wtorek, 19 listopada 2013

Kruche pierniczki Weroniki najlepszy przepis na ciasto

Moja propozycja składników i ich proporcji daje naprawdę super efekty. Pierniczki zaraz po upieczeniu są kruche a z każdym dniem coraz lepsze. Nie są twarde ani suche, bo lubię do ciasta dodawać płynne składniki, jak miód, powidła, śmietanę i trochę masła. Koniecznie wypróbujcie!

W. Domogród

Ciasto jest elastyczne i z łatwością daje się formować. Praca z nim to prawdziwa przyjemność. Jestem pewna, że dekoracje można wykonać o wiele, wiele lepiej i precyzyjniej ode mnie, ale trzeba mieć troszkę na to czasu. Zachęcam już dziś a oprócz dobrego przepisu na ciasto, gorąco polecam przepis, gdzie zobaczycie, jak łatwo można przygotować własnej produkcji piernikowe Mikołaje.

Składniki na piernikowe ciasto:


W. Domogród




4 szklanki mąki pszennej

pół szklanki miodu wielokwiatowego 

2-3 łyżki powideł śliwkowych

2 żółtka

1 jajo

pół szklanki trzcinowego cukru

4 łyżki masła (około 200 gram)

4 łyżki z brzuszkiem  świeżej śmietany (wystarczy 12%) 

3-4 łyżeczki kakao

przyprawa do piernika gotowa-około 1 płaska łyżka (najlepiej zrobić ją samemu) z cynamonu, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela ang.)

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 2 płaskie łyżeczki sodki


oprócz podstawowych składników przydadzą się dwa arkusze folii 40 cm x 40 cm oraz foremki (jeśli ich nie masz użyj szklanki i kieliszka lub innych naczyń)



Przygotowanie


1. Mieszamy mąkę z solą i sodką lub proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie

2. Topimy masło lub margarynę, starając się by nie była zbytnio gorąca. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy powidła, śmietanę, żółtka i jajo. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Masę (powinna być letnia) wlewamy do mąki i wyrabiamy podobnie, jak kruche ciasto, nie za długo. Spłaszczamy na placek, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny

W. Domogród


3. Ciasto po wyjęciu, krótko przerabiamy. Bierzemy jego część, spłaszczamy
i układamy na jednym z foliowych arkuszy (użyłam rękawów do pieczenia). Przykrywamy drugim arkuszem folii i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Zdejmujemy wierzchnią folię i wykrawamy pierniczki. Powyżej opisany sposób bardzo ułatwia pracę i nie wymaga podsypywania mąką, jak to ma miejsce przy tradycyjnym wałkowaniu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 185 stopni C i pieczemy około 10 minut. Kiedy ciastka zaczynają intensywnie, ale przyjemnie pachnieć, czas się zainteresować, by się przypadkiem, lada moment, nie przypaliły.





W. Domogród

4. Przestygnięte pierniczki smaruję lukrem: jeden z nich (rzadszy) używam do smarowania, drugi gęściejszy do dekorowania. Barwię barwnikami rozpuszczającymi się w wodzie (to ważne: są barwniki rozpuszczające się w wodzie i w tłuszczu, jeśli kupisz niewłaściwe, krem lub lukier zważy się). Najlepiej użyć naturalnych barwników (sok z buraka, malin, pokrzywy, mięty). Na rynku pojawiają się już takie bezpieczne barwniki, przygotowane z roślin.




Lukier do smarowania


3/4 szklanki cukru pudru (u mnie jest to porcja zmielonego cukru z młynka)

1-2 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżeczki świeżej słodkiej śmietany

2-3 krople olejku pomarańczowego

maleńka szczypta barwnika spożywczego lub sok na przykład z malin

Przygotowanie lukru: Mieszamy składniki i dozujemy gęstość śmietanką lub sokiem z cytryny (zamiast śmietany można użyć białka - z białkiem przygotowałam gęściejszy lukier do dekorowania, bo jest mocniejszy od tego na soku, czy śmietanie) 
Pierniki maluję pędzelkiem. Kiedy wyschną po jednej stronie, maluję drugą stronę.

