środa, 5 listopada 2014

Kotlety lub zapiekanka z dorsza i szpinaku

Dla amatorów szpinaku to smaczna wersja na główne danie z rybą. Jeśli jednak jesteście niecierpliwi i cenicie sobie minimalizm w kuchni - wystarczy tylko masę na kotlety uklepać łyżką w wysmarowanej formie ceramicznej i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

kotlety z dorsza i szpinaku z klasycznym sosem na bazie rosołu

Składniki

porcja na 4 osoby



około 0,5 kg fileta z dorsza (1 duży filet)
20 dag mrożonego szpinaku
1 kulka mozzarelli (około 150 g)
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajo (opcjonalnie do kotletów, czy zapiekanki) 
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia
patelnia z nieprzywierającą powłoką lub ceramiczna



Przygotowanie


Przepis na LINK




1. Posiekaną i posoloną nieco cebulę delikatnie podsmażam na maśle do zeszklenia. Dodaję posiekany czosnek, zioła, pieprz cayenski i zaraz dorzucam odmrożony szpinak. Mieszam często i redukuję nadmiar wody (przez 3-4 minuty na średnim ogniu). Odstawiam do wystudzenia.

2. Odmrożoną rybę uciskam, żeby dobrze osączyć z wody i kroję w średnią kostkę. Mniej więcej w podobną kostkę kroję mozzarellę i dodaję do ryby. Dokładam podsmażony szpinak, połowę ilości bułki tartej, szczyptę soli, pieprzu i mieszam delikatnie, żeby nie miażdżyć składników. Formuję z masy niewielkie kotlety i smażę tradycyjnie, jak kotlety mięsne przez 2-3 minuty z każdej strony.




Kotlety z dodatkiem sera miękną na patelni, dlatego przyda się płaska łopatka do przewracania. Zaraz po wyjęciu kotlety tężeją i nie mają tendencji do rozwalania się.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


niedziela, 2 listopada 2014

Kiszona surówka w słoiku najlepszy przepis

Wartość domowych kiszonek jest bezcenna, zwłaszcza od jesieni po wiosnę. To jeden z lepszych sposobów ochrony przed przeziębieniem i spadkiem odporności. Aby mieć pod ręką swojską surówkę, bardzo wygodną w przygotowaniu, wystarczy tylko cyklicznie robić przetwory. Porcję ukiszonych warzyw wystarczy doprawić do smaku, dodać 2-3 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno i przystawka do obiadu jak marzenie.



Można zrobić od razu większą ilość przetworów na całą zimę, ale najsmaczniejsze są te kiszonki, które przechowuje się w chłodnym miejscu do dwóch-trzech miesięcy i wówczas można mniej dodać soli niż podałam poniżej. Starsze są zbytnio przekwaszone i niesmaczne. Dlatego lepiej robić je na przykład, co dwa tygodnie. Dodam, że już po około 2-3 tygodniach od przygotowania, po fermentacji, w optymalnej temperaturze 20-25 stopni C. warzywa są gotowe do spożycia. Po tym czasie słoje przenosimy do chłodnych, ciemnych pomieszczeń, tym razem z temperaturą poniżej 15 stopni C. Napoczęty słoik również przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu lub w chłodziarce, żeby był pod ręką do przygotowania bardzo smacznej i zdrowej surówki.


 Składniki

przepis na około 2 kg masy surówkowej

połówka średniej białej kapusty
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
połówka średniego selera
2 średnie cebule
4-5 łyżeczek z małym brzuszkiem soli - około 2,5 dag soli- ilość soli lepiej zmniejszyć, jesli chcemy konsumować zaraz po ukiszeniu 
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie surówki do kiszenia


1. Kapustę dzielę na części wygodne do ścierania na szatkownicy. Myję pod bieżącą wodą, osączam i ścieram na cienkie pasemka. Posypuję kapustę połową ilości soli i tłuczkiem od ziemniaków ubijam ją w misce przez kilka chwil aż zwilgotnieje.

