wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka czekoladowa łatwy przepis

Polecam pyszną i łatwą w przygotowaniu babkę czekoladową.




Składniki



4 duże jaja
2 płaskie szklanki mąki tortowej pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
50 gramów kakao - 4 łyżki
3/4 lub cała szklanka cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli





Przygotowanie



1. Ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno i dodaję do niej jedną łyżkę cukru. Miksuję jeszcze chwilę i odstawiam.

2. Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia.

3. Do żółtek dodaję cukier. Krótko miksuję i dodaję śmietanę. Znowu krótko miksuję i dodaję kakao. Ostrożnie mieszam. Po czym dolewam olej, krótko miksuję. Dodaję sok z cytryny i ponownie krótko miksuję. Przez sito wsypuję mąki. Na tym etapie warto już ciasto wymieszać łyżką, bo jest dosyć gęste i owija się zbyt wysoko na łopatkach. Na początku do mojego ciasta dodałam 3/4 szklanki śmietany i uznałam, że to jednak ciut przy mało, zwłaszcza, że konsystencja, choć powinna być gęsta, nie może być zbyt tępa, więc dodałam jeszcze 1/4 szklanki śmietany. Na koniec rozrzedzam ciasto pianą, dodając ją w trzech porcjach, za każdym razem ostrożnie, ale krótko mieszam. Wylewam do dobrze wysmarowanej formy (średnica mojej formy od góry 25 cm), wysypanej bułką tartą.

4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na około 45 minut. Czas jest umowny. Na 10 minut przed końcem obniżam temperaturę na 175 stopni. Sprawdzam patyczkiem, wbijając go do baby. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję ciasto z pieca. Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, którą lekko odginam. Wystudzoną babę polewam lśniącą masą z kakao.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 6 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

Proste przystawki z jaj pięknie się prezentują i dobrze, bo  przecież jemy oczami. Teraz wiosną są wyjątkowo smaczne a z dodatkami w szczególności. Polecam!


Składniki


5 jaj
4 średnie pieczarki - 15 dag
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Jajka gotuję na twardo około 10 minut
(Bardzo ważne, żeby jaja wkładać na wrzątek, bo inaczej żółtko niekoniecznie znajdzie się na środku)

2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojone w niedużą kostkę umyte pieczarki. Posypuję szczyptą soli i pieprzu i duszę około dwóch minut.

3. Wystudzone jajka obieram ze skorupek i kroję wzdłuż. Wyciągam ostrożnie żółtka.

4. Wrzucam pieczarki do misy. Ścieram do nich  cztery żółtka a jedno starte żółtko zostawiam do dekoracji. Dodaję majonez, chrzan, przyprawy i mieszam. Nakładam farsz łyżką do białek i posypuję startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem (już pokazał się w ogródku mój własny - wyśmienity dodatek).

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 4 kwietnia 2014

Makowiec na ciastkach puszysty z chrupiącą kruszonką

Nie ma świąt bez makowców. Te pyszne ciasta wpisały się w polską tradycję na stałe i dobrze. Mak to kopalnia witamin i minerałów - mnóstwo wapnia (około 1440 mg wapnia), bardzo dużo żelaza, magnezu a cynku prawie 8 mg - na 100 gramów, co w porównaniu z innymi produktami stanowi znaczną różnicę. Więcej o maku i jego właściwościach




Składniki


Na makowiec zużyłam tylko 250 gramów suchego maku a ciacho wyszło naprawdę spore i bardzo pyszne. 



Masa makowa


25 dag maku niebieskiego
3 żółtka (w sumie 4 jaja - jedno żółtko dodałam do kruszonki)
4 białka
2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
3 łyżki oleju o łagodnym smaku (słonecznikowy)
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jeden budyń śmietankowy
2 kopiaste łyżeczki kakao
2 kopiaste łyżki powideł lub dżemu
około 100 gram ulubionych bakalii
pół szklanki cukru
aromat migdałowy - z nim makowiec jest, jak dla mnie, najsmaczniejszy
szczypta soli

Składniki do kruszonki


1 kopiasta szklanka mąki
1/3 paczki masła lub margaryny (około 80 gramów)
1 żółtko
maksymalnie 1/4 szklanki cukru 
skórka z cytryny lub aromat
szczypta soli

Pozostałe składniki:

około 20 dag biszkoptów
sok z połowy cytryny



Przygotowanie


1. Suchy mak płuczę pod bieżącą zimną wodą, wsypuję do garnka i zalewam jedną pełną szklanką wrzącej wody (około 300 ml). Na malutkim ogniu gotuję mak, krótko, jak kaszę mannę i mieszam (można dodać zamiast wody mleka, ale jak się przypali to katastrofa - można też tradycyjnie zaparzyć tylko wrzącym mlekiem i odczekać  dwie godziny aż mak spęcznieje). Moja metoda jest krótsza a mak jest bardziej miękki, co można poznać po tym, jak ziarenka rozmazują się w dłoniach, kiedy się je ściśnie palcami.

