Witam Kochani. Polecam dobry sposób na pyszną rybę. Ryby w diecie to zdrowa opcja i warto je spożywać, Przygotowałam przepis dla Tych z Was, którzy nie przepadają ani za jej zapachem ani smakiem. Dodatek imbiru, pieczarek, naturalnych przypraw ziołowych, naprawdę robi cuda. Wypróbujcie prosty przepis!
Składniki na ok. 3 porcje
około 40 dag filetów rybnych - 3 średniej wielkości filety
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
kawałek imbiru- około dwóch łyżeczek po posiekaniu
2-3 pieczarki pokrojone grubiej
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki kaszy manny z małym brzuszkiem
1 jajko lub ciut wody, jeśli masa rybna jest bardzo gęsta
2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół - u mnie tymianek i oregano
ciut suszonych ziół- papryka mielona, pieprz ziołowy
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Odmrożony filet miksuję w rozdrabniaczu z kaszą manną, musztardą, cebulką, połową przypraw, połowa imbiru, szczyptą soli i odrobiną ziół suszonych- papryka, pieprz ziołowy.
Do masy rybnej dodaję posiekany szczypiorek (około 1 łyżki) i mieszam łyżką. Formuję średniej wielkości klopsiki. Układam na rozgrzanym tłuszczu i krótko smażę do zrumienienia. Dodaję resztę cebulki, imbiru, ziół. Zaraz potem dosypuję pieczarki, czosnek i ciut soli. Od momentu dodania czosnku chwilę podsmażam-czosnek nie może się przypalić i podlewam całość na początek około połową szklanki wody. Duszę około 2 minut. Dodaję jeszcze około szklanki wody.
Mąkę rozrabiam w szklance w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaję do niej koncentrat, Mieszam. Dopełniam szklankę wodą i znowu mieszam. Wlewam do klopsików. Mieszam. Próbuję. Doprawiam jeśli trzeba i gotuję krótko na małym ogniu. Na koniec dodaję kolejną porcję zieleniny. Czas przygotowania - samo gotowanie to tylko jakieś 5 minut a przygotowanie, siekanie, drobienie, formowanie około 10 minut. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
poniedziałek, 16 maja 2016
środa, 11 maja 2016
Sernik Smakuś z masą owocową i biszkoptem
Witam Kochani. Polecam przepis na przepyszny sernik z masą owocową. Wykorzystałam wprawdzie jeszcze owoce z przetworów,, ze słoika, ale sezon na truskawki lada chwila.
Składniki na dużą formę 25 cm x 39 cm
Biszkopt z 8 jaj KLIK lub około 600 g biszkoptów
około 1kg twarogu półtłustego lub ser z wiaderka
5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
aromat
szczypta soli
kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
około 850 ml masy zmiksowanej z owoców -użyłam wiśni ze słoika
około 150 ml soku albo kompotu
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku w przypadku miksowania świeżych owoców mniej słodkich
około 250 ml wody zimnej przegotowanej
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
1 łyżka kakao,
krem budyniowy KLIK lub polewa KLIK
trochę startej czekolady
Składniki na dużą formę 25 cm x 39 cm
Biszkopt z 8 jaj KLIK lub około 600 g biszkoptów
Masa serowa
około 1kg twarogu półtłustego lub ser z wiaderka
5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
aromat
szczypta soli
kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
Masa owocowa
około 850 ml masy zmiksowanej z owoców -użyłam wiśni ze słoika
około 150 ml soku albo kompotu
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku w przypadku miksowania świeżych owoców mniej słodkich
Poncz
około 250 ml wody zimnej przegotowanej
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
1 łyżka kakao,
krem budyniowy KLIK lub polewa KLIK
trochę startej czekolady
Przygotowanie sernika
Zobacz przygotowanie na filmie KLIK
Wystudzony biszkopt dzielę na dwa płaty
Nasączam spodni płat połową ponczu i posypuję kakao
Miksuję żółtka z cukrem na gładko, z czego około 1/5 cukru zostawiam do utrwalenia piany.
W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy jest sztywna dodaję resztę cukru i chwilę jeszcze ubijam.
