środa, 9 października 2013

Naleśniki drożdżowe z jabłkami idealny deser

Uwielbiam te naleśniki. Robię je wtedy, kiedy nachodzi mnie ochota na pyszną szarlotkę a nie mam na nią kompletnie czasu. Lubię bawić się dobieraniem składników i jeśli tylko efekt jest dobry, chętnie się dzielę się nim z Wami.

W. Domogród

Połączenie luźnego drożdżowego ciasta z grubszym plastrem jabłka tworzy idealne zestawienie. Piecze się je, jak wszystkie naleśniki, choć chwilkę dłużej, pod przykryciem, podlewając trochę tłuszczu tylko za pierwszym razem. I nie mówcie, że to racuchy, bo te kąpią się w tłuszczu  a u mnie go ciut, ciut.
Deser smakuje wybornie na ciepło a na zimno jeszcze lepszy, posypany delikatnie cukrem pudrem. Ma się wrażenie, jakby się jadło smakowite pączki z przepysznym nadzieniem. Koniecznie musicie wypróbować. Proste i pyszne!

Składniki


W. Domogród

3 spore jabłka kortland (najlepszy gatunek na takie naleśniki - jabłka robią się mięciutkie, ale nie ciemnieją)

1 szklanka mąki pszennej z czubem

1 szklanka ciepłego mleka (dozujemy ilość tak, by konsystencja była nieco gęściejsza niż na klasyczne naleśniki - mleko można zastąpić wodą a śmietanę 2 łyżkami oleju)

1 łyżka śmietany

1 jajo

1-2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka z górką świeżych drożdży

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżka oleju do smażenia


Przygotowanie 


1. Mieszamy suche składniki. Dodajemy część mleka, jajo, śmietanę i pokruszone lub rozbełtane drożdże. Mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleka tyle, by ciasto było nieco gęściejsze od naleśnikowego (lepiej trzyma się jabłek). Odstawiamy do momentu, gdy trochę podrośnie (pojawią się pęcherzyki)

2. Myjemy i obieramy jabłka. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry (około 0,5 cm). Jeśli macie inne jabłka, można je pokropić sokiem z cytryny, by szybko nie ciemniały). Posypujemy plastry szczyptą cynamonu.


3. Rozgrzewamy patelnię i trochę tłuszczu (wystarczy go dodać ten jedyny raz, o ile jest dobra patelnia, z nieprzywierającą powłoką), tradycyjnie zanurzamy plastry w cieście i układamy na patelni. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywą i smażymy (właściwie pieczemy) chwilkę dłużej niż typowe naleśniki. Odwracamy i podobnie postępujemy z drugą stroną. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Sprawdź koniecznie podobne przepisy:

pyszne naleśniki bez spulchniaczy
placuszki ze śliwkami
owsiane placuszki z jabłkami

wtorek, 8 października 2013

Kotlety z kurczaka i grzybów sprawdzony przepis

W. Domogród

Sezon grzybowy jeszcze się nie skończył, więc szkoda byłoby przegapić kotlety z maślaczkami, podgrzybkami z dodatkiem smacznego mięsa z kurczaka. Taki danie można robić przez cały rok z pieczarkami.

W. Domogród

Składniki:

W. Domogród


40 dag piersi z kurczaka

40 dag obgotowanych świeżych grzybów lub podsmażonych pieczarek

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki bułki tartej

1 cebulka posiekana podsmażona z jednym ząbkiem czosnku

1-2 łyżki startego sera o łagodnym smaku

podstawowe przyprawy: sól i pieprz

bułka tarta do obtoczenia kotletów



Przygotowanie kotletów drobiowo-grzybowych


1. Posiekane i opłukane pod bieżącą zimną wodą grzyby, wstawiamy na palnik. Zalewamy wodą do przykrycia, solimy solidną szczyptą i gotujemy około 10-15 minut. Po czym grzyby odsączamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia.

W. Domogród

2. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Będzie ją widać po przekrojeniu kotleta.

3. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Jeśli kotlety na surowo są dosyć rzadkie, można dodać do nich nieco więcej bułki. Dobrze jest moczyć dłonie, przed każdym następnym formowaniem kotlecika.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecam więcej sprawdzonych przepisów

pyszne placki ziemniaczane z grzybami
makaron penne (rurki) z grzybami w sosie śmietanowym
prosta kartoflanka z grzybami pychota
pierogi ze świeżymi grzybami
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Sernik z serków homogenizowanych pyyysznyy w czekoladowym cieście

Kiedy nastają pochmurne dni, lubię robić ciasta czekoladowe. Dobrałam składniki tak, by ciasto nie było zbyt ciężkie a przy tym pulchne i wilgotne.