Lukier do dekoracji


3/4 szklanki cukru pudru

1/2 białka z jednego jajka

1 łyżka soku z cytryny

kilka kropel olejku pomarańczowego


Mieszamy składniki i ucieramy. Masa powinna wolniej spływać z łyżki, jak ciasto na babkę. W razie potrzeby, dodajemy troszkę soku z cytryny lub cukru pudru, nie ma więc sztywnych proporcji. Masa nie może być za gęsta, by można nią było swobodnie dekorować, ale i nie na tyle rzadka, żeby rozpłynęła się z kształtów, na których nam zależało.
Do Świąt jeszcze sporo czasu, więc warto przećwiczyć przepis, popuszczając wodze fantazji przy dekorowaniu. 

Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia!
Pozdrawiam Weronika.

środa, 13 listopada 2013

Zupa grzybowa z suszu po prostu najlepsza

To jedna z tych zup, której nigdy się nie przeje. Tylko rozsądek jest w stanie pohamować apetyt. Idealna, nie tylko na wigilijny wieczór, aromatyczna, prosta i tania zarazem.

W. Domogród

Uwielbiam to w kuchni, kiedy niedrogie produkty, biją smakiem na głowę, często przesadnie drogie i nie zawsze wartościowe składniki.
Nie moczę grzybów przez noc ani w mleku. Może wynika to stąd, że staram się dobrze oczyszczone grzyby suszyć maksymalnie w temperaturze 50 stopni C., żeby nie były twarde ani przypalone.  Kiedy robię zupę grzybową, kilka okazów kroję w drobną kosteczkę, na sucho - pięknie to idzie, bo choć to susz, są puszyste i nie strzelają pod nożem.

Składniki

porcja na 4 osoby



7-10 suszonych podgrzybków (są również z rodziny borowików)

nieduży pęczek natki pietruszki (bardzo dobrze przyprawia grzybówkę)

około 1,5 litra wody

jeśli grzybówka nie musi być postna można do niej dodać 2-3 łyżki świeżej śmietanki lub przygotować na bulionie mięsno-warzywnym

1 mała, drobniutko pokrojona cebulka

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki oleju 

1 kopiasta łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej

sól i pieprz do smaku i maleńka szczypta świeżego tymianku lub suszonej mieszanki prowansalskiej



Przygotowanie


1. Grzyby kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do garnka. Zalewam wodą, solę do smaku i gotuję maksymalnie 15 minut. Grzyby są mięciutkie i pyszne. 

2. Cebulkę podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Dorzucam do niej pod koniec starty czosnek i krótką chwilę podsmażam. Podlewam kilkoma łyżkami zupy, by pozabierać najlepsze smaki z rondelka i wlewam do gotującej grzybówki

3. Pod koniec gotowania grzybówki zagęszczam ją dobrze wymieszaną mąką w niewielkiej ilości wody i dodaję do zupy. Rozcieram w dłoniach szczyptę ziół prowansalskich i dosypuję do garnka.

4. Na sam koniec dodaję bardzo drobno posiekaną zieleninę, zwłaszcza natkę z pietruszki, która świetnie wydobywa smak z każdej potrawy. Zupę podaję z makaronem. W czasie Świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej by było serwować ją z kluskami domowej roboty.

SMACZNEGO ŚWIĄTECZNEGO JEDZONKA, ŻYCZĘ WSZYSTKIM PRZEZ CAŁY ROK...

Śledzie w pysznym sosie koperkowym


W. Domogród

W polskiej tradycji śledź to smaczna ryba uwielbiana na surowo. Paradoksalnie zyskuje na popularności sushi, ale niekoniecznie ze śledziem, którego przecież można łatwo przygotować na wiele sposobów.


Składniki





4-5  płatów śledziowych matias

pęczek koperku bez dolnych łodyg

1 małe jabłko

1 malutka cebulka

4 łyżki majonezu najlepiej domowej produkcji

sok z połówki cytryny

sól i pieprz

1 łyżeczka trzcinowego cukru (opcjonalnie)





Przygotowanie



1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej  wodzie, średnio od 6 do 12 godzin.
(W krótszym czasie trzeba częściej odlewać wodę). Przynajmniej na godzinę przed robieniem sałatki, warto ryby porządnie osączyć, pokroić w paski lub kostkę i skropić sokiem z cytryny.

