Witam Kochani! Polecam prosty przepis na naleśniki bez mąki pszennej. W świecie różnych chorób, alergii, czy nietolerancji określonych pokarmów trzeba po prostu dostosować dietę do własnych potrzeb.
Składniki na 2-3 osoby
ok. 100 g. mąki kukurydzianej (szklanka o poj. 250 ml)
ok. 250 ml mleka (zamiast mleka może być np: woda z bąbelkami)
1 całe jajo
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, 2-3 szczypty cukru waniliowego lub ciut ekstraktu
1 duży banan lub np: jabłko pokrojone w talarki lub kostkę
Mąkę mieszam na sucho z wanilią, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodaję całe jajo i część mleka. Mieszam i dodaję pozostałe mleko w ilości, by uzyskać naleśnikową konsystencję. Na koniec dodaję do ciasta pokrojonego banana lub jabłko. Mieszam. Smażę nieduże placki na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Moja propozycja podania również bardzo prosta: kilka kleksów z jogurtu z niewielką ilością miodu, ale w sezonie można dorzucić świeże maliny, borówki, co tam tylko lubicie.
Witam Kochani! Polecam sprawdzony przepis na smakowity chrust lub pyszne ciasteczka z piekarnika z ciasta kukurydziano-jaglanego.
Chrust, czyli ciasteczka z głębokiego tłuszczu
Ciasteczka z piekarnika
Składniki
160 g mąki kukurydzianej - 1,5 szklanki o poj. 250 ml
160 g mąki jaglanej - 1,5 szklanki
40 g masła
180 g śmietany 18%
2 białka
1 całe jajo
płaska łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
3-4 łyżki z brzuszkiem cukru
2-3 łyżki spirytusu
szczypta soli
w przypadku smażenia potrzebujemy około 0,7 litra oleju do smażenia, czyli taki tłuszcz, który ma wysoką temperaturę spalania np: olej ryżowy lub tłuszcz stały np: smalec oraz rondel ( u mnie garnek o średnicy ok. 22 cm).
W osobnej misce roztrzepuję białka i całe jajo (mogą być 3 białka) i dodaję do suchych składników. Dodaję także rozdrobnione masło, większą część śmietany, spirytus i rozgniatam składniki w mące przy pomocy większego widelca do uzyskania typowej kruszonki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodaję resztkę śmietany i jeszcze chwilę mieszam widelcem. Po chwili ręcznie krótko wyrabiam i wkładam ciasto pod przykryciem do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Ciasta z mąką kukurydzianą są bardzo kruche, dlatego wałkujemy mniejsze placki o grubości zbliżonej do ciasta na faworki. Ciasto trzeba podsypywać mąką, bo też jest nieco wilgotniejsze od tego z mąki pszennej. Odradzam formowania kształtu typowych faworków, czyli przeplatania tego ciasta przez nacięcie. Najlepiej wykroić radełkiem lub np: okrągłą foremką proste formy: romby, kwadraty czy koła. Ciasteczka surowe są bardzo delikatne, stąd lepiej przenosić je do gorącego tłuszczu używając cieniutkiej packi od przewracania kotletów. Podobnie postępujemy przenosząc ciasteczka na papier przygotowując do pieczenia.
Wracając do smażenia ciastek, kilka słów co do temperatury: tłuszcz musi być rozgrzany do temp. około 165-170 stopni C. Drugi sposób, jeśli nie mamy termometru: ciastko wrzucone na gorący tłuszcz powinno praktycznie od razu wypłynąć na wierzch. Smaży się krótko tylko do lekkiego zrumienienia i osącza ciastka na bibule.
Ciastka pieczone w piekarniku przygotowuję następująco:
Z tego samego ciasta wykrawam podobne formy i delikatnie przekładam na papier do pieczenia.
Rozgrzewam piekarnik do 170-175 stopni C.
Smaruję ciastka mlekiem i posypuję drobnym cukrem. Wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-11 minut, termo-obieg. Piekę do lekkiego zrumienienia.
