czwartek, 15 stycznia 2015

Deser z awokado kiwi i jagód

Korzystając z promocyjnych cen na produkty bogate w składniki odżywcze, jak kiwi czy awokado, warto przygotować pyszny deser na przykład na podwieczorek. Dzisiaj polecam pyszne małe co nieco z tymi właśnie owocami, zwłaszcza na zimowe osłabienie.


W. Domogród

W. Domogród




Składniki na 4 osoby


1 awokado dojrzały owoc nietwardy i za nadto miękki 
2-3 dojrzałe spore kiwi 
kilka łyżeczek dobrego dżemu z jagód lub świeże czy mrożone borówki
około 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki miodu lub więcej (gdy dodajemy świeże  jagody - dobrze je trochę dosłodzić)


Przygotowanie


Umyte dobrze awokado kroję wzdłuż na pół, przekręcam obie połówki w przeciwną stronę. Wyjmuję pestkę. Nacinam miąższ w kratkę, staram się przy tym nie dotykać ostrzem skóry. Dzięki temu szybko usuwam przy pomocy łyżeczki całą zawartość ze skóry. Podobnie postępuję z kiwi. Skórę  można wykorzystać do wykrojenia zgrabnych naturalnych łyżeczek do deseru lub po prostu użyć do  akcentu dekoracyjnego. Do awokado, kiwi, dodaję sok z połówki cytryny, miód i miksuję na gładko.

Do jogurtu dodaję 6-8 łyżeczek dżemu (u mnie domowy polecam przepis na dżem jagodowy) i miksuję na gładko.



Na spód pucharków (wykorzystałam  kielichy do wina) układam po kilka łyżek masy z awokado i kiwi, zostawiając 1/3 części. Wlewam masę jagodową, jeśli się oczywiście się da a jak nie, wkładam łyżką. Centralnie układam pozostałą masę awokado i kiwi. Jeszcze tylko kleks z gęstego jogurtu lub serka i kawałek ciemnozielonej skórki z awokado. 
Awokado bardzo zdrowe i choć bez obróbki w smaku zupełnie nieciekawe, po przyprawieniu na ostro, optymalnie, czy na słodko, zaskoczy mile w tej kwestii nie jednego pesymistę. Bardzo polecam!

Życzę smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sajgonki z kaszą jaglaną z kurczakiem i warzywami

Witam Kochani, Dzisiaj przepis na wschodnią nutę dla amatorów kaszy jaglanej i zdrowej kuchni, bez glutenu i smażenia w głębokim tłuszczu. Danie jest niesamowicie pyszne i idealne na imprezy. Kasza jaglana zamiast makaronu i gotowane soczyste udko sprawdza się super a do tego, oczywiście warzywa, grzyby i naturalne przyprawy. Bardzo polecam! Sposób przygotowania łatwy i tani. Trzeba jedynie pamiętać, by zmoczyć papier ryżowy i dosyć ściśle zawijać w niego farsz.

Domogród



Składniki na około 20 sajgonek


około 20 płatów papieru ryżowego
około 1 szklanki z czubem ugotowanej kaszy jaglanej (około 1/3 do połowy szklanki suchej kaszy - szklanka o pojemności 250 ml)
1 gotowane spore udo z kurczaka
kilka liści kapusty pekińskiej
1 nieduża marchewka
mała pietruszka
kawałeczek selera i pora (jasna część pora)
kawałeczek imbiru, nie więcej niż posiekana jedna łyżka z brzuszkiem
nieduża słodka papryka czerwona
5-6 pieczarek
1 łyżeczka miodu lub dla wymagających trochę suszu z liści stevi
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego lub ciemnego
1 łyżka soku z cytryny lub ciut octu balsamicznego
2-3 łyżki oleju do smażenia
szczypta tymianku lub ziół prowansalskich
szczypta ostrego mielonego chilli lub łyżeczka posiekanego chilli bez nasion
sól do smaku

Przygotowanie

Marchewkę, seler, pietruszkę, paprykę kroję w cienkie paseczki, mniej więcej, jak julien,  ale możecie je zetrzeć na specjalnej tarce lub zwykłej o grubszych oczkach - chodzi o to, żeby warzywa były widoczne w farszu.
Imbir i czosnek kroję na drobno a przekrojonego pora w plasterki
Kapustę kroję w grubszą sałatkową kostkę
Pieczarki kroję w kostkę lub w paski

Na rozgrzany tłuszcz (część oleju zostawiam do posmarowania sajgonek) wrzucam por z imbirem. Krótko podsmażam około pół minuty i dodaję czosnek, ciut soli i mieszankę ziół. Mieszam i zaraz wsypuję rozdrobnione warzywa oprócz pieczarek. Duszę warzywa pod przykryciem 3-4 minuty na pół-twardo i co jakiś czas mieszam.