Do zmiksowanych żółtek z cukrem dodaję ser zmielony, ale mozecie dodać ten z wiaderka, którego nie trzeba mielić. Dodaję mąkę ziemniaczaną, aromat i miksuję wszystko na jednolitą masę. W przypadku twarogu może okazać się, że masa jest bardzo gęsta, więc warto dodać ciut mleka i masę rozrzedzić. Wtedy lekko połączy się z pianą z białek. Pianę z białek dodaję do masy na dwa razy, jeśli gęstsza a jak rzadsza to daję pianę na raz i krótko mieszam całość łyżką tylko do połączenia. Wylewam na biszkopt i piekę około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Do zimnego soku lub kompotu dodaję żelatynę. Po chwili kiedy spęcznieje wstawiam naczynie do rondelka z gorącą wodą, żeby się dobrze rozpuściłą (co jakiś czas mieszam). Gorącą rozklejoną ciekłą żelatynę wlewam do zmiksowanych owoców i energicznie mieszam całość. Żeby było szybciej, można wstawić do zimnej wody lub lodówki i mieszać co jakiś czas, żeby równo tężała.
Tuż przed wyłożeniem masy owocowej nasączam drugi płat biszkoptu
Tężejącą masę wykładam na zimny sernik i nakrywam drugim biszkoptem. Smaruję biszkopt cienką warstwą kremu budyniowego i posypuję tartą czekoladą, Ciasto pyszne, szczególnie po kilku godzinach. Polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Zobacz przygotowanie na filmie KLIK
Wystudzony biszkopt dzielę na dwa płaty
Nasączam spodni płat połową ponczu i posypuję kakao
Miksuję żółtka z cukrem na gładko, z czego około 1/5 cukru zostawiam do utrwalenia piany.
W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy jest sztywna dodaję resztę cukru i chwilę jeszcze ubijam.
Do zmiksowanych żółtek z cukrem dodaję ser zmielony, ale mozecie dodać ten z wiaderka, którego nie trzeba mielić. Dodaję mąkę ziemniaczaną, aromat i miksuję wszystko na jednolitą masę. W przypadku twarogu może okazać się, że masa jest bardzo gęsta, więc warto dodać ciut mleka i masę rozrzedzić. Wtedy lekko połączy się z pianą z białek. Pianę z białek dodaję do masy na dwa razy, jeśli gęstsza a jak rzadsza to daję pianę na raz i krótko mieszam całość łyżką tylko do połączenia. Wylewam na biszkopt i piekę około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Do zimnego soku lub kompotu dodaję żelatynę. Po chwili kiedy spęcznieje wstawiam naczynie do rondelka z gorącą wodą, żeby się dobrze rozpuściłą (co jakiś czas mieszam). Gorącą rozklejoną ciekłą żelatynę wlewam do zmiksowanych owoców i energicznie mieszam całość. Żeby było szybciej, można wstawić do zimnej wody lub lodówki i mieszać co jakiś czas, żeby równo tężała.
Tuż przed wyłożeniem masy owocowej nasączam drugi płat biszkoptu
Tężejącą masę wykładam na zimny sernik i nakrywam drugim biszkoptem. Smaruję biszkopt cienką warstwą kremu budyniowego i posypuję tartą czekoladą, Ciasto pyszne, szczególnie po kilku godzinach. Polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
środa, 4 maja 2016
Zupa szczawiowa w kilka minut przepis
Witam Kochani. Zupa szczawiowa jest najlepsza na wiosnę a mój sposób jest bardzo prosty. Pomaga mi w tym w kilka sekund ulubiony pomocnik - blender.
Składniki na 4 porcje
kilka deko szczawiu -2-3 garście
2-3 łyżki śmietany (u mnie mix pół na pół z jogurtem)
mała posiekana cebula plus łyżka tłuszczu do jej podsmażenia
1 łyżka ze sporym brzuszkiem mąki pszennej lub nieco mniej ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz według uznania
dodatkowo:
ugotowane ziemniaki lub na przykład makaron czy kasza
1, 5 litra wody gotującej
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Szczaw pozbawiam ogonków. Opłukuję w wodzie. Wstawiam garnek z około 1,5 lita wody na grzaniu. Osączony szczaw upycham w blenderze. Dodaję do niego śmietanę, jogurt, mąkę, przyprawy, trochę wody, cebulkę zrumienioną. Miksuję całość i wlewam do wody, kiedy ta właśnie zaczyna się gotować. Mieszam całość i zaraz jak się zagotuje zestawiam z grzania. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Składniki na 4 porcje
kilka deko szczawiu -2-3 garście
2-3 łyżki śmietany (u mnie mix pół na pół z jogurtem)
mała posiekana cebula plus łyżka tłuszczu do jej podsmażenia
1 łyżka ze sporym brzuszkiem mąki pszennej lub nieco mniej ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz według uznania
dodatkowo:
ugotowane ziemniaki lub na przykład makaron czy kasza
1, 5 litra wody gotującej
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Szczaw pozbawiam ogonków. Opłukuję w wodzie. Wstawiam garnek z około 1,5 lita wody na grzaniu. Osączony szczaw upycham w blenderze. Dodaję do niego śmietanę, jogurt, mąkę, przyprawy, trochę wody, cebulkę zrumienioną. Miksuję całość i wlewam do wody, kiedy ta właśnie zaczyna się gotować. Mieszam całość i zaraz jak się zagotuje zestawiam z grzania. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
piątek, 29 kwietnia 2016
Croissanty domowe rogaliki chrupiące jak zrobić krok po kroku
Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się moim sposobem na chrupkie pyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Podam też przepis na dwa szybkościowe, smaczne farsze.