Witam Kochani! Kapusta to niekwestionowana odżywka, czy to biała, czerwona, pekińska czy włoska, zwłaszcza zimą. Polecam łatwy przepis na pyszną przystawkę do obiadu. Więcej o kapuście czerwonej TUTAJ
Składniki na ok. 4 porcje
połowa główki kapusty czerwonej średniej wielkości pokrojonej lub szatkowanej
1 cebula drobno pokrojona
2-3 łyżki oleju do smażenia
2-3 łyżki soku z cytryny
ciut soli, cukru np: ksylitolu lub miodu do smaku
przyprawy opcjonalnie, u mnie: szczypta bazylii, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej
Cebulę podsmażam chwilę na rozgrzanym tłuszczu i zaraz dodaję pokrojoną kapustę. Im drobniej posiekacie tym szybciej zmięknie. Kapustę mieszam z cebulą i podsmażam ok. 5 minut. Po czym przykrywam pokrywą, żeby dalej dusiła się we własnym sosie na niedużym grzaniu do miękkości, średnio ok. 10 minut (warto próbować). Pod koniec przyprawiam do smaku i dodaję sok z cytryny. Mieszam i jeszcze króciutką chwilę duszę. Gotowe i pyszne. Polecam!
Witam Kochani! Z Nowym Rokiem 2022 coś leje i wieje... Czas na poprawę nastroju, stąd słodka przyjemność, którą mocno proponuję, bo ciacho smakowite, łatwe i bez piekarnika.
Składniki najlepiej na formę mniejszą niż moja np: 20cm x 30cm (u mnie 24 cm x 33, z czego tez można wybrnąć dodając więcej śmietany do ubicia. żeby ciasto było nieco wyższe, choć i tak z tych proporcji całkiem dobrze się prezentuje.
Składniki
około 400 g biszkoptów
750 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone lub inny zmielony twaróg, byle nie był kwaśny
3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
4 łyżeczki z brzuszkiem cukru pudru
3 łyżki bardzo mocnego naparu z kawy prawdziwej(średnio 4 łyżeczki kawy dobrze parzonej)
1 łyżka kakao do posypania
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
polewa domowej roboty Tutaj przepis lub stopiona czekolada z 100 ml śmietanki 30%.
Do szklanki wsypuję żelatynę i dolewam do niej 100 ml zimnej śmietanki 30%. Mieszam i wstawiam szklankę do rondla z bardzo gorącą wodą, gdzie za kilkanaście minut żelatyna dokładnie się rozpuści (od czasu do czasu warto zamieszać.
Układam warstwę biszkoptów na spodzie formy i smaruję ciastka ponczem. Ciastka dość słodkie, dlatego poncz bez cukru. Najprostszy poncz to prosty drink: woda przegotowana zimna z kilkoma plastrami cytryny z dodatkiem rumu (alkohol opcjonalnie). Ilość alkoholu na szklankę ponczu to ok. 50-60 ml. Ciastka lubię posypać kakao, bo potem fajny efekt i lepszy smak.
Kiedy żelatyna tworzy ze śmietanką gładką konsystencję zaczynam ubijać w osobnej misie pozostałą schłodzoną śmietanę 30%, czyli ok 650 ml. Kiedy śmietana nieco zgęstnieje dodaję cukier puder, kilka kropel ekstraktu waniliowego i krótko miksuję. Zaraz dodaję twaróg zmielony lub mascarpone i dalej krótko miksuję. Kolej na dodanie kawy i ponownie krótki miks a na koniec dodaję 3 łyżki uzyskanej masy do ciepłej żelatyny i energicznie mieszam na gładko. Natychmiast dodaję do pozostałej masy kawowej i znowu króciutko miksuje całość na gładko. Masę przekładam mniej więcej równomiernie na biszkopty. Na wierzch układam drugą warstwę ciastek, krótko zanurzonych w ponczu, żeby zbytnio nie rozmiękły.
