Witam Kochani! Polecam prosty przepis na smakowitą szarlotkę bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Kochani z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Wam przede wszystkim zdrowia, radości, pysznych Świąt, ale nie męczących w przygotowaniach...
ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę (polecam jabłka o żółtym miąższu np: Jonagold
ok. 200 ml wody
2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa i 1 pomarańczowa)
Przygotowanie: Do garnka z jabłkami wlewam wodę i podgrzewam. Gotuję na małym grzaniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączam grzanie i do gorącej masy dodaję galaretki. Mieszam kilka razy do rozpuszczenia się galaretek.
Spód do szarlotki
ok. 300 g herbatników pokruszonych
120 g masła stopionego
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki kakao
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć w formie wyłożonej folią spożywczą, uciskając i wyrównując powierzchnię spodu ( u mnie tortownica o średnicy 27 cm). Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Masa serowa z serka mascarpone
0,5 kg serka mascarpone
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
1 duże jajo dobrze umyte przed użyciem
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
Przygotowanie: Jajo miksuje z cukrem i wanilią aż masa zbieleje, powiększy się i zgęstnieje czyli na tzw: kogel-mogel. Po czym dodaję serek mascarpone i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia.
Przygotowanie całości
Na wystudzony spód wlewam zimną tężejącą masę z jabłek. Wyrównuję wierzch. Wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Na masę z jabłek wykładam masę serową z mascarpone. Wyrównuję i posypuję startymi ciastkami z tarta czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Witam Kochani. Jajka ze szpinakiem czy to może być pyszne ??? Wiem, że wielu z Was burzy się na samo słowo: szpinak. Czas zmienić to błędne podejście. Połączenie szpinaku z żółtkami, niewielką ilością majonezu z odrobiną przypraw to strzał w dziesiątkę i bardzo dobry przepis z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz na małym grzaniu. Dodaję zioła, czosnek i mieszam. Zaraz wsypuję liście szpinaku i podsmażam krótko, cały czas mieszając tak, by nieco zmiękły, ale nie straciły koloru. Ugotowane wystudzone jajka dzielę na połówki wzdłuż. Łódeczki białek układam na półmisku a żółtka dodaję do wystudzonego szpinaku (jedno lub pół żółtka zostawiam do posypania dania po wierzchu). Do masy szpinakowej dodaję jeszcze odrobinę majonezu, musztardy, miodu, szczyptę soli do smaku i blenduję całość mniej więcej na gładką masę. Z tych proporcji wychodzi idealna masa do szprycowania, ale można nadziewać białka zwyczajnie przy pomocy łyżeczki. Na wierzch prosta i efektowana dekoracja czyli starte ugotowane żółtko na małych oczkach tarki.
Witam Kochani! Polecam prosty przepis na makowiec bez mielenia maku i choć to rodzaj biszkoptu to ciasto smakuje już całkiem dobrze bez dodatku kremów. U mnie wersja z masą z bitej śmietany i galaretki.
Składniki biszkoptu
70 dag maku suchego
130 g mąki pszennej tortowej
130 g cukru drobnego
5 jaj temperatura pokojowa (żółtka osobno i białka osobno)
płaska łyżeczka sody spożywczej lub proszku do pieczenia
Do misy robota wlewam białka, szczyptę soli. wsypuje cukier i miksuję na szybszych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Po czym zmniejszam obroty i dodaję żółtka na 2-3 razy. Miksuję krótko tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Moja tortownica ma tutaj średnicę 26-27 cm, trochę za duża do tych proporcji ciasta, ale u mnie chciałam uzyskać miejsce na galaretkę.
Piekarnik rozgrzewam do 165 -170 stopni C.
Do uzyskanej masy jajecznej wsypuje połowę przygotowanej przesianej mąki i cały mak. Mieszam dużą łyżką delikatnie i krótko. Dosypuje pozostałą mąkę i ponownie mieszam delikatnie i krótko łączę mniej więcej na gładko. Wkładam do tortownicy.
Piekę w temperaturze 170 stopni C. grzałka góra-dół przez blisko 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie polewam czekoladą i gotowe lub tak jak tutaj: kroję na 2-3 płaty i przekładam kremem śmietanowym lub masa serową.
Masa z bitej śmietany prosty przepis
około 0,5 litra śmietany kremówki 30-36% tłuszczu, 2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru lub 2 łyżki miodu, aromat waniliowy
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijam na krem. Kiedy zaczyna gęstnieć dodaję cukier, wanilię i jeszcze chwilę ubijam, nie przedłużając, by nie zrobiło się ze śmietany masło.
Masa śmietanowa z galaretką cytrynową.
Galaretkę w szklance o poj.250 ml, zalewam do połowy szklanki gorącą wodą. Mieszam i wstawiam szklankę do rondelka z gorącą wodą na kilka minut. Dzięki temu galaretka dobrze się rozpuści. Mieszam energicznie galaretkę z 2-3 łyżkami ubitej śmietany i dodaję do pozostałej ubitej śmietany. Natychmiast miksuję całość i czym prędzej przekładam warstwy biszkoptu, kolejno je nasączając np: wodą z syropem z osączonych owoców z dodatkiem soku z cytryny.
Wierzch ciasta można polać tężejącą galaretką, ale łatwiej posmarować kremem lub polewą czekoladową. Ciasto z takimi dodatkami, jak w/w wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Pyszota!
Płaty śledziowe, jeśli słone przed pokrojeniem warto moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, żeby straciły nadmiar soli. Jednakże z braku czasu sałatki z ich udziałem bez moczenia można uratować i nie przyprawiać solą oraz dać sałatce kilka godzin, by składniki pisząc potocznie "przegryzły się".