W. Domogród

Dla przełamania czekoladowego smaku, zamiast kremu, dodałam łatwą do przygotowania masę serową bez dodawania tłuszczu z dodatkiem sosu z aronii. Ciasto jest wyśmienite, świetnie się kroi i pięknie wygląda. Polecam gorąco...

Składniki


Ciasto czekoladowe



W. Domogród


2,5 szklanki mąki

2-3 łyżki kakao

szklanka mleka

3 jaja

60 gram czekolady

około 80 gram masła (dwie łyżki)

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat według uznania

szczypta soli






Masa serowa





500 gram serka homogenizowanego (wybrałam truskawkowy)

4 łyżki soku z aronii (może to być sos, czy sok malinowy lub inny, jaki lubicie)

2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe

3 jaja

1 szklanka mleka

1-2 łyżeczki cukru

szczypta soli


Lukier 



2-3 łyżki cukru pudru

2-3 łyżeczki śmietany słodkiej

kilka kropel cytryny

Oprócz powyższych składników będziesz potrzebować 3 - 4 łyżki powideł lub dżemu


Przygotowanie 






1. Mieszamy suche składniki na ciasto: mąkę, kakao i proszek do pieczenia

2. Masło, czekoladę, mleko i cukier (1-2 łyżeczki cukru zostawiamy do utrwalenia piany) podgrzewamy w rondlu tylko do rozpuszczenia składników, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie dodania do sypkich składników, masa powinna być letnia lub ciepła, ale nie gorąca.

3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, wykładamy formę papierem (ja tego nie zrobiłam, ale z papierem jest bezpieczniej wyjąć ciasto z formy, które później, kiedy wystygnie, trzeba podzielić na dwa płaty)

4. Ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec, kiedy jest już dobrze ubita trochę cukru do jej utrwalenia - to naprawdę działa)

5. Łączymy suche składniki z płynnymi, mieszając tylko do ich połączenia a później dodajemy pianę w kilku porcjach. Wylewamy do formy (użyłam prostokątnej o wymiarach 28 cm x 40 cm) i wstawiamy do piekarnika. Moje ciasto piekło sie tylko 25 minut w 175 stopniach C, ale jeśli użyjecie mniejszej formy, gdzie ciasto będzie wyższe, czas na pewno się wydłuży.

6. Wystudzone ciasto kroimy na dwa płaty. Jeden z nich wraca na spód formy

7. W misie krótko mieszamy serek homogenizowany z mlekiem, budyniem i żółtkami. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C. Na koniec dodajemy w dwóch rzutach ubitą pianę z białek ze szczyptą soli, do której również pod koniec ubijania dodajemy troszkę cukru. W trakcie mieszania piany z masą serową, dolewamy sos z aronii i wszystko delikatnie, ale krótko mieszamy, tylko do połączenia. Wylewamy masę serową na spodni płat i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

8. Wystudzoną masę serową smarujemy powidłami, dzięki temu drugi płat ciasta dobrze przylgnie do masy. Pokrywamy ciasto wierzchnim płatem czekoladowego ciasta.

9. Do cukru pudru dodajemy stopniowo słodką śmietankę i kilka kropel cytryny. Nie robiłam grubej warstwy lukru, bo po prostu nie lubię nadmiaru, ale większą ilość łatwiej rozprowadzić.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecam podobne przepisy

latwy przepis na murzynka z migdałami
pyszny murzynek kokosowy
tort murzynek z brzoskwiniami

piątek, 4 października 2013

Pulpety z ryby ekspresowy przepis


Pulpety rybne zrobicie w kilka minut bez maszynki do mielenia, z dodatkiem aromatycznego szczypiorku, łagodne i dietetyczne, idealne nie tylko dla dzieci.

W. Domogród
Marchewkowe kopytka i pulpety z ryby

Sporą przyjemność mi sprawia odkrywanie nowych sposobów na szybkie i uniwersalne dania. Nikt z nas przecież nie ma czasu na zapas a ja nie znam przepisu na jego zatrzymanie, dlatego coś pysznego, szybkiego w tym zabieganym świecie bardzo się liczy.




Pulpety z ryby to zdrowa propozycja dla dzieci, na które czyha mnóstwo śmieciowego jedzenia. Odwiedź koniecznie przepis na marchewkowe kopytka LINK.


