niedziela, 13 kwietnia 2014

Jak upiec białą surową kiełbasę

Jednym z łatwiejszych sposobów przygotowania domowej białej kiełbasy jest po prostu upieczenie jej w piekarniku. Można to zrobić bez przypraw i też będzie bardzo pyszna na zimno i na ciepło - do barszczu lub do kanapek, na święta i na dni powszednie. Polecam!!!



Kiełbaski można ponacinać nożem, żeby łatwiej wchłonęły marynatę

Składniki marynaty a właściwie sosu do zaostrzenia smaku


1-2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki wina lub piwa
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta czerwonej mielonej papryki
szczypta soli (opcjonalnie)





Przygotowanie


1. Łączę składniki marynaty a właściwie gęstego sosu i nanoszę na kiełbaski, ułożone w posmarowanym olejem naczyniu ceramicznym.

2. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut - 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Pod koniec na 2-3 minuty można kiełbaski przyrumienić na funkcji grilla, Moje były także bardzo dobrze doprawione w środku, więc nie nacinałam kiełbasek. Jeśli kupuję surową kiełbasę w sklepie, co bardzo rzadko mi się to zdarza, w połowie pieczenia nacinam je, żeby przyprawy poprawiły ich smak.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 9 kwietnia 2014

Jak zrobic pyszną białą kiełbasę

Święta tuż tuż, dlatego chętnie podzielę się przepisem na białą kiełbasę nie tylko do żurku, bo świetnie się sprawdzi do grillowania, pieczenia, czy ot tak na zimno. Kładę spory nacisk na wyrabianie masy mięsnej, co procentuje nie tylko w smaku i wyglądzie, ale przy ściąganiu osłonki, do której nie przywierają kawałki mięsa. Wędlina jest soczysta i  kroi się idealnie.




Składniki:


Przygotowałam przepis na około 2 kilograma wieprzowiny od łopatki




2 kilogramy mięsa wieprzowego 
2 łyżeczki soli (z brzuszkiem)
3/4 szklanki bulionu
50 ml octu owocowego, winnego, wina lub piwa
2-3 łyżeczki mocnej musztardy
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
4 liście laurowe (2 do parzenia)
8 ziaren ziela angielskiego (4 do parzenia)
pieprzu w ziarnach według uznania
15-20 ziaren jałowca

Przygotowanie


1. Mięso myjemy. Kroimy na porcje wygodne do maszyny. Mięso mielimy przez siatkę z szerokimi dziurkami lub kroimy w drobną kostkę. Około 2,5 m osłonek płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, wywracając na lewą stronę, nabierając w nie wodę, która wykaże czy nie są na przykład dziurawe (dobre osłonki , kiedy wpuszczamy do nich bieżącą wodę tworzą kształtne kiełbaski).

2. W młynku mielę pokruszone liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie. 3. Do musztardy wlewam ocet i mieszam.

3. Do soli wsypuję zioła, zmielone przyprawy i posiekany na drobniutko jałowiec. Mieszam.

4. Siekam na drobniutko czosnek i wsypuję do zmielonego mięsa. Dodaję także wymieszane zioła ze solą i połowę szklanki bulionu.

5. Mieszam masę około 4-5 minut, podlewając w międzyczasie rosół. Wyrabianie masy kiełbasianej przynosi satysfakcję z wyrobu - kiełbaska super się kroi i bez trudu można zerwać z niej osłonkę.

6. Wyrobioną masę wstawiam do lodówki na dwanaście godzin.

7. Następnego dnia masa trafia do maszyny. Nabijam w osłonki mięso. Osłonki i lejek wędliniarski muszą być mokre, żeby bez trudu przebiegał wyrób kiełbasek. 




8. Gotuję w dużym garnku około 4-5 litrów wody. Kiedy się zagotuję wrzucam do niej dwa liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i płaską łyżeczkę soli. 



Wkładam surową kiełbasę i parzę około 20 minut na minimalnym płomieniu. Woda nie może się zagotować a jej temperatura oscyluje w granicach 90 stopni C. Popularnie mówiąc parzę kiełbaski w temperaturze rosołowej. Jeśli osłonki są szersze od przeciętnych kiełbaśnic trzeba przedłużyć ten etap o pięć minut. 
Wystarczy kiełbaski zrobić raz, żeby się przekonać, że to całkiem łatwe zadanie a efekt za każdym następnym razem jest coraz lepszy. Polecam!!!

Smakowitości życzę na świątecznym wielkanocnym stole oraz zdrówka i pomyślności.

Polecam łatwą do przygotowania sałatkę wielkanocną z kurczakiem 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka czekoladowa łatwy przepis

Polecam pyszną i łatwą w przygotowaniu babkę czekoladową.




Składniki



4 duże jaja
2 płaskie szklanki mąki tortowej pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
50 gramów kakao - 4 łyżki
3/4 lub cała szklanka cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli





Przygotowanie



1. Ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno i dodaję do niej jedną łyżkę cukru. Miksuję jeszcze chwilę i odstawiam.

2. Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia.

3. Do żółtek dodaję cukier. Krótko miksuję i dodaję śmietanę. Znowu krótko miksuję i dodaję kakao. Ostrożnie mieszam. Po czym dolewam olej, krótko miksuję. Dodaję sok z cytryny i ponownie krótko miksuję. Przez sito wsypuję mąki. Na tym etapie warto już ciasto wymieszać łyżką, bo jest dosyć gęste i owija się zbyt wysoko na łopatkach. Na początku do mojego ciasta dodałam 3/4 szklanki śmietany i uznałam, że to jednak ciut przy mało, zwłaszcza, że konsystencja, choć powinna być gęsta, nie może być zbyt tępa, więc dodałam jeszcze 1/4 szklanki śmietany. Na koniec rozrzedzam ciasto pianą, dodając ją w trzech porcjach, za każdym razem ostrożnie, ale krótko mieszam. Wylewam do dobrze wysmarowanej formy (średnica mojej formy od góry 25 cm), wysypanej bułką tartą.

4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na około 45 minut. Czas jest umowny. Na 10 minut przed końcem obniżam temperaturę na 175 stopni. Sprawdzam patyczkiem, wbijając go do baby. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję ciasto z pieca. Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, którą lekko odginam. Wystudzoną babę polewam lśniącą masą z kakao.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 6 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

Proste przystawki z jaj pięknie się prezentują i dobrze, bo  przecież jemy oczami. Teraz wiosną są wyjątkowo smaczne a z dodatkami w szczególności. Polecam!


Składniki


5 jaj
4 średnie pieczarki - 15 dag
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Jajka gotuję na twardo około 10 minut
(Bardzo ważne, żeby jaja wkładać na wrzątek, bo inaczej żółtko niekoniecznie znajdzie się na środku)

2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojone w niedużą kostkę umyte pieczarki. Posypuję szczyptą soli i pieprzu i duszę około dwóch minut.

3. Wystudzone jajka obieram ze skorupek i kroję wzdłuż. Wyciągam ostrożnie żółtka.

4. Wrzucam pieczarki do misy. Ścieram do nich  cztery żółtka a jedno starte żółtko zostawiam do dekoracji. Dodaję majonez, chrzan, przyprawy i mieszam. Nakładam farsz łyżką do białek i posypuję startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem (już pokazał się w ogródku mój własny - wyśmienity dodatek).

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 4 kwietnia 2014

Makowiec na ciastkach puszysty z chrupiącą kruszonką

Nie ma świąt bez makowców. Te pyszne ciasta wpisały się w polską tradycję na stałe i dobrze. Mak to kopalnia witamin i minerałów - mnóstwo wapnia (około 1440 mg wapnia), bardzo dużo żelaza, magnezu a cynku prawie 8 mg - na 100 gramów, co w porównaniu z innymi produktami stanowi znaczną różnicę. Więcej o maku i jego właściwościach




Składniki


Na makowiec zużyłam tylko 250 gramów suchego maku a ciacho wyszło naprawdę spore i bardzo pyszne. 



Masa makowa


25 dag maku niebieskiego
3 żółtka (w sumie 4 jaja - jedno żółtko dodałam do kruszonki)
4 białka
2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
3 łyżki oleju o łagodnym smaku (słonecznikowy)
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jeden budyń śmietankowy
2 kopiaste łyżeczki kakao
2 kopiaste łyżki powideł lub dżemu
około 100 gram ulubionych bakalii
pół szklanki cukru
aromat migdałowy - z nim makowiec jest, jak dla mnie, najsmaczniejszy
szczypta soli

Składniki do kruszonki


1 kopiasta szklanka mąki
1/3 paczki masła lub margaryny (około 80 gramów)
1 żółtko
maksymalnie 1/4 szklanki cukru 
skórka z cytryny lub aromat
szczypta soli

Pozostałe składniki:

około 20 dag biszkoptów
sok z połowy cytryny



Przygotowanie


1. Suchy mak płuczę pod bieżącą zimną wodą, wsypuję do garnka i zalewam jedną pełną szklanką wrzącej wody (około 300 ml). Na malutkim ogniu gotuję mak, krótko, jak kaszę mannę i mieszam (można dodać zamiast wody mleka, ale jak się przypali to katastrofa - można też tradycyjnie zaparzyć tylko wrzącym mlekiem i odczekać  dwie godziny aż mak spęcznieje). Moja metoda jest krótsza a mak jest bardziej miękki, co można poznać po tym, jak ziarenka rozmazują się w dłoniach, kiedy się je ściśnie palcami.