2. Wystudzony mak mielę dwukrotnie, ale warto i trzy razy.

3. Wszystkie składniki kruszonki mieszam, zbijam w kulę, owijam w folię i wkładam na kilkanaście minut do zamrażarki.

4. Do ubitej piany z białek i szczypta soli, dodaję około 2 łyżek cukru do utrwalenia piany i miksuję około minuty.

5. Wykładam blachę (35 cm x 24 cm) biszkopcikami i polewam je połówką soku z cytryny.



6. Mieszam składniki masy makowej - mak, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, olej, powidła, kakao, rodzynki, aromat. Do masy makowej dodaję w trzech partiach pianę. Za każdym razem ostrożnie, ale i bardzo krótko mieszam, żeby piana rozrzedziła i spulchniła masę (to się naprawdę opłaci ciasto jest puszyste bez toksycznych proszków do pieczenia). Wykładam masę makową na ciastka i wyrównuję całość.

7. Na wierzch ciasta ścieram na tarce lekko podmrożoną kulkę kruchego ciasta.

8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół, środkowa półka) i piekę około 45 minut - pierwsze 20 minut w 180 stopniach a kolejne obniżam na 175 stopni C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 2 kwietnia 2014

Mięciutki kurczak w kilka minut

Kurczak to jedno ze zdrowszych mięs, bardzo wygodnych i szybkich w przygotowaniu. Moja propozycja to wyjątkowo miękki filet bez zbędnej panierki. Sprawdzona marynata z prostych składników sprawdza się doskonale. Polecam.

Filet z kurczaka i surówką z marchewki i pora LINK

Składniki


porcja na 2-3 osoby (to zależy od wielkości fileta)


podwójna pierś z kurczaka
kilka pieczarek
kawałeczek pora
1-2 ząbki czosnku
szczypta papryki słodkiej mielonej
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej


Marynata

3 łyżki kefiru
1 kopiasta łyżeczka mocnej musztardy
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
zioła suszone prowansalskie lub świeże w sezonie
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


1. Mięso myję, osączam, wyjmuję drobne kości od strony mostka. Kroję mięso w poprzek włókien, oprószam solą i pieprzem z każdej strony.

2. Przygotować marynatę - kefir, musztardę, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz zioła wymieszać dokładnie i zalać nią mięso. Ponownie wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na 15 minut. W przypadku innych mięs, warto przedłużyć ten czas do kilku lub kilkunastu godzin.

3. Na rozgrzanej patelni układam pojedynczo kawałki kurczaka. Podsmażam około minuty i posypuję mięso posiekanym drobno porem i czosnkiem. Odwracam plastry mięsa na drugą stronę, dodaję pieczarki, szczyptę papryki słodkiej mielonej i smażę około 2 minut pod przykryciem. Po czym posypuję całość mąką bezpośrednio na mięso i mieszam całość. Dodaję stopniowo około 3/4 szklanki wody i mieszam. Nie obawiamy się, nie zrobią się kluski, tylko mieszamy i próbujemy, ostatecznie korygując smak sosu. Wszystko ładnie się połączy a konsystencja sosu będzie jednolita. Chwilkę jeszcze dusimy i gotowe. Całość obróbki na patelni, wbrew pisaninie, trwa około pięciu minut. Prawdę powiedziawszy obiadek da radę przygotować w pół godziny. Mięso warto zamarynować w przeddzień a po przyjściu po pracy, jak znalazł - domowo i błyskawicznie. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 1 kwietnia 2014

Placek ziemniaczany z wędzonką i mozzarellą


Polecam przepis na bardzo łatwą i obłędnie smaczną zapiekankę z tartych ziemniaków, wędzonki i sera. Zdjęcie na pewno zmyli i nic nie powie o smaku.  Kiedyś taka potrawka kosztowała sporo wysiłku, ale dziś wystarczy wrzucić umyte ziemniaki do malaksera. Na przystawkę opcjonalnie pasuję mnóstwo sosów - ja ukręciłam go migiem z przecieru pomidorowego domowej roboty i jogurtu. Do mieszaniny dodałam sól, pieprz, podsmażoną cebulę z czosnkiem i ziołami. Placek bez sosu jest równie smakowity.

Składniki

porcja na 2-3 osoby


5-6 sporych ładnych ziemniaków
1 kulka mozzarelli (opcjonalnie)
około 10-15 dag ulubionej wędzonki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
1 łyżka kaszy manny
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


1. Pokrojoną w kostkę wędzonkę wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie (u mnie była kiełbaska, więc nie dodawałam tłuszczu). Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję zioła i czosnek. Bardzo krótko podsmażam całość i zestawiam z ognia. 