Ciastka polewam letnią gęstniejącą polewą i ciasto wkładam do lodówki na 2-3 godziny albo na noc. Pychotka, jak kawusia do kawusi idealna na poranne przebudzenie czy popołudniową słabość... Polecam!
Witam Kochani! Rok 2021 dobiega końca a z nim rośnie nadzieja na lepsze czasy w nadchodzącym 2022, czego z całego serca życzę Wszystkim. Na Sylwestrowy i Noworoczny dzień polecam przystawkę własnej roboty. U nas taka sałatka znika migiem...
Składniki na ok. 10-12 porcji
około pół kg śledzi w płatach (dobrze i szybkościowo sprawdza się śledź kupiony już z lekkiej zalewy octowej (śledzie solone trzeba moczyć przez noc, by pozbawić je nadmiaru soli)
150-200 g grzybków marynowanych pokrojonych w kostkę ( z grzybami leśnymi po prostu pychota)- u mnie pół na pół - pieczarki i grzyby leśne)
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w kostkę
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
Sos do śledzi
pół szklanki keczupu dobrej jakości (ok. 125-130 ml)
Do papryki, musztardy, miodu, oleju dodaję 1-2 łyżki keczupu i mieszam na jednolitą papkę. Dodaję pozostały keczup i ponownie mieszam na gładko
Przygotowanie sałatki
Wyżej wymienione składniki sałatki mieszam z sosem. Gotowe! Sałatka już po godzinie ma bardzo dobry smak i co ważne można ją zostawić na drugi, trzeci dzień, bo nadal bardzo pyszna!
Witam Kochani. Jeśli szukacie efektownych i zarazem bardzo prostych przepisów na Święta to wypróbujcie kolejny pomysł z ciastem francuskim. Pychota, zwłaszcza do barszczyku...
Składniki na 24 sztuki
1 ciasto francuskie ok. 300 g
80 g szynki pokrojonej drobno
ok. 50 g żurawiny suszonej (wcześniej ją opłukuję, moczę 30 minut w niewielkiej ilości wody cytrynowej i osączam na sicie)
50-80 g łagodnego sera startego np: gołki białej niewędzonej
Ciasto francuskie dzielę na kwadraty o boku ok. 7 cm. Najlepiej wymierzyć długość i podzielić na 6 oraz wymierzyć szerokość i podzielić na 4.
(najpierw ciasto kroję radełkiem wzdłuż na pół, dalej każdą połowę dzielę na kolejne połowy uzyskując cztery pasy wzdłuż. Potem w poprzek pasów wyznaczam radełkiem na środku ciasta linie poprzeczną prostopadłą i od niej odmierzam w równych odstępach po dwie linie poprzeczne równoległe do niej z prawej i lewej jej strony)
Na środku kwadratów układam rozdrobnioną szynkę, potem żurawinę i starty ser. Przeciwległe różki kwadratów smaruje jajkiem. Zakładam je na siebie i delikatnie przyklepuję, żeby dobrze się skleiły. Smaruje jajkiem po wierzchu zawijańce i układam w formie na papierze do pieczenia.
Piekarnik nastawiam na 185 stopni C. grzałka góra-dół
Wstawiam do gorącego piekarnika Piekę ok. 13-15 minut. na rumiano.
Oczyszczoną z łusek, płetw i umytą rybę kroję w poprzek w plastry o grubości ok. 2 cm
Przykładowa ryba: pstrąg
Oprószam plastry (tzw. dzwonka) solą, pieprzem i niewielką szczyptą pieprzu ziołowego i odstawiam na 15-20 minut.
Obtaczam kolejno dzwonka w mące i układam na rozgrzanym tłuszczu, pilnując by grzanie nie było zbyt mocne. Smażę 4-5 na rumiano. Osączam na bibule i gotowe do podania.
Dzwonka rumiane pięknie prezentują się na półmisku a do tego smak mniam, mniam.