poniedziałek, 2 grudnia 2019

Zupa ogórkowa z imbirem serem rozgrzewająca rewelacyjna do makaronu ryżu czy kaszy

Witam Kochani! Polecam rozgrzewającą pyszną zupę na jesienne i zimowe chłody. Zapewniam, że bez wkładki mięsnej również smakowite danie.


Składniki na około 4 porcje

2, 5 litra wody lub bulionu, czyli takiego rosołu - inaczej wywaru z gotowania warzyw lub warzyw z mięsem
3-4 starte ogórki kiszone
około 1 łyżka startego imbiru
około 100 g startego żółtego sera
warzywa jak do rosołu: 1 spora marchew, 1 spora pietruszka, kawałek selera,
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody do rozmieszania
1 łyżka tłuszczu do podsmażenia cebuli 
przyprawy według uznania, u mnie: płaska łyżeczka szałwii suszonej, ciut papryki słodkiej mielonej, ciut kurkumy, 2 ziarna ziela ang., 1 liść laurowy, sól do smaku

około 250 g ugotowanego makaronu lub np: 80 g ryżu (ryż waga przed ugotowaniem)




Zaczynam od gotowania warzyw, które wcześniej pokroiłam na drobno. Dodałam na tym etapie ziele ang. i liść laurowy (ok. 6-10 minut).

W międzyczasie podsmażam pokrojoną drobno cebulę. Pod koniec smażenia dodaję starty czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszam i zaraz dodaję do zupy, opłukując patelnie 1-2 łyżkami wywaru, który ponownie trafia do zupy. Dodaję kiszone starte ogórki, imbir, 1-2 szczypty soli i gotuje około 3-5 minut. Zagęszczam delikatnie niewielką ilością mąki. Dodaję starty ser. Czekam chwilę jak się trochę rozpuści i podaję. (część sera zostawiam do posypania na talerzu).

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 25 listopada 2019

Babka piernikowa łatwy przepis

Witam Kochani. Piernikowe wypieki to o tej porze roku najsmaczniejsze smakołyki, zwłaszcza domowej roboty! Polecam aromatyczną babkę idealną do porannej kawy.



Składniki na foremkę najlepiej o wymiarach 36 cm x 10 cm (mierząc od góry)


5 jaj
2 szklanki mąki pszennej płaskie (500 ml)
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
125 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego (1/2 szklanki)
125 ml cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
150 g masła stopionego letniego lub 150 ml oleju np: słonecznikowego
1 łyżka kakao
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
szczypta soli




Formę smaruje tłuszczem i posypuję bułką tartą, zwłaszcza spód

Topię masło w rondelku. 

Mieszam mąkę z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia, szczypta soli

Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 stopni C.

W misie miksuję całe jaja z cukrem, miodem na kogel-mogel. Dodaję do masy jogurt i krótko miksuje do połączenia. Dodaję letnie stopione masło i ponownie krótko miksuje. Na koniec dodaję wymieszaną mąkę z kakao, przyprawą, spulchniaczem i również mieszam jak najkrócej do połączenia. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 lub 180 stopni C. Piekę około 35-40 minut do suchego patyczka. Ciasto, jak jeszcze ciepłe wyjmuję z formy. Moja forma była ciut większa 39 cm x 10 cm (w nieco mniejszej ciasto będzie wyższe)



Wystudzone ciasto polewam stopioną czekoladą. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



piątek, 15 listopada 2019

Sałatka prosta wyborna tylko kilka składników brokuł, jajko, pomidor

Witam Kochani! Jeśli macie ugotowany brokuł, kilka jajek i pomidorków pod ręką to taka sałatka powstaje raz dwa trzy a przy tym jest pyszna i na pewno rozweseli kolorami mniej ciekawe posiłki na stole.



Składniki podstawowe

ugotowany brokuł wystudzony
4 jajka ugotowane na twardo
200 g pomidorków koktajlowych



Składniki sosu

2 łyżki jogurtu naturalnego lub po prostu oliwa lub olej
1 łyżka majonezu lub oleju
1 łyżeczka musztardy lub łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka miodu (opcjonalnie)
szczypta soli




Na półmisku układam cząstki brokuła. Pomiędzy układam ćwiartki jajek i połówki pomidorków. Polewam wymieszanymi składnikami sosu i gotowe. Pychota!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 7 listopada 2019

Kopytka z dynią pyszny sprawdzony przepis

Witam Kochani! Kopytka to smakowity dodatek do drugich dań. Przekonacie się, że z dynią szczególnie przypadną Wam do gustu nie tylko wyśmienitym smakiem, wyglądem ale i bogatszym składem witamin i minerałów.





