środa, 26 czerwca 2013

Krem truskawkowy naturalny najlepszy przepis

Tort truskawkowy z nutą kawy - zobacz przepis

   Składniki


2 szklanki umytych i rozdrobnionych truskawek (owoce muszą być ładnie wybarwione i dojrzałe)
około 200 ml wody (jeszcze lepiej użyć około 200 ml soku z truskawek - krem będzie intensywniejszy i bardziej aromatyczny)
4-5 łyżek cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250 gram prawdziwego i sprawdzonego masła
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie - ja dodaję, bo jego niewielka ilość sprawia, że smak kremu jest nieporównywalnie lepszy)
2 łyżki soku z cytryny (w przypadku, gdy krem nie jest dostatecznie kwaskowy)

 

Domogród
Truskawki przygotowane do obróbki

Przygotowanie kremu truskawkowego


Truskawki wrzucamy do rondla, dodajemy cukier zaraz na początku - to ważne - cukier utrwala kolor i smak. Dodajemy do nich niewielką ilość wody lub soku truskawkowego a w pozostałym płynie dobrze rozcieramy mąki na gładką masę. Truskawki podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i pozwalamy im delikatnie pyrkać, maksymalnie, przez pół minuty i wlewamy rozrobione mąki, mieszając przy tym energicznie. Zestawiamy z ognia gęsty truskawkowy kisiel i czekamy aż ostygnie.
W misie miksujemy masło dotąd, aż wyraźnie zbieleje i zaczynamy dodawać w odstępach, po jednej łyżce truskawkowy kisiel, cały czas przy tym, pracując robotem. Na koniec przyprawiamy krem spirytusem lub sokiem z cytryny i krótko miksujemy. Krem truskawkowy zobacz na filmie.


Truskawkowy kisiel naturalny

Płat biszkoptu z kremem truskawkowym




Zobacz także sprawdzone przepisy na:

krem budyniowy klasyczny
krem budyniowy bez mleka
krem czekoladowy

wtorek, 25 czerwca 2013

Seromak z truskawkami i galaretką

Wyśmienita kombinacja składników - prawdziwa uczta dla podniebienia! Jeśli jesteście smakoszami makowców i serników tak jak, ja, koniecznie wypróbujcie przepis. To ciasto najlepiej robić etapami, między innymi zajęciami w kuchni. Już z rana lub na noc, można zalać mak wrzątkiem, podprażyć go przez minutę

Domogród  

Składniki na masę serową

około 0,5 kg półtłustego twarogu
1 szklanka mleka
0,5 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 żółtka
3 białka
 szczypta soli
aromat (latem używam aromatów cytrusowych)


Przygotowanie masy serowej 

DomogródSer mielimy zawsze przed makiem, by uniknąć kłopotliwego mycia. Robimy to dwa razy. Ubijamy białka ze solą na sztywno, jak do biszkoptu, dodając pod koniec cukier w kilku rzutach. Do zmielonego sera dodajemy żółtka, olej, aromat, mąkę ziemniaczaną, część mleka (dodałam od razu całe mleko, z pośpiechu. Przez to, przy użyciu robota, ochlapałam nieco wszystko, co w pobliżu). Kiedy wszystkie składniki zmiksujemy na jednolitą masę, dodajemy doń ubite białko z cukrem tak, jakbyśmy robili biszkopt, w kilku porcjach. Nie obawiajcie się, ze masa serowa jest rzadka, ona w piekarniku idealnie się zetnie a do tego będzie puszysta, wilgotna, słowem doskonała. Masę serową wylewamy na masę makową, która jako pierwsza wykładana jest na przygotowany wcześniej spód kruchy, biszkoptowy lub po prostu na ciastka. 

 

Składniki na masę makową


około 35 dag maku
około 0,5 litra wrzącej wody
1 łyzka kaszy manny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyżki oleju lub śmietany 18% (lub 1 łyżka masła)
2 łyżki rodzynek (powinny być przepłukane wrzątkiem)
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki kwaskowatego dżemu lub powideł
szczypta soli
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
2 łyzki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
szczypta soli

 

Przygotowanie masy makowej


Mak prażymy około minuty na niewielkim płomieniu. Odstawiamy i przykrywamy szczelną pokrywą, by porządnie spęczniał, najlepiej na kilka godzin. Mak mielimy przynajmniej 3 razy (mielenie, jak i inne zajęcia, można zlecić pętającym się po domu łasuchom). 
Ubijamy białka z solą na sztywno, dodając pod koniec cukier partiami. Do maku dodajemy pozostałe składniki i wstępnie mieszamy. Na koniec rozrzedzamy masę makową 1/3 piany, później  następną jej częścią i ostatnią. Rozluźnioną masą makową dokładnie i równo pokrywamy chłodne ciasto a na nią wlewamy masę serową. Piekarnik nastawiamy odpowiednio wcześniej na 180 stopni i pieczemy seromak około 50 minut. 

 

Przygotowanie truskawek i galaretki


Potrzebujemy 2 galaretki truskawkowe i około 70 dag ładnych, aromatycznych i dużych owoców. Umyte i osączone truskawki kroimy na grube plastry i posypujemy przynajmniej 1 łyżeczką cukru pudru. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Galaretki latem, podczas upałów rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody i dobrze mieszamy do jednolitej gęstości. Na upieczonym zimnym seromaku układamy truskawki, sok można dodać do galaretki (dobrze pomyśleć o tym, zanim dodamy całość wody do galaretki). Ciasto wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka gęstnieje, wyjmujemy seromak z owocami i pokrywamy, przy pomocy łyżki, owoce i ciasto. Jeśli wylejecie galaretkę od razu, podbije truskawki do góry lub je poprzesuwa a tego byśmy nie chcieli... Zobacz przepis na błyskawiczny seromak z borówką amerykańską. Seromak już po godzinie jest smakowity a po kilku, jeszcze lepszy... Polecam!!!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 18 czerwca 2013

Pyszne pulpety z indyka z ryżem i pieczarkami przepis

Domogród

Polecam smaczny zestaw na główne danie a do tego zdrowe, tanie i łatwe w przygotowaniu. Chude mięso indycze, wbrew obiegowym opiniom, jest bardzo smaczne, tylko trzeba go wcześniej odpowiednio przygotować a to wcale nie zabiera dużo czasu.

 

Składniki na pulpety i sos pieczarkowy


300 gram mielonego fileta z indyka
3 łyżki chłodnego gotowanego ryżu 
300 gram pieczarek (niech ich blaszki będą jasno-brązowe - te całkiem białe nie mają smaku)
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem
pęczek zielonych ziół (tymianek, koper lub nać z pietruszki)
1-2  pazurki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie do smaku

 

Przygotowanie pulpetów z indyka


Mięso mielimy lub prosimy sprzedawcę, by nam to ułatwił i zmielił na życzenie (lepiej nie kupować gotowego mielonego - nigdy nie wiadomo, co w nim się ukrywa). Podsmażamy 1 cebulkę na 2 łyżkach oleju, dodając pod koniec starty czosnek. Całość dodajemy do mięsa i ryżu. Doprawiamy częścią posiekanych ziół (tymianku, szczypiorku i koperku), solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy. Ten zestaw nie wymaga jajka. Mięso dobrze się ścina a ryż go dodatkowo skleja. Formujemy pulpety. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (na tą ilość wystarczy 500 ml wody, chyba, że chcecie mieć więcej sosu) wrzucając do wrzątku pulpety pojedynczo, by nadto nie oziębić wody. Gotujemy maksymalnie 5 minut.


Kiedy pulpety delikatnie pyrkają w garnku, pieczarki podsmażam na posiekanej i zrumienionej wcześniej małej cebulce. Delikatnie solę. Możemy dodać także  starty pazurek czosnku. Na koniec do pieczarek dosypuję paprykę i 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy całość i zestawiamy z ognia. Do rondla z pieczarkami dolewamy trochę wywaru z pulpetów. Mieszamy i wlewamy całość do garnka z pulpetami. W rondlu, w którym smażyliśmy pieczarki, rozrabiamy śmietanę, dodając do niej kilka łyżek sosu z pulpetów i wlewamy do garnka. Zestawiamy z ognia i dodajemy doń jeszcze solidną garść zieleniny.
Marchewkę z groszkiem przygotujesz w kilka minut. Zobacz tutaj

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Krem czekoladowy jak zrobić

Krem czekoladowy pasuje do wielu smacznych mas z migdałami, orzechami, czy wiórkami kokosowymi. Polecam go do tortów, ciast i ciasteczek.