2. Cebulkę, jabłko i koperek siekamy dosyć drobno i łączymy z rybą.

3. Do majonezu dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Ponownie mieszamy i gotowe...


Sałatkę ze śledzi dobrze jest przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki, by się nieco przegryzła. Można ją wzbogacić, na przykład pokrojonym kiszonym ogórkiem.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka z warzyw i fasoli pychotka

Sałatki z fasolą, z dodatkiem smacznych warzyw to porządna dawka wartościowego białka i doskonała alternatywa dla dań mięsnych.


Polecam fasolę ugotowaną samodzielnie. Jeśli już użyjemy fasoli z puszki to warto ją porządnie opłukać pod bieżącą wodą z gęstej zalewy.


Składniki


porcja  na 6 osób

około 300-400 gram ugotowanej fasolki

2-3 gotowane marchewki

1 ugotowana pietruszka

pół brokuła ugotowanego

kawałek selera

1 małe jabłko

2 jaja ugotowane na twardo

200 ml startych ogórków kiszonych lub pokrojonych

około 200 ml majonezu (najlepiej domowej roboty - zobacz przepis)

1 łyżeczka chrzanu lub musztardy

1-2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie - można dodać więcej jabłka)

pęczek szczypiorku lub średnia czerwona cebulka

sól, pieprz




Przygotowanie sałatki



1. Fasolę zalewam wodą w przeddzień przygotowywania sałatki. Wodę, w której się moczyła, wylewam i jeszcze opłukuję fasolę pod bieżącą wodą. Gotuję w świeżej wodzie około jednej godziny. 

2. Warzywa oprócz różyczek brokuła gotuję równocześnie do miękkości (pilnuję, by nie były zbyt miękkie). Na 5-7 minut przed końcem wrzucam brokuł, z wyjątkiem szyi (ją gotuję razem ze wszystkimi warzywami), z której wyrastają delikatne jego części. 

3. Kroję warzywa, jajka w dość grubą kostkę. Wyjątek stanowi jabłko i mój przecier ogórkowy, którego dodaję do sałatek, gdyż najwięcej go w mojej spiżarni, ponieważ w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, nigdy się nie psuje. 

4. Siekam zieleninę i dodaję do warzyw. Posypuję pokrojone warzywa odrobiną soli i pieprzu i mieszam. Do majonezu dodaję cukier, chrzan i cytrynę. Mieszam i dodaję do sałatki.
Same składniki świadczą o tym, ze sałatka jest pyszna i pożywna. Polecam gorąco.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Jak zrobić ocet z jabłek

Codziennie metry obierek z jabłek trafiają do kosza a przecież można z nich tanim kosztem zrobić pyszne wino lub ocet jabłkowy.


Zamień ocet spirytusowy na zdrowy ocet jabłkowy. Ocet z jabłek możesz robić przez okrągły rok, bo przecież jabłek w kraju nie brakuje a w kuchni jest po prostu niezbędny. Świetnie kruszy mięso, odchudza a przede wszystkim jest bezpieczny w marynatach, sosach, zupach, czy przetworach...

W skórkach jabłek jest najwięcej witamin, minerałów, pektyn i błonnika...




Składniki


porcja na słoik o pojemności 3/4 litra - z obierek jabłek, przeznaczonych na jedną szarlotkę



Obierki z 5-6 jabłek

słoik o pojemności 3/4 L

kilka łyżek wina białego lub czerwonego (opcjonalnie, bo bez tego też obierki fermentują)

3-4 kopiaste łyżeczki cukru

kilka łyżek octu owocowego (również opcjonalny dodatek, przyśpieszający fermentację)

około 3/4 litra przegotowanej letniej wody





Przygotowanie


1. Do słoika dodajemy cukier, wino, ocet i niewielką ilość wody. Porządnie mieszamy do rozpuszczenia cukru.

2. Upychamy w słoiku obierki i dodajemy resztę wody. Zrobiłam nieco miejsca w słoiku, bo jeszcze w ciągu najbliższych, z górą 2-3 dni, dołożę bieżące obierki ze zjedzonych jabłek. Potem już nic nie dokładam. Słoik przykrywam kawałkiem ręcznika papierowego i gumką. Podczas chłodów stawiam na parapecie w pobliżu grzejnika a latem, gdzie tylko mi nie zawadza. Warto mieszać w trakcie - raz dziennie lub co drugi dzień.