Składniki

W. Domogród


2 filety rybne bez skóry (flądra, sola)

1 jajko

2 łyżki z małą górką bułki tartej

pęczek szczypiorku

sól i pieprz


Przygotowanie pulpetów






1. Odsączone filety z nadmiaru wody (po odmrożeniu-można zawinąć rybkę w ręcznik papierowy, by nie kapała z niej woda), kroimy w kostkę.

2. Dodajemy do ryby jajko, bułkę, posiekany szczypiorek i podstawowe przyprawy- sól i pieprz.

3. Wyrabiamy farsz i formujemy pulpety

4. Wkładamy pulpety na kilka minut do lodówki, niech odpoczną i zesztywnieją.

5. Wrzucamy pulpety na warzywny bulion lub zwyczajnie na pół litra osolonej wody i gotujemy, jak rosół. Pulpety wrzucamy pojedynczo, by nie wystudzić wody. Mieszamy bardzo delikatnie. Po chwili, jak zauważymy, że białko pulpetów bieleje i zaczyna się ścinać, delikatnie mieszamy. Gotujemy na bardzo małym ogniu maksymalnie 5 minut. Pulpetowy rosół doprawiłam podsmażonym porem, którego można zagęścić niedużą łyżką mąki pszennej, robiąc zaklepkę (mąkę bełtamy z niewielką ilością wody lub śmietany) lub zasmażkę (dodaje do podsmażonego pora z odrobiną czosnku i mieszam z rosołem)
W. Domogród

Życzę miłego pichcenia, bez presji i pośpiechu. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających do mojej kuchni i dziękuję za ciepłe komentarze.

Jeśli cenisz zdrowe posiłki, zajrzyj do poniższych przepisów

kotlety i pulpety z ryby świetne dla dzieci fantazyjne kształty
domowe błyskawiczne fischburgery do bułeczek 
ryba na parze z marchewką i
rolada z ryby
domowy paprykarz
zapiekanka z rybą

Marchewkowe kopytka nie tylko dla dzieci

Dzieci przepadają za słodyczami i jedzeniem mocno przyprawionym, jak przykładowe chipsy. Warto przemycać w domowych posiłkach, nie tylko marchewkę, ale wiele, innych warzyw, bogatych w witaminę A, nazywaną witaminą wzrostu. Zarówno w marchewce, jak i w natce pietruszki jest mnóstwo karotenu. Czytaj więcej.

W. Domogród

Składniki i przygotowanie


W. Domogród
Przepis na około 40 dag marchewki i 70 dag ziemniaków


W. Domogród





1. Ugotowałam około 40 dag marchewki i 70 dag ziemniaków.

2. Mąki stanowią mniej więcej 1/3 zawartości ciasta. Najłatwiej wystudzone ciasto zsunąć w kształt 2/3 w misce lub garnku a pustą 1/3 wypełnić głównie mąką pszenną i dodać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej, żeby kopytka były mięciutkie. Oprócz marchewki sypnęłam bardzo drobno posiekaną natkę z pietruszki.

3. Ciasto wyrabia się krótko, dodając w razie potrzeby trochę mąki, gdyby było zbyt mokre.


W. Domogród

4. W dużym garnku 5-litrowym, gotuję kopytka, maksymalnie pół minuty od zagotowania. Jak kopytka zrobią się nabrzmiałe, mogą się rozgotować. Obserwujemy je już od wypłynięcia na powierzchnie, mając w pogotowiu cedzak do wybierania. Duży cedzak gwarantuje udane gotowanie. 
Kopytka zyskały na smaku a to z czym je podać - wachlarz jest szeroki, bo z większością dodatków pasują wyśmienicie. Moje podałam z bardzo dietetycznymi pulpetami z ryby, ale dobre tu będzie każde inne chude mięsko a można je serwować solo, na przykład z ulubionym sosem. Trochę tłuszczu trzeba dodawać do kopytek marchewkowych, bo witamina A rozpuszcza się właśnie w nim.


W. Domogród


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Zobacz podobne przepisy:

przepis na klasyczne kopytka

czwartek, 3 października 2013

Surówka z marchewki i pora prosta i smaczna

Mdły smak marchewki łatwo poprawić chrupiącym i mniej ostrym od cebuli porem. Energetyczna surówka smakuje wyśmienicie nie tylko do obiadu. Można zajadać ją jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Taki dodatek w pracy do kanapki rozjaśni nam umysł i poprawi trawienie.




