poniedziałek, 15 lutego 2016

Gołąbki z kapusty pekińskiej łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam mój sposób na gołąbki, szybkie do przygotowania. Kapusta pekińska mięknie w minutę lub krócej. Trzeba tylko przypilnować, by nie za długo, bo liście bardzo delikatne, ale i przez to efekt jest mniam, mniam...



Składniki na średnią kapustę pekińską

Farsz

2 łyżki z brzuszkiem ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu
2 - 3 łyżki z brzuszkiem mięsa mielonego według uznania
kawałek posiekanego drobno pora
przyprawy ziołowe na przykład płaska łyżka ziół prowansalskich
szczypta: pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego mielonego, czosnku i soli do smaku

Przygotowanie farszu:  Mieszam składniki farszu i gotowe.

Przygotowanie kapusty i gołąbków.  LINK do przygotowania na filmie.
Odcinam z główki 2/3 kapusty, zostawiając 1/3 kapusty u nasady główki. Mniejszą część polecam wykorzystać do zupy lub przygotować podsmażaną kapustę LINK
Rozkładam liście. Ścinam jaśniejsze zgrubienia po środku liści, żeby móc potem łatwiej zawijać farsz. Opłukuję liście pod bieżącą wodą i układam w lekko osolonym wrzątku. Krótko blanszuje i zaraz osączam na sicie. Zawijam porcje farszu w wystudzone liście, układając końcówką zawinięcia do spodu naczynia, w którym się będą piekły lub gotowały.



Polewam całość sosem pomidorowym i zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C,  około 30 minut. Naczynie  warto przykryć, jeśli nie całkiem pokryje je sos, po to, by liści nie przesuszać.

Sos pomidorowy do gołąbków

około 0,5 litra rosołu lub składniki do wywaru: pół litra wody, marchewka pietruszka, cebulka, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela ang., szczypta oregano, pieprzu ziołowego, łyżeczka z brzuszkiem cukru lub ciut więcej. 
2 łyżki gęstego przecieru (około 150 ml)
1 łyżka mąki pszennej plus 1/4 szklanki zimnej wody.

Przygotowanie sosu pomidorowego:  Rozdrobnione warzywa gotuję 5-6 minut. Dodaję przyprawy. W zimnej wodzie w szklance mieszam mąkę na gładko. Dopełniam szklankę wrzątkiem z wywaru. Mieszam dokładnie i zagęszczam sos.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 9 lutego 2016

Ptysie domowe chrupiące sprawdzony przepis

Witam Kochani. Ponieważ wielu z Was pisze do mnie o problemach przy pieczeniu ciasta parzonego, dotrzymuję słowa i publikuję prosty sposób na ptysie lub eklery. Może przyda się na Walentynki...



Składniki na około 40 ptysiów lub eklerów (Ciasto parzone)

200 g masła
375 ml wody (1,5 szklanki o poj. 250 ml)
375 ml mąki ( 1,5 szklanki o poj. 250 ml)
szczypta soli

6 jaj (jajek można dodać więcej)

Do nadzienia: u mnie krem budyniowy LINK do przepisu. Nadzienie może być przeróżne- na słodko lub na słono. Można szybko ubić śmietanę kremówkę lub dopełnić masą serową, czy ubitą masą białkową zaparzaną. Wybór ogromny. Ważne, by napełniać ptysiowe ciastka nadzieniem tuż przed spożyciem, zwłaszcza, gdy masa sączy wilgocią. Z kremem budyniowym ciastka dłużej poleżą, jeśli ich niczym nie będziemy nakrywać -można je wówczas przechować  przez noc, na talerzu w ciemnej spiżarni. W pojemniku zamknięte z nadzieniem niestety tracą chrupkość a cukier puder po prostu w nie wsiąka .

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Masło wkładam do sporego garnka. Wlewam wodę i dodaję szczyptę soli. Doprowadzam do wrzenia i zaraz dodaję mąkę. Energicznie mieszam, zmniejszając grzanie. Po chwili wszystkie grudy znikają a ciasto zbija się i jest jednolite i lśniące. Zdejmuję z ognia i studzę. Do wystudzonego dodaję, kolejno po jednym jajku i każdorazowo mieszam do jednolitej masy. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni C, grzałka góra-dół.  Kremowe ciasto szprycuję lub nakładam łyżką na papier do pieczenia ułożony w formie, zachowując odstępy, około 6 cm z każdej strony ciastka o wielkości miniaturowego pączka.


 Piekę przez około 22-25 minut w 220 stopniach C. bez zaglądania i otwierania piekarnika. Choć stare przepisy wspominają o wypuszczaniu pary w trakcie pieczenia - dawno temu już przekonałam się, że jest to bardzo ryzykowne- ciastka mogą opaść i po ptysiach... Kiedy ptysie wyraźnie się zrumienią obniżam temperaturę do 120 stopni C i dosuszam je około 10 minut a potem jeszcze zostawiam kilkanaście minut w wyłączonym uchylonym piekarniku. Bardzo dobre efekty po upieczeniu, daje osuszanie w temp. 80 stopni C. na minimalnie uchylonym piekarnika przez około 20-25 minut.


Do krojenia ptysi, eklerów, czy karpatki niezbędny jest ostry nóż. Ciastka są delikatne, chrupiące i bardzo łatwo mogą się kruszyć a przecież powinny ładnie wyglądać. Wypełniam kremem taką ilość, jaką potrzebuję i posypuję cukrem pudrem.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 5 lutego 2016

Kapusta pekińska z patelni super danie w kilka minut

Witam Kochani. Wiedzieliście o tym, że kapusta oprócz wielu witamin ma właściwości rozgrzewające. Więcej...Włączcie ją do diety koniecznie, zwłaszcza zimą - kalorii mało i super smak! Niedawno robiłam kapustę z patelni do ryby a kilka dni temu do kurczaka, ale zapewniam miłośników warzyw, że to danie świetne jest bez przystawek.




Potrzebujesz na 4 osoby


1 kapustę pekińską średnią  (u mnie połówka ta od strony głąba, bo górną wykorzystuje przeważnie na surówkę)

1 marchew

kawałek selera korzeniowego lub naciowego

1 pietruszka

mała cebula

1-2 ząbki czosnku

trochę tłuszczu do smażenia (masło klarowane, olej)

przyprawy - u mnie zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka, sól, pieprz i łyżeczka miodu

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie
LINK do szybkiego gulaszu z kurczaka
LINK do przygotowania ryby

Kapustę kroję wzdłuż na pół. Dobrze opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie i szatkuję. Podobnie postępuję z pozostałymi warzywami, ścierając je na tarce jak na surówkę. Do zeszklonej rozdrobnionej wcześniej cebuli dodaję posiekany czosnek i trochę ziół. Mieszam i zaraz dodaję kapustę, marchew, seler, pietruszkę. Mieszam i duszę około 3-5 minut. Kapusta szybciutko mięknie, jak i pozostałe warzywa.  Posypuję ostrożnie szczyptą soli, dodaję miód, pieprz i resztę ziół (ziół około 1 łyżeczki z brzuszkiem). W trakcie duszenia w razie potrzeby dodaje tyle wody, żeby warzywa się nie przypaliły i o tyle nie za dużo, żeby dania nie zagęszczać niepotrzebnie mąką.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Gulasz z kurczaka szybko do obiadu

Witam Kochani. Dzisiaj publikuję jeszcze jeden post uzupełniający do przepisu na kapustę pekińską z patelni,  którą podawałam ostatnio do kurczaka. Bardzo polecam przepis, raz, że szybki, bo wiadomo kurczak a dwa, że można prostym sposobem uzyskać ciekawszy i smaczniejszy sos, niezbędny przy gulaszu i to bez brzechtania się w zaklepkach...



LINK do przepisu na kapustę pekińską z patelni
Potrzebujesz

Na dwie osoby wystarczy solidna połówka fileta z piersi kurczaka
około 100 ml wina czerwonego (może być o dowolnej słodkości)
trochę tłuszczu do podsmażenia
przyprawy - na przykład oregano, pieprz ziołowy (około jednej płaskiej łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej z brzuszkiem do uzyskania  około szklanki sosu

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Pokrojonego osuszonego fileta rumienię krótko na rozgrzanym tłuszczu. Zaraz polewam go winem. Wino błyskawicznie odparowuje alkohol, zostawiając wspaniały smak i piękny kolor mięsa i sosu. Wtedy posypuje mięso przyprawami i mąką pszenną. Szybko mieszam całość na sucho i zaraz polewam wodą, dozując niewielkie jej ilości i mieszam, mieszam, mieszam. Za chwilę powstanie jednolity aksamitny sos bez grudek. Jeśli chcecie zrobić to z mąką ziemniaczaną -oczywiście, że można - trzeba ją jednak rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do kurczaka, którego wcześniej trzeba podlać wodą, przy dwóch porcjach na osobę w ilości około 3/4 szklanki. Sos w sezonie uzupełniam świeżą zieleniną-koprem lub natką z pietruszki.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

środa, 3 lutego 2016

Kartoflanka-zalewajka szybka zupa z wędzonką lub bez...

Witam Kochani. Dawniej zalewajką zajadaliśmy się przynajmniej raz na dwa tygodnie a na drugie danie mama serwowała placki z jabłkami lub zwykłe placki kartoflane. Pycha za grosze!



Składniki na 4-5 porcji

5 dużych ziemniaków
około 2 litrów wody
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
kawałek kiełbasy lub innej wędzonki (opcjonalnie)
solidna szczypta majeranku (opcjonalnie wystarczy sól i pieprz)
2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej (przy zagęszczaniu barszczem mąkę trzeba pominąć)
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Umyte ziemniaki kroję w kostkę. Zalewam zimną wodą i gotuję krótko. Doprawiam solą, jak się zagotują, sprawdzam ziemniaki co jakiś czas, żeby się nie rozpadły. W międzyczasie podsmażam na patelni pokrojoną cebulę na wcześniej pokrojonej i podpieczonej wędzonce (jeśli rezygnujecie z wędzonki trzeba wziąć łyżkę masła lub dwie oleju do podsmażenia cebuli. Kiedy cebula się zeszkli dodaję majeranek i drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażam (czosnek nie może się zrumienić) i dodaję smażonkę do gotujących się ziemniaków. Do wymieszanej mąki (zamiast mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji) w około 1/4 szklanki zimnej wody, dodaję jeszcze ciut zimnej wody i śmietanę, tak do połowy szklanki. Szklankę dopełniam gorącą wodą z gotowania kartoflanki i energicznie mieszam. Dodaję do garnka z gotującymi się ziemniakami. Mieszam. Doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotowe!
Uwaga: (zamiast mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji - możecie go kupić lub zrobić LINK do przepisu na zakwas)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 1 lutego 2016

