Składniki
biszkopt jasny z 3 lub 5 jaj LINK do przepisu na biszkopt jasny z 5 jaj, LINK biszkopt jasny z 3 jaj
biszkopt ciemny z 3 lub 5 jaj LINK przepis na biszkopt kakaowy z 5 jaj, LINK biszkopt kakaowy z 3 jaj
około 400 ml śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki ponczu (3/4 szkl. wody+sok z połowy cytryny, łyżeczka cukru+ciut alkoholu-alkohol opcjonalnie)
3 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki +2-3 łyżki wody lub inny mus z owoców (polecam brzoskwinie, nektaryny)
polewa czekoladowa - polecam przepis na lśniącą polewę LINK
Przygotowanie
Nasączam wystudzony biszkopt ciemny, który u mnie jest na spodzie. Układam warstwę kremu budyniowego. Na krem układam biszkopt jasny. Kolejność biszkoptu do wyboru, jak wolicie. Nasączam biszkopt jasny, Wierzch polewam masą śmietanową, którą przygotowałam następująco - rozkleiłam galaretkę w 1/3 szklanki gorącej wody trzymając ją w rondlu z gorącą wodą, żeby była dość ciepła. Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, którą możecie zastąpić serkiem mascarpone. Dodaję zmiksowane na gładko owoce, albo taki domowy zimny dżem zmiksowany z odrobiną wody. Łącze obie masy. Do szklanki z ciepłą galaretką dodaję kilka łyżeczek ciepłej galaretki. Mieszam energicznie i dodaję do masy. Miksuję krótko całość, która dość szybko tężeje, dlatego zaraz wykładam ją na wierzch ciasta. Wkładam ciasto do lodówki na 30 minut. Ciepłą polewą szybko polewam ciasto. Letnia polewa matowieje i trudniej się rozprowadza.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika