Składniki
5-6 płatów śledziowych, wymoczonych z nadmiaru soli i osączonych
warzywa ugotowane lub z rosołu: 3 ziemniaki, 2 marchewki (jedną starłam na wierzchu), mały seler, 2 pietruszki
pęczek zieleniny - natka z pietruszki lub szczypiorek
2 ugotowane na twardo jajka
2-3 łyżki soku z cytryny
1 spore jabłko
1 spora cebula czerwona
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowo-majonezowy przepis
3-4 łyżki jogurtu
3-4 łyżki majonezu
2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej
kopiasta łyżeczka miodu
porcja posiekanej zieleniny
szczypta soli do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kroję cebulę i jabłko na drobno. Dodaję porcję posiekanej zieleniny, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam składniki.
Kroję gotowane warzywa w kostkę i rozdrabniam jajka.
Kroję śledzie w kostkę
Łącze śledzie z cebulą i jabłkami.
Doprawiona warstwa śledziowa szczyptą soli pieprzu, miodem,
sokiem z cytryny,
daje sałatce niesamowity smak
Z wymieszania jogurtu, majonezu, musztardy, miodu, szczypty
soli i zieleniny powstaje pyszny sos majonezowy
Na dno naczynia układam warstwę ziemniaków. Polewam je porcją sosu.
Potem wykładam nań warstwę śledziową, kolejną porcje sosu, porcję
rozdrobnionych jajek i pokrojonych warzyw. Warzywa wcześniej gotuję
w lekko osolonej wodzie. Odcedzam studzę i dopiero kroję.
Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika