wtorek, 25 czerwca 2013

Seromak z truskawkami i galaretką



Wyśmienita kombinacja składników - prawdziwa uczta dla podniebienia! Jeśli jesteście smakoszami makowców i serników tak jak, ja, koniecznie wypróbujcie przepis. To ciasto najlepiej robić etapami, między innymi zajęciami w kuchni. Już z rana lub na noc, można zalać mak wrzątkiem, podprażyć go przez minutę (dlatego nie używam do tego celu mleka, by ewentualny nieciekawy smak, z przysmażenia, nie popsuł mi finalnego efektu).

Domogród  

Składniki na masę serową

około 0,5 kg półtłustego twarogu
1 szklanka mleka
0,5 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 żółtka
3 białka
 szczypta soli
aromat (latem używam aromatów cytrusowych)


Przygotowanie masy serowej 

DomogródSer mielimy zawsze przed makiem, by uniknąć kłopotliwego mycia. Robimy to dwa razy. Ubijamy białka ze solą na sztywno, jak do biszkoptu, dodając pod koniec cukier w kilku rzutach. Do zmielonego sera dodajemy żółtka, olej, aromat, mąkę ziemniaczaną, część mleka (dodałam od razu całe mleko, z pośpiechu. Przez to, przy użyciu robota, ochlapałam nieco wszystko, co w pobliżu). Kiedy wszystkie składniki zmiksujemy na jednolitą masę, dodajemy doń ubite białko z cukrem tak, jakbyśmy robili biszkopt, w kilku porcjach. Nie obawiajcie się, ze masa serowa jest rzadka, ona w piekarniku idealnie się zetnie a do tego będzie puszysta, wilgotna, słowem doskonała. Masę serową wylewamy na masę makową, która jako pierwsza wykładana jest na przygotowany wcześniej spód. Przepis na pyszne ciasto tutaj

 

Składniki na masę makową


około 35 dag maku
około 0,5 litra wrzącej wody
1 łyzka kaszy manny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyżki oleju lub śmietany 18% (lub 1 łyżka masła)
2 łyżki rodzynek (powinny być przepłukane wrzątkiem)
1-2 łyżki skórki pomarańczowej (idealny przepis)
2 łyżki kwaskowatego dżemu lub powideł
szczypta soli
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
2 łyzki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
szczypta soli

 

Przygotowanie masy makowej

Mak prażymy około minuty na niewielkim płomieniu. Odstawiamy i przykrywamy szczelną pokrywą, by porządnie spęczniał, najlepiej na kilka godzin. Mak mielimy przynajmniej 3 razy (mielenie, jak i inne zajęcia, można zlecić pętającym się po domu łasuchom). 
Ubijamy białka z solą na sztywno, dodając pod koniec cukier partiami. Do maku dodajemy pozostałe składniki i wstępnie mieszamy. Na koniec rozrzedzamy masę makową 1/3 piany, później  następną jej częścią i ostatnią. Rozluźnioną masą makową dokładnie i równo pokrywamy chłodne ciasto a na nią wlewamy masę serową. Piekarnik nastawiamy odpowiednio wcześniej na 180 stopni i pieczemy seromak około 50 minut. 

 

Przygotowanie truskawek i galaretki


Potrzebujemy 2 galaretki truskawkowe i około 70 dag ładnych, aromatycznych i dużych owoców. Umyte i osączone truskawki kroimy na grube plastry i posypujemy przynajmniej 1 łyżeczką cukru pudru. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Galaretki latem, podczas upałów rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody i dobrze mieszamy do jednolitej gęstości. Na upieczonym zimnym seromaku układamy truskawki, sok można dodać do galaretki (dobrze pomyśleć o tym, zanim dodamy całość wody do galaretki). Ciasto wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka gęstnieje, wyjmujemy seromak z owocami i pokrywamy, przy pomocy łyżki, owoce i ciasto. Jeśli wylejecie galaretkę od razu, podbije truskawki do góry lub je poprzesuwa a tego byśmy nie chcieli... Zobacz przepis na błyskawiczny seromak z borówką amerykańską. Seromak już po godzinie jest smakowity a po kilku, jeszcze lepszy... Polecam!!!


3 komentarze:

  1. Dzięki wielkie... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kawy idealny!


    Poza tym zapraszam do udziału w konkursie ;)

    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...