Tort owocowy
Bazą jest tutaj krem budyniowy. Możecie zrobić go dwiema metodami - z mlekiem lub bez - ja często robię  klasyczny krem budyniowy bez mleka
a tradycyjny przepis na mleku TUTAJ   
krem budyniowy z mlekiem, dostępny także na YT TUTAJ
krem budyniowy bez mleka dostepny także na YT TUTAJ


    Składniki


1/2 kremu budyniowego z przepisu podstawowego (na 250 gram masła)
2-3 łyżki spirytusu (w przypadku ciast owocowych wystarczy 1 łyżka)
1/3 lub pół tabliczki dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady (w przypadku nie dzielenia kremu na jasną i ciemną masę, trzeba zużyć 100 gram czekolady)
2 kopiaste łyżki gęstej słodkiej śmietanki lub 4-5 łyżeczek śmietany kremówki (czekolada ze śmietanką rozpuszcza się nieporównywalnie łatwiej)
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie w czasie upałów do trwalszych dekoracji)
1 łyżka kakao

Przygotowanie


Rozklejamy żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody i wstawiamy do osobnego naczynia z gorącą wodą, by dobrze się rozpuściła. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki dodajemy do niej śmietankę. Wkładamy do naczynia z gorącą wodą lub ostrożnie podgrzewamy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszając ją przy tym, co jakiś czas, odstawiamy ją, by przez kilka chwil zrobiła się letnia i dodajemy partiami do jednej z części masy budyniowej, cały czas miksując. Kolor wzmacniamy 1 łyżką ciemnego kakao w proszku i dodajemy żelatynę. Na koniec wlewamy spirytus i krótko miksujemy. Krem czekoladowy gotowy do użycia (podczas upałów warto włożyć go na kilka chwil do lodówki).
Ostatnio użyłam tego kremu do tortu truskawkowego z jogurtem. Zobacz film

Lekki tort truskawkowo-jogurtowy z kremem czekoladowym


Domogród


Aromatyczne truskawki, niekoniecznie słodkie, z uwagi na falę deszczu, jaka przetoczyła się w tym roku warto odpowiednio  przygotować. Nie ma gorszej sytuacji, jak powalający wygląd apetycznego tortu a już po pierwszym kęsie, mocne rozczarowanie. Nieznośny kwas owoców w zderzeniu ze słodkim kremem... Straszne... Wygląd tortu jest ważny, ale smak najważniejszy, bo przecież nie robimy ciasta tylko na pokaz... Poznaj zalety truskawek
Do tortu truskawkowego zrobiłam biszkopt - sprawdzony przepis tutaj - podzieliłam go tylko na 2 płaty. Użyłam dużej tortownicy, ale można zrobić w mniejszej - będzie wyższy. Zobacz, jak robię tort truskawkowy na filmie

 

Składniki:


2 płaty biszkoptu (można je zastąpić biszkoptowymi paluszkami dobrej jakości)
około 1 kg truskawek (kupuję więcej, bo zawsze część z nich, nie nadaje się do ciasta)
około 500 ml naturalnego jogurtu (można go zastąpić śmietaną kremówką, ale trzeba się liczyć, że jest to wypasiona wersja, z dużą ilością kalorii
około 8 łyżeczek cukru pudru ( z czego połowę przeznaczam do posypania truskawek, do złagodzenia ich kwasowości)
1/3 galaretki go posmarowania owoców na wierzchu tortu, dzięki temu tort truskawkowy, będzie wyglądał świeżo przez kilka dni.
3 łyżeczki żelatyny
50 ml spirytusu
krem budyniowy, z połowy ilości robię krem czekoladowy
poncz z połowy cytryny, pół szklanki zimnej przegotowanej wody z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką spirytusu.
dekoracji oprócz owoców, dopełniają poziomkowe listki


 