Croissanty robię trochę inaczej niż w przepisie oryginalnym, który powstał dość dawno temu, ponoć w Wiedniu, w siedemnastym lub w dziewiętnastym wieku. Kiedyś czytałam o innej legendzie, jak dla mnie najbardziej prawdopodobnej - o roztargnionej osóbce a może zwyczajnie ciekawej, której to pewnego razu, wpadł do prostego mącznego ciasta kawałek masła a po upieczeniu okazał się smacznym i efektownym specjałem.
Wniosek nasuwa się prosty, że warto eksperymentować, bo o to chodzi w gotowaniu.
Składniki na około 14 sztuk
350 g mąki pszennej (około 500 ml)
około 250 ml mleka lub wody
40 g masła 82%
2 łyżki cukru
1 dag świeżych drożdży (1/10 opakowania) (do typowego ciasta francuskiego pomijamy drożdże i masło przy wyrabianiu ciasta podstawowego)
płaska łyżeczka soli
do przełożenia: 200 g masła 82 % tłuszczu bez dodatków
dodatkowo: mąka do podsypywania, żółtko, łyżka mleka
Farsz z pieczarek: 20 dag rozdrobnionych pieczarek, łyżka masła, 1 mała cebula pokrojona drobno
Przygotowanie: Na tłuszczu krótko rumienię cebulę i zaraz dodaję pieczarki. Mieszam. Duszę około 2 minut. Gotowe!
Masa serowa: około 200 g sera twarogowego półtłustego, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki mieszam widelcem lub miksuję blenderem
Przygotowanie croissantów
LINK do przygotowania na filmie
Mąkę mieszam w misie z solą i łyżką cukru. Po środku, w zagłębieniu sypkich kładników robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże łyżką cukru i polewam 1/3 szklanki ciepłego mleka. Czekam kilka minut, jak drożdże podrosną-powinna pojawić się charakterystyczna pianka. W międzyczasie można stopić masło. Wyrabiam najpierw ciasto, dodając kolejną porcję mleka (zużyłam prawie cała szklankę mleka) a na koniec wlewam masło, które powinno być letnie lub ciepłe. Konsystencja ciasta przypomina kluskowe, ale jest bardziej miękkie. W razie, gdyby było rzadkie, dodaję ciut mąki i ponownie wyrabiam całość na jednolitą masę odstającą od łopatki lub dłoni.
Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Przygotowuję farsz z pieczarek i masę z sera
Przerabiam krótko wyrośnięte ciasto, które dzielę na dwa. Każdy płat kolejno wałkuję, podsypując co jakiś czas mąką na zbliżony kształtem prostokąt o wym. około 35 cm x 27 cm. Każdy placek smaruję miękkim masłem tak, jak bym chciała posmarować solidnie kanapkę (100 g masła na każdy płat). Zostawiam wolne boki i początek na szerokość dwóch centymetrów i koniec na 4-5 cm, jak przy roladzie.
