środa, 6 października 2021

Pyszne kotlety z polędwicy szybkościowe do obiadu

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na soczyste kotlety z polędwiczki wieprzowej.



Składniki na 4 porcje


1 polędwiczka o wadze ok. 600 g

sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

dodatkowo  przygotowane wcześniej duszone grzyby, do których dodaję 2-3 łyżki śmietany (może być chuda 12% tłuszczu)

zielenina np: posiekany jarmuż lub natka z pietruszki



Polędwiczkę kroję w grubsze plastry, które rozkładam na desce i delikatnie nieznacznie rozbijam. Oprószam solą, pieprzem  i odstawiam na kilka minut.

LINK do przygotowania na filmie 




Takie kotlety możecie przygotować jak schabowe w delikatnej panierce z rozbełtanego jajka i obtoczone bułką - ja tutaj układam kotlety bez panierki tzw. saute na rozgrzanym tłuszczu i smażę króciutko z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Po czy zgarniam kotlety na połowę patelni a na jej wolną część dodaję uduszone przyprawione wcześniej grzyby, które tylko podgrzewam i dodaję śmietanę oraz zieleninę. Gotowe!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


wtorek, 28 września 2021

Surówka na odporność z kiszonej kapusty dyni pora - mega smak i odżywka w prostym przepisie

 Witam Kochani! Teraz jesienią polecam smakowitą surówkę z kiszonką kapuścianą z dodatkiem dyni i pora. Kapusta i dynia to niekwestionowane skarbnice witamin i minerałów a i por nie taki skromny, dołoży sporo do obrony naszej zdrowotności.


Składniki na ok. 6 porcji





ok. 60 dag kapusty kiszonej

ok. 40 dag dyni startej na tarce (wygodnie użyć dyni makaronowej, wtedy nie trzeba jej ścierać a wystarczy przy użyciu widelca wyskrobywać miąższ a ten sam formuje się w zgrabny makaron)

1 średni por (bez części ciemnozielonej i wierzchnich liści, przecięty wzdłuż, opłukany i pokrojony dość drobno)


Sos do sałatki

4-5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżka skromna majonezu

2 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego nierafinowanego

1 łyżeczka musztardy łagodnej 

1-2  łyżeczki miodu (sprawdzi się wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, gryczany)

szczypta soli opcjonalnie

Przygotowanie sosu: Wymieszać wszystkie składniki


Przygotowanie surówki

LINK do przygotowania na filmie


Wymieszać rozdrobnione warzywa i dodać sos. Wymieszać i gotowe!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

wtorek, 21 września 2021

Flaczki z pora pyszna zupa w 15 minut

 Witam Kochani! Kiedy zimno zupa rządzi na stole. Możecie nazywać ją krupnikiem z porem, ale najważniejsze, że bez zbędnego podsmażania łatwo przygotować szybki zdrowy i rozgrzewający posiłek bez potrzeby zagęszczania mąką.


Składniki na 4-5 porcji

1-2 pory pokrojone w pół-plastry ( wierzchnie i ciemnozielone części pora odcinam na kompost)

4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę (można pominąć)

4-5 łyżek kaszy średnioziarnistej np: jęczmiennej (ok. 120ml lub 70 g)

ok. 1 litra wywaru z warzyw (tzw. rosół, bulion)

1-2 łyżki śmietany

przyprawy wg. uznania- u mnie: pieprz ziołowy, lubczyk, czosnek, sól do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Do ziemniaków wlewam wczorajszy wywar jarzynowy (rosół można pasteryzować w słoikach, by właśnie lada dzień wygodnie wykorzystać jako bazę do zup lub sosów). Dosypuję kaszę, opłukaną wodą wcześniej na sicie. Doprowadzam całość do łagodnego wrzenia i gotuję ok. 10 minut. Śmietanę mieszam w szklance z dodaną chochlą gorącej zupy. Na pięć minut przed końcem dodaję pokrojony por. 


Przyprawiam a na koniec wlewam rozbełtaną śmietanę. Doprowadzam na krótko do zagotowania i zupa gotowa do podania.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika



piątek, 10 września 2021

Sałatka śledziowa jogurtowa moja ulubiona szybkościowy przepis

 Witam Kochani! Lato to też dobry czas na śledzie - bombę kwasów omega. Polecam prosty szybki sposób na pyszną sałatkę.


Składniki na około 8 porcji


7-8 płatów śledziowych wymoczonych z nadmiaru soli w zimnej wodzie (ok. 1 litr) z dodatkiem 50 ml octu z jabłek lub soku z cytryny (moczę ok. 12 godz.)

4-5 ogórków kiszonych

1 cebula o łagodnym smaku

1 jabłko

ok. 400 g  gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego

2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)





Jeśli śledzie odpowiednio straciły sól, odlewam wodę, dobrze osączam i kroję w kostkę. Układam na sicie dla pewności, żeby jeszcze co nieco odsączyć płynu, dzięki temu sałatka zachowa gęstość i będzie efektownie wyglądać na talerzu. Po co dodaję ocet lub sok z cytryny do wody? Odpowiedź jest prosta: śledzie z reguły mdłe zyskają na smaku i zdecydowanie zrobią się o ton jaśniejsze niż były. Jakość ryb jest bardzo ważna: staram się kupować jędrne płaty o ładnym jasnym wybarwieniu.

