wtorek, 23 marca 2021

Najlepsza szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na smakowitą szarlotkę bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. 

Kochani z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Wam przede wszystkim zdrowia, radości, pysznych Świąt, ale nie męczących w przygotowaniach...


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



SKŁADNIKI




Masa z jabłek

ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę (polecam jabłka o żółtym miąższu np: Jonagold 
ok. 200 ml wody
2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa i  1 pomarańczowa)

Przygotowanie: Do garnka z jabłkami wlewam wodę i podgrzewam. Gotuję na małym grzaniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączam grzanie i do gorącej masy dodaję galaretki. Mieszam kilka razy do rozpuszczenia się galaretek. 


Spód do szarlotki






ok. 300 g herbatników pokruszonych
120 g masła stopionego
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki kakao

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć w formie wyłożonej folią spożywczą, uciskając i wyrównując powierzchnię spodu ( u mnie tortownica o średnicy 27 cm). Wstawić do lodówki na ok. godzinę. 


Masa serowa z serka mascarpone




0,5 kg serka mascarpone
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
1 duże jajo dobrze umyte przed użyciem
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

Przygotowanie: Jajo miksuje z cukrem i wanilią aż masa zbieleje, powiększy się i zgęstnieje czyli na tzw: kogel-mogel. Po czym dodaję serek mascarpone i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia.

Przygotowanie całości

Na wystudzony spód  wlewam zimną tężejącą masę z jabłek. Wyrównuję wierzch. Wkładam do lodówki na ok. pół godziny.  Na masę z jabłek wykładam masę serową z mascarpone. Wyrównuję i posypuję startymi ciastkami z tarta czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Życzę udanych specjałów
Pozdrawiam Weronika






wtorek, 16 marca 2021

Jajka ze szpinakiem smakowite szybkie wartościowe danie

 Witam Kochani. Jajka ze szpinakiem czy to może być pyszne ??? Wiem, że wielu z Was burzy się na samo słowo: szpinak.  Czas zmienić to błędne podejście. Połączenie szpinaku z żółtkami, niewielką ilością majonezu z odrobiną przypraw to strzał w dziesiątkę i bardzo dobry przepis z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. 


 

Składniki na około 6-7 jajek


około 150 g szpinaku świeżego

6-7 jaj ugotowanych na twardo

1 łyżka z brzuszkiem majonezu 

pół łyżeczki musztardy średnio ostrej

płaska łyżeczka miodu dla zrównoważenia smaku

przyprawy po szczypcie: sól, oregano, pieprz ziołowy, 1 starty ząbek czosnku

2-3 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Na patelni rozgrzewam  tłuszcz na małym grzaniu. Dodaję zioła, czosnek i mieszam. Zaraz wsypuję liście szpinaku i podsmażam krótko, cały czas mieszając tak, by nieco zmiękły, ale nie straciły koloru. Ugotowane wystudzone jajka dzielę na połówki wzdłuż. Łódeczki białek układam na półmisku a żółtka dodaję do wystudzonego szpinaku (jedno lub pół żółtka zostawiam do posypania dania po wierzchu). Do masy szpinakowej dodaję jeszcze odrobinę majonezu, musztardy, miodu, szczyptę soli do smaku i blenduję całość mniej więcej na gładką masę. Z tych proporcji wychodzi idealna masa do szprycowania, ale można nadziewać białka zwyczajnie przy pomocy łyżeczki. Na wierzch prosta i efektowana dekoracja czyli starte ugotowane żółtko na małych oczkach tarki.


Życzę Kochani

Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych

Pozdrawiam Weronika



wtorek, 9 marca 2021

Łatwy biszkopt makowy z kremem, serem lub bez dodatków...

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na makowiec bez mielenia maku i choć to rodzaj biszkoptu to ciasto smakuje już całkiem dobrze bez dodatku kremów. U mnie wersja z masą z bitej śmietany i galaretki.

Składniki biszkoptu


70 dag maku suchego

130 g mąki pszennej tortowej

130 g cukru drobnego

5 jaj temperatura pokojowa (żółtka osobno i białka osobno)

płaska łyżeczka sody spożywczej lub proszku do pieczenia

szczypta soli

aromat


Przygotowanie biszkoptu

LINK do przygotowania na filmie



Mąkę mieszam z sodą

Do misy robota wlewam białka, szczyptę soli. wsypuje cukier i miksuję na szybszych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Po czym zmniejszam obroty i dodaję żółtka na 2-3 razy. Miksuję krótko tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.  

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Moja tortownica ma tutaj średnicę 26-27 cm, trochę za duża do tych proporcji ciasta, ale u mnie chciałam uzyskać miejsce na galaretkę.

Piekarnik rozgrzewam do 165 -170 stopni C.

Do uzyskanej masy jajecznej wsypuje połowę przygotowanej przesianej mąki i cały mak. Mieszam dużą łyżką delikatnie i krótko. Dosypuje pozostałą mąkę i ponownie mieszam delikatnie i krótko łączę mniej więcej na gładko. Wkładam do tortownicy.

