piątek, 5 sierpnia 2016

Makaron z cukinią, pieczarkami... z mięsem lub bez w 15 minut

Cukinia sama w sobie ma mnóstwo smaku, ale z dodatkiem kolorowych warzyw danie jest po prostu pyyychaa. Mięso to takie pocieszenie dla męskich łasuchów, którzy przy okazji chętnie zjedzą trochę zdrowych jarzyn. Jeśli skórka drażni nam jelita, paprykę można zastąpić marchewką. My uwielbiamy takie potrawki z makaronem, ryżem lub po prostu solo.






Składniki

1 średnia cukinia
2 spore papryki lub 5-6 średnich marchewek
2-3 spore pieczarki
15-20 dag chudego mięsa mielonego lub drobiowe pokrojone w kostkę lub wędzonka  (opcjonalnie)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego lub owocowego lub spirytusowego
trochę matki z pietruszki
przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie lub takie jakie lubicie, sól, ciut cukru lub miodu do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Mielone podsmażam 2-3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Mieszam aż mięso się zetnie, zbieleje i zaraz dodaję posiekaną cebulę. Podsmażam chwilę całość do zeszklenia cebuli. W razie, gdy się za bardzo rumieni mięso i cebula podlewam ciut wodą. Dodaję zaraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszam i duszę pod przykryciem kilka minut. Mniej więcej w połowie czasu dodaję pokrojoną cukinie i pieczarki - warzywa naprawdę szybko miękną, że aż trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały na ciapkę, zwłaszcza cukinia. Przyprawiam. Na 2 minuty przed końcem dodaję posiekany czosnek i ocet. Mieszam i w razie potrzeby koryguję smak. Na koniec jeszcze porcja posiekanej natki z pietruszki i na tym etapie wyłączam grzanie. Dodaję jeszcze ugotowany makaron muszelki. Mieszam i gotowe! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 3 sierpnia 2016

Biszkopt puszysty ze śliwkami pychota z masą jogurtową przepis

Śliwek wszelki wybór na kramach i to jest dobry powód na ciasto. Tym razem proponuję lżejszą pyszną wersję bez tłuszczu czyli śliwki w cieście biszkoptowym. Dodatkowo wykończyłam ciasto masą jogurtową, ale można z niej zrezygnować i posypać ciasto cukrem pudrem po upieczeniu i przestudzeniu.



Wykorzystałam około 80 dag śliwek połówek


Składniki na biszkopt 



6 jaj
nieco mniej niż szklanka mąki pszennej tortowej-około 130 g - 240 ml
2 łyżki z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej-około 40 ml
3/4 szklanki cukru drobnego
20-30 ml gorącej wody
łyżka płaska cukru waniliowego
szczypta soli


Składniki do masy jogurtowej


około 500 ml jogurtu naturalnego
200 ml wody gorącej
1 galaretka żółta-u mnie cytrynowa
2-3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny


Dodatkowo:

1 łyżka mąki pszennej do posypania surowego biszkoptu
trochę czekolady lub łyżka kakao


Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie

Mąkę tortową - u mnie zamojska- mieszam z mąką ziemniaczaną na sucho.

Ubijam pianę z białek. Dodaję cukier niewielkimi porcjami i ciut cukru waniliowego kiedy jest już puszysta i sztywna, cały czas miksując. Dodaję gorącą wodę i chwilę miksuję całość. Zaraz dokładam żółtka porcjami, cały czas miksując, nieco na mniejszych obrotach i jak najkrócej, tylko do połączenia składników.

Dodaję w trzech porcjach mąki przesiane przez sito, za każdym razem wolno, mieszam dużą łyżką lub łopatką. Staram się przy tym robić to, jak najkrócej tylko do połączenia składników.

Na wysmarowany spód formy (boków formy nie smaruje, bo ciasto lepiej się ich trzyma i nie wydyma się w piekarniku) wykładam aksamitne puszyste ciasto, które nie wymaga proszku do pieczenia. Wygładzam ciasto, mniej więcej i posypuję jego wierzch mąką przez sito. Dzięki temu śliwki nie spadną na spód. Połówki śliwek układam skórkami od strony ciasta. Posypuję śliwki cukrem brązowym z wanilią. Wstawiam ciasto do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 stopni C, grzałka góra-dół, na około 30-35 minut.

