Składniki
5-6 płatów śledziowych, wymoczonych z nadmiaru soli i osączonych
warzywa ugotowane lub z rosołu: 3 ziemniaki, 2 marchewki (jedną starłam na wierzchu), mały seler, 2 pietruszki
pęczek zieleniny - natka z pietruszki lub szczypiorek
2 ugotowane na twardo jajka
2-3 łyżki soku z cytryny
1 spore jabłko
1 spora cebula czerwona
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowo-majonezowy przepis
3-4 łyżki jogurtu
3-4 łyżki majonezu
2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej
kopiasta łyżeczka miodu
porcja posiekanej zieleniny
szczypta soli do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kroję cebulę i jabłko na drobno. Dodaję porcję posiekanej zieleniny, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam składniki.
Kroję gotowane warzywa w kostkę i rozdrabniam jajka.
Kroję śledzie w kostkę
Łącze śledzie z cebulą i jabłkami.
Doprawiona warstwa śledziowa szczyptą soli pieprzu, miodem,
sokiem z cytryny,
daje sałatce niesamowity smak
Z wymieszania jogurtu, majonezu, musztardy, miodu, szczypty
soli i zieleniny powstaje pyszny sos majonezowy
Na dno naczynia układam warstwę ziemniaków. Polewam je porcją sosu.
Potem wykładam nań warstwę śledziową, kolejną porcje sosu, porcję
rozdrobnionych jajek i pokrojonych warzyw. Warzywa wcześniej gotuję
w lekko osolonej wodzie. Odcedzam studzę i dopiero kroję.
Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Apetyczna, zdrowa sałatka !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam Elu. Pozdrawiam serdecznie
UsuńSama nie przepadam za śledziami, ale myślę, że sałatka idealnie nadaje się na spotkanie ze znajomymi:-)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziekuję za odwiedziny
UsuńO proszę, ciekawa propozycja na święta. Wezmę ją pod uwagę.
OdpowiedzUsuńPolecam! łatwa i najwazniejsze smaczna
UsuńSmaczny i prosty przepis - najlepsze połączenie:-)
OdpowiedzUsuńMarto idealna ocena. Pozdrawiam, dziękuję
UsuńDoskonały przepis - prosty w wykonaniu i zawierający składniki, które uwielbiam. Myślę, że zasmakuje moim domownikom podczas świąt. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńProste sałatki zachwycają smakiem - ja bardzo rzadko dodaję konserwowy groszek i kukurydzę, po których tylko fermentacja. Dziękuje Beatko. Polecam
UsuńSałatka wygląda smacznie i w tym roku trafi na mój stół wigilijny. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńWeroniko nigdy nie robilam wyglada to ze jest bardzo smaczna I latwa w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńRobie na ta wigilie.
Tobie zycze rowniez Wesolych Swiat.Podobaja mi sie Twoje przepisy.
Cris.
Sałatka pyszna tylko wodą mi podeszła a wszystko odsaczalam
OdpowiedzUsuńinteligentny wpis
OdpowiedzUsuńten wpis jest super!
OdpowiedzUsuńinteligentny wpis
OdpowiedzUsuń