piątek, 13 czerwca 2014

Domowe lody zawsze najlepsze przepis

Okres letni to najlepszy czas na robienie fantastycznych domowych lodów. Od razu na początku mojego postu doradzam kupić maszynkę do lodów. Dawniej ludzie kręcili lody w naczyniach suto obłożonych lodem. Dzisiaj możemy kupić taką lodową miskę już za stówkę PLN.


Przyda się do przygotowania naprawdę dobrych kremowych lodów bez kryształków, łupiących w zębach. Nawet, jak popsuję się mechanizm z łopatką do lodów to i tak zrobicie je bez trudu, kręcąc drewnianą łyżką.


Składniki na lody śmietankowe


pojemność około 1 litra


pół litra mleka 2%
250 ml śmietany kremówki 30%
5 żółtek
0,5 szklanki cukru

do lodów truskawkowych
1/2 do 3/4 szklanki zmiksowanych owoców lub sos truskawkowy



Przygotowanie 


1. Miskę do lodów wstawiam do zamrażalnika przynajmniej na 12 godzin, żeby płyn, pomiędzy ściankami dobrze się zamroził.

2. Do rondla wlewam 1,5 szklanki mleka i wsypuję cukier. Mieszam do rozpuszczenia cukru na średnim ogniu. W międzyczasie roztrzepuję na jednolitą masę żółtka w połowie szklanki chłodnego mleka. Wlewam do podgrzewanego mleka, ostrożnie i cały czas staram się mieszać, pilnując jednocześnie, żeby masa nie zagotowała się a jedynie zgęstniała na konsystencję bardzo rzadkiego budyniu a może trafniej do konsystencji rzadszego sosu. Moment zdjęcia z ognia łatwo poznać - masa paruje i gęstnieje. Natychmiast zestawiam z ognia i wstawiam rondel do zimnej wody, by przyśpieszyć studzenie.

3. Ubijam schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaję do niej dobrze wystudzoną masę mleczno-żółtkową i krótko miksuję. Wstawiam płynne lody do zamrażalnika na około 45 minut - w tym czasie, zaglądam 3-4 razy do zamrażarki i dokładnie chwilę mieszam, żeby masa nie krystalizowała a jedynie bardzo dobrze się oziębiła.





4.   8-10 truskawek krótko miksuję z odrobiną cukru.





5. Montuję maszynę do lodów - ja dodatkowo izoluję misę przed szybkim rozmrażaniem, owijając ją ręcznikiem, zwłaszcza, jak za oknem upały a w domu nie koniecznie chłodno. Włączam łopatkę i wlewam dobrze schłodzony lodowy płyn. Moja maszynka robi lody na krem około 30-40 minut, dlatego ja najczęściej rezygnuję z łopatek i kręcę lody ręcznie drewnianą łyżką, mieszając z małymi przerwami masę lodową, którą na początku trzeba cały czas zgarniać z boków misy a później idzie kręcenie już, jak z płatka - masa robi się puszysta i kremowa - lepsza niż wyrobiona mechaniczną łopatką. Cały etap zabiera raptem 15 minut czasu.




6. Wyjmuję połowę śmietankowego kremu i wkładam do pojemnika. Zamykam przykrycie i wstawiam do zamrażarki. Do drugiej połowy lodowego kremu, dodaję zimny mus truskawkowy lub z innych owoców lub też sos na przykład truskawkowy i minutę-dwie mieszam na jednolitą masę. Wkładam do pojemniczka z pokrywką i do zamrażarki. Lody porcjuję po 3-4 godzinach. Lody wyjmuję na minutę-dwie z zamrażarki i nakładam zmoczoną w letniej wodzie łyżką do lodów. Nie ma lepszych lodów, nad domowe. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Ciasto z truskawkami eleganckie z nutą kawy II. Hmm... Pyszności

Dwa tygodnie temu opublikowałam przepis na tort z truskawkami, który zniknął w jedno popołudnie. Dlatego zdecydowałam się powtórzyć i podwoić ilość, wzmacniając przy tym smak ciasta o dodatkowy - bardzo smaczny krem truskawkowy.



Składniki:


około kilograma truskawek
 2 biszkopty z 3 jaj lub 1 z 6 jaj (przepis na biszkopt z 3 jaj)
30 dag okrągłych biszkoptów
krem budyniowy z porcji na pół litra mleka
krem truskawkowy z porcji na pół litra truskawkowego kisielu
2 galaretki truskawkowe
szklanka wystudzonego mocnego naparu z kawy
około 200 - 250 ml ponczu (woda zimna przegotowana + sok z połowy cytryny + łyżeczka cukru + 1-2 łyżki mocnego alkoholu)

Przygotowanie


1. Truskawki obrane z szypułek krótko mieszam w misce z zimną wodą, żeby pozbyć się piachu. Potem płuczę na sicie, osączam i rozdrabniam.

2. Galaretki zalewam zimną przegotowaną wodą na pojemność 300 ml płynu(duży kubek). Mieszam. Kiedy spęcznieją wstawiam do garnka z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszam, żeby szybciej  i dokładnie się rozpuściły. Dodaję galaretkę do owoców. Mieszam i wstawiam razem z miską do zimnej wody w zlewie, żeby szybciej zgęstniała. 

3. Spodni biszkopt nasączam mniejszą ilością ponczu, żeby biszkopt wytrzymał nacisk powyższych warstw i owoców. Smaruję cieniutko kremem truskawkowym.


4. Dobrze stężałą galaretkę wykładam na krem truskawkowy a na nią grubszą warstwę kremu budyniowego jasnego.



5. Na krem wykładam moczone biszkopciki w kawie. U mnie zdarzyły się miejscami mniej nasączone ciastka - trzeba po prostu kilka sekund dłużej przytrzymać je w kawie, ale ostrożnie, żeby biszkopciki się nie rozciapały.

6. Biszkopty pokrywam cieńszą warstwą kremu truskawkowego i wykładam nań drugi biszkopt gładką powierzchnią na wierzch. Nasączam i pokrywam cienko kremem truskawkowym a boki jasnym kremem - nie dla zasady, lecz po prostu z tego co zostało mi do dyspozycji. Układam moczone w kawie ciastka ( rozłożyłam 4 rzędy po 6 sztuk, tak, żeby każdy biszkopcik wyznaczał jednocześnie porcję ciasta. Wyszło mi 24 sporych porcji przesmacznego ciasta do kawusi.

7. Na suchej patelni  rumienię garść płatków migdałowych. Wystudzonymi obsypuję boki i wierzch tortu. Polewam roztopioną czekoladą. 

Baaardzooo polecam!!! 

Pozdrawiam Weronika

środa, 11 czerwca 2014

Zupa kalafiorowa z pęczakiem samo zdrowie

Lato i jesień to najlepszy czas do popisywania się w kuchni wartościowymi posiłkami. Usilnie przy tym podkreślę, że nie musi być drogo, żeby było zdrowo i smacznie. Nie szukajmy ciągle tuńczyka na półkach, bo jeszcze trochę i przestanie istnieć. W zasięgu mamy świeże warzywa, gruboziarniste, bogate w składniki kasze. Lada chwila zagości w menu fasolka szparagowa a to dopiero jest skarbiec pyszności i zdrowia...



Składniki na około 3,5 litra zupy 

Oprócz małego kalafiora i połówki średniej cukinii do zupy zużyłam:


komplet włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por, cebulka ze szczypiorem, czosnek, natka z pietruszki
około 5 łyżek z brzuszkiem suchego pęczaku
przyprawy naturalne: zioła prowansalskie, sól, pieprz 
oraz:
1 płaska łyżka masła
1 łyżka śmietany 12%

Przygotowanie


1. Umyte warzywa rozdrabniam w kostkę lub talarki oprócz różyczek kalafiora, które odcinam od jego twardszych części, które kroję drobniej, jak pozostałe jarzyny.
2. Opłukany pęczak wstawiam do gotowania z kilka razy większą objętością wody, ale tak maksymalnie do połowy garnka. Gotuję około 10 minut w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Dodaję wszystkie warzywa oprócz różyczek kalafiora i gotuję około 5 minut, też krótko, bo to młode jarzyny. 