Zwijam kolejno placki jak roladę i solidnie każdą zaklejam na bokach i wzdłuż rolady. Każdy wałek, roladę wałkuję delikatnie na kolejny kształt zbliżony do prostokąta(wałkuję wzdłuż rolady i nieco w poprzek) o wymiarach mniej więcej: 35-cm x 20 cm, który składam na trzy, czyli na paczuszkę o wymiarach około 13 cm x 20 cm. Delikatnie spłaszczam paczuszkę wałkiem na ciut większą niż jest. Wkładam do luźnej torebki foliowej na około 30 minut do oziębienia. Po wyjęciu znowu wałkuję delikatnie na prostokąt 35 cm x 20 cm. Ponownie składam na trzy, na wymiar, mniej więcej, 13 cm x 20 cm. Spłaszczam wałkiem paczuszkę i wstawiam do lodówki na kolejne 30 minut. Oziębiam placki tylko dwa razy i efekt jest naprawdę niezły, ale można powtórzyć oziębianie i wałkowanie, dla jeszcze lepszego listkowania ciasta.
Przed wyrobem rogalików, paczuszki po wyjęciu z lodówki wałkuję na spore placki o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Im szerszy będzie placek, tym wyższe wyjdą trójkąty i ładniejsze croissanty z dużą ilością zwojów. Przy uzyskaniu 7 szt, z jednego placka nie mogłam go już szerzej wałkować. Przy dzieleniu na trójkąty o podstawie około 10 cm, ciasto powinno mieć mieć grubość 0,5 cm. Trzeba się sprężać, przy nakładaniu farszu i zwijaniu, bo ciasto szybko rośnie. Po zrolowaniu rogaliki układam na chłodnym podłożu -forma wyłożona papierem do pieczenia, . Czekam aż croissanty podrosną i smaruję rozmącanym żółtkiem z mlekiem tuż przed włożeniem do gorącego piekarnika. Piekę najpierw 15 minut w temperaturze 220 stopni, na opcji grzałka góra-dół, lub na termoobiegu. Potem dopiekam w 190 stopniach C. przez około 8 minut ( w połowie czasu pieczenia można odwrócić rogaliki, żeby równo rosły).
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Croissanty robię trochę inaczej niż w przepisie oryginalnym, który powstał dość dawno temu, ponoć w Wiedniu, w siedemnastym lub w dziewiętnastym wieku. Kiedyś czytałam o innej legendzie, jak dla mnie najbardziej prawdopodobnej - o roztargnionej osóbce a może zwyczajnie ciekawej, której to pewnego razu, wpadł do prostego mącznego ciasta kawałek masła a po upieczeniu okazał się smacznym i efektownym specjałem.
Wniosek nasuwa się prosty, że warto eksperymentować, bo o to chodzi w gotowaniu.
Składniki na około 14 sztuk
350 g mąki pszennej (około 500 ml)
około 250 ml mleka lub wody
40 g masła 82%
2 łyżki cukru
1 dag świeżych drożdży (1/10 opakowania) (do typowego ciasta francuskiego pomijamy drożdże i masło przy wyrabianiu ciasta podstawowego)
płaska łyżeczka soli
do przełożenia: 200 g masła 82 % tłuszczu bez dodatków
dodatkowo: mąka do podsypywania, żółtko, łyżka mleka
Farsz z pieczarek: 20 dag rozdrobnionych pieczarek, łyżka masła, 1 mała cebula pokrojona drobno
Przygotowanie: Na tłuszczu krótko rumienię cebulę i zaraz dodaję pieczarki. Mieszam. Duszę około 2 minut. Gotowe!
Masa serowa: około 200 g sera twarogowego półtłustego, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki mieszam widelcem lub miksuję blenderem
Przygotowanie croissantów
LINK do przygotowania na filmie
Mąkę mieszam w misie z solą i łyżką cukru. Po środku, w zagłębieniu sypkich kładników robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże łyżką cukru i polewam 1/3 szklanki ciepłego mleka. Czekam kilka minut, jak drożdże podrosną-powinna pojawić się charakterystyczna pianka. W międzyczasie można stopić masło. Wyrabiam najpierw ciasto, dodając kolejną porcję mleka (zużyłam prawie cała szklankę mleka) a na koniec wlewam masło, które powinno być letnie lub ciepłe. Konsystencja ciasta przypomina kluskowe, ale jest bardziej miękkie. W razie, gdyby było rzadkie, dodaję ciut mąki i ponownie wyrabiam całość na jednolitą masę odstającą od łopatki lub dłoni.
Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Przygotowuję farsz z pieczarek i masę z sera
Przerabiam krótko wyrośnięte ciasto, które dzielę na dwa. Każdy płat kolejno wałkuję, podsypując co jakiś czas mąką na zbliżony kształtem prostokąt o wym. około 35 cm x 27 cm. Każdy placek smaruję miękkim masłem tak, jak bym chciała posmarować solidnie kanapkę (100 g masła na każdy płat). Zostawiam wolne boki i początek na szerokość dwóch centymetrów i koniec na 4-5 cm, jak przy roladzie.
