środa, 9 marca 2016

Sałatka ze śledzi prosta, tania i bardzo smaczna

Witam Kochani. Ostatnio robiłam łatwą sałatkę śledziową z trzech prostych warstw, bez konserwujących dodatków typu groszek czy kukurydza i byłam jej smakiem zachwycona. Powtórzę ją na pewno na Wielkanoc, bo oprócz smaku samopoczucie po niej jest bardzo dobre, o ile majonez jest w ilościach bez przesady i najlepiej zrobiony samodzielnie.



Składniki

5-6 płatów śledziowych, wymoczonych z nadmiaru soli i osączonych
warzywa ugotowane lub z rosołu: 3 ziemniaki, 2 marchewki (jedną starłam na wierzchu), mały seler, 2 pietruszki
pęczek zieleniny - natka z pietruszki lub szczypiorek
2 ugotowane na twardo jajka
2-3 łyżki soku z cytryny
1 spore jabłko
1 spora cebula czerwona
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku

Sos jogurtowo-majonezowy przepis

3-4  łyżki jogurtu
3-4 łyżki majonezu
2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej
kopiasta łyżeczka miodu
porcja posiekanej zieleniny
szczypta soli  do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Kroję cebulę i jabłko na drobno. Dodaję porcję posiekanej zieleniny, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam składniki.


Kroję gotowane warzywa w kostkę i rozdrabniam jajka.


Kroję śledzie w kostkę


Łącze śledzie z cebulą i jabłkami. 
Doprawiona warstwa śledziowa szczyptą soli pieprzu, miodem, 
sokiem z cytryny,  
daje sałatce niesamowity smak



Z wymieszania jogurtu, majonezu, musztardy, miodu, szczypty 
soli i zieleniny powstaje pyszny sos majonezowy


 Na dno naczynia układam warstwę ziemniaków. Polewam je porcją sosu.
Potem wykładam nań warstwę śledziową, kolejną porcje sosu, porcję 
rozdrobnionych jajek i pokrojonych warzyw. Warzywa wcześniej gotuję
w lekko osolonej wodzie. Odcedzam studzę i dopiero kroję.


Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 4 marca 2016

Kapusta pekińska gotowana szybko zdrowo bez zasmażki

Witam Kochani. Był przepis na kapustę pekińską z zasmażką, pora na lżejszą wersję, którą bardzo często robię, bo jest nie tylko smaczna, ale jeszcze szybsza w robocie od tej pierwszej. Idealna przystawka do kopytek, pyz lub solo. Bardzo polecam!


Składniki podstawowe

średnia kapusta pekińska
1 średni por
3/4 szklanki wody
mały pęczek zieleniny, jak macie pod ręką


Przyprawy

2 średnie liście laurowe
3-4 ziarna ziela ang. (nie więcej)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru lub miodu
jedna dwie szczypty soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej rozprowadzona w 30 ml. zimnej wody (opcjonalnie, jeśli w kapuście jest mało płynu nie trzeba jej zagęszczać)

Przygotowanie

Przygotowanie na filmie

Opłukaną kapustę osączam i kroję na drobno. Pora rozcinam wzdłuż, myję pod bieżącą wodą i kroję w pół-plastry. Do kapusty dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia. Po minucie, dwóch  dodaję por i przyprawy. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, koryguje smak w razie potrzeby. Pod koniec dodaję zasklepkę z mąki, Jeśli jest w kapuście sporo płynu robię zaklepkę, a jeśli mało zostawiam tak jak jest (zaklepka-dolewam do mieszaniny mąki z wodą trochę wywaru, mieszam i łącze z kapustą). Mieszam. Po chwili, gdy się zagotuje całość, wyłączam grzanie. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
 

środa, 2 marca 2016

Rolada z kurczaka. Mniam! Jak zrobić krok po kroku?

Witam Kochani. Dajcie się namówić na przygotowanie rolady. Jeśli nie spróbujecie to skąd możecie wiedzieć, że to trudne. Moja pierwsza rolada? Lepiej nie wspominać... chociaż dlaczego nie, przecież to tylko doświadczenie i chęć zrobienia czegoś własnego, pysznego...



Składniki

3 spore połówki fileta z kurczaka


Farsz


2 ugotowane udka z rosołu

1 jajo

podsmażona jedna posiekana cebula z rozdrobnionym czosnkiem i łyżeczką majeranku

2  ugotowane wątróbki z kurczaka (opcjonalnie-ja akurat nie miałam)

pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i płaska łyżeczka papryki słodkiej

2,5 łyżki kaszy manny suchej

sól, pieprz do smaku



Marynata do mięsa


1 łyżka oleju

1 łyżeczka solidna miodu

2 łyżeczki musztardy

płaska łyżeczka majeranku

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku



Przygotowanie rolady
LINK do przygotowania na filmie

Przygotowuję farsz - mielę w maszynce obrane mięso z udek wraz z podsmażona cebulą. Dodaję kaszę mannę, jajko, przyprawy i mieszam. W rozdrabniaczu miksuję składniki wszystkie razem.