Piekę w temperaturze 170 stopni C. grzałka góra-dół przez blisko 30 minut. 

Kiedy ciasto wystygnie polewam czekoladą i gotowe lub tak jak tutaj: kroję na 2-3 płaty i przekładam kremem śmietanowym lub masa serową.


Masa z bitej śmietany prosty przepis

około 0,5 litra śmietany kremówki 30-36% tłuszczu, 2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru lub 2 łyżki miodu, aromat waniliowy

Śmietanę dobrze schłodzoną ubijam na krem.  Kiedy zaczyna gęstnieć dodaję cukier, wanilię i jeszcze chwilę ubijam, nie przedłużając, by nie zrobiło się ze śmietany masło.


Masa śmietanowa z galaretką cytrynową.

Galaretkę w szklance o poj.250 ml, zalewam do połowy szklanki gorącą wodą. Mieszam i wstawiam szklankę do rondelka z gorącą wodą na kilka minut. Dzięki temu galaretka dobrze się rozpuści. Mieszam energicznie galaretkę z 2-3 łyżkami ubitej śmietany i dodaję do pozostałej ubitej śmietany. Natychmiast miksuję całość i czym prędzej przekładam warstwy biszkoptu, kolejno je nasączając np: wodą z syropem z osączonych owoców z dodatkiem soku z cytryny.


Wierzch ciasta można polać tężejącą galaretką, ale łatwiej posmarować kremem lub polewą czekoladową. Ciasto z takimi dodatkami, jak w/w wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Pyszota!


Życzę udanych wypieków

Pozdrawiam Weronika




sobota, 27 lutego 2021

Śledź drobno pokrojony w pysznej sałatce krótki przepis

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na smakowitą sałatkę śledziową a jak wiecie, te tanie rybki to dobre źródło zdrowych tłuszczy.



Składniki na około 5 porcji


6-7 płatów śledziowych pokrojonych w drobną kostkę pokropionych kilkoma łyżkami soku z cytryny

1 mała papryka słodka świeża lub konserwowa pokrojona drobno

1-2 ogórki kiszone lub konserwowe drobno pokrojone

1 średnia cebula czerwona drobno pokrojona

szczypta oregano świeżego lub suszonego

pęczek szczypiorku


1-2 łyżki majonezu

1-2 łyżeczki miodu - dobry składnik na złagodzenie kwaśnych, słonych i ostrych smaków

sól do smaku (opcjonalnie, jeśli śledzie straciły nadmiar soli)


Przygotowanie

LINK do przygotowania


Płaty śledziowe, jeśli słone przed pokrojeniem warto moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, żeby straciły nadmiar soli. Jednakże z braku czasu sałatki z ich udziałem bez moczenia można uratować i nie przyprawiać  solą oraz dać sałatce kilka godzin, by składniki pisząc potocznie "przegryzły się".

Śledzie pokropione sokiem z cytryny i posypane odrobiną oregano mieszam i odstawiam na kilkanaście minut. Łącze majonez z miodem i dodaje do pozostałych składników. Mieszam. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się "przegryzły", zwłaszcza jak śledzie są ciut słone. Przed podaniem posypuję zieleniną: szczypiorem lub koperkiem.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

sobota, 20 lutego 2021

Super surówka z kiszonej kapusty plus seler naciowy, natka z pietruszki, marchew mega smak

 Witam Kochani! Pewnie wielu z Was ma swoje sposoby dosmaczania kiszonej kapusty, mimo to polecam wypróbować z dodatkiem selera naciowego i sporą garścią zdrowej zieleniny. Efekt nie tyko bogaty w smaku, ale mega zdrowy. My uwielbiamy takie surówki, zwłaszcza z rybą.



Składniki na 4 porcje




około 0,5 kg kiszonej kapusty

1/3 selera naciowego ( u mnie ta dolna część, którą kroję cienko na szatkownicy)

1/4 pora ( dolna część od strony główki, przecięta na pół wzdłuż i pokrojona na cienkie pół-talarki)

spory pęczek posiekanej natki z pietruszki (można dodać posiekaną rukolę lub roszponkę)

2 marchewki starte na tarce


LINK do przygotowania na filmie




Składniki na sos do surówek, sałatek, uniwersalny i pyszny


1 łyżeczka musztardy

3-4 łyżki oleju (u mnie olej lniany) lub oliwy (oleje tłoczone na zimno nierafinowane-takie najlepsze)

1-2 łyżeczki miodu dla uzyskania równowagi smakowej

szczypta soli

uwaga: do sałatek, które nie mają w składzie kiszonek dodajemy jeszcze sok z limonki lub cytryny (1-2 łyżki).

Przygotowanie sosu i sałatki: składniki sosu: musztardę, olej, miód, szczypta soli, mieszam do jednolitej emulsji i dodaję do rozdrobnionych warzyw. Mieszam i gotowe! 

