Składniki na masę serową
około 0,5 kg półtłustego twarogu
1 szklanka mleka
0,5 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 żółtka
3 białka
szczypta soli
aromat (latem używam aromatów cytrusowych)
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę makową
około 35 dag maku
około 0,5 litra wrzącej wody
1 łyzka kaszy manny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyżki oleju lub śmietany 18% (lub 1 łyżka masła)
2 łyżki rodzynek (powinny być przepłukane wrzątkiem)
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki kwaskowatego dżemu lub powideł
szczypta soli
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
2 łyzki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
szczypta soli
Przygotowanie masy makowej
Mak prażymy około minuty na niewielkim płomieniu. Odstawiamy i przykrywamy szczelną pokrywą, by porządnie spęczniał, najlepiej na kilka godzin. Mak mielimy przynajmniej 3 razy (mielenie, jak i inne zajęcia, można zlecić pętającym się po domu łasuchom).
Ubijamy białka z solą na sztywno, dodając pod koniec cukier partiami. Do maku dodajemy pozostałe składniki i wstępnie mieszamy. Na koniec rozrzedzamy masę makową 1/3 piany, później następną jej częścią i ostatnią. Rozluźnioną masą makową dokładnie i równo pokrywamy chłodne ciasto a na nią wlewamy masę serową. Piekarnik nastawiamy odpowiednio wcześniej na 180 stopni i pieczemy seromak około 50 minut.
Przygotowanie truskawek i galaretki
Potrzebujemy 2 galaretki truskawkowe i około 70 dag ładnych, aromatycznych i dużych owoców. Umyte i osączone truskawki kroimy na grube plastry i posypujemy przynajmniej 1 łyżeczką cukru pudru. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Galaretki latem, podczas upałów rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody i dobrze mieszamy do jednolitej gęstości. Na upieczonym zimnym seromaku układamy truskawki, sok można dodać do galaretki (dobrze pomyśleć o tym, zanim dodamy całość wody do galaretki). Ciasto wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka gęstnieje, wyjmujemy seromak z owocami i pokrywamy, przy pomocy łyżki, owoce i ciasto. Jeśli wylejecie galaretkę od razu, podbije truskawki do góry lub je poprzesuwa a tego byśmy nie chcieli... Zobacz przepis na błyskawiczny seromak z borówką amerykańską. Seromak już po godzinie jest smakowity a po kilku, jeszcze lepszy... Polecam!!!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Piękny serniczek :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDo kawy idealny!
OdpowiedzUsuńPoza tym zapraszam do udziału w konkursie ;)
http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html