2. Do kapusty dodaje umyte warzywa, starte na tarce - marchew, pietruszkę i seler. Obraną cebulę kroję wzdłuż na pół i w półplasterki, czyli piórka. Dodaję resztę soli. Chwilę jeszcze ubijam całość. Dodaję gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie. Mieszam i partiami układam w słoju. Każdą porcję również ubijam, żeby zacieśnić surówkę w naczyniu i wyciągnąć sok z warzyw, który jest tuż przy ich powierzchni.. Zostawiam trochę luzu w słoju pod zakrętką, by w czasie fermentacji, gazowania sok z warzyw nie uciekał na zewnątrz, pomimo, że dobrze zakręcimy słój. Dzięki fermentacji, która trwa około 3 tygodni w ciemnym miejscu i w cieple, tworzy się cudowny dla zdrowia, kwas mlekowy i znika równocześnie słony posmak przetworów. Po fermentacji przenoszę słoje do ciemnego i chłodnego miejsca.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika






czwartek, 30 października 2014

Mega kruchy spód do ciast

Jak zrobić dobre ciasto kruche? Właściwie odpowiedź jest prosta
- trzeba użyć sprawdzonych składników, jak masło minimum 82 %. Z margaryną kruszon też wyjdzie bardzo dobrze, ale wcześniej trzeba ją przetestować, bo niektóre z nich, zamiast dobrych olejów roślinnych mają w składzie dużo wody.


Ciasto kruche z masą dyniową i serową.

Moja mama i babcia dodawała do kruchego łyżkę smalcu i efekt kruchego ciasta był fantastyczny. Osobiście wielokrotnie się przekonuję, ze ciasto kruche trzeba dobrze podpiec. Blade kruche krótko podpiekane łatwo wilgotnieje i nie koniecznie od masy serowej czy innej, przed którą zabezpieczamy smarując ciasto białkiem lub posypując mąką. Szybko chłonie wilgoć z otoczenia, jak choćby parę z gotowania wody. Jeśli pokroimy ciasto na stół zaraz na początku jest chrupkie a te kawałki, które zostają na drugi dzień, zwłaszcza z bladym kruchym nie smakują już tak rewelacyjnie. Ciasto warto przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym suchym miejscu. Wiele ciast można mrozić, ale kruche po zamrożeniu, choć ciągle dobre w smaku, niestety nie będzie już chrupiące.

Składniki



1/2 kilograma mąki uniwersalnej
250 g masła
1/2 szklanki cukru (daję niedużo cukru, bo z reguły masy, polewy są słodkie)
3 żółtka
płaska łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia (opcjonalnie, ciasto bez proszku też będzie kruche)
szczypta soli

Moja rada: można dodać kilka łyżek zimnej wody, żeby ciasto łatwiej się zarobiło

Przygotowanie


1. Mieszam na sucho mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia.

2. Dodaję do suchych składników żółtka, schłodzone rozdrobnione masło (masło można przymrozić i zetrzeć na tarce). Wyrabiam ciasto robotem na drobniutką kruszonkę. Jeśli będzie zbyt sucha, że nie da się jej sklepać w jedno ciasto, trzeba w trakcie dodać trochę rozdrobnionego masła lub 1-2 łyżki bardzo zimnej wody (wilgotność mąki bywa różna, więc regulujemy wodą lub mąką). Spłaszczam ciasto w misce, jak najkrócej dotykając je rękoma. Okrywam misę folią i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

3. Moja forma jest dość duża - 24 cm x 36 cm. Ciasto można krótko przerobić , wywałkować na placek, nawinąć na wałek i przenieść do formy, ale tym razem chcę zachęcić tych z Was, którzy nie lubią za dużo bałaganu wokół jednego ciasta. Nawiasem mówiąc - myślę podobnie a poza tym kruche na tym zyskuje, bo jest bardziej kruche. Kawałki ciasta rozkładam na czystej blasze, której nie smaruję. Ciasta kruche mają tak dużo tłuszczu, że smarowanie formy nie jest potrzebne. Podobnie rzecz się ma z blaszanymi foremkami do kruchych babeczek. Z tego też faktu jest korzyść dodatkowa, że ciasto dobrze przylega i dobrze się formuje. Spód robię grubszy ugniatając go praską do ziemniaków. Palcami formuje nieco cieńszy od spodu brzeg ciasta. Jeszcze tylko kilka dziobnięć widelcem, żeby ciasto nie wstawało w piekarniku podczas pieczenia.


4. Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut, grzałka góra-dół, pilnując, żeby ciasto dobrze się zrumieniło, ale nie przypaliło.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika






Ciasto kruche z dynią i serem

Wiem, że dynia ma wielu wielbicieli a po takim dynioserniku ich liczba na pewno wzrośnie... Bardzo łatwa do przygotowania puszysta masa serowa, pulchna po upieczeniu i tak samo prosta do zrobienia masa z dyni. Lubię poeksperymentować i tym razem potwierdzam trafne połączenie, bo sernik pychota. Bardzo polecam!!!