Śledzie pokropione sokiem z cytryny i posypane odrobiną oregano mieszam i odstawiam na kilkanaście minut. Łącze majonez z miodem i dodaje do pozostałych składników. Mieszam. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się "przegryzły", zwłaszcza jak śledzie są ciut słone. Przed podaniem posypuję zieleniną: szczypiorem lub koperkiem.
Witam Kochani! Pewnie wielu z Was ma swoje sposoby dosmaczania kiszonej kapusty, mimo to polecam wypróbować z dodatkiem selera naciowego i sporą garścią zdrowej zieleniny. Efekt nie tyko bogaty w smaku, ale mega zdrowy. My uwielbiamy takie surówki, zwłaszcza z rybą.
Składniki na 4 porcje
około 0,5 kg kiszonej kapusty
1/3 selera naciowego ( u mnie ta dolna część, którą kroję cienko na szatkownicy)
1/4 pora ( dolna część od strony główki, przecięta na pół wzdłuż i pokrojona na cienkie pół-talarki)
spory pęczek posiekanej natki z pietruszki (można dodać posiekaną rukolę lub roszponkę)
Składniki na sos do surówek, sałatek, uniwersalny i pyszny
1 łyżeczka musztardy
3-4 łyżki oleju (u mnie olej lniany) lub oliwy (oleje tłoczone na zimno nierafinowane-takie najlepsze)
1-2 łyżeczki miodu dla uzyskania równowagi smakowej
szczypta soli
uwaga: do sałatek, które nie mają w składzie kiszonek dodajemy jeszcze sok z limonki lub cytryny (1-2 łyżki).
Przygotowanie sosu i sałatki: składniki sosu: musztardę, olej, miód, szczypta soli, mieszam do jednolitej emulsji i dodaję do rozdrobnionych warzyw. Mieszam i gotowe!
Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się smakowitym przepisem na szybkie danie dla zapracowanych. Kilka słów odnośnie fasoli: Jeśli nie masz ugotowanej to wypróbuj fasolę z puszki - ja sobie radzę w prosty sposób przygotowując fasolę na kilka dni wcześniej, by mieć do dań na gorąco lub do sałatek a fasola to skarbnica wartościowego białka i nie tylko.. więcej KLIK
Składniki na 3-4 porcje
około 300 fasoli ugotowanej lub fasola z puszki
około 300 g pieczarek (7-8 sztuk pokrojone w plastry)
warzywa pokrojone na drobno np: 1-2 marchewki, 1 spora pietruszka, kawałek selera lub warzywa z przetworów lub mrożonki
1 średnia cebula drobno posiekana
1 szklanka rosołu lub wody z gotowania makronu lub zwyczajnej wody
250 ml swojskiego przecieru z pomidorów lub 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
opcjonalnie do zagęszczenia: 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej + 50 ml zimnej wody
tłuszcz do smażenia
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie - ja lubię smak słodko-kwaśny)
Zaczynam od podsmażenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu w rondlu do momentu zeszklenia. Zaraz dodaję warzywa i chwilę podsmażam do średniej miękkości. Kolejno dodaje pieczarki, przyprawiam, mieszam, pod pokrywą duszę całość we własnym sosie kilka minut do miękkości. Po czym dodaje przecier pomidorowy, rosół, miód. Mieszam. Po chwili praktycznie na koniec krótkiego duszenia dosypuję ugotowaną fasolę. Jeśli sos jest dość rzadki zagęszczam rozbełtaną mąką w niewielkiej ilości zimnej wody. Dolewam do reszty, mieszam i zaraz, jak zacznie się gotować zestawiam z grzania. Na tym etapie można już dodać makaron i wymieszać całość. Gotowe! Zamiast makaronu sprawdzi się ryż, kasza, kopytka... Danie bez ściemy, idealna alternatywa do tego typu potraw z mięsem Sprawdzi się zwłaszcza teraz, gdy mroźna zima rozhulała się na dobre.
Ciasta kruche i półkruche, czyli gęste z masłem lubię przygotować w rozdrabniaczu, z uwagi na to, że nie dotykam składników w nadmiarze rękoma, które swym ciepłem rozpuszczają tłuszcz, co z kolei skutkuje, że ciasto jest mniej pulchne. Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie, z przerwami i dość krótko tylko do momentu uzyskania takiej grubszej kruszonki.
Jednak używając rozdrabniacza trzeba być czujnym, żeby silnik nie trafił na duży opór przy gęściejszym cieście - jeśli coś takiego się dzieje trzeba wyłączyć robot, dodać ciut śmietany, poprawić ciasto łyżką, jeśli gdzieś się mocno wybrzuszyło i robi opór. Po zmiksowaniu składników wkładam ciasto do miski. Jeśli się okaże, że jest bardzo lepkie, dodaję odrobinę mąki. Ciasto warto jeszcze krótko przerobić, ukształtować mniej więcej w kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, żeby wypoczęło.
W wersji ręcznej najlepiej użyć mielonego twarogu wymieszanego z żółtkami, śmietaną, cukrem, aromatem. Dopiero potem dosypać mąkę wymieszaną ze spulchniaczem a na końcu masło i starać się ręcznie krótko wyrobić całość.
Po wypoczynku ciasto krótko przerabiam, podsypując nieco mąką (na posypywanie trzeba doliczyć ok. 1-2 łyżki mąki). Dzielę na wygodne porcje, z których kolejno wałkuje placki o grubości przeciętnych ciastek (w przypadku samych oponek można wałkować trochę grubiej). Formuje, jak na zdjęciach poniżej. Smaruję rozbełtanym białkiem i wypełniam powidłami. Piekę ok. 13 minut w temperaturze 180-185 stopni C, na termo-obiegu.