wtorek, 18 czerwca 2013

Pyszne pulpety z indyka z ryżem i pieczarkami przepis

 
Domogród

To bardzo smaczny zestaw na zasadnicze danie a do tego zdrowe, tanie i łatwe w przygotowaniu. Chudziutkie mięso indycze, wbrew obiegowym opiniom, jest bardzo smaczne, tylko trzeba go wcześniej odpowiednio przygotować a to wcale nie zabiera dużo czasu.

 

Składniki na pulpety i sos pieczarkowy


300 gram mielonego fileta z indyka
3 łyżki chłodnego gotowanego ryżu 
300 gram pieczarek (niech ich blaszki będą jasno-brązowe - te całkiem białe nie mają smaku)
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem
pęczek zielonych ziół (tymianek, koper lub nać z pietruszki)
1-2  pazurki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie do smaku

 

Przygotowanie pulpetów z indyka


Mięso mielimy lub prosimy sprzedawcę, by nam to ułatwił i zmielił na życzenie (lepiej nie kupować gotowego mielonego - nigdy nie wiadomo, co w nim się ukrywa). Podsmażamy 1 cebulkę na 2 łyżkach oleju, dodając pod koniec starty czosnek. Całość dodajemy do mięsa i ryżu. Doprawiamy częścią posiekanych ziół (tymianku, szczypiorku i koperku), solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy. Ten zestaw nie wymaga jajka. Mięso dobrze się ścina a ryż go dodatkowo skleja. Formujemy pulpety. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (na tą ilość wystarczy 500 ml wody, chyba, że chcecie mieć więcej sosu) wrzucając do wrzątku pulpety pojedynczo, by nadto nie oziębić wody. Gotujemy maksymalnie 5 minut.


Kiedy pulpety delikatnie pyrkają w garnku, pieczarki podsmażam na posiekanej i zrumienionej wcześniej małej cebulce. Delikatnie solę. Możemy dodać także  starty pazurek czosnku. Na koniec do pieczarek dosypuję paprykę i 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy całość i zestawiamy z ognia. Do rondla z pieczarkami dolewamy trochę wywaru z pulpetów. Mieszamy i wlewamy całość do garnka z pulpetami. W rondlu, w którym smażyliśmy pieczarki, rozrabiamy śmietanę, dodając do niej kilka łyżek sosu z pulpetów i wlewamy do garnka. Zestawiamy z ognia i dodajemy doń jeszcze solidną garść zieleniny.

Polecam to w gruncie rzeczy proste i smaczne danie w aromatycznym sosie z pieczarek i aromatycznej zieleniny.
Marchewkę z groszkiem przygotujesz w kilka minut. Zobacz tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...