Ciasto przestudzone na tym etapie wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe. Jednak na upalne dni orzeźwiająca wersja z pianką jogurtową to bardzo dobry pomysł.

Po wystudzeniu przygotowuję piankę. W szklance do galaretki i żelatyny dodaję około 200 ml gorącej wody. Mieszam i wstawiam szklankę do rondelka z gorącą wodą, żeby mieszanina dobrze się rozpuściła i była jednolita- jakieś zgrubienia lub kożuch trzeba usunąć. Miksuję zimny jogurt. Kilka łyżeczek masy dodaję do rozpuszczonej ciepłej galaretki z żelatyną i energicznie mieszam. Natychmiast dodaję do pozostałego jogurtu i natychmiast miksuję- tu nie można zwlekać, żeby nie było grudek w piance. Jeśli pianka słabo żeluje, wstawiam ją na chwilę do lodówki. Wylewam na wystudzone ciasto. Posypuję wierzch pianki kakao przez sito albo tartą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe! Pychota!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 28 lipca 2016

Pyszna zupa z buraków ze słoika szybki przepis

Witam Kochani. Dzisiaj obiecany przepis na zupę z buraków, taką wygodną, błyskawiczną i naturalną zarazem. Najpierw oczywiście musicie zrobić zapasy, żeby ją wypróbować a zimą takie rozgrzewające danie przyda się idealnie.


Składniki na 3-4 porcje

nieco więcej niż litr wody
słoik pół litrowy z burakami LINK do przepisu






około 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę


mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1-2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
1 łyżka śmietany chudej (opcjonalnie)
1 łyżka mąki pszennej z maleńkim brzuszkiem
1 łyżeczka majeranku lub oregano lub zioła prowansalskie
1 łyżka octu
1-2 łyżki tłuszczu do podsmażenia cebuli
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Ziemniaki zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia. Gotuję minutę dwie na małym ogniu. Delikatnie solę, bo buraki które dodam na koniec są już przyprawione. Obok podsmażam cebulę na blado-rumiano. Kiedy ziemniaki miękkie, ale nie powinny się rozpadać, dodaję ostrożnie buraki, cebulę, cukier, ocet i przyprawy. Ocet daję zawsze pod koniec. Mieszam i czekam aż całość się zagotuje. Wtedy od razu dodaję rozbełtaną mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i śmietany - do mieszaniny warto przed wlaniem dodać trochę gorącego wywaru, zamieszać i połączyć z resztą w garnku. Wówczas zupa będzie aksamitna bez krupów. Czekam chwilę, jak zagotuje się delikatnie i zaraz wyłączam grzanie.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 22 lipca 2016

Super placki ziemniaczane z cukinią jak zrobić

Placki ziemniaczane latem warto modyfikować, wzbogacać o inne warzywa a cukinia szczególnie do tego się nadaje - pyszna i tania. Wypróbujcie Kochani prosty przepis. Do moich placków dodałam trochę świeżego oregano, które jeszcze bardziej podbija smak. Polecam!

ziemniaki i cukinia objętościowo mniej więcej pół na pół

Składniki na 4 porcje

6-7 ziemniaków (moje były nieduże)
1 średnia cukinia
1 jajo
1 cebula
trochę posiekanego świeżego oregano
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta ostrej papryki i ziół prowansalskich (opcjonalnie)
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Starłam cukinie i ziemniaki na oczkach większych, ale można na mniejszych będą łatwiejsze do smażenia. Oprószam solą warzywa. Mieszam na sicie i uciskam masę.Czekam kilkanaście minut, jak warzywa wypuszczą sporo soku. Do osączonych dodaję jajo, cebulę i oregano posiekane na drobno, sól, pieprz, ciut mąki, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Mąkę można pominąć, ale jej dodatek wchłonie pozostały sok i placki nie będą pryskać na patelni. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