Dodaję pieczarki i duszę około 2 minut, tym razem bez przykrycia, by odparować nadmiar wody. Farsz musi być soczysty, ale nie powinien ociekać sosem. Doprawiam na koniec dla zrównoważenia smaku miodem, solą, sokiem z cytryny, sosem sojowym, szczyptą chilli. Mieszam i studzę.

Warzywa dodaję do kaszy jaglanej i rozdrobnionego kurczaka. Mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą i pieprzem. Mieszam.

Zawijam farsz dosyć ściśle w papier ryżowy, identycznie, jak gołąbki w kapustę. Papier ryżowy, przed zawinięciem każdorazowo zanurzam w wodzie.

Sajgonki gotuję 5 minut na parze lub piekę około 10 minut w piekarniku w temperaturze 
180 stopni C, grzałka góra-dół. Tuż przed końcem gotowania na parze smaruję sajgonki cieniutko olejem i posypuję niewielką ilością zmieszanych ziół - na przykład suszona natka, trochę mieszanki prowansalskiej, szczypta słodkiej i ostrej papryki. Dzięki temu krokiety wyglądają bardziej apetycznie. 
Sajgonki pieczone od razu przed wstawieniem do piekarnika w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, smaruję i również posypuję delikatnie ziołami. Jeśli się nie zrumieniły często je zapiekam przez minutę dwie na funkcji grilla, ale wtedy uważam, żeby się nie przypaliły.
Smacznego!

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
pozdrawiam serdecznie Weronika

piątek, 9 stycznia 2015

Tiramisu z owocami czyli pyszny deser z brzoskwiniami...

Witam Kochani. Mam nadzieję, że jesteście w karnawałowym nastroju a jeśli nie to tym bardziej polecam wyjątkowy deser do wypróbowania. Taki przysmak uskrzydli i na pewno wprawi w lepszy humor. Bajeczny smak i wygląd a przygotowanie szybkie i przyjemne. Bardzo polecam!



W. Domogród

Składniki na 4-5 osób


5-6  kiwi dojrzałe owoce
brzoskwinie z syropu ( polecam przepis)
250 g serka mascarpone
300-400 ml śmietany kremówki
100- 150 g biszkoptów
2 łyżeczki kawy espresso lub nesca
3/4 szklanki wody do zaparzenia kawy
2-3 łyżki mocnego trunku
2 łyzki z brzuszkiem cukru pudru
łyżeczka tartej czekolady




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

Zaparzam kawę i porządnie studzę. W międzyczasie osączam brzoskwinie z zalewy, obieram umyte kiwi i kroje w plastry. 

Ubijam śmietanę na krem. Do ubitej dodaję łyżkę cukru i chwilę miksuję. Wkładam 1/3 kremówki do cukierniczego worka z końcówką do dekorowania i wkładam do lodówki. Do pozostałej ubitej śmietany dodaję na dwa razy serek mascarpone i łyżkę cukru. Zmiksowaną masę pakuję również do worka cukierniczego i wkładam do lodówki, zwłaszcza kiedy ciepło w kuchni. 

Na spód pucharków układam część owoców i porcję masy z mascarpone i kremówki. Zanurzam sprawnie biszkopty w kawie z dodatkiem alkoholu, uważając, żeby nadto nie nasiąkły, bo się mogą rozpłynąć. Układam je szybko na kremie. Dodaję kilka kleksów dżemu i układam kolejną warstwę kremu i owoców. Na wierzchu jeszcze centralnie układam biszkopt namoczony w kawie. Dekoruję pokaźnym kleksem z bitej śmietany. Całość oprószam tartą czekoladą.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 7 stycznia 2015

Śledzie w sosie porowo-czosnkowym

Śledzie to idealny smaczny składnik do sałatek i przystawek. Do tego są to tanie i zdrowe ryby, bogate w cenne nienasycone tłuszcze, dzięki którym lepiej pracuje serce, mózg i cała maszyneria w najważniejszych układach organizmu. Proste dodatki, jak cebula, olej, sok z cytryny, por, czy jabłko sprawiają, że są bardzo pyszne, więc do roboty ... Chciałam powiedzieć: Bardzooo polecam!



Składniki


6-8 płatów śledziowych matias
około 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 jabłka
2-3 ząbki czosnku
1 spory por 
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku




Przygotowanie



Śledzie moczę w zimnej wodzie przez noc, ale jeśli częściej zmienimy zimną wodę, potrwa to tylko kilka godzin.

