poniedziałek, 6 czerwca 2016

Grillowana pierś z kurczaka soczysta idealny przepis

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się sprawdzonym sposobem na filety z kurczaka. Marynata w gruncie rzeczy prosta, naturalna ze świeżym tymiankiem i zsiadłym mlekiem. Marynata sprawdzi się doskonale do innego mięsa. Polecam!



Marynata na jedną dużą podwójną pierś

około 150 ml mleka zsiadłego, kefiru lub maślanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki keczupu lub łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 ząbek posiekanego czosnku
po szczypcie ziół prowansalskich suchych, ostrej i słodkiej papryki
około 4 -5 g soli na 1 kg mięsa ( u mnie nieco mniej niż płaska łyżeczka)

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Z podanych składników przygotowuje marynatę i obtaczam w niej każdy kawałek porcjowanego mięsa. Wkładam mięso do lodówki na minimum 2-3 godziny, jesli to drobiowe, ale będzie jeszcze lepsze, kiedy zostawimy w marynacie do następnego dnia. Mięso wieprzowe, jak karkówka, wołowina niech się kruszy minimum całą noc do 24 godzin.

Grilluję około 3-4 minuty z każdej strony do zrumienienia na węglach dobrze rozpalonych-powinny być bardzo jasne, jakby spopielone. Wtedy jest idealna temperatura. W trakcie można mięso polać resztkami marynaty lub opryskiwać wodą. Niczym mięsa nie polewałam. Wyszło super. Staram się nie przedłużać czasu opiekania, bo nawet najlepsza marynata nie poradzi sobie z nadmiernym osuszaniem i ze smacznego mięsa zrobi się niesmaczna podeszwa.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką grillowaną pierś.
    Polecam sosy firmy Folwark, do grilla idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wizytę i poradę. Polecam marynatę.

      Usuń
  2. Właśnie szukałam przepisu na marynatę !! Dziękuję bardzo !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu i już jestem ciekawa, jak Ci zasmakuje. Miłego grillowania. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Nie mogę się oprzeć i nie spróbować samemu. Grilowany kurczak jest niesamowicie smaczny i wiem, że się nie zawiodę na tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste! Polecam! Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.