Składniki


porcja na 4 osoby





4 średnie ładne marchewki bez ciemnych śladów

1 por a właściwie połowa bez zielonej górnej części, którą można dodać do zupy

trochę natki z pietruszki (mamy trochę zielonego z pora)

1 łyżka śmietany 12 lub 18 procent

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno

1-1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (ilość według smaku)

1-2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie


1. Warzywa myjemy, szczególnie pora, którego należy przekroić wzdłuż, rozchylić liście i porządnie przepłukać pod bieżącą wodą (lubię jeszcze warzywka przepłukać wrzątkiem tak na wszelki wypadek)

2. Ścieram marchew na tarce a pora kroje w cieniutkie półplasterki. Dorzucam posiekaną natkę, kropię częścią soku z cytryny, delikatnie solę, pieprzę i mieszam całość, by się przegryzła.

3. Robię sos do surówki. Mieszam śmietanę z oliwą. Dodaje troszkę soku z cytryny, soli, pieprzu, cukru i bełtam taki zdrowy majonezik na jednolitą masę i wlewam do surówki. Mieszam i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Zobacz więcej przepisów na sałatki i surówki LINK


środa, 2 października 2013

Murzynek migdałowy wilgotny pyszny do kawy przepis

Robiłam już wiele murzynków, ale z czasem staram się dobierać tak składniki, by oprócz dobrego smaku, ciasto nie było przesycone tłuszczem. Jeśli jedliście kiedyś dość smaczne ciasto sklepowe - pakowane w kolorowe folie, niestety pełne wszelkiego E - to mój murzynek ma właśnie taki smak, z tą zasadniczą różnicą, że nie ma w nim tego E, poza szczyptą proszku do pieczenia.



Składniki    



2,5 szklanki mąki pszennej

3 jaja

3/4 szklanki cukru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto)

szklanka mleka

1/3 szklanki oleju

80-100 gram migdałów bez skórki

1 łyżeczka z małym brzuszkiem sodki lub proszku do pieczenia

2-3 łyżki holenderskiego kakao  (jeśli dajemy więcej, trzeba dodać do ciasta nieco mleka)

szczypta soli

aromat (opcjonalnie)


polewa lub jedna tabliczka czekolady + 1 łyżka słodkiej śmietanki (może być ta do kawy)


użyłam formy o wymiarach 40 cm x 10 cm (typowa na makowiec)


Przygotowanie 


1. Formę smaruję cienką warstwą oleju

2. Migdały gotuję pół minuty. Przelewam zimną wodą i z łatwością pozbawiam ich skórek (tak przygotowane migdały wystarczy posiekać bez konieczności prażenia na patelni, bo są równie smaczne)

3. Oddzielam białka od żółtek

4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec (kiedy piana jest sztywna) cukier partiami i miksujemy na bezę. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.

4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.(kakao można dodać na różne sposoby: 
 I sposób: Wsypujemy na koniec do ubitej bezy, ale wtedy bardzo krótko miksujemy, by nie opadła piana.

II sposób: Rozpuszczamy kakao w niedużej ilości ciepłego mleka na papkę. Rozcieńczamy ją pozostałym mlekiem, po czym dodajemy do mąki. Do miski z sypkimi składnikami wlewamy olej, aromat i żółtka. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wydaje się gęste, ale tak ma być. W razie gdyby było zbyt tępe, dodajemy kilka łyżek mleka i chwilkę mieszamy. Dodajemy do masy 1/3 części ubitej piany i rozrzedzamy. Następna porcja piany i znowu mieszamy, ale za każdym razem, jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Dodajemy ostatnią część bezy. Widać, jak ciasto robi się puszyste i delikatne. Wsypujemy posiekane migdały, kilka razy mieszając wszystko łyżką. Wstawiamy do nagrzanego do 175 -180 stopni C piekarnika i pieczemy ciasto 45 minut. Jeśli ciasto pieczecie w większej formie, czas pieczenia można skrócić. Zawsze jednak sprawdzamy patyczkiem. Jeśli nie ma śladów surowego ciasta, wypiek jest gotowy do wystudzenia. Jeśli nie chcecie robić polewy, wystarczy rozpuścić czekoladę z niewielką ilością śmietanki w kąpieli wodnej i letnią masę wylać na wystudzone ciasto. Murzynek lubi polewy, ale świetnie smakuje posypany tylko cukrem pudrem.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...