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK

Pieczemy biszkopt i robimy krem budyniowy - przepis na krem budyniowy tutaj - ja najczęściej robię krem naturalny i bez mleka, bo jest najpewniejszy.
Ładne, umyte, osączone truskawki, dzielimy mniej więcej na dwie połowy, z tym, że te do dekoracji kroimy w ładne plastry. Posypujemy je cukrem pudrem, dodajemy po łyżce spirytusu i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Dzięki tym dodatkom truskawki zyskają na kolorze, wyglądzie (i też nie trzeba będzie tego samego dnia zjeść wszystkiego, z uwagi na nieciekawy ich stan. Druga zaleta to taka, że tort truskawkowy można przygotować z wyprzedzeniem, na spokojnie. Podbieramy sok, który się zbierze z owoców a jego nadmiar zużywamy do napojów. W około 100 ml tego soku rozpuszczamy w szklance 3 łyżeczki żelatyny, wkładając do drugiego naczynia z gorącą wodą, by dobrze się rozkleiła. 
 Ubijamy zimny jogurt z około 4 łyżeczkami cukru pudru, przynajmniej 3 minuty, żeby go dobrze napowietrzyć, co sprawi, że będzie miał piankowatą strukturę. Do ciepłej żelatyny dodajemy około 100 ml ubitego jogurtu. Energicznie mieszamy i wlewamy do masy jogurtowej, szybko miksując całość, dzięki temu unikniemy grudek z żelatyny. Odstawiamy ubity jogurt na chwilę do lodówki, by stężał nieco. Wkładamy do tortownicy pierwszy blat biszkoptu i delikatnie nasączamy, by pod naciskiem nie tracił na puszystości. Smarujemy cienką warstwą kremu  czekoladowego, wykładamy truskawki przeznaczone do nadzienia i pokrywamy masą jogurtową. Drugi płat smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego - sprawdzony przepis na krem czekoladowy tutaj - delikatnie układamy na masie jogurtowej od strony kremu czekoladowego i nasączamy wierzch. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, przeciągamy nożem po obwodzie tortownicy i przekładamy tort na paterę. Jasnym kremem budyniowym - przepis na sprawdzony krem budyniowy tutaj- pokryłam wierzchni płat biszkoptu. Po czym, tradycyjnie zrobiłam obwódkę z białego kremu, kremem czekoladowym wyznaczyłam kilka pól dla plasterków truskawek. Na koniec posmarowałam truskawki gęstniejącą galaretką i przyozdobiłam listkami poziomki. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

sobota, 15 czerwca 2013

Masa makowa bez pieczenia do ciast i rolad

Uwielbiam makowce i szukam sposobów latem, by nie traciły na popularności przez mega pyszne ciasta owocowe. Przygotowałam porcję na jedną roladę. Z tą masą zestawiam owoce, galaretki, jogurty, słowem eksperymentuję, bo lubię... Masa makową z aromatyczną pomarańczową skórką z dodatkiem czerwonej borówki, zaspokaja smak, który z każdą godziną wzrasta. Ciasta mają to do siebie, że z każdą godziną robią się coraz smaczniejsze a ostatni przesmaczny kawałek to znak, że trzeba zrobić następne ciacho...

 

Składniki


250 gram maku (ja miele mak w młynku do kawy i jest jak dla mnie super miałki a jeśli chodzi o gotowe masy to nie jestem nimi zainteresowana, co Wam także polecam - im mniej przetworzonego badziewia w naszej kuchni tym lepiej.
2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki cukru (dodałam trzcinowy)
1 łyżka kaszy manny
około 1 szklanki wody
1 żółtko
1-2 łyżki oleju
1-2 łyżki kwaskowego dżemu lub drobnych owoców
1łyżka spirytusu
kilka kropel aromatu pomarańczowego
szczypta soli
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub zagęszczonego mleka
 Przygotowałam z taką masą makową roladę jogurtową

 

Przygotowanie


Zalewamy zmielony mak wrzącą wodą ( w przypadku tradycyjnej metody trzeba zmielić mak przynajmniej dwa razy w maszynce) Wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień do minimum i pozwalamy masie pyrkać, jak to jest w przypadku gotowania kaszy. Dodajemy szczyptę soli, cukier, kaszę mannę, olej na 5 minut przed końcem prażenia maku. Pod koniec wsypujemy skórkę pomarańczową a tuż przed wyłączeniem dodajemy żółtko, dżem kwaskowy lub 1-2 łyżki drobnych kwaskowych owoców i wszystko mieszamy. Mak dochodzi już po 10 minutach. Podczas gotowania cyklicznie mieszamy, by nie przywierał a w razie potrzeby podlewamy wodą, nie mlekiem, bo swąd przypalonego mleka może popsuć smak masy. Kiedy ostygnie możemy dodać śmietanki lub mleka i rozprowadzić minimalnie dość gęstą masę, by się dała rozprowadzać po cieście. Dodaje spirytus, ale to nie mus, chociaż ciut alkoholu odkaża - kremy, czy masy z jego dodatkiem są wyraziste w smaku i lepiej się przechowują.

czwartek, 13 czerwca 2013

Rolada makowa z owocowym jogurtem przepis

Pyszny borówkowy jogurt otulony masą makową i delikatnym biszkoptem, wyśmienity na lato. Leśne owoce można zastąpić truskawkami, brzoskwinią, byle były dojrzałe i mięciutkie (oprócz kiwi i tych, co nie dają się zamknąć w galaretce.)

