czwartek, 16 czerwca 2016

Truskawki w słoikach przepis na wydajny kompot lub pyszną zupę na zimę

Witam Kochani. Polecam sprawdzony sposób na truskawki. Kilka dni temu przerobiłam 20 kilo truskawek i przy okazji nagrałam krok po kroku etap przygotowania. LINK do filmu. Zapraszam.




Podam przepis na około 5-6 kg truskawek. Były wyjątkowe, słodziutkie. Zużyłam na tą ilość tylko pół kilo cukru. Nie polecam bez osłodzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o truskawki czy maliny, bo szybko ściemnieją w słoiku. Cukier to po prostu taki naturalny konserwant. Można się pokusić o słodzenie miodem, ale jego moc już powyżej 60 stopni C. ginie, niestety.

Składniki na  około 14 słoików o pojemności 300-330 ml

5-6 kg truskawek ładnych dojrzałych
0,5 kg cukru lub więcej, zależnie od słodkości owoców

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Obrane z szypułek, umyte truskawki przesypuję do naczynia porcjami przesypując cukrem. Odstawiam na 4-5 godzin. W trakcie można dodawać owoce, bo nie wszystkie od razu mogą się zmieścić.

Można przyśpieszyć etap delikatnie mieszając w trakcie. Wtedy truskawki szybciej przejdą cukrem i cukier ładnie się rozpuści. Dzięki temu więcej truskawek wejdzie do jednego słoika, których wystarczy na kompot dla 4 osób, jak i zupę, kisiel czy inny letni, aromatyczny deser zimową porą.

Nakładam owoce do wyparzonych słoików, lekko uciskając. Zalewam owoce pozostałym sokiem tak do centymetra wolnej przestrzeni pod deklem. Zakręcam słoiki wyparzonymi zakrętkami, dokładnie. Zakrętki, które przeskakują przy zakręcaniu lub w przypadku, gdy po odwróceniu słoika spodem do góry, przeciekają  wymieniam na dobre. 

Pasteryzować możemy na 2 sposoby - tradycyjnie w garnku, gdzie warto na spodzie ułożyć kawałek ręcznika papierowego. Można nim dla pewności poowijać słoiki. Zalewam chłodną wodą słoiki do 3/4 wysokości słoików. Nie przykrywam pokrywą. Od momentu delikatnego zagotowania, pasteryzuje w szumiącej, niebulgoczącej wodzie około 15 minut. Zostawiam w garnku do wystudzenia. Po wyjęciu wytarte słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, by sprawdzić szczelność.
Drugi sposób pasteryzowania: Słoiki z zimną zawartością wkładam do zimnego piekarnika, żeby nie było różnicy temperatur. Nastawiam temperaturę na 145 stopni C. -grzałka góra-dół. Zanim się zagrzeją do temperatury prawie 100 stopni minie około 40 minut, więc trzeba doliczyć jeszcze 15-20 minut na pasteryzacje - w sumie potrwa całość około 50-60 minut. Uchylam zaraz piekarnik. Wystawiam, jak wystygną i odwracam na chwilę do góry spodem. Słoiki przenoszę do piwnicy-w ciemne, chłodne miejsce. Gotowe!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 10 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe bez pieczenia pyszne z truskawkami przepis

Witam Kochani. Dzisiaj proponuje orzeźwiające, pyszne ciacho jogurtowe, idealne na upalne dni. Owoce oczywiście dowolne, ale sezon truskawkowy trzeba wykorzystać, jak się tylko da. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.




Składniki:

około 0,8 litra jogurtu naturalnego świeżego (można więcej-u mnie, jak zobaczycie na filmie było w tortownicy jeszcze trochę miejsca, ale trzeba dołożyć żelatyny)
około 1,5  kg truskawek i ciut cukru, żeby nie były zbyt kwaśne
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
1,5 opakowania galaretki cytrynowej (lub 4-5 łyżeczek z brzuszkiem żelatyny, ale wtedy trzeba do jogurtu dodać jakiś aromat)
kilka łyżeczek cukru według uznania
2 opakowania herbatników a 100 g lub opakowanie biszkoptów ok. 200 g

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Tortownicę wykładam folią spożywczą

3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny rozklejam w 3 łyżkach zimnej wody. Po minucie, gdy spęcznieje dolewam ciut gorącej wody tak na około 100 ml (w sumie całej objętości nieco mniej niż połowa szklanki o poj. 250 ml). Żelatynę można oczywiście rozpuścić w płynie ze zmiksowanych truskawek- ja się trochę pośpieszyłam i z robiłam z wodą. Szklankę wstawiam do rondla z gorącą wodą, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.

