środa, 18 maja 2016

Sernik na zimno. Pyszota!!! Łatwy przepis

Witam kochani na słodko. Ten sernik jest fantastyczny! Rozpływa się w ustach i super wygląda. Dedykuje go Wszystkim mamom z okazji nadchodzącego Święta wraz z najlepszymi życzeniami. Tym prostym przepisem postarałam się odpowiedzieć na często zadawane mi ostatnio pytanie: jakie ciasto najlepiej zrobić dla mamy... Właśnie takie, moim zdaniem sprawdzi się bankowo! Polecam!



Składniki na tortownicę o średnicy około 25 cm

około 600 ml serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30 %
około 300 g biszkoptów
kilka łyżeczek cukru drobnego, (więcej cukru w przypadku serka niesłodzonego- trzeba po prostu próbować masę)
około 100 ml ponczu (woda zimna przegotowana zmieszana z niewielką ilością soku z cytryny)
10 g żelatyny (5 łyżeczek z małym brzuszkiem)
1 łyżka kakao
2 galaretki truskawkowe na 800 ml wody
40-50 dag ładnych truskawek

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Tortownice dobrze jest wyłożyć folią spożywczą, zwłaszcza boki, jak forma blaszana

Na spód układam biszkopty. Smaruję ponczem. Po tej czynności, lubię posypać kakao na biszkopt, czy inne ciasto spodnie, bo świetnie kontrastuje i zyskuje przez to na wyglądzie, ale śpieszyło mi się..., no i tym kakao posypcie biszkopty za mnie, będzie jeszcze ciekawiej.

Do żelatyny w szklance dodaję 3-4 łyżki zimnej wody i chwilę czekam aż spęcznieje. Dodaję około 50 ml śmietany kremówki i wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą. Najlepiej nie mieszać od razu a poczekać chwilę, jak całość zmięknie i dopiero zamieszać.

Miksuję śmietanę kremówkę. Dodaję cukier. Kiedy śmietana jest kremowa - lepiej za długo nie miksować, żeby nie przebić śmietany, dodaję serek i krótką chwilę miksuję do połączenia. Do lekko gorącej dobrze rozklejonej żelatyny dodaję kilka łyżeczek masy. Mieszam energicznie i wlewam do masy serowej. Miksuję całość natychmiast na dużych obrotach i krótko. Wlewam masę serowo-śmietanową na biszkopty (o i tu właśnie się pośpieszyłam, ale i tak wyszło super), wyrównuję i układam resztę biszkoptów, owoce. Wkładam do lodówki na godzinę.


Przygotowuję w międzyczasie galaretkę i tężejącą zalewam wierzch. Ponownie wkładam ciasto do lodówki. Po kilku godzinach ciasto gotowe! Pychota!!!

wpis.27.05.2016  Oto pyszny sernik przygotowany przez Panią Marię Muskala:


Życzę  smacznego!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Sernik na zimno króluje u mnie przez ostatnie weekendy regularnie. Dziś brzoskwiniowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach te serniki... Ulubione... myslę, że wszędzie

      Usuń
  2. Świetny przepis, mam ochotę na sernik na zimno i spróbuję go zrobić z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Janinko. Dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja preferuję jabłecznik, lecz nie wykluczone, że z przepisu skorzystam :)
    zapraszam również do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłecznik też wspaniały a na sernik namawiam/ Dziękuję za zaproszenie

      Usuń
  5. Każda mama byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - ja bym była a może będę???

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam,mogę napisać tylko jedno-pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie przepisu!!! Pozdrawiam

      Usuń
  7. witam same smakołyki i pysznosci tutaj zapraszam na bloga własnie juz go jadłam super pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za odwiedziny i zaproszenie. Cieszę się, że sernik smakował. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...