Składniki na ok. 100 szt. kopytek (8-10 porcji)



połówka małej dyni np: hokkaido bez nasion (bez potrzeby usuwania skóry)

ok. 70 dag ziemniaków (ok. 6-7 sporych ziemniaków odmiany np: bryza, denar)

sól do smaku

1/3 mąki pszennej plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej w stosunku do całej masy ziemniaczano-dyniowej  zmiażdżonej po ugotowaniu i wystudzeniu,  jak poniżej na zdjęciu



Można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Dynie pokrojoną w kostkę gotuję w ok. 200 ml wody przez około 10 minut, podobnie jak kartofle. Odcedzam warzywa i zaraz na gorąco miażdżę praską do ziemniaków lub mielę na zimno w maszynce do mięsa. Płyn odlany od warzyw warto wykorzystać do zupy. Po wystudzeniu kształtuję masę ziemniaczano-dyniową w garnku lub w misce na objętość 2/3, zostawiając puste miejsce dla 1/3 mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej j.w. na zdjęciu. Wyrabiam ciasto krótko tylko do połączenia. Włączam grzanie pod dużym garnkiem z około 5 litrami wody z domieszką soli i jedną łyżką oleju. Ciasto osypuję mąką, dzielę na mniejsze kawałki,  które kolejno roluję na wałeczki a te tnę pod lekkim ukosem w poprzek. Kopytka wrzucam na wrzątek - u mnie to były trzy takie wrzuty. Po chwili delikatnie mieszam. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotuję maks do jednej minuty i wyjmuję cedzakiem. Gotowe! Można podawać na szybko np} ze zrumienioną cebulką do wielu dań lub jako wyśmienity prosty deser z rozgrzanym masłem , cynamonem i miodem a pomysłów na sosy pewnie też Wam nie brakuje. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 25 października 2019

Bigos bez mięsa rewelacyjny smak Wypróbuj z dynią, śliwkami, grzybami

Witam Kochani! Polecam wegetariańską smakowitą wersję bigosu. Danie niezwykle syte i z charakterem. Polecam!


Składniki na 4-5 sporych porcji

około 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką lub bez
2 szklanki wody 
połówka małej dyni bez nasion (ok. 30 dag)
kilka grzybów suszonych
około 150 g  bakalii z przewagą śliwki, której dałam 100 g a reszta to morele i żurawina
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju do zrumienienia cebuli
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub kilka pomidorów bez skórki
przyprawy ziołowe wg uznania, u mnie: liść laurowy, 2 ziarna ziela ang,  tymianek, bazylia, papryka mielona 
szczypta soli do smaku



Zaczynam od gotowania kapusty (do kapusty wlewam wodę lub wywar z jarzyn, jak mam)
Dodaje do kapusty liść laurowy i ziele ang. ( gotowanie kapusty średnio ok. 25-30 min). W połowie gotowania dodaję pokrojone grzyby. 


W międzyczasie kroję dynię w kostkę, bakalie, selera ścieram na tarce, siekam cebulę.

Zanim kapusta zmięknie dodaję dynię, bakalie, seler, przyprawy (liść laurowy i ziele ang. wyjmuję z garnka). Mieszam i gotuję jeszcze mniej więcej ok. 5 minut do miękkości dyni. Pod koniec dodaję starty czosnek, koncentrat pomidorowy i zrumienioną cebulę. Mieszam. Chwilę gotuję i gotowe! Pychota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 16 października 2019

Najlepsza sałatka z jajek i tuńczyka w kilka minut

Witam Kochani! Polecam mega smaczną sałatkę z prostych składników, które prawie zawsze są w domu z dodatkiem tuńczyka...



Składniki

4-5 jaj ugotowanych na twardo
około 150 g tuńczyka w kawałkach z puszki
2-3 ogórki kiszone starte na tarce (mogą być ogórki konserwowe)
1 mała cebula


Sos do sałatki

1 łyżka majonezu
2 łyżki oleju 
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta soli





Tuńczyka rozcieram delikatnie widelcem. Dodaję pokrojone w kostkę jajka, cebulę, starte ogórki i sos wymieszany z podanych składników. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



czwartek, 10 października 2019

Surówka z marchewki i selera prosta szybka i wyborna

Witam Kochani! Polecam szybkościową pyszną surówkę tylko z dwóch głównych składników takich, które prawie zawsze są pod ręką. Opcjonalnie dobrze jest dodać trochę posiekanej zieleniny...



Składniki na 3-4 porcje


połówka sporego selera lub 1 średni seler
4-5 średnich marchewek
1-2 łyżki soku z cytryny
posiekana zielenina wg uznania

Sos do surówki

3-4 łyżki oleju nierafinowanego np: lniany, słonecznikowy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli






Zaczynam od starcia selera, do którego dodaję sok z cytryny, żeby nie ściemniał i też przyda się taki sok dla lepszego smaku. Po selerze ścieram marchewkę. Dodaję posiekaną natkę z pietruszki i sos z podanych wymieszanych składników. Mieszam i gotowe!. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...