Odsączam solidnie nadmiar wody ze śledzi polewam je sokiem z cytryny. Odstawiam na około 30 minut.

Umytego, pokrojonego w drobne plasterki pora podsmażam na 1/3 części oleju, bardzo krótko, około minuty i zaraz dodaję drobno pokrojony czosnek i natkę z pietruszki (zimą można dodawać natkę suszoną) oraz szczyptę soli. Mieszam i po chwili odstawiam do wystudzenia.

Do jogurtu lub śmietany dodaję pokrojone w niedużą kostkę jabłka, musztardę, miód, szczyptę soli, pieprzu i podsmażone warzywa. Mieszam i zabieram się do krojenia śledzi w paski lub w kostkę. Łączę śledzie z sałatką. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby składniki przeszły przyprawami i smakiem śledzi. Po wyjęciu ponownie próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą, sokiem z cytryny, miodem lub pieprzem

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



niedziela, 4 stycznia 2015

Kiełbasa z kurczaka lub pieczeń krok po kroku

Witam Kochani w długim okresie świateczno-zimowym.  Zostało mi jeszcze kilka przepisów, którymi chętnie się podzielę a ten na kiełbasę z kurczaka jest bardzo uniwersalny, bo jeśli nie macie osłonek to szybciej będzie przygotować pieczeń (35-40 minut w temperaturze 180 stopni C - piekę, jak pasztet). Na pewno wielu z Was nie ma wędzarni. To też nie problem. Kiełbasę można ugotować na parze (10-15 minut)lub upiec w piekarniku (15-20 minut w temperaturze 180 stopni - jeśli kiełbasa gruba, pieczemy dłużej 40-50 minut).



Składniki






około 2 kg mięsa z kurczaka (filet, udka..., bez ścięgien)
2 łyżeczki soli z brzuszkiem
około 0,5 szklanki rosołu lub wody
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju, jeśli dużo fileta
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 liści laurowych
3-4 ziarna ziela angielskiego 
10-13 ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie

Do pokrojonego lub zmielonego mięsa dodaję sól wymieszaną ze zmielonymi 2-3 kiściami laurowymi, 2-3 ziarnami ziela angielskiego, 10 ziarnami pieprzu. Dolewam rosół oraz rozdrobniony czosnek. Wyrabiam masę około 3 minut i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na noc. 

Przed nabiciem w osłonki przerabiam masę mięsną jeszcze raz, zwilżam wodą lejek do wyrobu wędlin. Włączam maszynę, żeby mięsem przepchnąć powietrze i dopiero wówczas zakładam zapętloną na początku osłonkę (można związać kiełbasy sznureczkiem). Nabijam nie za luzno i nie za ciasno. Jeśli kiełbasa będzie wędzona trzeba ją powiesić na kijkach na kilka godzin, żeby dobrze się obsuszyła. Polecam artykuł: jak wędzić kiełbasy...?

Wędzę kiełbasę około 2 godzin w ciepłym, ale nie gorącym dymie. Po czym na krótko- 10-15 minut - wrzucam do garnka z szumiącą wodą, którą wcześniej doprawiam zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i 1 łyżeczką soli na 10 litrów wody. Woda nie może się gotować  - temperatura około 80-90 stopni.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





wtorek, 30 grudnia 2014

Pasta z łososia i szpinaku przepis

Po świątecznym nadużywaniu, pora na lekkie przekąski, idealne na szampańskie imprezy, by czuć się lekko i sprawnie. Polecam smaczne pasty z łososia i szpinaku do podawania na przykład z ryżem, z jajkami, babeczkami lub tak, jak poniżej w przepisie na podpieczonym tostowym chlebie.




Składniki

porcja na spory półmisek


200 g łososia wędzonego
200 g mrożonego szpinaku 
150 g półtłustego twarogu lub serka mascarpone
1 łyżka masła
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta ziół prowansalskich
ząbek czosnku lub szczypta suszonego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

do formowania użyłam foremek do ciastek - najlepiej sprawdziła się gwiazdka - pasuje do Świąt i karnawału. Bardzo proste przekąski do przygotowania. Wystarczy użyć foliowego woreczka do celów spożywczych i nakładać...  Potem przylepiać gwiazdki do siebie. Miłej zabawy!

Przygotowanie


Szpinak podgrzewam na niewielkim ogniu i mieszam, by dobrze odparować nadmiar wody. Pod koniec dodaje zioła, gałkę, czosnek, masło, sól, pieprz. Mieszam. Chwilę podgrzewam i studzę.