3. W trakcie podsmażam na masełku (króciutko!) - najpierw cebulkę poszatkowaną, potem dodaję szczypior z czosnkiem. 

4. Dodaję do zupy różyczki kalafiora, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem i czosnkiem. Mieszam i gotuję kolejne minuty - dobrze sprawdzić a najlepiej spróbować kalafiora, zanim się z miękkości rozpadnie. Pod koniec bełtam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i łącze z całością. Ostrożnie mieszam.

5.Siekam natkę pietruszki, którą dodaję już na wyłączonym palniku. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam. Zupa jest bardzo pyszna, pożywna i wartościowa.

Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Rewelacyjna sałatka z kalafiora pyszna i chrupiąca

W upalne dni sałatka z kalafiora, dodam tylko, że obłędna w smaku, wystarczy za cały obiad. Dorzuciłam do niej wczorajszego kotleta z indyka, cukinię, jajka na twardo, kilka prostych i cudownych przypraw, jak czosnek, szczypiorek, świeża młoda cebulka. Ech... Co tu pisać. Koniecznie zróbcie ją sami. Zamiast mięsa super dodatkiem będzie ryba na parze lub pieczona, filet z kurczaka...


Składniki:


mały kalafior lub połowa większego
1 mała cukinia
1 świeży ogórek bez nasion
3 jajka na twardo
1-2 cebulki dymki ze szczypiorem
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
2 spore łyżki majonezu
1 łyżeczka z brzuszkiem tartego chrzanu
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta ziół prowansalskich
natka z pietruszki
sól do smaku
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
ciut masła lub oleju do podsmażenia cebulki (można dodać cebulkę na surowo)

Przygotowanie


1. Dzielę kalafiora na duże róże, odcinając głąba i nadmiar twardszych części, które dodam do jarzynówki z kalafiorem, ale o tym w następnym poście. Umytego kalafiora i cukinię  rozkładam na sicie do gotowania na parze. Często próbuję w trakcie gotowania, gdyż chcę, żeby warzywa nie były zbyt miękkie. Odcedzam natychmiast, żeby odparować jak największą ilość wody, wyrzucając warzywa na durszlak.

2. Pokrojoną posoloną cebulkę krótko podsmażam na maśle i zaraz dodaję pokrojony szczypior, czosnek i zioła. Całość chwilkę podgrzewam i zestawiam do wystudzenia.

3. Małe różyczki kalafiora odcinam nożem a pozostałe jego części kroję w sporą kostkę tak, jak cukinię. Z umytego i obranego ogórka wydrążam pestki i kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę  jajka i całość posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.

 Sos do sałatki kalafiorowej

Jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, posiekaną natkę, szczyptę soli i cukru mieszam dokładnie i dodaję do sałatki. Wszystkie składniki dobrze, ale delikatnie mieszam, żeby zachować w najlepszym stanie różyczki kalafiora (ja jeszcze w trakcie dorzuciłam garść posiekanego świeżego szczypiorku).
Smacznego!

Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Surówka z kalafiora i marchewki prosta i baardzoo pyszna

Kalafior gotowany to najczęściej serwowane danie, ale jako surówka zadziwi nie jednego niedowiarka - chrupiący i delikatny zarazem a z marchewką idealnie się zgadza.




Składniki na 2-3 osoby



połowa średniego kalafiora
2 średnie marchewki
mały pęczek natki z pietruszki (tylko liście)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka z brzuszkiem majonezu lub 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Wybieram ładne zdrowe warzywa. Kalafiora i obraną marchew płuczę pod bieżącą wodą a potem przelewam je wrzątkiem. Natkę opłukuję dobrze po bieżącą wodą. Osączam warzywa z nadmiaru wody na sicie.

2. Ścieram różyczki kalafiora i marchew na dużych oczkach tarki. Natkę siekam na drobniutko i dodaję do startych warzyw. Posypuję całość cukrem i szczyptą soli. Mieszam i odstawiam na 1-2 minuty.