Mięso umyte, osączone kroje (każdą połówkę piersi) wzdłuż na dwa płaty. W sumie mam sześć płatów, które rozbijam ostrożnie i oprószam solą i pieprzem tylko po jednej stronie. Zostawiam mięso na około 15 minut.

Przygotowuję z wyżej podanych składników prostą, ale skuteczną marynatę. Układam płaty mięsne na folii z rękawa do pieczenia, na tak zwaną zakładkę, w miarę starannie, żeby nie było dziur, przez które może się potem wydobywać farsz. Smaruję mięso marynatą i daję mu spokój kolejne 15 minut.



Wykładam farsz, pamiętając by zostawić trochę luzu po bokach i trochę więcej na końcu rolady, bo siłą zwijania, masa farszu będzie się rozpychać do przodu i na boki. Zapraszam na film, który na pewno lepiej objaśni o co chodzi w tym zwijaniu rolady. Folia z rękawa bardzo się tu przydaje przy zwijaniu rolady. Po zwinięciu, jak rolada dobrze się sklei na końcu, smaruję roladę po wierzchu pozostałą marynatą. Zawijam roladę w rękaw, w miarę możliwości dość ściśle i piekę w formie do makowców, dobrze dolegającej do tego typu pieczeni. Owijam formę jeszcze folią aluminiową, żeby zachować, jak najwięcej soczystości w roladzie.

Przed upieczeniem


Po upieczeniu

Wstawiam roladę do rozgrzanego piekarnika (to ważne,bo wysoka temperatura szybko ścina mięso, dzięki temu jest soczyste!) do temp. 190 stopni C., grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut. Po czym obniżam temperaturę do 185 stopni C. i piekę jeszcze około 25 minut. Po wystudzeniu zdejmuję folię. Gotowe! Można ucztować!

Życzę smakowitych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasto z burakami jak zrobić

Witam Kochani. Dzisiaj ponury wilgotny dzień. Lepiej zostać w domu i upiec coś do kawki. Jeśli ugotujecie sporo buraków do obiadu, zostawcie ich trochę do ciasta. Jest naprawdę pyszne-pulchne, wilgotne i nikt nawet nie pozna, jakie ma składniki.




Składniki 

szklanka gotowanych startych buraków lub zmiksowanych w rozdrabniaczu
150 g masła lub 125 ml oleju o łagodnym smaku np; słonecznikowy
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
skórka z otartych cytrusów (nie żałowałam)
cukier waniliowy
łyżeczka  z czubkiem proszku do pieczenia
szczypta soli

Do posmarowania ciasta i dekoracji:

około 300 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka kopiasta żelatyny
2-3 łyżki soku z buraków
1 łyżka z brzuszkiem cukru pudru
cukier waniliowy
kilka łyżek startej czekolady
owoce kandyzowane- u mnie wiśnie (Polecam mój przepis na kandyzowane wiśnie LINK. Są wspaniałe i dobrze się przechowują w przeciwieństwie do frużeliny, którą lepiej zużyć w 3 miesiące, bo szybko fermentuje)

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Masło miksuję z cukrem na kremową gładką masę. Dodaję sporo skórki z pomarańczy, żółtka partiami i chwilę miksuję.(z olejem tak robię-miksuję najpierw żółtka z cukrem i dodaję olej cieńszym strumieniem, miksując przy tym całość na puszystą masę) Zaraz dodaje buraki. Miksuję krótko i dodaję mąkę wymieszaną wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubite białka ze szczyptą soli, do których dodaję trochę cukru waniliowego, łącze z masą w 3 etapach . Najpierw rozrzedzam masę 1/3 z ilości piany i daję następną - byle to robić krótko-masa nie musi być jednolita, bo to może oznaczać, że powietrze już uciekło z piany i ciasto będzie mniej pulchne. Wykładam na wysmarowaną formę-u mnie jak zwykle duża 39 cm x 24 cm, ale ciasto krótko się piecze około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyższe ciasto trzeba piec około 40 minut. Czas jest umowny a ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem, jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmujemy.

Kremówkę ubijam na sztywno (nie trafiłam tym razem na najlepszą kremówkę, tym bardziej przydała się żelatyna). Po ubiciu dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Krótko miksuję. Do rozpuszczonej żelatyny w kilku łyżkach wody (żelatyna powinna być dość ciepła) dodaję kilka łyżeczek śmietany. Energicznie mieszam i szybko dodaję do kremówki. Natychmiast miksuję całość do połączenia. Z całej ilości odjęłam 1/3 kremówki do posmarowania ciasta a do 2/3 kremówki dodałam sok z buraków. Zmiksowałam i udekorowałam obsypane czekoladą ciasto przy pomocy szprycy. Zakończyłam wisienkami, które podkreślają smak i kolorystycznie pasują do całości.

czwartek, 25 lutego 2016

Zupa pieczarkowa pyszna w kilka minut przepis

Witam Kochani. Zupa pieczarkowa u nas należy do ulubionych, bo jest prosta, szybka i zawsze smaczna. Najbardziej lubię łączyć pieczarki z makaronem, najlepiej z razowym typu spaghetti, bo się tak nie rozmiękcza. Oczywiście makaron można ugotować osobno i każdy będzie dobry, tyle tylko, że dodatkowe gary i robota...



