmietaną, większą częścią startego sera, iołami, zieleniną, szczypta soli, papryki ostrej).
Posypuję wierzch pozostałym startym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C. na około 35 minut. Jeśli zapiekanka słabo się zrumieni, dopiekam ją jeszcze przez 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 27 maja 2016

Kapusta młoda z patelni w 5 minut jak zrobić?

Witam Kochani. Sezon na młoda kapustę trwa. Warto sięgać po nią, bo warzywo ma praktycznie wszystko co trzeba i do tego tanie. Więcej o kapuście znajdziecie tutaj. Wzdęcia nie są dotkliwe, jeśli kapustę sparzy się przed zasadniczym gotowaniem i nie przesadzi się z tłustymi dodatkami.





Składniki na 3-4 osoby

Mała kapusta biała młoda lub połówka większej
kawałek wędzonki lub tłuszczu do podsmażenia cebuli
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
świeże zioła - oregano, tymianek
1 spory ząbek czosnku
zioła suszone - na przykład solidna szczypta ziół prowansalskich, szczypta chili,
łyżeczka cukru lub miodu
2 łyżki octu owocowego
sól do smaku
duża patelnia

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Pokrojoną kapustę na kawałki opłukuje na sicie pod bieżącą wodą i dodatkowo polewam wrzątkiem - taki zabieg naprawdę w dużym stopniu eliminuje niepożądane objawy a przy okazji zmniejsza nadmiar chemicznych składników, użytych w jej hodowli.

Pokrojoną wędzonkę rumienię na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli wędzonka bardzo chuda można dodać ciut masła lub oleju. Po chwili dodaję pokrojoną cebulkę, posiekany czosnek z ziołami i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam i przyprawiam całość solą, cukrem, ziołami, pieprzem. Duszę pod przykryciem 34 minuty. Na pół minuty przed końcem dodaję ocet. Na koniec jeszcze wrzucam posiekany szczypior-mam go akurat teraz w ogrodzie najwięcej, ale jesli macie koper będzie idealnie. Mieszam i zestawiam z grzania.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 18 maja 2016

Sernik na zimno. Pyszota!!! Łatwy przepis

Witam Kochani na słodko. Ten sernik jest fantastyczny! Rozpływa się w ustach i super wygląda. Dedykuje go Wszystkim mamom z okazji nadchodzącego Święta wraz z najlepszymi życzeniami. Tym prostym przepisem postarałam się odpowiedzieć na często zadawane mi ostatnio pytanie: jakie ciasto najlepiej zrobić dla mamy... Właśnie takie, moim zdaniem sprawdzi się bankowo! Polecam!



Składniki na tortownicę o średnicy około 25 cm

około 600 ml serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30 %
około 300 g biszkoptów
kilka łyżeczek cukru drobnego, (więcej cukru w przypadku serka niesłodzonego- trzeba po prostu próbować masę)
około 100 ml ponczu (woda zimna przegotowana zmieszana z niewielką ilością soku z cytryny)
10 g żelatyny (5 łyżeczek z małym brzuszkiem)
1 łyżka kakao
2 galaretki truskawkowe na 800 ml wody
40-50 dag ładnych truskawek

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Tortownice dobrze jest wyłożyć folią spożywczą, zwłaszcza boki, jak forma blaszana

Na spód układam biszkopty. Smaruję ponczem. Po tej czynności, lubię posypać kakao na biszkopt, czy inne ciasto spodnie, bo świetnie kontrastuje i zyskuje przez to na wyglądzie, ale śpieszyło mi się..., no i tym kakao posypcie biszkopty za mnie, będzie jeszcze ciekawiej.

Do żelatyny w szklance dodaję 3-4 łyżki zimnej wody i chwilę czekam aż spęcznieje. Dodaję około 50 ml śmietany kremówki i wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą. Najlepiej nie mieszać od razu a poczekać chwilę, jak całość zmięknie i dopiero zamieszać.

Miksuję śmietanę kremówkę. Dodaję cukier. Kiedy śmietana jest kremowa - lepiej za długo nie miksować, żeby nie przebić śmietany, dodaję serek i krótką chwilę miksuję do połączenia. Do lekko gorącej dobrze rozklejonej żelatyny dodaję kilka łyżeczek masy. Mieszam energicznie i wlewam do masy serowej. Miksuję całość natychmiast na dużych obrotach i krótko. Wlewam masę serowo-śmietanową na biszkopty (o i tu właśnie się pośpieszyłam, ale i tak wyszło super), wyrównuję i układam resztę biszkoptów, owoce. Wkładam do lodówki na godzinę.


Przygotowuję w międzyczasie galaretkę i tężejącą zalewam wierzch. Ponownie wkładam ciasto do lodówki. Po kilku godzinach ciasto gotowe! Pychota!!!


Życzę  smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 16 maja 2016

Klopsiki rybne mniaaamm z pieczarkami w sosie pomidorowym przepis

Witam Kochani. Polecam dobry sposób na pyszną rybę. Ryby w diecie to zdrowa opcja i warto je spożywać, Przygotowałam przepis dla Tych z Was, którzy nie przepadają ani za jej zapachem ani smakiem. Dodatek imbiru, pieczarek, naturalnych przypraw ziołowych, naprawdę robi cuda. Wypróbujcie prosty przepis!