Składniki


kruchy spód (jeśli nie macie ulubionego przepisu na kruche, polecam mój sposób)
mogą być ciastka-herbatniki lub biszkopty (300 g)

Masa dyniowa


3 szklanki startej dyni (połówka niedużej dyni)
1,5 szklanki startej marchewki (2 średnie marchewki)
1/2 szklanki cukru
100 g rodzynek, wcześniej opłukanych na sicie i przelanych wrzątkiem
2 budynie śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
sok z 1 sporej cytryny
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub starta skórka z pomarańczy
1-2 łyżki alkoholu do namoczenia osączonych z wody rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie masy dyniowej


Warzywa ścieram na tarce lub w rozdrabniaczu. Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam 2-3 łyżki wody a na środek sypię cukier. Zanim zacznie się cukier karmelizować, tylko do koloru jasnego bursztynu, jeszcze dwa-trzy razy podlewam kolejne 2 łyżki wody, która dość szybko paruje, ale skutecznie zabezpiecza brzegi naczynia przed robieniem się skorupki. Dodaję do lekko karmelizowanego cukru startą dynię z marchewką i mieszam dokładnie. Cukier można dodać bezpośrednio do warzyw bez karmelizacji. Warzywa mieszam i duszę około 2 minut. Zestawiam z ognia i studzę. Potem dodaję budynie, rodzynki, sok z cytryny i dokładnie mieszam.

Składniki do masy serowej

250 g serka mascarpone lub białego twarogu półtłustego
4 białka
1 żółtko
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
aromat


Przygotowanie masy serowej

Białka ubijam na sztywno. Dodaję połowę ilości cukru i miksuję jeszcze minutę. 
W osobnej misie miksuję ser, jeśli to twaróg końcówką blendera. Dodaję żółtko, budyń, resztę cukru, aromat i miksuję tylko do połączenia na jednolitą masę. Dodaję niewielką część ubitej piany z białek i rozrzedzam masę serową, mieszając delikatnie łopatką lub dużą łyżką. Po czym dodaję resztę piany i znowu ostrożnie i krótko mieszam na puch.

Przygotowanie ciasta z masą dyniową i serową

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C na funkcji grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu. Upieczone chłodne kruche ciasto smaruję roztrzepanym białkiem. Wykładam masę dyniową. Wyrównuję i wylewam nań puszystą masę serową. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika poniżej środkowej półki na około 40 minut. W razie potrzeby obniżam temperaturę o 10 stopni. 
Polecam użyć mniejszej formy od mojej (u mnie 24 cm x 36 cm) lub zwiększyć składniki. Warstwy będą wyższe i zdecydowanie efektowniejsze. Moje ciasto ma wysokość około 4,5 cm.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



poniedziałek, 27 października 2014

Placki z dyni pyszne i szybkie

Jeśli miałabym oceniać walory dyni w skali od jednego do dziesięciu to dziesięć punktów dostaje za piękny ciepły pomarańczowy kolor, 10 punktów za wartości odżywcze i małą liczbę kalorii. Niestety za sam smak, dałabym jej nieco mniej. Jednakże niedoprawiona masa jarzynowa, choćby z takich ziemniaków jest również nijaka, więc trzeba dynie dobrze przyprawić, solą, pieprzem, ziołami, nutą słodyczy, na przykład z jabłka, czy marchewki...



Składniki

porcja na 4 osoby

2 szklanki startej dyni
1 starta średnia marchewka
1 starta średnia cebula
1 starty ząbek czosnku
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (nie żałujemy mąki, bo masa z dyni nie wiąże się tak dobrze, jak starte ziemniaki)
kilkanaście listków zielonej pietruszki
jedno starte jabłko lub 1-2 płaskie łyżeczki cukru 
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia

Sos jogurtowy na słodko


150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:  Mieszam składniki i gotowe

Sos chrzanowy na zimno


1 kopiasta łyżeczka chrzanu
ciut miodu
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
 łyżeczka posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
150 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (opcjonalnie)


Przygotowanie placków z dyni



1. Umytą dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub ostrym nożem. Miałam dwukilogramową dynię a do przepisu zużyłam miąższ z jej połowy. Wydobyłam dwie szklanki dyni (miara po rozdrobnieniu w blenderze). Jeśli chcemy zachować dynię do dekoracji, miąższ trzeba wydrążyć. W blenderze rozdrabniam także marchew, cebulę i czosnek.


2. Do startych warzyw dodaję natkę z pietruszki, jajo, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszam. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 22 października 2014

Sałatka z rzodkiewką szybko i pysznie

Witam cieplutko w pochmurny dzień. Na poprawę humoru polecam przygotować kolorowe lekkie danie idealne do głównego menu lub po prostu ot tak dla podjadania. Z kilku składników - główka sałaty, pęczek rzodkiewki...