Podpiekam wykrojone chlebki (dobrze by było zrumienić je z obu stron - tak naprawdę to trwa chwilę na funkcji grilla w piekarniku- minuta, dwie, może trzy - to zależy od piekarnika, dlatego trzeba tego przypilnować, bo spalą się w moment).



Miksuję blenderem łososia z połową sera, pieprzu i sokiem z cytryny. Łosoś dość słony, dlatego praktycznie nie solę a ser łagodzi jego słoność. Cytryna zaś daje mu o wiele więcej smaku.

Miksuję blenderem wystudzony szpinak z drugą połową sera i w razie potrzeby przyprawiam solą i pieprzem.

Może wykorzystacie przepis na Sylwestra lub w karnawale. Polecam. 

Korzystając z okazji Życzę Wam Kochani Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku 2015



sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto makowe z mandarynkami

Witam w gorącym okresie przedświątecznym. Mam dla Was Kochani przepis na wyjątkowo pyszny i atrakcyjny makowiec. Uwielbiam makowce na drożdżowym cieście, ale ten na delikatnym biszkoptowym spodzie z dodatkiem owoców cytrusowych z masą serową na zimno jest po prostu bajeczny. Bardzo polecam!


 Składniki










Masa makowa


250 g maku
3/4 szklanki gorącego mleka lub wody

200 ml chudej śmietany
około pół szklanki cukru
4 jaja
szczypta soli
150 g rodzynek
100 g orzechów
1 łyżka kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
aromat migdałowy


Masa serowa na zimno




około 0,5 kg obranych mandarynek lub  mandarynki puszki
400 g półtłustego twarogu lub serek mascarpone, Filadelfia albo homogenizowany waniliowy
500 ml świeżej śmietany 12%
4-5 łyżeczek żelatyny mniej więcej na litr płynu
otarta skórka z cytrusów
płaska łyżka cukru wanilinowego
około 0,5 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wody



Dodatkowo potrzebne będą:


Kilka pasków folii spożywczej o szerokości około 10 cm do obłożenia boków formy, żeby masa serowa nie dotykała blachy 
- jeśli forma blaszana ( u mnie duża forma o wymiarach 39cm x 24 cm)



Przygotowanie


Przepis ciasto makowe na filmie w YT LINK


Mak opłukuję pod bieżącą wodą, osączam i wrzucam do garnka. Zalewam tyle co gotującym się mlekiem i gotuję krótko około 2 minut, często mieszając. Po chwili mak wchłonie mleko. Zawijam garnek w ręcznik i wkładam pod koc, by jeszcze lepiej spęczniał.

Spęczniały mak mielę trzy razy przez maszynkę

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję łyżkę cukru, żeby utrwalić pianę i krótko jeszcze ją miksuję.

W drugiej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Dodaje śmietanę.Krótko miksuję i dodaję budyń i kaszę mannę. Znowu krótko miksuje i dosypuję kakao. Ponownie krótko miksuję. Odstawiam robot. Dodaję opłukane, sparzone orzechy i rodzynki. Do osączonych rodzynek dobrze wcześniej dodać łyżkę na przykład amaretto a orzechy delikatnie podgrzać na suchej patelni. Dodaję dżem, aromat migdałowy i mieszam łyżką. Na końcu dodaję pianę na dwa razy i delikatnie, ale dość krótko mieszam. Przelewam masę na wystudzony biszkopt i piekę w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni (czas pieczenia zależy od wysokości ciasta makowego)

Kiedy makowiec dobrze ostygnie zabieram się do masy serowej. Najpierw rozklejam żelatynę w części zimnej wody i wstawiam szklankę z żelatyną do rondelka z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Na wierzchu może pojawić się pianka - trzeba ją zebrać i wyrzucić. W międzyczasie obkładam folią brzegi formy. Ser miksuję z dodatkiem cukru wanilinowego, otarta skórką z pomarańczy i niewielką ilością śmietany. Dodaję resztę śmietany i cukier puder. Miksuję na gładko. Do dość ciepłej żelatyny dodaję na 3/4 szklanki masy serowej i energicznie mieszam. Wlewam do pozostałej masy i szybko miksuję. Masa w przypadku twarogu od razu jest lekko kremowa.  Można chwilę poczekać, żeby bardziej stężała, tym bardziej jeśli owoce ułożyliście od razu na masie makowej - ja owoce układam na świeżo wylanej elastycznej masie, bo chcę, żeby były widoczne. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę i polewam ciepłą polewą czekoladową, nie starając się zbytnio. Urocze esy floresy uzupełniają piękny kolor mandarynek. Ciasto smakuje bajecznie. 

Życzę Rodzinnych Pysznych i Pogodnych Świąt
Pozdrawiam Weronika






Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...