Zwijam kolejno placki jak roladę i solidnie każdą zaklejam na bokach i wzdłuż rolady. Każdy wałek, roladę wałkuję delikatnie na kolejny kształt zbliżony do prostokąta(wałkuję wzdłuż rolady i nieco w poprzek) o wymiarach mniej więcej: 35-cm x 20 cm, który składam na trzy, czyli na paczuszkę o wymiarach około 13 cm x 20 cm. Delikatnie spłaszczam paczuszkę wałkiem na ciut większą niż jest. Wkładam do luźnej torebki foliowej na około 30 minut do oziębienia. Po wyjęciu znowu wałkuję delikatnie na prostokąt 35 cm x 20 cm. Ponownie składam na trzy, na wymiar, mniej więcej, 13 cm x 20 cm. Spłaszczam wałkiem paczuszkę i wstawiam do lodówki na kolejne 30 minut. Oziębiam placki tylko dwa razy i efekt jest naprawdę niezły, ale można powtórzyć oziębianie i wałkowanie, dla jeszcze lepszego listkowania ciasta.
Przed wyrobem rogalików, paczuszki po wyjęciu z lodówki wałkuję na spore placki o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Im szerszy będzie placek, tym wyższe wyjdą trójkąty i ładniejsze croissanty z dużą ilością zwojów. Przy uzyskaniu 7 szt, z jednego placka nie mogłam go już szerzej wałkować. Przy dzieleniu na trójkąty o podstawie około 10 cm, ciasto powinno mieć mieć grubość 0,5 cm. Trzeba się sprężać, przy nakładaniu farszu i zwijaniu, bo ciasto szybko rośnie. Po zrolowaniu rogaliki układam na chłodnym podłożu -forma wyłożona papierem do pieczenia, . Czekam aż croissanty podrosną i smaruję rozmącanym żółtkiem z mlekiem tuż przed włożeniem do gorącego piekarnika. Piekę najpierw 15 minut w temperaturze 220 stopni, na opcji grzałka góra-dół, lub na termoobiegu. Potem dopiekam w 190 stopniach C. przez około 8 minut ( w połowie czasu pieczenia można odwrócić rogaliki, żeby równo rosły).
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 25 kwietnia 2016
Szarlotka z ciastem kokosowym z kremem przepis
Witam kochani! Dzisiaj przepis na słodko. Osobiście bardzo lubię w ciastach kokosowy akcent. Smak jabłek, kokosu i kremu budyniowego bardzo dobrze do siebie pasuje. Zatem zachęcam do wypróbowania. Moje ciasto przypomina bardziej ciasto babkowe, ale można wiórki dodać do ciasta kruchego.
Składniki na ciasto o wymiarach około 13 cm x 20 cm (u mnie duża forma 25 cm x 40 cm-po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroję na 2 równe części)
5 jaj
około 250 ml wiórków kokosowych (pełna szklanka, z czego 1/4 podpiekam na suchej patelni)
około 550 ml mąki zamojskiej (2 szklanki z brzuszkiem)
150 g masła roztopionego letniego lub około 180-200 ml oleju o łagodnym smaku
200 ml cukru (około 3/4 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy LINK
lub krem kokosowy LINK
lub wybierz ciasto kruche:
3 żółtka
250 g masła
200 ml wiórek
200 ml cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagniatam i wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Przerabiam krótko ciasto, podsypując mąką także podczas wałkowania na placek zbliżony do spodu formy lub piekę dwa mniejsze kruche placki. Czas pieczenia około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra -dół
Masa z jabłek jak przygotować, żeby była ścisła i bez galaretki
około kilograma jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej z brzuszkiem lub 2 budynie o neutralnym smaku np: śmietankowe
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki cukru lub miodu, w zależności od słodkości jabłek
Jabłka ścieram na tarce. Smażę kilka minut-zaraz zrobią się szkliste i odparowane z nadmiaru wody. Wyłączam grzanie i studzę. Dodaję do zimnych mąkę ziemniaczaną, cynamon, trochę cukru i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam do zagotowania, cały czas mieszając. Kilka sekund gotowania i zestawiam do wystudzenia. Gotowa i świetna masa do ciast na zimno.
