środa, 17 czerwca 2015

Makaron z truskawkami w 5 minut!

Witam serdecznie amatorów truskawek. Polecam kolejny błyskawiczny sposób dla zapracowanych zamiast pracochłonnych pierogów z truskawkami. Dodam, że smak makaronu w sosie truskawkowym, jak dla mnie jest identyczny a roboty przy tym prawie wcale. Dla wrażliwych na gluten polecam  rewelacyjnie pyszny zestaw z makaronem ryżowym.



Składniki na 2-3 porcje


3 szklanki dojrzałych truskawek
2 łyżki cukru lub miodu
około 200-300 g makaronu pszennego lub ryżowego

3 łyżki jogurtu lub świeżej śmietany

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Makaron gotuję kilka minut tak, żeby nie był twardy, ale bardziej miękki od typowego al dente. Trzeba próbować. Ryżowy oprócz nitek gotuje się podobnie. Makaron warto wybrać pokręcony lub rurki, świdry, muszle, żeby zatrzymywał sporo sosu. Truskawki umyte i osączone wrzucam do rondla. Dodaję cukier. Podgrzewam do zagotowania i mieszam. Gotuję bardzo krótko, żeby nie straciły koloru, około minuty. Odcedzam kluski bez opłukiwania. Polewam makaron porcją truskawkowego sosu i robię kleks ze śmietany. Bomba smaku!!! Polecam!
Jeśli macie czas bardzo polecam przepis na pierogi z truskawkami. LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 16 czerwca 2015

Sernik na herbatnikach puszysty z galaretką i truskawkami

Sezon truskawkowy nabrał tempa. Na przetwory do słoików truskawki tak średnio się nadają, dlatego skupiam się częściej nad bezpośrednim ich spożyciem. Dzisiaj łatwa propozycja na pulchny sernik, który może byc wyższy, jesli zwiększycie składniki, ale wtedy trzeba pamiętać, by 10-15 minut dłużej piec ciasto.



Składniki na formę około 25 cm x 36 cm


0,5 lub 0,7 kg gotowego mielonego twarogu (lub zmiksować twaróg+0,5 szklanki mleka) lub podobna ilość serka homogenizowanego
świeże truskawki lub inne owoce na czasie
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru lub pudru zmielonego w młynku do kawy
250-300 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
0,8 litra goracej wody lub słabo osłodzonego kompotu
3-4 łyżki oleju
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
aromat np: cukier waniliowy
szczypta soli

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Gotowy ser niesłodzony jest dość rzadki w porównaniu do sera na wagę, do którego po zmiksowaniu blenderem warto dodać około pół szklanki mleka lub chudej śmietany, żeby sernik był bardziej pulchny.

Formę wykładam herbatnikami. Herbatniki smaruję ponczem cytrynowym (łyżka soku z cytryny, ciut cukru i 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej wody)

Do ubitej piany z białek ze szczyptą soli, dodaję łyżkę cukru. Chwilę miksuję, żeby ją utrwalić, by nie podpływała wodą.

W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem (około minuty) aż masa zwiększy objętość i zjaśnieje. Dodaję cukier waniliowy, mąkę przesianą przez sito i chwilę miksuję całość do połączenia. Na koniec dodaję olej i znowu krótko miksuję. Ostrożnie i krótko łącze masę serową z ubitą pianą. Wylewam na herbatniki. Wyrównuję i wstawiam na około 35 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni C, funkcja grzałka góra-dół.

Kiedy sernik stygnie mieszam galaretki co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia w 0,8 litra gorącego kompotu lub wody. Wykładam wybrane kawałki truskawek na zimny sernik (jeśli truskawki są niesłodkie posypuję je wcześniej niewielką ilością cukru, żeby nie były zbyt kwaśne w słodkiej galaretce). Formę z ciastem, na tym etapie, warto wstawić do lodówki na około 30 minut a potem pokryć owoce gęstniejącą galaretką i ponownie włożyć sernik do lodówki. Bardzo polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 13 czerwca 2015

Soczyste udka w sosie pieczarkowo-koperkowym

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się prostym sposobem na kurczaka bez marynowania i dodawania tłuszczu. Udka można wyluzować, ale, jak dla mnie z kością, mają więcej smaku. Całość przygotowania około 35-45 minut, czyli mniej więcej tyle, ile kurczak potrzebuje się dusić do miękkości.



