piątek, 5 lutego 2016

Gulasz z kurczaka szybko do obiadu

Witam kochani. Dzisiaj publikuję jeszcze jeden post uzupełniający do przepisu na kapustę pekińską z patelni, z którą podawałam ostatnio do kurczaka. Bardzo polecam przepis, raz, że szybki, bo wiadomo kurczak a dwa, że można prostym sposobem uzyskać ciekawszy i smaczniejszy sos, niezbędny przy gulaszu i to bez brzechtania się w zaklepkach...



LINK do przepisu na kapustę pekińską z patelni
Potrzebujesz

Na dwie osoby wystarczy solidna połówka fileta z piersi kurczaka
około 100 ml wina czerwonego (może być o dowolnej słodkości)
trochę tłuszczu do podsmażenia
przyprawy - na przykład oregano, pieprz ziołowy (około jednej płaskiej łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej z brzuszkiem do uzyskania  około szklanki sosu

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Pokrojonego osuszonego fileta rumienię krótko na rozgrzanym tłuszczu. Zaraz polewam go winem. Wino błyskawicznie odparowuje alkohol, zostawiając wspaniały smak i piękny kolor mięsa i sosu. Wtedy posypuje mięso przyprawami i mąką pszenną. Szybko mieszam całość na sucho i zaraz polewam wodą, dozując niewielkie jej ilości i mieszam, mieszam, mieszam. Za chwilę powstanie jednolity aksamitny sos bez grudek. Jeśli chcecie zrobić to z mąką ziemniaczaną -oczywiście, że można - trzeba ją jednak rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do kurczaka, którego wcześniej trzeba podlać wodą, przy dwóch porcjach na osobę w ilości około 3/4 szklanki. Sos w sezonie uzupełniam świeżą zieleniną-koprem lub natką z pietruszki.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...