Przygotowanie ciasta
LINK do przepisu na filmie
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Topię masło w rondelku. Całe jaja miksuję z cukrem na kogel-mogel, czyli na gęstą aksamitną masę do rozpuszczenia cukru. Dodaję wiórki, mleko, mąkę. Krótko miksuje do połączenia i dodaję letnie masło lub olej. Ponownie chwilę miksuję. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 lub 175 stopni C., grzałka góra-dół
Wystudzone ciasto kroję na 2 równe części. Podobnie jak biszkoptowe ciasta można nasączyć delikatnie, jeśli wydaję nam się, że jest zbyt suche, dodając do pół szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki soku z cytryny.
Najpierw wykładam masę z jabłek. Dalej można położyć drugi blat i dopiero krem lub zrobić tak, jak ja to zrobiłam na filmie: ułożyłam krem bezpośrednio na masie jabłkowej. Potem przykryłam drugim płatem ciasta, który cienko posmarowałam kremem i posypałam zrumienionymi wiórkami. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Składniki na ciasto o wymiarach około 13 cm x 20 cm (u mnie duża forma 25 cm x 40 cm-po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroję na 2 równe części)
5 jaj
około 250 ml wiórków kokosowych (pełna szklanka, z czego 1/4 podpiekam na suchej patelni)
około 550 ml mąki zamojskiej (2 szklanki z brzuszkiem)
150 g masła roztopionego letniego lub około 180-200 ml oleju o łagodnym smaku
200 ml cukru (około 3/4 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy LINK
lub krem kokosowy LINK
lub wybierz ciasto kruche:
3 żółtka
250 g masła
200 ml wiórek
200 ml cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagniatam i wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Przerabiam krótko ciasto, podsypując mąką także podczas wałkowania na placek zbliżony do spodu formy lub piekę dwa mniejsze kruche placki. Czas pieczenia około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra -dół
Masa z jabłek jak przygotować, żeby była ścisła i bez galaretki
około kilograma jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej z brzuszkiem lub 2 budynie o neutralnym smaku np: śmietankowe
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki cukru lub miodu, w zależności od słodkości jabłek
Jabłka ścieram na tarce. Smażę kilka minut-zaraz zrobią się szkliste i odparowane z nadmiaru wody. Wyłączam grzanie i studzę. Dodaję do zimnych mąkę ziemniaczaną, cynamon, trochę cukru i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam do zagotowania, cały czas mieszając. Kilka sekund gotowania i zestawiam do wystudzenia. Gotowa i świetna masa do ciast na zimno.
Przygotowanie ciasta
LINK do przepisu na filmie
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Topię masło w rondelku. Całe jaja miksuję z cukrem na kogel-mogel, czyli na gęstą aksamitną masę do rozpuszczenia cukru. Dodaję wiórki, mleko, mąkę. Krótko miksuje do połączenia i dodaję letnie masło lub olej. Ponownie chwilę miksuję. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 lub 175 stopni C., grzałka góra-dół
Wystudzone ciasto kroję na 2 równe części. Podobnie jak biszkoptowe ciasta można nasączyć delikatnie, jeśli wydaję nam się, że jest zbyt suche, dodając do pół szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki soku z cytryny.
Najpierw wykładam masę z jabłek. Dalej można położyć drugi blat i dopiero krem lub zrobić tak, jak ja to zrobiłam na filmie: ułożyłam krem bezpośrednio na masie jabłkowej. Potem przykryłam drugim płatem ciasta, który cienko posmarowałam kremem i posypałam zrumienionymi wiórkami. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
wtorek, 19 kwietnia 2016
Spaghetti z mięsem mielonym z sosem pomidorowym szybki przepis
Witam Kochani. Pogoda dzisiaj, jak na spaghetti. Któż z nas nie lubi makaronu z sosem pomidorowym. Przepisów jest mnóstwo, ale zapraszam do mnie, bo sposób jest prosty i szybki - dla zapracowanych. Pomijam dodatkowy tłuszcz, jak na przykład boczek. Wrzucam od razu mielone na suchą rozgrzaną patelnię...
