poniedziałek, 7 października 2013

Sernik z serków homogenizowanych pyyysznyy w czekoladowym cieście


W. Domogród
Kiedy nastają pochmurne dni, lubię robić ciasta czekoladowe. Dobrałam składniki tak, by ciasto nie było zbyt ciężkie a przy tym pulchne i wilgotne. Dla przełamania czekoladowego smaku, zamiast kremu, dodałam łatwą do przygotowania masę serową bez dodawania tłuszczu z dodatkiem sosu z aronii. Ciasto jest wyśmienite, świetnie się kroi i pięknie wygląda. Polecam gorąco...

Składniki:

W. Domogród
Ciasto czekoladowe:

2,5 szklanki mąki
2-3 łyżki kakao 
szklanka mleka 
3 jaja
60 gram czekolady
około 80 gram masła (dwie łyżki)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat według uznania
szczypta soli


Masa serowa:

500 gram serka homogenizowanego (wybrałam truskawkowy)
4 łyżki soku z aronii (może to być sos, czy sok malinowy lub inny, jaki lubicie)
2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
3 jaja
1 szklanka mleka 
1-2 łyżeczki cukru
szczypta soli

Lukier 

2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki śmietany słodkiej
kilka kropel cytryny

Oprócz powyższych składników będziesz potrzebować 3 - 4 łyżki powideł lub dżemu

Przygotowanie 


1. Mieszamy suche składniki na ciasto: mąkę, kakao i proszek do pieczenia
2. Masło, czekoladę, mleko i cukier (1-2 łyżeczki cukru zostawiamy do utrwalenia piany) podgrzewamy w rondlu tylko do rozpuszczenia składników, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie dodania do sypkich składników, masa powinna być letnia lub ciepła, ale nie gorąca. 
3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, wykładamy formę papierem (ja tego nie zrobiłam, ale z papierem jest bezpieczniej wyjąć ciasto z formy, które później, kiedy wystygnie, trzeba podzielić na dwa płaty)
4. Ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec, kiedy jest już dobrze ubita trochę cukru do jej utrwalenia - to naprawdę działa)
5. Łączymy suche składniki z płynnymi, mieszając tylko do ich połączenia a później dodajemy pianę w kilku porcjach. Wylewamy do formy (użyłam prostokątnej o wymiarach 28 cm x 40 cm) i wstawiamy do piekarnika. Moje ciasto piekło sie tylko 25 minut w 175 stopniach C, ale jeśli użyjecie mniejszej formy, gdzie ciasto będzie wyższe, czas na pewno się wydłuży. 
6. Wystudzone ciasto kroimy na dwa płaty. Jeden z nich wraca na spód formy
7. W misie krótko mieszamy serek homogenizowany z mlekiem, budyniem i żółtkami. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C. Na koniec dodajemy w dwóch rzutach ubitą pianę z białek ze szczyptą soli, do której również pod koniec ubijania dodajemy troszkę cukru. W trakcie mieszania piany z masą serową, dolewamy sos z aronii i wszystko delikatnie, ale krótko mieszamy, tylko do połączenia. Wylewamy masę serową na spodni płat i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. 
8. Wystudzoną masę serową smarujemy powidłami, dzięki temu drugi płat ciasta dobrze przylgnie do masy. Pokrywamy ciasto wierzchnim płatem czekoladowego ciasta.
9. Do cukru pudru dodajemy stopniowo słodką śmietankę i kilka kropel cytryny. Nie robiłam grubej warstwy lukru, bo po prostu nie lubię nadmiaru, ale większą ilość łatwiej rozprowadzić.



5 komentarzy:

  1. poproszę kawałek :) smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aronia musiała nadać mu wyjątkowego smaku :)
    A czekolada na pochmurność najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyszedł przepięknie jak z obrazka a smakować musi jeszcze lepiej
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za ciepłe słowa, bo to najlepsza nagroda za starania w pasji gotowania...

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...