Miksuję truskawki na objętość musu około pół litra. Dosładzam w trakcie tyle, ile potrzeba. Pozostałe truskawki jeśli kwaśne tez ciut posypuję cukrem. Mieszam i odstawiam na jakiś czas.

Do szklanki z dobrze rozpuszczoną dość ciepłą żelatyną, dolewam mus truskawkowy. Energicznie mieszam i przelewam do całości musu. Szybko i dokładnie mieszam. Wylewam do tortownicy i przenoszę do lodówki, żeby mus dobrze stężał.

Do szklanki wsypuję galaretkę i łyżeczkę  z brzuszkiem żelatyny. Dolewam trochę zimnej wody tak do pokrycia granulek. Czekam minutę, dwie, aż spęcznieje i dodaję jeszcze trochę jogurtu, żeby całość nie była taka gęsta, kiedy się rozklei-w sumie zawartość 3/4 szklanki. Zaraz wstawiam do rondelka z gorącą wodą.

Ubijam jogurt kilka minut. Nie ubije się na sztywno tak, jak śmietana, ale na pewno się napowietrzy i zwiększy objętość, dając efekt takiej fajnej pianki, jak z ptasiego mleczka. Kilka łyżeczek jogurtu dodaję do dość ciepłej rozklejonej żelatyny. Energicznie mieszam i wlewam do jogurtu. Natychmiast miksuję.
Uwaga: Liczy się tutaj bardzo ciepła galaretka i szybkie sprawne działanie, żeby galaretka ładnie się zmiksowała i nie powstały grudki.
Wlewam masę jogurtową do tortownicy i zaraz wkładam truskawki, tak, żeby nie wystawały ponad gęstniejącą masę. Zaraz, jak wyraźnie tężeje, układam na wierzchu herbatniki. Warto je zwilżyć prostym ponczem-woda z cytryną, będą pulchniejsze. Ciasto przenoszę do lodówki na 2-3 godziny.

Po wyjęciu nakładam na tortownicę paterę do góry stopką i odwracam całość. To taki fajny myk, żeby nie użerać się z folią podczas krojenia. Tortownice rozpinam i ostrożnie ściągam folię. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 8 czerwca 2016

Syrop z kwiatów bzu czarnego dobry przepis na alergię, przeziębienie...

Witam Kochani. Właśnie kwitnie bez czarny. Warto się pośpieszyć zanim przekwitnie. Pamiętajmy tylko, by obcinać baldachy z wielu krzewów, by większość została na krzaku, żeby w sierpniu były na nim nie mniej poszukiwane lecznicze owoce. Kwiatostany zrywamy w ciepły słoneczny dzień. Muszą być suche. Przekwitnięte i mokre nie nadają się.




Składniki na około 1 litr syropu

60-70 baldachów z kwiatami dzikiego bzu czarnego
2-3 cytryny
3-4 goździki
1 litr wody
1 kg cukru

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Po zerwaniu rozkładam kwiatostany na altankowym stole albo na papierze, by ułatwić ucieczkę ewentualnym gościom. Odcinam drobniutkie kwiaty nożyczkami (około 60-70 baldachów).  Kwiatów nie opłukuję. Zalewam  jednym litrem wody i wsypuję kilogram cukru. Mieszam w trakcie podgrzewania. Dodaję skórkę z dwóch cytryn, starając się przy obieraniu, by było jak najmniej białej części oraz 3-4 goździki. Zaraz po zagotowaniu przykrywam garnek pokrywą. Kiedy ostygnie przenoszę garnek w chłodne ciemne miejsce i zostawiam do jutra.
Przecedzam syrop przez gęste sito, które wcześniej obkładam dodatkowo gazą, by był jak najbardziej klarowny. Delikatnie uciskam masę kwiatową. Syrop doprowadzam do wrzenia i wyłączam grzanie. Po chwili dodaję sok z cytryn i rozlewam do wyparzonych szklanych  hartowanych naczyń.