Domogród

Domogród

Domogród

 

Składniki na biszkopt:

3 duże jaja
2 kopiaste łyzki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
aromat kilka kropel (opcjonalnie, jesli biszkopt nasączamy)


Przygotowanie biszkoptu


(przed wyrabianiem biszkoptu dobrze jest całe jaja włożyć do miski i zalać ciepłą wodą, by się ogrzały) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C. Dużą prostokątną lub kwadratową formę wykładamy papierem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodając pod koniec cukier w kilku rzutach. Do dobrze zmiksowanego białka dodajemy żółtka, rozbełtane z gorącą wodą i aromatem. Mieszamy na wolnych obrotach tylko do połączenia. Odstawiamy robot i dosypujemy w kilku partiach wymieszane mąki (najlepiej przez sito), mieszając ostrożnie łyżką. Wylewamy biszkopt do formy  i wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Kiedy biszkopt będzie jeszcze ciepły, odrywamy delikatnie papier i zawijamy w czystą, koniecznie świeżo wyprasowaną ściereczkę. Odstawiamy do wystudzenia. 

 


Masa makowa


200 -250 gram maku 
1 łyżka kaszy manny lub płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1/3 szklanki cukru (najlepiej nie wsypywać od razu wszystkiego, bo cukier cukrowi nie równy a przesłodzony mak nie każdy lubi)
1-2 łyżki dżemu lub powideł
garść pomarańczowej skórki lub rodzynek
1 łyzeczka kakao
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
aromat
szklanka wody
2-3 łyżki śmietany lub mleka


Przygotowanie masy makowej


Miele mak w młynku do kawy i jak dla mnie jest super. Zalałam szklanką wrzącej wody i podgrzewałam (ma delikatnie pyrkać, jak każda kaszka) około 15 minut. 
W trakcie gotowania do(często mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą, nie mlekiem, bo lubi się przypalać) maku dorzucamy cukier, sól, kaszę mannę a pod koniec skórkę pomarańczową i kakao. Wyłączamy palnik i jeszcze na gorący mak, dodajemy żółtko (taka metoda eliminuje ewentualne bakterie z jajek, tym bardziej, że masa makowa nie trafia już do piekarnika) aromat i dżem ( ja dodałam 1 łyżkę czerwonych borówek zamiast dżemu). Kiedy masa makowa dobrze przestygnie i jest dość gęsta, że przysłowiowa łyżka staje, dodajemy mleko i mieszamy. Na koniec wlewamy spirytus i ponownie mieszamy.

 

Masa jogurtowa


około 400 ml jogurtu naturalnego
1 galaretka truskawkowa lub pasująca do owoców(można ją zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny, ale trzeba pamiętać, by do do masy dodać cukier puder)
1 łyżeczka żelatyny
 miękkie dojrzałe owoce z przetworów lub świeże


Przygotowanie masy jogurtowej


Żelatynę rozklejamy razem z galaretką w 1/2 szklanki soku z owoców. Wstawiamy ją (po dodaniu żelatyny i galaretki wyjdzie gdzieś objętości 3/4 szklanki) do osobnego naczynia z gorącą wodą i co jakiś czas mieszamy, by żelowała jednolicie. W momencie łączenia z jogurtem powinna mieć ciepłotę naszych dłoni, chłodniejsza może zamienić się w nieciekawe kawałki, zaraz po dodaniu do jogurtu. Jogurt miksujemy około 2-3 minut - naprawdę daję się napowietrzyć, choć nie ubije się tak, jak śmietana kremówka - szczerze mówiąc trafiło mi się kilka razy trafić na super jogurt, który potrafi zamienić się w niesamowitą piankę. Spróbujcie przepisu ciasto jogurtowe z truskawkami bez pieczenia lub leśną jogurtową piankę. 
W osobnej misce kilka łyżek ubitego jogurtu szybko łączymy z galaretką i dodajemy do pozostałej masy jogurtowej. Szybko miksujemy całość. Zanim masa zżeluje, rozwijamy roladę, odkładamy ściereczkę i smarujemy biszkopt masą makową, zostawiając na końcu pas, o szerokości kilku centymetrów, który zapobiegnie wydostawaniu się masy wzdłuż rolady. Na masę makową wykładamy stężałą jogurtową i zwijamy, w miarę możliwości. Ponieważ nadzienia jest dosyć dużo, wystarczy zamknąć roladę (bez efektu spirali) po obwodzie i ułożyć na małym zakładzie (zakład przekręcamy ku dołowi. Bokami rolady się nie przejmujemy. Nadmiar ścinamy nożem i zjadamy lub zostawiamy kręcącym się obok łasuchom. Rolada musi trafić do lodówki przynajmniej na 2 godziny a na drugi dzień jest rewelacyjna.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...