wtorek, 8 października 2013

Sernik z serków homogenizowanych pyyysznyy w czekoladowym cieście

Kiedy nastają pochmurne dni, lubię robić ciasta czekoladowe. Dobrałam składniki tak, by ciasto nie było zbyt ciężkie a przy tym pulchne i wilgotne.

W. Domogród

Dla przełamania czekoladowego smaku, zamiast kremu, dodałam łatwą do przygotowania masę serową bez dodawania tłuszczu z dodatkiem sosu z aronii. Ciasto jest wyśmienite, świetnie się kroi i pięknie wygląda. Polecam gorąco...

Składniki


Ciasto czekoladowe



W. Domogród


2,5 szklanki mąki

2-3 łyżki kakao

szklanka mleka

3 jaja

60 gram czekolady

około 80 gram masła (dwie łyżki)

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat według uznania

szczypta soli






Masa serowa





500 gram serka homogenizowanego (wybrałam truskawkowy)

4 łyżki soku z aronii (może to być sos, czy sok malinowy lub inny, jaki lubicie)

2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe

3 jaja

1 szklanka mleka

1-2 łyżeczki cukru

szczypta soli


Lukier 



2-3 łyżki cukru pudru

2-3 łyżeczki śmietany słodkiej

kilka kropel cytryny

Oprócz powyższych składników będziesz potrzebować 3 - 4 łyżki powideł lub dżemu


Przygotowanie 






1. Mieszamy suche składniki na ciasto: mąkę, kakao i proszek do pieczenia

2. Masło, czekoladę, mleko i cukier (1-2 łyżeczki cukru zostawiamy do utrwalenia piany) podgrzewamy w rondlu tylko do rozpuszczenia składników, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie dodania do sypkich składników, masa powinna być letnia lub ciepła, ale nie gorąca.

3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, wykładamy formę papierem (ja tego nie zrobiłam, ale z papierem jest bezpieczniej wyjąć ciasto z formy, które później, kiedy wystygnie, trzeba podzielić na dwa płaty)

4. Ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec, kiedy jest już dobrze ubita trochę cukru do jej utrwalenia - to naprawdę działa)

5. Łączymy suche składniki z płynnymi, mieszając tylko do ich połączenia a później dodajemy pianę w kilku porcjach. Wylewamy do formy (użyłam prostokątnej o wymiarach 28 cm x 40 cm) i wstawiamy do piekarnika. Moje ciasto piekło sie tylko 25 minut w 175 stopniach C, ale jeśli użyjecie mniejszej formy, gdzie ciasto będzie wyższe, czas na pewno się wydłuży.

6. Wystudzone ciasto kroimy na dwa płaty. Jeden z nich wraca na spód formy

7. W misie krótko mieszamy serek homogenizowany z mlekiem, budyniem i żółtkami. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C. Na koniec dodajemy w dwóch rzutach ubitą pianę z białek ze szczyptą soli, do której również pod koniec ubijania dodajemy troszkę cukru. W trakcie mieszania piany z masą serową, dolewamy sos z aronii i wszystko delikatnie, ale krótko mieszamy, tylko do połączenia. Wylewamy masę serową na spodni płat i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

8. Wystudzoną masę serową smarujemy powidłami, dzięki temu drugi płat ciasta dobrze przylgnie do masy. Pokrywamy ciasto wierzchnim płatem czekoladowego ciasta.

9. Do cukru pudru dodajemy stopniowo słodką śmietankę i kilka kropel cytryny. Nie robiłam grubej warstwy lukru, bo po prostu nie lubię nadmiaru, ale większą ilość łatwiej rozprowadzić.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecam podobne przepisy

latwy przepis na murzynka z migdałami
pyszny murzynek kokosowy
tort murzynek z brzoskwiniami

5 komentarzy:

  1. poproszę kawałek :) smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aronia musiała nadać mu wyjątkowego smaku :)
    A czekolada na pochmurność najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyszedł przepięknie jak z obrazka a smakować musi jeszcze lepiej
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za ciepłe słowa, bo to najlepsza nagroda za starania w pasji gotowania...

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.