piątek, 18 września 2015

Jabłka tarte do słoików na szarlotkę lub dżem przepis

Oprócz dobrych jabłek Antonówek polecam na masę do jabłeczników współcześnie popularny gatunek Kortland - owoce dość smaczne i jaśniejsze od innych. Przetwory z jabłek na szarlotkę, do rolady czy po prostu jako dżem do kanapek, robię kilka razy w roku w niedużych ilościach, żeby mieć masę z owoców pod ręką do ciasta.


Składniki na około 5 słoików o pojemności 0,5 litra


około 7 kg jabłek
szklanka cukru lub ilość według uznania
4-5 sztuk goździków
łyżeczka czubata cynamonu
trochę wody, jeśli jabłka mają mało wyciekającego soku

Przygotowanie


LINK do filmu z przepisem

Umyte jabłka bez skórek i gniazd ścieram na tarce i wstawiam do garnka, który najlepiej sprawdza się do smażenia, ale i tak zasada jest taka, że trzeba  często mieszać, jeśli chcemy mieć gęstą masę, która po włożeniu do słoika, nie wypadnie, gdy go odwrócimy do góry dnem. Jabłka dodałam na dwa razy. Kiedy się zagotowały i zeszkliły dodałam cukier. Jabłka dość szybko się smażą, zwłaszcza starte, dlatego częste mieszanie nie jest problemem. W trakcie dodaję rozdrobnione gożdziki - niewielką ilość, żeby podbić smak owoców a na koniec cynamon. Ten ostatni składnik nie koniecznie do użycia, bo nie każdy go lubi a i zdążymy go dodać przed samym użyciem. Wkładam gorąco masę do wyparzonych słoików. Zdejmuję z gwintu ręcznikiem papierowym zanieczyszczenia z dżemu i dobrze zakręcam, Pasteryzuję jabłka w słoikach około 30 minut w temperaturze poniżej wrzenia, czyli tak, żeby woda nie bulgotała. Dobrze wklęśnięte zakrętki to dowód na szczelne zamknięcie.
Polecam!

Życzę bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Idealne na zimę :) I bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie i również polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jabłek w sumie nie zaprawiam, bo właściwie są ciągle dostępne i można zrobić na świeżo, a w słoiczkach ciemnieją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, z jabłkami jak z truskawkami, ale ja lubię mieć kilka słoików pod ręką, do deserów lub ciasta

      Usuń
  4. Mało masz czytelników?
    Dodaj swojego bloga do katalogu na http://progrupa.webd.pl

    Lub poczytaj jak skutecznie blogować.

    OdpowiedzUsuń
  5. W ogrodzie mnóstwo jabłek więc już wiem jak je wykorzystam:) Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna zrobic taka mase bez cukru? Boje sie ze nie beda sie trzymac. W koncu cukier konserwuje. Pozdrawiam wierny czytelnik

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...