Składniki

(porcja na 2 osoby)

2 świeże udka
100-150 ml wina czerwonego lub białego albo pół szklanki piwa
4-5  pieczarek
1 mała cebula
2 spore ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku
1 łyżeczka świezych posiekanych ziół - tymianek, oregano, cząber, majeranek 
szczypta ziołowego pieprzu
po szczypcie soli, pieprzu czarnego, cukru lub miodu
około 3/4 szklanki wody

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Umyte osączone udka układam na rozgrzanej suchej patelni i rumienię z każdej strony około minuty. Przyda się pokrywa, zwłaszcza po dodaniu wina, bo będzie pryskać. Alkohol z wina wyparuje po kilkunastu sekundach a mięso lepiej zmięknie w trakcie obróbki, zyska rumieńce i bardzo dobry smak. Co jakiś czas odwracam udka. Po kilku minutach dodaję posiekaną na drobno cebulę. Kiedy się zrumieni dodaję czosnek posiekany razem z ziołami. Po chwili dodaję wodę - mniej więcej tyle, żeby starczyło do polania dodatków, jak zemniaki, kasza czy ryż. Mieszam i duszę około 20-30 minut. W trakcie przekładam udka tak, żeby równo miękły. Na około 10 minut przed końcem dodaję umyte pokrojone grubo pieczarki i dopiero teraz przyprawiam solą, pieprzem cukrem. Jeśli wino słodsze cukier jest zbędny. Na koniec dodaję posiekany koper. Mieszam i gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 11 czerwca 2015

Pasta z twarogu i jajek najlepsza do kanapek

Śniadanie to czas na solidną ucztę a sałatka z twarogu i jajek nam to gwarantuje. Jej najważniejsze walory to oczywiście duża zawartość wartościowego białka a przy tym jest szybka w przygotowaniu i co najważniejsze - w smaku - po prostu rewelacyjna.


Składniki

porcja na 3-4 osoby

300 g twarogu półtłustego
3 spore jaja ugotowane na twardo
1 łyżka z brzuszkiem majonezu lub 3-4 łyżki oleju np: lnianego
około 1/4 szklanki mleka lub chudej śmietany
pęczek szczypiorku
płaska łyżeczka cukru lub miodu (niewielki dodatek znacznie poprawia smak)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Pasta najlepiej smakuje w postaci ziarnistej (moim zdaniem). Rozkruszam twaróg widelcem (ważne żeby był świeży, bo nie będzie kwaśny i bez goryczy). Dodaję pokrojone w kostkę jajka (na 100 g twarogu daje jedno jajo), posiekany szczypior, mleka tyle, żeby masa nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka ( na tą ilość masy około 1/4 szklanki mleka). Doprawiam do smaku i mieszam. Gotowe! Bardzo polecam nie tylko dla dzieci - bardzo pyszna pasta a z chrupiącym pieczywem. Po prostu bajka.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tort truskawkowy najlepszy w sezonie

Witam Kochani. Dzisiaj polecam na letnie okazje atrakcyjne ciasto, obłędne w smaku i łatwe do przygotowania z naturalnym kremem truskawkowym. Wystarczy w przeddzień upiec biszkopt na przykład z pięciu jaj. Nazajutrz ugotować gęsty kisiel z dojrzałych truskawek, najlepiej w sezonie...





Potrzebujesz: 

biszkopt z 5 jaj na tortownicę 24-25 cm przepis sprawdzony LINK
lub maksi biszkopt z 8 jaj LINK

Poncz do nasączania biszkoptu

około 300 ml zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki cukru

Krem truskawkowy przepis II


Składniki na mocny i gęsty kisiel truskawkowy 

3 szklanki dojrzałych truskawek- objętość na około 500 ml po krótkim gotowaniu
4-5 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z brzuszkiem)
1 łyżka płaska mąki pszennej (opcjonalnie - wtedy dodajemy jeszcze ciut ziemniaczanej w sumie na jedna kopiastą łyżkę)
1/3 szklanki kompotu z truskawek lub soku do rozbełtania mąki

oraz:
250 g prawdziwego masła minimum 82% tłuszczu

Przygotowanie kremu truskawkowego

Umyte truskawki z cukrem doprowadzam do wrzenia. Krótko gotuje około minuty i zaraz dodaję do nich rozbełtaną dokładnie mąkę. Mieszam. Zestawiam z grzania i studzę. Masło miksuję do kremowej konsystencji i zaraz dodaje po łyżce mocnego kisielu z truskawek. Cały czas przy tym miksuję do połączenia tak, jak przy kremie budyniowym.