Składniki na ok. 3 porcje

około 40 dag filetów rybnych - 3 średniej wielkości filety
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
kawałek imbiru- około dwóch łyżeczek po posiekaniu
2-3 pieczarki pokrojone grubiej
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki kaszy manny z małym brzuszkiem
1 jajko lub ciut wody, jeśli masa rybna jest bardzo gęsta
2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół - u mnie tymianek i oregano
ciut suszonych ziół- papryka mielona, pieprz ziołowy

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Odmrożony filet miksuję w rozdrabniaczu z kaszą manną, musztardą, cebulką, połową przypraw, połowa imbiru, szczyptą soli i odrobiną ziół suszonych- papryka, pieprz ziołowy.

Do masy rybnej dodaję posiekany szczypiorek (około 1 łyżki) i mieszam łyżką. Formuję średniej wielkości klopsiki. Układam na rozgrzanym tłuszczu i krótko smażę do zrumienienia. Dodaję resztę cebulki, imbiru, ziół. Zaraz potem dosypuję pieczarki, czosnek i ciut soli. Od momentu dodania czosnku chwilę podsmażam-czosnek nie może się przypalić i podlewam całość na początek około połową szklanki wody. Duszę około 2 minut. Dodaję jeszcze około szklanki wody.

Mąkę rozrabiam w szklance w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaję do niej koncentrat, Mieszam. Dopełniam szklankę wodą i znowu mieszam. Wlewam do klopsików. Mieszam. Próbuję. Doprawiam jeśli trzeba i gotuję krótko na małym ogniu. Na koniec dodaję kolejną porcję zieleniny. Czas przygotowania - samo gotowanie to tylko jakieś 5 minut a przygotowanie, siekanie, drobienie, formowanie około 10 minut. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 11 maja 2016

Sernik Smakuś z masą owocową i biszkoptem

Witam Kochani. Polecam przepis na przepyszny sernik z masą owocową. Wykorzystałam wprawdzie jeszcze owoce z przetworów,, ze słoika, ale sezon na truskawki lada chwila.




Składniki na dużą formę 25 cm x 39 cm

Biszkopt z 8 jaj KLIK lub około 600 g biszkoptów

Masa serowa


około 1kg twarogu półtłustego lub ser z wiaderka
5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
aromat
szczypta soli
kilka łyżek mleka (opcjonalnie)

Masa owocowa


około 850 ml masy zmiksowanej z owoców -użyłam wiśni ze słoika
około 150 ml soku albo kompotu
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku w przypadku miksowania świeżych owoców mniej słodkich


Poncz



około 250 ml wody zimnej przegotowanej
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru

dodatkowo: 

1 łyżka kakao,
krem budyniowy KLIK lub polewa KLIK
trochę startej czekolady





Przygotowanie sernika

Zobacz przygotowanie na filmie KLIK 




Wystudzony biszkopt dzielę na dwa płaty

Nasączam spodni płat połową ponczu i posypuję kakao

Miksuję żółtka z cukrem na gładko, z czego około 1/5 cukru zostawiam do utrwalenia piany.

W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy jest sztywna dodaję resztę cukru i chwilę jeszcze ubijam.

Do zmiksowanych żółtek z cukrem dodaję ser zmielony, ale mozecie dodać ten z wiaderka, którego nie trzeba mielić. Dodaję mąkę ziemniaczaną, aromat i miksuję wszystko na jednolitą masę. W przypadku twarogu może okazać się, że masa jest  bardzo gęsta, więc warto dodać ciut mleka i masę rozrzedzić. Wtedy lekko połączy się z pianą z białek. Pianę z białek dodaję do masy na dwa razy, jeśli gęstsza a jak rzadsza to daję pianę na raz i krótko mieszam całość łyżką tylko do połączenia. Wylewam na biszkopt i piekę około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C.

Do zimnego soku lub kompotu dodaję żelatynę. Po chwili kiedy spęcznieje wstawiam naczynie do rondelka z gorącą wodą, żeby się dobrze rozpuściłą (co jakiś czas mieszam). Gorącą rozklejoną ciekłą żelatynę wlewam do zmiksowanych owoców i energicznie mieszam całość. Żeby było szybciej, można wstawić do zimnej wody lub lodówki i mieszać co jakiś czas, żeby równo tężała.

Tuż przed wyłożeniem masy owocowej nasączam drugi płat biszkoptu

Tężejącą masę wykładam na zimny sernik i nakrywam drugim biszkoptem. Smaruję biszkopt cienką warstwą kremu budyniowego i posypuję tartą czekoladą, Ciasto pyszne, szczególnie po kilku godzinach. Polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 4 maja 2016

Zupa szczawiowa w kilka minut przepis

Witam Kochani. Zupa szczawiowa jest najlepsza na wiosnę a mój sposób jest bardzo prosty. Pomaga mi w tym w kilka sekund ulubiony pomocnik - blender.



Składniki na 4 porcje

kilka deko szczawiu -2-3 garście
2-3 łyżki śmietany (u mnie mix pół na pół z jogurtem)
mała posiekana cebula plus łyżka tłuszczu do jej podsmażenia
1 łyżka ze sporym brzuszkiem mąki pszennej lub nieco mniej ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz według uznania

dodatkowo: 

ugotowane ziemniaki lub na przykład makaron czy kasza
1, 5 litra wody gotującej
4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Szczaw pozbawiam ogonków. Opłukuję w wodzie. Wstawiam garnek z około 1,5 lita wody na grzaniu. Osączony szczaw upycham w blenderze. Dodaję do niego śmietanę, jogurt, mąkę, przyprawy, trochę wody, cebulkę zrumienioną. Miksuję całość i wlewam do wody, kiedy ta właśnie zaczyna się gotować. Mieszam całość i zaraz jak się zagotuje zestawiam z grzania. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...