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

piątek, 12 lutego 2021

Makaron z fasolą, pieczarkami rewelacyjne danie z sosem jak do spaghetti

 Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się smakowitym przepisem na szybkie danie dla zapracowanych. Kilka słów odnośnie fasoli: Jeśli nie masz ugotowanej to wypróbuj fasolę z puszki - ja sobie radzę w prosty sposób przygotowując fasolę na kilka dni wcześniej, by mieć do dań na gorąco lub do sałatek a fasola to skarbnica wartościowego białka i nie tylko.. więcej KLIK


Składniki na 3-4 porcje


około 300 fasoli ugotowanej lub fasola z puszki

około 300 g pieczarek (7-8 sztuk pokrojone w plastry)

warzywa pokrojone na drobno  np: 1-2 marchewki, 1 spora pietruszka, kawałek selera lub warzywa z przetworów lub mrożonki

1 średnia cebula drobno posiekana

1 szklanka rosołu lub wody z gotowania makronu lub zwyczajnej wody

250 ml swojskiego przecieru z pomidorów lub 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

opcjonalnie do zagęszczenia: 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej + 50 ml zimnej wody

tłuszcz do smażenia

1 łyżeczka miodu (opcjonalnie - ja lubię smak słodko-kwaśny)

sól do smaku

przyprawy: imbir, oregano, czosnek, pieprz ziołowy


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie 


Zaczynam od podsmażenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu w rondlu do momentu zeszklenia. Zaraz dodaję warzywa i chwilę podsmażam do średniej miękkości. Kolejno dodaje pieczarki, przyprawiam, mieszam, pod pokrywą duszę całość we własnym sosie kilka minut do miękkości. Po czym dodaje przecier pomidorowy, rosół, miód. Mieszam. Po chwili praktycznie na koniec krótkiego duszenia dosypuję ugotowaną fasolę. Jeśli sos jest dość rzadki zagęszczam rozbełtaną mąką w niewielkiej ilości zimnej wody. Dolewam do reszty, mieszam i zaraz, jak zacznie się gotować zestawiam z grzania. Na tym etapie można już dodać makaron i wymieszać całość. Gotowe!  Zamiast makaronu sprawdzi się ryż, kasza, kopytka... Danie bez ściemy, idealna alternatywa do tego typu potraw z mięsem Sprawdzi się zwłaszcza teraz, gdy mroźna zima rozhulała się na dobre.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


środa, 3 lutego 2021

PYCHOTKI SEROWE z powidłami lub proste oponki z piekarnika

 Witam Kochani! Polecam smakowite ciasteczka lub oponki bez smażenia w głębokim tłuszczu - może właśnie na Walentynki. 


Składniki 


porcja na ok. 36 sporych ciastek wykrojonych tradycyjną szklanką, kieliszkiem i małym metalowym serduszkiem w sam raz 

400 g mąki tortowej pszennej

100 g masła 82% tłuszczu

300 g twarogu półtłustego (ważne, żeby był świeży i niekwaśny)

3 żółtka

około 200 g powideł śliwkowych lub innych 

3 łyżki śmietany 18 %  (ok. 50 ml)

100 g cukru drobnego (140 ml - nieco więcej niż pół szklanki)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub łyżeczka sodki z małym brzuszkiem

szczypta soli


Przygotowanie

LINK przygotowania na filmie


Ciasta kruche i półkruche, czyli gęste z masłem lubię przygotować w rozdrabniaczu, z uwagi na to, że nie dotykam składników w nadmiarze rękoma, które swym ciepłem rozpuszczają tłuszcz, co z kolei skutkuje, że ciasto jest mniej pulchne. Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie, z przerwami  i dość krótko  tylko do momentu uzyskania takiej grubszej kruszonki. 

Jednak używając rozdrabniacza trzeba być czujnym, żeby silnik nie trafił na duży opór przy gęściejszym cieście - jeśli coś takiego się dzieje trzeba wyłączyć robot, dodać ciut śmietany, poprawić ciasto łyżką, jeśli gdzieś się mocno wybrzuszyło i robi opór. Po zmiksowaniu składników wkładam ciasto do miski. Jeśli się okaże, że jest bardzo lepkie, dodaję odrobinę mąki. Ciasto warto jeszcze krótko przerobić, ukształtować mniej więcej w kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, żeby wypoczęło.

W wersji ręcznej najlepiej użyć mielonego twarogu wymieszanego z żółtkami, śmietaną,  cukrem, aromatem. Dopiero potem dosypać mąkę wymieszaną ze spulchniaczem a na końcu masło i starać się ręcznie krótko wyrobić całość.

Po wypoczynku ciasto krótko przerabiam, podsypując nieco mąką (na posypywanie trzeba doliczyć ok. 1-2 łyżki mąki). Dzielę na wygodne porcje, z których kolejno wałkuje placki o grubości przeciętnych ciastek (w przypadku samych oponek można  wałkować trochę grubiej). Formuje, jak na zdjęciach poniżej. Smaruję rozbełtanym białkiem i wypełniam powidłami. Piekę ok. 13 minut w temperaturze 180-185 stopni C, na termo-obiegu.






Życzę udanych wypieków !
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...