Do pokrojonych osączonych śledzi dodaje pokrojone: cebulę, ogórki, jabłko, jogurt, miód. Mieszam i gotowe! Polecam smakowita na co dzień, idealna na imprezy.





Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 24 sierpnia 2021

Puszyste jagodzianki biszkoptowe lub szybki biszkopt z borówkami łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam mega łatwy sposób na jagodzianki w lżejszym cieście biszkoptowym.



Składniki na ok. 12 jagodzianek (muffinek) lub ciasto na małą tortownicę



3 średnie jaja
100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
100 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalne)
szczypta soli




Mieszam suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia

W osobnej misce miksuję białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana ubita dodaję cukier na raz i miksuję do jednolitej konsystencji, co poznać po lśniącej kremowej pianie. Dodaję zaraz w krótkich odstępach po jednym żółtku, krótko miksując w trakcie. Dodaje na koniec suche składniki przez sito, odrzucając ewentualne grudki. Mieszam mąkę delikatnie ręcznie dużą łyżką lub szpatułką, ale dość krótko tylko mniej więcej do połączenia. 



Nakładam porcje do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości lub bez smarowania do papilotek albo prościej do tortownicy. Po wierzchu upycham borówki -najlepiej sprawdzają się lekkie świeże owoce.

Piekę około 18-20 minut w temperaturze 175-180 stopni C. funkcja grzanie góra-dół lub termo-obieg.  



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 19 sierpnia 2021

Dżem z borówek amerykańskich domowej roboty najlepszy sposób na zdrowie

 Witam Kochani. Polecam sprawdzony przepis na dżem z borówek amerykańskich idealny nie tylko do pieczywa, świetny do wszelkich deserów.


Przepis na ok. 1200 ml dżemu



2 kg borówki amerykańskiej

100 g cukru np: brzozowego (dodatek wg uznania)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Borówkę podgrzewam w możliwie szerokim naczyniu, dzięki temu odparowanie trwa o wiele krócej (duża powierzchnia odparowania wody)

Borówkę podgrzewam kilka razy w ciągu dnia w krótkich etapach, nie dopuszczając do wrzenia, cały czas przy tym mieszam owoce.

Pod koniec dodaję niewielką ilość cukru nie tylko po to, by nieco poprawić smak ale przede wszystkim, by zachować ładny kolor i lśniący wygląd. Jeśli nie możesz zrobić z cukrem to nie problem, bo jagody amerykańskie i leśne świetnie się przechowują także bez cukru. Mieszam ponownie, dalej podgrzewam i jak tylko uzyskam odpowiednią gęstość przelewam gorący dżem do czystych wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam słoiki. 



Wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam grzanie na 120 stopni C. na ok. 20 minut - grzałka góra-dół lub termo-obieg. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki do wystudzenia. Po wystudzeniu dekielki powinny być wklęsłe, co gwarantuje ich szczelność. Wstawiam przetwory w chłodne ciemne miejsce. Gotowe!

Życzę bogatej spiżarni!

Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Sernik Kremuś bez pieczenia i taki co nigdy nie opada

 Witam Kochani! Serniki bez pieczenia to sprawdzona opcja na desery przez cały rok a szczególnie poprawiają nastrój latem w upalne dni. Moja propozycja tania, prosta, dość szybka i najważniejsze super smak i wygląd kuszący. Polecam!



Składniki na formę 29 cm x 20 cm


400 g twarogu półtłustego

400 g śmietany chudej 12%

400 g śmietany 30% do deserów 

ok. 25 g żelatyny 

1 galaretka smak i kolor wg uznania + 1 łyżeczka żelatyny

ok. 160 g cukru drobnego

płaska łyżka cukru waniliowego

ok. 350 g biszkoptów lub herbatników

ok. 400 g  np: borówek i malin

ok. 50 ml zimnej wody przegotowanej z plasterkiem cytryny do zwilżenia ciastek


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć spód ciastkami.


Do szklanki wsypuję ok. 5 łyżeczek żelatyny (25 g). Dodaję ok. 100 g chudej śmietany 12%. Mieszam i odczekuję chwilę. Kiedy żelatyna spęcznieje dolewam kolejne 100 g śmietany 12% i mieszam. Wstawiam szklankę z masą śmietankowo-żelatynową do rondelka z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła.

Wsypuję galaretkę do miski plus 1 łyżeczkę żelatyny i zalewam bardzo gorącą wodą w ilości, jak w opisie na opakowaniu ( w Polsce przeważnie jest to 500 ml wody). Mieszam dokładnie do całkowitego rozpuszczenia galaretki.

Wkładam twaróg do dużej misy. Dodaję 200 g śmietany 12%, cukier waniliowy i cukier. Blenduję do momentu aż masa zrobi się gładka.

Ciastka nasączam przy pomocy pędzelka

Do wysokiego naczynia wlewam dobrze schłodzoną śmietankę 30% . Miksuję do lekkiego zgęstnienia i dodaję do masy serowej (twarogowej). Miksuję krótko do połączenia. Wlewam do masy serowej ciepłą, ale nie gorącą i dobrze rozpuszczoną mieszankę śmietankowo-żelatynową i natychmiast miksuję dość krótko do jednolitej konsystencji. 



Wlewam masę sernikową na ciastka w formie. Wyrównuje i wkładam do lodówki na ok. 30 minut. 


Układam owoce i wylewam gęstniejącą galaretkę. Wkładam ponownie do lodówki na 2-3 godziny i gotowe! Pychotka!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...