środa, 20 lipca 2016

Borówki na zimę jak dawniej sprawdzony przepis

Lipiec to borówkowy miesiąc. Jagody moi Kochani korzystnie działają na wszystko - na liche oczy, jelita, pasożyty, odporność... Oj! To niekończąca się lista zalet a przy tym walor smakowy jest bezcenny, dlatego dużo jemy i staramy się też trochę schować na zimę.  Dzisiaj podzielę się starym dobrym sposobem na ich przechowanie.
Więcej o  borówkach




 Składniki na około 8 słoików o poj. około 300-330 ml



około 2 litry jagód

2-3 łyżeczki cukru na słoik (może być ksylitol, miód, cukier brązowy-cukier konserwuje kolor, dlatego jest ważnym dodatkiem)

woda gorąca do zalania jagód  słoikach, zachowując około 1 cm wolnej przestrzeni pod deklem

sprawdzone zakrętki do słoików


Przygotowanie





LINK do przepisu na filmie




Jagody opłukuję i osączam na sicie. Sprawdzam ranty słoików i gwinty, czy nie mają wyszczerbień. Polewam wrzątkiem słoiki dla pewności, by nie pękały w trakcie pasteryzacji, zwłaszcza jak słoiki nowe.

Wkładam borówki do słoików, zostawiając wolną przestrzeń około jednego centymetra od góry. Dodaję cukier i zalewam każdy słoik bardzo gorącą wodą do przykrycia owoców, zostawiając trochę wolnego miejsca przed deklem. Dokładnie zakręcam i przechylam ostrożnie do góry spodem-najlepiej zrobić to nad miską, by nie narobić bałaganu, gdyby okazało się, że zakrętka przepuszcza. Taki trefny dekielek od razu lepiej odłożyć na złom.

Na spód garnka układam płat ręcznika papierowego. Wkładam słoiki, pomiędzy którym dla pewności można wcisnąć kawałki papieru lub ściereczki, by słoiki nie stukały i nie obijały się o siebie w trakcie pasteryzacji. Zalewam słoiki gorącą wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę podgrzewam tak, jak rosół- ma nie bulgotać a delikatnie szumieć (temp. około 90 stopni C.). Trwa to około 15 minut. Słoiki stygną razem z wodą w garnku. Odwracam jeszcze każdy do góry spodem na chwilę, by upewnić się, czy szczelne i zaraz chowam w chłodne i ciemne miejsce.

W piekarniku pasteryzuję również 15 minut, ale od momentu, gdy zauważę w słoikach wędrujące maleńkie pęcherzyki - to znak, że zawartość osiągnęła odpowiednią temperaturę, zbliżoną do 90 stopni C (temperatura 140-145 stopni C.). W sumie zabiera to około 45-50 minut. Po tym czasie zostawiam w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

Życzę Wszystkim bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 18 lipca 2016

Zupa z cukinii prosta i najsmaczniejsza

Cukinia to jedno z tych warzyw, które się nigdy nie nudzi, bo zawsze danie jest smaczne a do tego tanie. Polecam Kochani łatwy sposób na pyszna zupę, tylko na wodzie z naturalnymi przyprawami.





Składniki na 4 porcje



2 średnie cukinie
1 cebula średnia
około  1-1,2 litra  wody
trochę tłuszczu do podsmażenia cebuli

Przyprawy: sól do smaku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, świeże oregano, pieprz ziołowy, szczypta chili lub pieprzu naturalnego, koperek

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Cukinie kroje w kostkę (jeśli nie miksuję jej po ugotowaniu na krem, zagęszczam kaszą manną lub jaglaną czy tradycyjnie mąką). Dodaje liście laurowe, ziele angielskie, ciut mielonego chili i pieprzu ziołowego oraz wodę. Gotuje 3-5 minut. W trakcie podsmażam na patelni pokrojoną cebulę. Dodaję do niej na koniec posiekane oregano, które daje mnóstwo smaku a obecność jego i chili sprawia, że zupę soli się w niewielkich ilościach. Kilka sekund podsmażam i zaraz wrzucam do zupy. Miksuję całość na krem i doprowadzam do wrzenia. Gotowe! Jeśli gęstość Wam nie odpowiada, zawsze można zupę zagęścić mąką. U mnie uwielbiamy tą zupę z makaronem, z którym smakuje fantastycznie. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 16 lipca 2016

Gołąbki tradycyjne z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki to wyjątkowo pyszne danie, zwłaszcza w sezonie na świeżą, młodą kapustę. Kapustę można faszerować na wiele sposobów-dzisiaj pokażę ten najbardziej popularny. Moi Kochani, jeśli robicie je pierwszy raz, nie obawiajcie się - to nic trudnego. Przesyłam w załączeniu pomocny filmik LINK.