Dekoracja

około 30 dag ładnych słodkich truskawek
250 ml śmietany kremówki (uzyłam 30%)
łyzka cukru pudru


Przygotowanie tortu z kremem truskawkowym 

Przepis na FILMIE

Wystudzony biszkopt kroję na dwa lub trzy płaty. Nasączam spodni płat oszczędnie, żeby się nie rozpłynął pod naciskiem wyżej leżących warstw tortu. Wykładam 1/3 porcji kremu truskawkowego. Układam drugi płat. Nasączam i wykładam kolejną - 1/3 porcję kremu. Nakrywam krem trzecim płatem biszkoptu, którego nasączam. Resztą kremu smaruję wierzch i boki tortu. Ubijam śmietanę na sztywno. Dodaję do śmietany cukier puder i krótko miksuję. Wykładam na wierzch ciasta kawałki truskawek. Dekoruję przy pomocy szprycy. To naprawdę łatwe!!! Efekt lepszy w realu niż na zdjęciach.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika



piątek, 5 czerwca 2015

Białe szparagi z sosem jogurtowym szybko i pysznie

Witam serdecznie. Sezon na szparagi trwa. Warto wypróbować te pyszne warzywa właśnie teraz, nawet jeśli nie macie garnka do ich gotowania. Minusem jest fakt, ze niestety trzeba usunąć łykowatą skórkę, ale dobrą obieraczką potrwa to pięć minut. Do tego dojdzie około 15 minut gotowania w garnku na parze a sos lekki i błyskawiczny zrobicie w międzyczasie.



Składniki


szparagi białe lub zielone typowa wiązka (zielone są łatwiejsze bo nie trzeba ich obierać i gotują się krócej)


Sos jogurtowy pychota do dań głównych 

4-5 łyżek naturalnego jogurtu 
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka lub łyżka oleju tłoczonego na zimno
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
płaska łyżeczka miodu lub łyżeczka z brzuszkiem cukru
2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki, szczypiorku lub koperku
sól do smaku


Przygotowanie


Szparagi obieram ze skórki bez wierzchołków. Obcinam 2-3 cm z dolnych części, które zazwyczaj są twardsze i dobrze opłukuję pod bieżącą wodą.

Układam szparagi w garnku na prostej siatce do gotowania warzyw (koszt siatki około 10-20 zł). Przykrywam pokrywą i gotuję do miękkości. W trakcie oprószam szparagi niewielką ilością soli. W międzyczasie mieszam składniki sosu i przyprawiam.

Szparagi polewam sosem - danie uniwersalne pyszne na ciepło i na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 2 czerwca 2015

Makaron ryżowy z brokułem i cukinią.

Letnią porą warto ograniczać ciężkie dania z mięsem, Energię można czerpać z makaronu, bardzo smacznych i wartościowych warzyw, jak choćby brokuł czy cukinia. Połączenie może wydawać się mało popularne, ale jest proste i pyszne zarazem.


Składniki ( porcja na 3-4 osoby)


200 g makaronu ryżowego lub taki jaki lubicie
mała cukinia
brokuł
mały pęczek cebuli dymki lub jedna mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanych ziół - natka z pietruszki, oregano lub tymianek, szczypiorek
1-2 łyżki oleju lub łyżka masła do smażenia
1-2 łyzki oliwy lub oleju lnianego
1 łyżka sosu teriyaki lub łyzeczka octu balsamicznego
sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Makaron ryżowy wstążka gotuję kilka minut, zeby był średnio miękki na tzw. ząb -  wybrałam długie kluchy, bo takie lubimy, ale lepiej wybrać krótsze, żeby łatwiej wymieszać je  ze składnikami.

100 gram makaronu ugotowanego to około 110 kalorii.

Brokuł  gotuję na parze do miękkości, ale tak, żeby się nie rozlatywał. W trakcie gotowania oprószam szczyptą soli po wierzchu (używam różyczek brokuła a drzewko odcinam i odkładam do zupy - zdecydowanie dłużej się gotuje a nie chcę, żeby różyczki brokuła rozgotowały się na papkę). Odcedzam makaron i brokuł.

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam cukinię, pokrojoną wcześniej w plastry lub na drobniejsze kawałki. Kiedy się nieco przyrumieni, dodaję pokrojoną dymkę. Po chwili dodaję posiekane zioła z czosnkiem i zaraz wykładam na to makaron, sos terijaki, szczyptę cukru i soli. Sos terijaki nie musi być tylko do sushi. Jest świetny do marynat i doprawiania wielu potraw. Warto się pokusić i zrobić go samodzielnie z sosu sojowego, cukru, imbiru... Wracając do gotowania -mieszam z wyczuciem i minutę dwie podgrzewam. Wyłączam grzanie i dodaję różyczki brokuła. Delikatnie mieszam. Próbuję i koryguję smak w razie potrzeby. Na koniec polewam danie jedną lub dwoma łyżkami na przykład oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...