Składniki do sałatki



główka sałaty
pęczek rzodkiewki
czerwona cebulka
garść nasion słonecznika bez łusek
4-5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy , oliwa z oliwek)
1-2 łyżeczka musztardy (zamiennikiem może być sok z limonki lub cytryny)
sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie sałatki



1. Sałatę i rzodkiewkę myję pod bieżącą wodą i osuszam. Kupione ziarno słonecznika warto przelać wrzątkiem, osączyć i dopiero podsuszyć i delikatnie zrumienić na patelni. 

2. Mieszam składniki sosu - musztarda, olej, sól, pieprz, cukier

3. Sałatę kroję nożem w spore kawałki, rzodkiewkę w plastry a cebulę dzielę na połowę i siekam w piórka. Dodaję podrumieniony słonecznik i krótko mieszam. Dodaję sos do sałatki i delikatnie mieszam. Gotowe. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 21 października 2014

Orzechowy Smakuś ciasto dla łasuchów

Nie zostawiajcie zbyt dużo orzechów włoskich na zimę, bo głównie teraz jesienią są najlepsze w smaku. Sama nie mam orzecha włoskiego, ale przecież o tej porze roku nie brak jego pysznych owoców na straganach. Na spód do orzechowego Smakusia upiekłam orzechowego murzynka.



Murzynek jako spód ładnie łączy się a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania. Dla kontrastu posłużyłam się jasnym biszkoptami, ale jeśli macie więcej czasu polecam płat biszkoptu z 3 jaj. Jako przełożenie sprawdził się znakomicie krem orzechowy i jasny krem budyniowy. Do tego jeszcze posypka z posiekanych orzechów i czekolady. Ciasto jest wyjątkowe - wygląda i super smakuje. Polecam!!!
Z porcji składników opisanych poniżej wychodzą dwa spore torciki o wymiarach 20 cm x 25 cm o grubości około 5 cm.



Składniki do orzechowego murzynka


szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
3 płaskie szklanki mąki tortowej pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki z brzuszkiem ciemnego kakao
3/4 szklanki letniego mleka
4 jaja
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki z brzuszkiem sodki albo proszku do pieczenia
szczypta soli

(u mnie spora forma 24 cm x 36 cm)

Składniki do orzechowego Smakusia


spód z ciemnego ciasta
2 kopiaste łyżki powideł śliwkowych lub dżemu np z czarnej porzeczki
300 g biszkoptów lub płat biszkoptu z 3 jaj
około 300 wystudzonego naparu z kawy
posypka z rozdrobnionych orzechów i czekolady

Przygotowanie ciasta orzechowego

1. Orzechy obieram ze skorupek. Opłukuję pod bieżącą wodą i dodatkowo oparzam wrzątkiem. Wysypuję osączone orzechy na rozgrzaną patelnię, żeby je osuszyć  i delikatnie podgrzać. Część mielę w blenderze na drobno do kremu, a część na grubsze kawałki do murzynka i posypki.

2. Mieszam suche składniki murzynka - mąka tortowa, orzechy rozdrobnione, kakao, proszek do pieczenia, sól.

3. Jajka krótko miksuję z cukrem. Jak zwiększą objętość i zjaśnieją, dodaję do nich mleko i olej. Krótko miksuję i dodaję do suchych składników. Całość również krótko miksuję i przelewam do formy, wyłożonej papierem bez smarowania. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut.
Przygotowuję krem budyniowy i orzechowy

4. Z murzynka kiedy przestygnie ściągam papier do pieczenia i kroję go na dwie połowy. Jedną z nich odkładam, która będzie spodem do drugiego Smakusia, gdyż z tej porcji wychodzą 2 spore kawały ciasta...
Smaruję naparem kawy blat murzynka. Po czym smaruję go 1/2 ilości powideł i wykładam prawie połową kremu orzechowego (niewielką ilość kremu zostawiam do wykończenia brzegów ciasta a drugą prawie połowę kremu do drugiego Smakusia.


Na kremie układam biszkopty, wykąpane w naparze kawy. Na biszkopty rozkładam warstwę kremu jasnego budyniowego. Wyrównuję powierzchnię i brzegi. Posypuję ciasto posypką z orzechów i czekolady. Wstawiam do lodówki i zabieram się za drugi kawał ciasta. U mnie próba była już po 2 godzinach. Ciacho fantastyczne, ale z każdą godziną coraz lepsze - po prostu niebo na języku.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika







Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...