Potrzebujemy:

Kapustę białą lub łatwiejszą do obróbki kapustę włoską
farsz
sos



Farsz do gołąbków




około 0,5 kg mięsa mielonego

1,5 szklanki ryżu ugotowanego, czyli około 70 g suchego (ilość ryżu można zmniejszyć, zwiększyć lub pominąć-to samo dotyczy mięsa)

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

przyprawy susz po szczypcie: oregano, tymianek, papryka słodka, ostra, sól do smaku

przyprawy świeże: użyłam oregano, tymianek, natka z pietruszki

ciut tłuszczu do zeszklenia cebuli


Sos do gołąbków



około 300 ml przecieru domowej roboty lub 2 łyżki koncentratu lub sos z pomidorów świeżych

około 700 ml wody

1 łyżeczka miodu lub cukru

sól, pieprz do smaku

przyprawy: oregano, czosnek, bazylia, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, ciut pieprzu ziołowego

płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej


Przygotowanie gołąbków





LINK do filmu

Wycinam głąba z kapusty i obrywam pierwsze nieciekawe łykowate liście

Wkładam kapustę do wody,( ostrożnie tutaj, by się nie oparzyc-włóżcie najlepiej do chłodnej wody i podgrzewajcie). Kapusta nie powinna się gotować a jedynie mięknąć w takiej szumiącej wodzie około 10 minut. Bardzo młoda kapusta- ta z maja na pewno zmięknie szybciej, dlatego trzeba uważać, by się nie ugotowała. Chodzi tu tylko o to, by liście zrobiły się elastyczne, łatwe do zwijania, by nie rozłaziły się w palcach. Kapustę białą późniejszą trzeba parzyć często na dwa razy. Po odcedzeniu, osączeniu i wystudzeniu zdejmuję pierwsze liście tak do połowy jej objętości. Drugą jakby połowę kapusty wkładam do gorącej, prawie wrzącej, ale nie gotującej się wody, bo liście dość twarde, trudne do zwijania.


Główny najgrubszy nerw w liściu trzeba ścieniować nożem, żeby zwiększyć jego giętkość.
Farsz: Do posiekanej podsmażonej cebuli dodaję posiekany czosnek z ziołami i pozostałe przyprawy. Kilka sekund na grzaniu, bo czosnek nie może się przypalić i zaraz zestawiam do wystudzenia. Dodaję do mięsa i ryżu. Farsz doprawiam jeszcze solą, papryką słodką, pieprzem ziołowym. Mieszam.


Gołąbki zwijanie:  Mięso układam na początku liścia od strony grubszej po środku ścieniowanego nerwu. Najpierw zwijam robiąc pełny obrót, by przykryć farsz. Potem zakładam boki liścia do środka i roluję do końca. Cienki koniec liścia musi się znaleźć na spodniej stronie i w takiej pozycji układam go w naczyniu do zapiekania lub gotowania a dalej dość ściśle gołąbek obok gołąbka. Dzięki temu nie będą się
zbytnio deformować pod wpływem temperatury.

Sos pomidorowy: Wlewam do garnka przecier, wodę. Dodaję przyprawy. Mieszam i podgrzewam. Rozrabiam mąkę ziemniaczaną w szklance w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaję mniej więcej tyle samo płynu wrzącego pomidorowego. Mieszam i wlewam do garnka. Mieszam i zaraz, jak całość się zagotuje, wlewam do gołąbków.
Gołąbki pod przykryciem najlepiej szklanym, by móc obserwować, wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C. Piekę do momentu aż płyn zacznie delikatnie pyrkać-trwa to trochę, około 40 minut lub dłużej a potem obniżam temperaturę o 15-20 stopni i dopiekam około 25-30 minut. W przypadku majowej kapusty czas dopiekania można skrócić.

Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...