3. Po trzech tygodniach, w ciągu których, co jakiś czas warto przemieszać zawartość, przecedzam ocet a skórki wyrzucam. Ocet powinien być klarowny, choć po jakimś czasie zauważycie, ze na dnie butelki zbierze się niewielki osad. Wówczas wystarczy zlać go do drugiej butelki, starając się go oddzielić, jak najwięcej od osadu lub jeszcze lepiej filtrować go przez sito z watą.

Życzę bogatej domowej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 8 listopada 2013

Pyszna zupa brokułowa z makaronem


W. Domogród

Jesień rozgościła się na dobre, więc pora powrócić do rozgrzewających i wartościowych zupek. Może dla części z Was zupa brokułowa nie brzmi zachęcająco, ale zapewniam, że jest wyborna, wzbogacona wywarem z aromatycznych warzyw.

Składniki


połowa brokuła lub mały brokuł
1 marchew
1 pietruszka
skrawek selera
pęczek natki z pietruszki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżej śmietany 12%
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki i czosnku



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

1. Umytego brokuła dzielimy na różyczki. Marchew, pietruszkę i seler można zetrzeć na tarce i dodać do brokuła, szybciej się ugotują. Zalewamy warzywa około jednym litrem wody, solimy i gotujemy do miękkości. 

2.W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu i podsmażamy w rondelku posiekaną cebulkę, wrzucając do niej pod koniec starty czosnek i zioła prowansalskie. 

3.Do rondelka z cebulką wlewamy kilka łyżek wywaru z gotujących się jarzyn. Mieszamy cebulkę i dodajemy do zupy.

4. Odcedzamy makaron i nie płuczemy go w wodzie. Przykrywamy pokrywką, żeby był ciepły. (Dodałam do niego łyżeczkę oleju i wymieszałam, co zapobiega jego rozmiękaniu).
5. Zmiksowałam zupę tuż po zdjęciu z palnika. Dodałam do niej śmietanę i gotowe. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 7 listopada 2013

Sernik puchatek tani i pyszny

W. Domogród

Nie wnioskujcie z tytułu, że to jakieś przechwałki. Po prostu potwierdza się przekonanie, że nie trzeba przepłacać, by uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Na kajmak też nie musicie wydawać kasy. Wystarczy zrobić karmel z cukru i dodać do niego zagęszczone mleko lub śmietankę a do smaku troszkę czekolady (obiecuję posta i film z przepisem na karmel)

Składniki




30 dag białego półtłustego twarogu
300 ml świeżej śmietany 12%
300 ml mleka
4 duże jaja
5 dag rodzynek
5 dag pokrojonych moreli
5 dag migdałów posiekanych
około połowy szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub kaszy manny
4 łyżki dżemu
około 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)
szczypta soli
aromat migdałowy
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek alkoholu do ponczu i namoczenia bakalii


Przygotowanie 


Przygotowanie na filmie LINK

1. Pieczemy biszkopt i zostawiamy go w formie (moja forma 26 cm x 36 cm)

2. Bakalie płuczemy pod bieżącą wodą. Moczymy chwilę w gorącej przegotowanej wodzie, którą odlewamy i przepłukujemy wrzątkiem. Morele kroimy na wielkość zbliżoną do rodzynek. dodajemy do bakalii 1-2 łyżki alkoholu i mieszamy.

3. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny, 1/4 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżki alkoholu.

4. Nasączamy biszkopt

5. Smarujemy biszkopt dżemem lub powidłami

6. Rozcieramy ser tłuczkiem do ziemniaków

7. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy, kiedy sztywna, cukier w trzech rzutach i miksujemy na bezę.

8. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.


9. Do miski z roztartym serem dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy chwilę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, dolewamy mleko, jakiś aromat i znowu miksujemy. Kiedy masa serowa jest jednolita, dodajemy pianę, również partiami, w dwóch, trzech rzutach.

10. Na koniec dodajemy oprószone w mące bakalie i bardzo wolno mieszamy całość. Wylewamy masę na biszkopt i natychmiast wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu sernik stygnie jeszcze pół godziny w piekarniku. Charakterystyczna górka rosnąca podczas pieczenia zawsze trochę opada. To naturalne...

11. Kiedy sernik porządnie ostygnie polewamy go kajmakiem, którego wcześniej warto wymieszać z rozpuszczoną ciepłą żelatyną. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami migdałowymi.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...