Pizza z serem bez wędliny przepis

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszna pizzę, z podstawowymi składnikami, które prawie zawsze są pod ręką. Ciasto z ziarnem wspaniale smakuje, no i o wiele łatwiej się trawi.




Składniki na dużą pizzę średnica około 30 cm

Ciasto drożdżowe 

około 1,5 szklanki mąki typ 480 (lub mniej, jeśli lubicie bardzo cienkie ciasto, jak w pizzerii)
1 łyżka z brzuszkiem siemienia lnianego
1-2 łyżki słonecznika łuskanego
około 3/4 szklanki ciepłej wody lub więcej
 około 1 płaskiej łyżeczki soli
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka z brzuszkiem cukru
2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Do nadzienia:

200 ml sosu do posmarowania ciasta - u mnie tradycyjnie domowy pomidorowo-czosnkowy
kulka rozdrobnionego sera typu mozzarella lub łagodny sałatkowy
3-5 dag sera żółtego startego na tarce
3 jajka ugotowane na twardo
kilka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia świeża lub mielona

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Ziarno podpiekam chwilę na suchej patelni, żeby wydobyć ich lepszy smak.

Mąkę w misce mieszam z solą i wystudzonym ziarnem. Robię po jej środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże cukrem i polewam je około 100 ml ciepłej  wody o temp. maks. 37 stopni C. Czekam kilka minut aż drożdże podrosną.

Dodaję do składników ciasta wodę, porcjami, tyle, by wyszło ciasto zwarte, miękkie, zdecydowanie luźniejsze od kluskowego. Na koniec dodaję trochę płynnego ciepłego tłuszczu o temp nie większej niż 37 stopni C i wyrabiam ręcznie lub łyżką lub robotem około 3-4 minut, do momentu aż zacznie odstawać od łyżki, ręki, czy łopatek. Odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30-60 minut aż podrośnie minimum dwa razy (pamietamy, że tępe ciasto rośnie dłużej). Potem krótko go przerabiam, podsypując mąką dla ułatwienia i wałkuję lub rozciągam na placek. Z tego ciasta zrobicie także pyszne bułki lub chleb.



Placek wkładam do niskiej wysmarowanej formy lub układam na papierze na typowej blasze od piekarnika. Czekam około 10 minut aż ciasto znowu trochę podrośnie. Piekarnik rozgrzewam do 195 lub 200 stopni C. Smaruję ciasto sosem, posypuję serem sałatkowym, pokrojonymi jajkami. Na wierzch  daję kilkanaście plasterków pomidorowych i posypuje drobno startym żółtym serem. Piekę około 25 minut na funkcji grzałka z góry i dołu. Pizza rewelacja z sosem lub bez. Bardzo polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 29 stycznia 2016

Placki lub kotlety z ryby najlepsze nie tylko dla niejadków

Witam Amatorów ryby i Tych z Was, którzy za nią nie przepadają. To prosta bardzo smaczna wersja rozdrobnionej ryby plus kilka prostych dodatków, jak jajko, sól pieprz. Placki wyglądają jak ziemniaczane a z sosem są po prostu genialne. Polecam!



Składniki na 4 porcje (3-5 placków na osobę)






1 średnia ryba lub dwa filety

1 jajo

1 spora łyżka z brzuszkiem kaszy manny

1 mała cebula lub rozdrobniony por, czy szczypiorek

szczypta ulubionych przypraw- u mnie ciut oregano, tymianku, papryki słodkiej

sól, pieprz do smaku




Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie

Jeśli ryba zamrożona, odmrażam w zimnej wodzie. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję rybę na porcje i wrzucam do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia wraz z cebulą, kaszą manną, jajkiem i przyprawami. Miksuję. Masa z mrożonki po zmiksowaniu jest przeważnie konsystencji ciasta na placki ziemniaczane. Można do niej oczywiście dodawać bułkę tartą, by była gęsta, jak na kotlety, ale smak będzie już mniej ciekawy. Natomiast ze świeżej ryby ciasto wychodzi bardziej gęste, z którego można formować przepyszne kotlety. Zamiast kaszy manny można dodać bułkę tartą, którą dobrze wymieszać z otrębami owsianymi.


Smażę placki lub kotlety na niewielkiej ilości tłuszczu około 4-5 minut na niedużym grzaniu, jak placki kartoflane.
Moja propozycja z kaszą jaglaną - pyychaaa, sosem LINK i surówką z kapusty pekińskiej LINK.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...