Składniki na 3-4 osoby
około 250 g mięsa mielonego - wołowe, wieprzowe, drobiowe- jakie lubicie
2 łyżki z brzuszkiem koncentratu pomidorowego dobrej jakości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody do sosu (może być woda z gotowania makaronu-trzeba uważać wtedy z soleniem sosu )
płaska łyżka mąki pszennej (opcjonalnie-ta ilość koncentratu zagęszcza około 1,5 szklanki wody)
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 szczypty ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego i chili
sól do smaku
makaron spaghetti - ilość według uznania, gotowany średnio około 7 minut na al dente, czyli nie może być miękki. Makaron tylko odcedzam - nie hartuję zimną wodą, żeby sos mógł przylegać do klusek.
tarty ser do posypania według uznania
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mięso mielone wkładam na rozgrzana patelnię. Rozdrabniam łyżką. Chwilę podsmażam i zaraz jak zbieleje, czyli jak zetnie się białko, dodaję pokrojoną drobno cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą i duszę na niewielkim grzaniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby było bardzo sucho na patelni, bo mięso na przykład dość chude, podlewam niewielką ilością wody, żeby się nic nie przypalało. Dodaję rozdrobniony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy, który oprócz smaku naturalnie zagęszcza sos. Mieszam całość i posypuję mąką, jeśli chcę. żeby sosu było więcej i żeby miał odpowiednią gęstość. Mieszam. Wlewam partiami wodę, mieszając całość w trakcie. Taki przepis, jak tylko mamy czas, warto modyfikować, dodając na przykład podczas duszenia startą na tarce pietruszkę, seler, marchewkę lub na przykład cukinię.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Składniki na 3-4 osoby
około 250 g mięsa mielonego - wołowe, wieprzowe, drobiowe- jakie lubicie
2 łyżki z brzuszkiem koncentratu pomidorowego dobrej jakości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody do sosu (może być woda z gotowania makaronu-trzeba uważać wtedy z soleniem sosu )
płaska łyżka mąki pszennej (opcjonalnie-ta ilość koncentratu zagęszcza około 1,5 szklanki wody)
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 szczypty ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego i chili
sól do smaku
makaron spaghetti - ilość według uznania, gotowany średnio około 7 minut na al dente, czyli nie może być miękki. Makaron tylko odcedzam - nie hartuję zimną wodą, żeby sos mógł przylegać do klusek.
tarty ser do posypania według uznania
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mięso mielone wkładam na rozgrzana patelnię. Rozdrabniam łyżką. Chwilę podsmażam i zaraz jak zbieleje, czyli jak zetnie się białko, dodaję pokrojoną drobno cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą i duszę na niewielkim grzaniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby było bardzo sucho na patelni, bo mięso na przykład dość chude, podlewam niewielką ilością wody, żeby się nic nie przypalało. Dodaję rozdrobniony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy, który oprócz smaku naturalnie zagęszcza sos. Mieszam całość i posypuję mąką, jeśli chcę. żeby sosu było więcej i żeby miał odpowiednią gęstość. Mieszam. Wlewam partiami wodę, mieszając całość w trakcie. Taki przepis, jak tylko mamy czas, warto modyfikować, dodając na przykład podczas duszenia startą na tarce pietruszkę, seler, marchewkę lub na przykład cukinię.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
sobota, 16 kwietnia 2016
Sałatka z selerem naciowym i ananasem przepis
Witam Kochani. Pewnie u Was też czasami nie ma chętnego na resztki z ugotowanych warzyw. Nie wyrzucajmy ich jednak pochopnie. Wystarczy coś do nich dodać, doprawić i mieć okazję na pyszny posiłek. Ostatnio podzieliłam się bardzo prostym sposobem na błyskawiczny majonez LINK, choć oczywiście, możecie sałatkę przyprawić prosto olejem, solą, pieprzem i też będzie dobra.
Składniki na 6 porcji
1/3 selera naciowego (mniej więcej), pokrojonego na drobno
szklanka ananasa osączonego w kawałkach - najlepszy byłby świeży
pokrojone w kostkę warzywa z rosołu- kawałek selera korzeniowego, marchewka, pietruszka
2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę lub inne białko - fasola, podsmażony filet z kurczaka a może resztki mięsa z zupy
połowa małej papryczki ostrej dobrze rozdrobnionej (uwaga: najlepiej siekać w rękawiczkach!)
sól do smaku
Sos majonezowy: 2 łyżki majonezu, ciut musztardy, (można rozrzedzić jogurtem naturalnym, jeśli chcecie większą ilość sosu)
sól do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie na filmie LINK
Wszystkie składniki mieszam z niewielką ilością soli. Dodaję sos majonezowy. Mieszam. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...