Naczynia dobrze zakręcam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut w temp. 140 stopni C. Kiedy wystygną przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Jesienią i zimą dodaję po 1-2 łyżki do herbaty przy przeziębieniu i nie tylko.
Syrop ma zdecydowany smak, ale jest całkiem przyjemny i bardzo aromatyczny. Moim zdaniem zdecydowanie smaczniejszy od mocnego dość goryczkowatego smaku owoców. Można przygotować zdrowszą wersję z miodem zamiast wody, ale trzeba pamiętać, że zalanie kwiatów miodem bez podgrzewania nie całkiem jest bezpieczne, gdyż ani kwiatów, ani owoców nie spożywa się na surowo a z kolei miód podgrzany traci swoje wartości. Najlepszą opcją, moim zdaniem, dla osób, eliminujących cukier z diety jest suszenie kwiatów i owoców w celu przygotowania naparów. Pamiętać trzeba, że owoce mają korzystne działanie przeczyszczające, dlatego dozowanie powinno być pod kontrolą, zwłaszcza u dzieci. Umiar najważniejszy!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Grillowana pierś z kurczaka soczysta idealny przepis

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się sprawdzonym sposobem na filety z kurczaka. Marynata w gruncie rzeczy prosta, naturalna ze świeżym tymiankiem i zsiadłym mlekiem. Marynata sprawdzi się doskonale do innego mięsa. Polecam!



Marynata na jedną dużą podwójną pierś

około 150 ml mleka zsiadłego, kefiru lub maślanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki keczupu lub łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 ząbek posiekanego czosnku
po szczypcie ziół prowansalskich suchych, ostrej i słodkiej papryki
około 4 -5 g soli na 1 kg mięsa ( u mnie nieco mniej niż płaska łyżeczka)

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Z podanych składników przygotowuje marynatę i obtaczam w niej każdy kawałek porcjowanego mięsa. Wkładam mięso do lodówki na minimum 2-3 godziny, jesli to drobiowe, ale będzie jeszcze lepsze, kiedy zostawimy w marynacie do następnego dnia. Mięso wieprzowe, jak karkówka, wołowina niech się kruszy minimum całą noc do 24 godzin.

Grilluję około 3-4 minuty z każdej strony do zrumienienia na węglach dobrze rozpalonych-powinny być bardzo jasne, jakby spopielone. Wtedy jest idealna temperatura. W trakcie można mięso polać resztkami marynaty lub opryskiwać wodą. Niczym mięsa nie polewałam. Wyszło super. Staram się nie przedłużać czasu opiekania, bo nawet najlepsza marynata nie poradzi sobie z nadmiernym osuszaniem i ze smacznego mięsa zrobi się niesmaczna podeszwa.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 30 maja 2016

Zapiekanka ziemniaczana najlepsza z mięsem mielonym, pieczarkami... przepis

Witam Kochani! Dzisiaj publikuję kolejny przepis na życzenie Widzów. Polecam sprawdzone połączenie składników i jak zawsze przygotowanie z dołączonym filmikiem. Super specjał z chrupiącą, rumianą skórką, na sprawdzone danie dla 4 osób.




Składniki na formę o średnicy 29-30 cm

12-13 sztuk sporych ziemniaków
250 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
kilka pokrojonych pomidorów bez skóry lub pomidory z puszki
2-3 jajka
100 g startego sera o łagodnym smaku
mała cebula
150 ml jogurtu
150 ml śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku
zielenina (koperek, szczypior)
świeże zioła lub suszone na przykład łyżeczka ziół prowansalskich
po szczypcie: papryki ostrej i pieprzu ziołowego
łyżeczka miodu lub cukru
łyżka tłuszczu do smażenia
sól do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowanie na filmie

Obrane umyte ziemniaki kroję w plastry o grubości około 8 mm. Wkładam na wrzątek i gotuję 3-4 minuty a właściwie krótko, jak tylko zrobią się takie nie twarde, ale i nie miękkie- nie mogą się rozlatywać. Odcedzam.


FARSZ: Mielę kawałek mięsa. Dodaję mięso do zeszklonej cebuli pokrojonej w talarki. Krótko podsmażam i jak tylko się zetnie, dodaję pieczarki. Przyprawiam wstępnie do smaku. Dodaję, po około 2 minutach pomidory, świeże zioła posiekane z czosnkiem, ciut cukru dla zrównoważenia smaku i jeszcze duszę całość kolejne 2 minuty. Na koniec dosypuję posiekany koper i szczypior. Mieszam i zestawiam z grzania.

Układam połowę talarków ziemniaczanych na spodzie formy, wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem. Ziemniaki oprószam solą, ostrą papryką i szczyptą ziół prowansalskich. Wykładam farsz. Uciskam całość delikatnie praską do ziemniaków i wykładam pozostałe ziemniaki. Podobnie oprószam je minimalną ilością soli i przypraw. Polewam całość sosem jajecznym z dodatkami - (SOS: jajka bełtam z jogurtem, śmietaną, większą częścią startego sera, iołami, zieleniną, szczypta soli, papryki ostrej).
Posypuję wierzch pozostałym startym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C. na około 35 minut. Jeśli zapiekanka słabo się zrumieni, dopiekam ją jeszcze przez 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 27 maja 2016

Kapusta młoda z patelni w 5 minut jak zrobić?

Witam Kochani. Sezon na młoda kapustę trwa. Warto sięgać po nią, bo warzywo ma praktycznie wszystko co trzeba i do tego tanie. Więcej o kapuście znajdziecie tutaj. Wzdęcia nie są dotkliwe, jeśli kapustę sparzy się przed zasadniczym gotowaniem i nie przesadzi się z tłustymi dodatkami.





Składniki na 3-4 osoby

Mała kapusta biała młoda lub połówka większej
kawałek wędzonki lub tłuszczu do podsmażenia cebuli
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
świeże zioła - oregano, tymianek
1 spory ząbek czosnku
zioła suszone - na przykład solidna szczypta ziół prowansalskich, szczypta chili,
łyżeczka cukru lub miodu
2 łyżki octu owocowego
sól do smaku
duża patelnia

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Pokrojoną kapustę na kawałki opłukuje na sicie pod bieżącą wodą i dodatkowo polewam wrzątkiem - taki zabieg naprawdę w dużym stopniu eliminuje niepożądane objawy a przy okazji zmniejsza nadmiar chemicznych składników, użytych w jej hodowli.

Pokrojoną wędzonkę rumienię na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli wędzonka bardzo chuda można dodać ciut masła lub oleju. Po chwili dodaję pokrojoną cebulkę, posiekany czosnek z ziołami i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam i przyprawiam całość solą, cukrem, ziołami, pieprzem. Duszę pod przykryciem 34 minuty. Na pół minuty przed końcem dodaję ocet. Na koniec jeszcze wrzucam posiekany szczypior-mam go akurat teraz w ogrodzie najwięcej, ale jesli macie koper będzie idealnie. Mieszam i zestawiam z grzania.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 18 maja 2016

Sernik na zimno. Pyszota!!! Łatwy przepis

Witam Kochani na słodko. Ten sernik jest fantastyczny! Rozpływa się w ustach i super wygląda. Dedykuje go Wszystkim mamom z okazji nadchodzącego Święta wraz z najlepszymi życzeniami. Tym prostym przepisem postarałam się odpowiedzieć na często zadawane mi ostatnio pytanie: jakie ciasto najlepiej zrobić dla mamy... Właśnie takie, moim zdaniem sprawdzi się bankowo! Polecam!



Składniki na tortownicę o średnicy około 25 cm

około 600 ml serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30 %
około 300 g biszkoptów
kilka łyżeczek cukru drobnego, (więcej cukru w przypadku serka niesłodzonego- trzeba po prostu próbować masę)
około 100 ml ponczu (woda zimna przegotowana zmieszana z niewielką ilością soku z cytryny)
10 g żelatyny (5 łyżeczek z małym brzuszkiem)
1 łyżka kakao
2 galaretki truskawkowe na 800 ml wody
40-50 dag ładnych truskawek

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Tortownice dobrze jest wyłożyć folią spożywczą, zwłaszcza boki, jak forma blaszana

Na spód układam biszkopty. Smaruję ponczem. Po tej czynności, lubię posypać kakao na biszkopt, czy inne ciasto spodnie, bo świetnie kontrastuje i zyskuje przez to na wyglądzie, ale śpieszyło mi się..., no i tym kakao posypcie biszkopty za mnie, będzie jeszcze ciekawiej.

Do żelatyny w szklance dodaję 3-4 łyżki zimnej wody i chwilę czekam aż spęcznieje. Dodaję około 50 ml śmietany kremówki i wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą. Najlepiej nie mieszać od razu a poczekać chwilę, jak całość zmięknie i dopiero zamieszać.

Miksuję śmietanę kremówkę. Dodaję cukier. Kiedy śmietana jest kremowa - lepiej za długo nie miksować, żeby nie przebić śmietany, dodaję serek i krótką chwilę miksuję do połączenia. Do lekko gorącej dobrze rozklejonej żelatyny dodaję kilka łyżeczek masy. Mieszam energicznie i wlewam do masy serowej. Miksuję całość natychmiast na dużych obrotach i krótko. Wlewam masę serowo-śmietanową na biszkopty (o i tu właśnie się pośpieszyłam, ale i tak wyszło super), wyrównuję i układam resztę biszkoptów, owoce. Wkładam do lodówki na godzinę.


Przygotowuję w międzyczasie galaretkę i tężejącą zalewam wierzch. Ponownie wkładam ciasto do lodówki. Po kilku godzinach ciasto gotowe! Pychota!!!


Życzę  smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...