2. Do startych kartofli (warto do ziemniaków dolać kilka kropel soku z cytryny, żeby nie robiły się brzydkie) dodaję jajo, kaszę mannę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, małą szczyptę ziół, trochę soli, pieprzu i podsmażoną wędzonkę z cebulką. Mieszam i wylewam ciasto na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne. 

3. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, nieco wyżej od środkowej półki, grzałka góra-dół. (jeśli zapiekanka jest dosyć gruba - moja miała grubość 2,5 cm, przedłużamy czas pieczenia o około 10 minut - osobiście doradzam użyć większej formy, bo nie musimy za długo czekać na placek). 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 31 marca 2014

Jajka z farszem rzodkiewkowym pychota za grosze


Polecam bardzo łatwy przepis nie tylko na Święta Wielkanocne. Smakowity farsz z żółtek, rzodkiewki, szczypiorku i podstawowe przyprawy do wypełnienia białek.  Taka pasta idealnie nadaje się także do kanapek. Wówczas trzeba zetrzeć białka i dodać do całości. Pychota za grosze!

Składniki


5 jaj ugotowanych na twardo (ilość zależy od zapotrzebowania)
pęczek rzodkiewki (zużyłam niecały)
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, cukier do smaku




Przygotowanie


Przygotowanie na filmie LINK


1. Jajka gotujemy na twardo - około litra wody gotujemy z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli. Na wrzącą wodę wkładam ostrożnie jajka - ja gotuję 10 minut. Zaraz po gotowaniu odlewam gorącą wodę i studzę w zimnej - żeby się łatwo obierały opukuję skorupkę jajek i wkładam je do wody, w której stygną, będą łatwiej się obierały.

2. Wystudzone obrane ze skorupek jajka kroję wzdłuż na pół. Białka układam na półmisku. Wyjmuję żółtka i ścieram je do misy. Dodaję do nich  3/4 startej rzodkiewki (1/4 rzodkiewki przeznaczam do dekoracji - trzeba ją trochę posolić, posypać pieprzem, wymieszać i odstawić), majonez, sól, pieprz, cukier trzcinowy i posiekany szczypiorek. Mieszam całość. Zostawiam trochę zieleniny do dekoracji.

3. Wykładam farsz na jajka łyżką. Posypuję resztką startej rzodkiewki i szczypiorkiem. Gotowe. 
Smacznego!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 30 marca 2014

Mój sposób na dobrą pieczoną szynkę


Po krótkim odpoczynku wracam z bardzo dobrym przepisem na pieczoną domową wędlinę. Kiedy próbowałam szynkę na filmie, nie była jeszcze bardzo dobrze wystudzona, ale już wówczas, czułam w niej dobrze skomponowane składniki marynaty. Po kilku godzinach w lodówce, przeszła absolutnie moje oczekiwania - przepyszna, soczysta i treściwa. Oczywiście trochę musi się skurczyć, jak każda pieczona domowa wędlina, ale smak i wygląd po prostu r e w e l a c j a. Gorąco polecam!!!

Polecam pieczoną szynkę w siatce LINK

Składniki


przepis na szynkę waga od 130 do 150 dag






około 150 dag szynki wieprzowej (od łopatki, ogonówki lub tylnej)
1,5 łyżeczki soli (około 9 gramów)
40 ml octu owocowego
1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy
2-3 łyżki kefiru 
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru trzcinowego
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonego rozmarynu
3-4 gałązki tymianku
2-3 ziarna ziela ang.
szczypta pieprzu czarnego
8-10 ziaren jałowca
1 średnia cebula
1 średnie jabłko
2 ząbki czosnku
szczypta słodkiej papryki


Przygotowanie




1. Umyte i osączone mięso wkładam do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularne warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem)

2. Przygotowuję marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie mieszam. Połową soli nacieram mięso i polewam go marynatą. Na tym nie koniec. Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką (to mój patent - podobnie przygotowuje pyszny soczysty schab LINK) dziurawię szynkę miejsce koło miejsca i masuję, żeby mięso wchłonęło marynatę do środka. W trakcie marynowania wyjmuję mięso z lodówki przynajmniej raz i znowu chwilę masuję. Dzięki temu przyprawy równomiernie rozejdą się po całości i odpowiednio skruszą mięso. Szyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin.



3. Na drugi dzień obsmażam szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewam maksymalnie łyżkę oleju) przez maksymalnie 2-3 minuty. Wkładam szynkę z powrotem do naczynia i taplam ją w resztkach marynaty. Ścieram jabłko ze skórką. Obsypuję posiekaną cebulką i czosnkiem. Po wierzchu posypuję szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Przykrywam pokrywą. Wstawiam  do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. Po 30 minutach obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Podsumowując piekę około 70 -75 minut. Jeśli zrobicie według tego przepisu mięso, które nie będzie zbytnio grube, czas można nieco skrócić. Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki przed spożyciem, bo wtedy mięso wiele zyskuje na smaku. Smacznego!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...