poniedziałek, 17 czerwca 2013

Krem czekoladowy jak zrobić

Krem czekoladowy pasuje do wielu smacznych mas z migdałami, orzechami, czy wiórkami kokosowymi. Polecam go do tortów, ciast i ciasteczek.

Tort owocowy
Bazą jest tutaj krem budyniowy. Możecie zrobić go dwiema metodami - z mlekiem lub bez - ja często robię  klasyczny krem budyniowy bez mleka
a tradycyjny przepis na mleku TUTAJ   
krem budyniowy z mlekiem, dostępny także na YT TUTAJ
krem budyniowy bez mleka dostepny także na YT TUTAJ


    Składniki


1/2 kremu budyniowego z przepisu podstawowego (na 250 gram masła)
2-3 łyżki spirytusu (w przypadku ciast owocowych wystarczy 1 łyżka)
1/3 lub pół tabliczki dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady (w przypadku nie dzielenia kremu na jasną i ciemną masę, trzeba zużyć 100 gram czekolady)
2 kopiaste łyżki gęstej słodkiej śmietanki lub 4-5 łyżeczek śmietany kremówki (czekolada ze śmietanką rozpuszcza się nieporównywalnie łatwiej)
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie w czasie upałów do trwalszych dekoracji)
1 łyżka kakao

Przygotowanie


Rozklejamy żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody i wstawiamy do osobnego naczynia z gorącą wodą, by dobrze się rozpuściła. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki dodajemy do niej śmietankę. Wkładamy do naczynia z gorącą wodą lub ostrożnie podgrzewamy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszając ją przy tym, co jakiś czas, odstawiamy ją, by przez kilka chwil zrobiła się letnia i dodajemy partiami do jednej z części masy budyniowej, cały czas miksując. Kolor wzmacniamy 1 łyżką ciemnego kakao w proszku i dodajemy żelatynę. Na koniec wlewamy spirytus i krótko miksujemy. Krem czekoladowy gotowy do użycia (podczas upałów warto włożyć go na kilka chwil do lodówki).
Ostatnio użyłam tego kremu do tortu truskawkowego z jogurtem. Zobacz film

2 komentarze:

  1. Witam.
    Czy moge uzyc kremu budyniowego bez masła ? Co daje dodanie masła do budyniu ? Potrzebny mi przepis na lekki ,jak najmniej kaloryczny krem do ciast i tortów. Czy moge do budyniu dodac np łyżke lub dwie nutelli,zamiast masła? Bardzo prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Na wstępie przepraszam, że nie mogłam wcześniej odpowiedzieć, ale nie widziałam twojego komentarza anonimie na moim pulpicie do moderacji. Możesz do budyniu dodać śmietanki 30% i to bez ubijania. Często tak robię, kiedy chcę uzyskać lżejszy i nieco rzadszy krem. Mozesz dodać nutelli, ale ona jest również niezmiernie kaloryczna. Jesli chcesz delikatną, niskokaloryczną masę do tortów zrób mus jogurtowy (jogurt ubijamy dość długo, dodając pod koniec kakao i roztopioną żelatynę. Na moim blogu wiele jest ciast biszkoptowych z masą jogurtową

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...