2. Wystudzony mak mielę dwukrotnie, ale warto i trzy razy.

3. Wszystkie składniki kruszonki mieszam, zbijam w kulę, owijam w folię i wkładam na kilkanaście minut do zamrażarki.

4. Do ubitej piany z białek i szczypta soli, dodaję około 2 łyżek cukru do utrwalenia piany i miksuję około minuty.

5. Wykładam blachę (35 cm x 24 cm) biszkopcikami i polewam je połówką soku z cytryny.



6. Mieszam składniki masy makowej - mak, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, olej, powidła, kakao, rodzynki, aromat. Do masy makowej dodaję w trzech partiach pianę. Za każdym razem ostrożnie, ale i bardzo krótko mieszam, żeby piana rozrzedziła i spulchniła masę (to się naprawdę opłaci ciasto jest puszyste bez toksycznych proszków do pieczenia). Wykładam masę makową na ciastka i wyrównuję całość.

7. Na wierzch ciasta ścieram na tarce lekko podmrożoną kulkę kruchego ciasta.

8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół, środkowa półka) i piekę około 45 minut - pierwsze 20 minut w 180 stopniach a kolejne obniżam na 175 stopni C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 2 kwietnia 2014

Mięciutki kurczak w kilka minut

Kurczak to jedno ze zdrowszych mięs, bardzo wygodnych i szybkich w przygotowaniu. Moja propozycja to wyjątkowo miękki filet bez zbędnej panierki. Sprawdzona marynata z prostych składników sprawdza się doskonale. Polecam.

Filet z kurczaka i surówką z marchewki i pora LINK

Składniki


porcja na 2-3 osoby (to zależy od wielkości fileta)


podwójna pierś z kurczaka
kilka pieczarek
kawałeczek pora
1-2 ząbki czosnku
szczypta papryki słodkiej mielonej
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej


Marynata

3 łyżki kefiru
1 kopiasta łyżeczka mocnej musztardy
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
zioła suszone prowansalskie lub świeże w sezonie
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


1. Mięso myję, osączam, wyjmuję drobne kości od strony mostka. Kroję mięso w poprzek włókien, oprószam solą i pieprzem z każdej strony.

2. Przygotować marynatę - kefir, musztardę, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz zioła wymieszać dokładnie i zalać nią mięso. Ponownie wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na 15 minut. W przypadku innych mięs, warto przedłużyć ten czas do kilku lub kilkunastu godzin.

3. Na rozgrzanej patelni układam pojedynczo kawałki kurczaka. Podsmażam około minuty i posypuję mięso posiekanym drobno porem i czosnkiem. Odwracam plastry mięsa na drugą stronę, dodaję pieczarki, szczyptę papryki słodkiej mielonej i smażę około 2 minut pod przykryciem. Po czym posypuję całość mąką bezpośrednio na mięso i mieszam całość. Dodaję stopniowo około 3/4 szklanki wody i mieszam. Nie obawiamy się, nie zrobią się kluski, tylko mieszamy i próbujemy, ostatecznie korygując smak sosu. Wszystko ładnie się połączy a konsystencja sosu będzie jednolita. Chwilkę jeszcze dusimy i gotowe. Całość obróbki na patelni, wbrew pisaninie, trwa około pięciu minut. Prawdę powiedziawszy obiadek da radę przygotować w pół godziny. Mięso warto zamarynować w przeddzień a po przyjściu po pracy, jak znalazł - domowo i błyskawicznie. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 1 kwietnia 2014

Placek ziemniaczany z wędzonką i mozzarellą


Polecam przepis na bardzo łatwą i obłędnie smaczną zapiekankę z tartych ziemniaków, wędzonki i sera. Zdjęcie na pewno zmyli i nic nie powie o smaku.  Kiedyś taka potrawka kosztowała sporo wysiłku, ale dziś wystarczy wrzucić umyte ziemniaki do malaksera. Na przystawkę opcjonalnie pasuję mnóstwo sosów - ja ukręciłam go migiem z przecieru pomidorowego domowej roboty i jogurtu. Do mieszaniny dodałam sól, pieprz, podsmażoną cebulę z czosnkiem i ziołami. Placek bez sosu jest równie smakowity.

Składniki

porcja na 2-3 osoby


5-6 sporych ładnych ziemniaków
1 kulka mozzarelli (opcjonalnie)
około 10-15 dag ulubionej wędzonki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
1 łyżka kaszy manny
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


1. Pokrojoną w kostkę wędzonkę wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie (u mnie była kiełbaska, więc nie dodawałam tłuszczu). Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję zioła i czosnek. Bardzo krótko podsmażam całość i zestawiam z ognia. 

2. Do startych kartofli (warto do ziemniaków dolać kilka kropel soku z cytryny, żeby nie robiły się brzydkie) dodaję jajo, kaszę mannę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, małą szczyptę ziół, trochę soli, pieprzu i podsmażoną wędzonkę z cebulką. Mieszam i wylewam ciasto na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne. 

3. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, nieco wyżej od środkowej półki, grzałka góra-dół. (jeśli zapiekanka jest dosyć gruba - moja miała grubość 2,5 cm, przedłużamy czas pieczenia o około 10 minut - osobiście doradzam użyć większej formy, bo nie musimy za długo czekać na placek). 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...