3. Przygotowuję sos łącząc jogurt z majonezem, szczyptą soli i pieprzu. Można dodać do sosu kilka kropel cytryny - ja nie dodałam, bo mój majonez ma jej całkiem sporo. Polecam przepis na domowy majonez na bazie zdrowego oleju. Dolewam do rozdrobnionych warzyw i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam jeszcze według uznania. Rewelacyjny smak. Wiem, wiem jeszcze byście coś dodali, ale zapewniam Was, że z tych prostych składników surówka jest super. POLECAM!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 5 czerwca 2014

Lekkie gołąbki z kurczaka i kaszy jaglanej

Witam ciepło wszystkich, zaglądających do mnie na małe, co nieco. Omotana truskawkowymi inspiracjami, robię małą przerwę na konkretne, smaczne
i oczywiście bardzo zdrowe danie.

gołąbki z sosem chrzanowym



Składniki:

z tej porcji wychodzi około 20  gołąbków

 młoda kapusta  
podwójna pierś z kurczaka około 60-70 dag
2 szklanki kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy)
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 jajo
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
przyprawy naturalne - zioła świeże - tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub czarnego pieprzu (opcjonalnie)
sól do smaku

Przygotowanie

1. Gotuję kaszę jaglaną (najczęściej stosuję zasadę 1 część kaszy na 3 części wody - jednak wodę kasza szybko łyka i spora jej ilość wyparowuję, dlatego ważne, żeby jej dodać w razie potrzeby. Kasza powinna być po wystygnięciu dosyć gęsta.
2. Obieram brzydkie i bardzo zielone liście z kapusty. Nożem wycinam głąba i wkładam do garnka (warto użyć wysokiego garnka, żeby woda przykryła kapustę -wiem coś o tym, bo mój był ciut za niski) z zagotowaną wodą, ale bez bulgotań. Blanszuję około 4 minut i odcedzam na durszlaku. 
3. Podsmażam chwilkę na maśle młodą posoloną cebulę. Dodaję na koniec posiekany szczypiorek i czosnek. Maksymalnie podsmażam całość przez pół minuty i zestawiam z ognia.
4. Miksuję umytego i osączonego fileta z kurczaka (można zwyczajnie posiekać nożem. Dodaję go do kaszy jaglanej. Dorzucam jajo, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem, szczyptę ziół prowansalskich, chilli (pieprz Cayenne), sól i dokładnie mieszam wszystkie składniki. 
5. Rozbieram ostrożnie kapustę z liści, cieniując główne zgrubienie na jego środku. Bardzo duże liście można podzielić na 2 połowy, odciąć zgrubienie, ułożyć przed nałożeniem farszu tak, żeby brzegi liścia, które będziemy zawijać były dosyć elastyczne i cienkie. Gołąbki ściśle układam, końcem liścia do spodu. Zalewam bulionem warzywnym. Posypuję świeżymi ziołami - tymiankiem i rozmarynem. Przykrywam pokrywą i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni. Kiedy bulion zacznie puszczać pęcherzyki 
(trochę to trwa), obniżam temperaturę do 160 stopni C i trzymam w piekarniku około 15 minut. Jeśli bulion pyrka za bardzo, obniżam temperaturę do około 100 stopni C. 
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Sos chrzanowy na zimno szybko i smacznie

Polecam bardzo dobry sos na bazie naturalnego jogurtu, którego przygotowałam do gołąbków z kurczaka i kaszy jaglanej. W zestawieniu z rybą, jajkami, innym mięsiwem, sprawdzi się także idealnie.






Składniki:

porcja na 4 osoby

około 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu (zależnie od ostrości)
1 gotowane żółtko
2-3 łyżki dobrego oleju (polecam lniany lub sprawdzoną oliwę)
pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
szczypta papryki mielonej
sól, cukier do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksujemy lub po prostu bez użycia sprzętów, łyżką rozcieramy żółtko z niewielką ilością jogurtu i łączymy z pozostałymi składnikami. Szczypiorek i czosnek trzeba posiekać na drobniutko. Polecam!
Smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...