Długie grubsze nity łamię na krótkie odcinki i wrzucam na wrzątek. Tutaj dodałam jeszcze niewielką ilość drobno pokrojonych warzyw

Składniki na 3 porcje

4-5 sporych pieczarek
około  3/4 szklanki makaronu razowego spaghetti suchego połamanego
mała pietruszka, marchew, ciut selera
około 1,5 litra wody
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka z malutkim brzuszkiem mąki pszennej (przy makaronie typu świdry mąka jest przeważnie zbędna)
1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
trochę tłuszczu do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy i oregano

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Makaron dzielę na mniejsze kawałki i wrzucam do wrzącej wody.  Zaraz dodaję pokrojone dość drobno warzywa-taka naturalna jarzynka zamiast tej kupnej proszkowanej. Trochę przyprawiam solą, W tym samym czasie, na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaję pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję pieczarki posiekane w plastry. Chwilę podsmażam i przyprawiam szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i oregano. Mieszam i podsmażam chwilę. Zaraz dodaję rozdrobniony czosnek. Króciutko podsmażam i posypuję mąką, Mieszam całość i wlewam na patelnię 2-3 chochle wywaru z makaronu i warzyw. Mieszam dokładnie i wlewam do garnka z zupą. Śmietanę hartuję niewielką ilością wywaru poprzez energiczne wymieszanie i dodaję do zupy. Przyprawiam w razie potrzeby. Mniammm!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 22 lutego 2016

Herbatniki kokosowe łatwy przepis na 100 sztuk

Witam Kochani! Kiedy nie ma nic słodkiego do kawy a do sklepu nie zawsze chce się pobiec, wsypcie do miski po szklance wiórek, mąki, trochę cukru, masła, dwa lub jedno jajko...




Składniki na około 100 sztuk

szklanka mąki z brzuszkiem pszennej tortowej lub uniwersalnej
szklanka wiórek kokosowych
100 g masła
2 jajka
około pół szklanki cukru
łyżeczka z małym brzuszkiem sodki lub proszku do pieczenia (sodki dajcie mniej, zwłaszcza, ze komuś może za dużo się sypnąć i cała złość może spłynąć na mnie a jako przeciwniczka spulchniaczy dodam, że jest to dodatek opcjonalny)
szczypta soli




Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie


Suche składniki najlepiej wymieszać przed dodaniem jaj i masła -mąkę, wiórki, cukier, sól, proszek do pieczenia. Masło schłodzone starłam na tarce i zarobiłam w krótkim czasie ciasto, które potem chowam pod przykryciem do lodówki, by się schłodziło i odpoczęło. (Jeśli ciasto po zarobieniu jest nadal zbyt mokre, dodaję jeszcze ciut mąki i ponownie krótko przerabiam).
Dzielę ciasto na trzy: kolejne porcje wałkuję cienko, podsypując w trakcie mąką, żeby ułatwić wykrojenie herbatników. Wykrojnikiem może być kieliszek lub szklanka. Moje ciastka mają średnią szerokość około 5 cm.


Piekę około dziesięć minut w temperaturze 190 stopni C. Herbatniki są smakowite, aromatyczne i chrupiące. Polecam!


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





piątek, 19 lutego 2016

Jabłka pieczone z kruszonką kokosową super deser

Witam Kochani. Dzisiaj polecam łatwy przepis na pyszne aromatyczne jabłka, przygotowane w pół godziny, licząc z pieczeniem. Te proste i zarazem cudne babeczki z jabłek świetnie nadają się na stół... Nie, nie... To nie są przechwałki a szybki przepis na smakowity deser dla zapracowanych...



Składniki na 6 jabłek, czyli 12 babeczek z jabłek

6 średnich jabłek najlepiej jonatanów
1 spory banan lub inny owoc
1 łyżka z brzuszkiem wiórek kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
około 20 g masła (1/10 paczki 200 g)
3-4 łyżeczki cukru
szczypta soli
kilka owoców żurawiny lub inne kandyzowane owoce




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Z masła, wiórków, mąki, cukru i szczypty soli wyrabiam kruszonkę.

Umyte jabłka dzielę na połówki i wydrążam środki nasienne (jabłka można obrać ze skórki, jeśli ktoś jej nie toleruje)

Układam w środkach grubsze plastry banana na każdej połówce

Posypuję kruszonką wierzchy i zdobię żurawiną

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-185 stopni C, grzałka góra-dół, na około 18-20 minut.



Babeczki smakują wybornie na ciepło i na zimno!

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...