Podam przepis na około 5-6 kg truskawek. Były wyjątkowe, słodziutkie. Zużyłam na tą ilość tylko pół kilo cukru. Nie polecam bez osłodzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o truskawki czy maliny, bo szybko ściemnieją w słoiku. Cukier to po prostu taki naturalny konserwant. Można się pokusić o słodzenie miodem, ale jego moc już powyżej 60 stopni C. ginie, niestety.
Składniki na około 14 słoików o pojemności 300-330 ml
5-6 kg truskawek ładnych dojrzałych
0,5 kg cukru lub więcej, zależnie od słodkości owoców
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Obrane z szypułek, umyte truskawki przesypuję do naczynia porcjami przesypując cukrem. Odstawiam na 4-5 godzin. W trakcie można dodawać owoce, bo nie wszystkie od razu mogą się zmieścić.
Można przyśpieszyć etap delikatnie mieszając w trakcie. Wtedy truskawki szybciej przejdą cukrem i cukier ładnie się rozpuści. Dzięki temu więcej truskawek wejdzie do jednego słoika, których wystarczy na kompot dla 4 osób, jak i zupę, kisiel czy inny letni, aromatyczny deser zimową porą.
Pasteryzować możemy na 2 sposoby - tradycyjnie w garnku, gdzie warto na spodzie ułożyć kawałek ręcznika papierowego. Można nim dla pewności poowijać słoiki. Zalewam chłodną wodą słoiki do 3/4 wysokości słoików. Nie przykrywam pokrywą. Od momentu delikatnego zagotowania, pasteryzuje w szumiącej, niebulgoczącej wodzie około 15 minut. Zostawiam w garnku do wystudzenia. Po wyjęciu wytarte słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, by sprawdzić szczelność.
Drugi sposób pasteryzowania: Słoiki z zimną zawartością wkładam do zimnego piekarnika, żeby nie było różnicy temperatur. Nastawiam temperaturę na 145 stopni C. -grzałka góra-dół. Zanim się zagrzeją do temperatury prawie 100 stopni minie około 40 minut, więc trzeba doliczyć jeszcze 15-20 minut na pasteryzacje - w sumie potrwa całość około 50-60 minut. Uchylam zaraz piekarnik. Wystawiam, jak wystygną i odwracam na chwilę do góry spodem. Słoiki przenoszę do piwnicy-w ciemne, chłodne miejsce. Gotowe!
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Takie truskawki zimą - najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPrawda a ten zapach... Dziękuję za wizytę
UsuńDobry pomysł, można też zrobić zdrowe dżemy i zachować na zimę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie a zimą jak znalazł-przyjemnie i smacznie, Pozdrawiam
UsuńFantastyczny pomysł :) I najlepsze jest to, że można przechowywać te truskawki długo. Cieszmy się truskawkami, póki je mamy, a najlepiej to róbmy małe zapasy na zimę ;)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńzawsze robiłam truskawki podobnie, jednak nigdy ich nie pasteryzowałam,(tez wychodziły dobre.)W dniu dzisiejszym robię wg Twojego przepisu i bardzo podoba mi się pasteryzacja w piekarniku.
OdpowiedzUsuń