Składniki
0,5 kg schabu - około 5 kotletów
kilka łyżek bułki tartej (u mnie bułki idzie niewiele a mąkę pomijam, bo to dodatkowy pijak tłuszczu)
1 jajo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki z małym brzuszkiem klarowanego masła
szczypta majeranku albo ziół prowansalskich
około 60 -70 ml wody (na każdy wsad na patelni)
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie
Umyte, osuszone mięso dzielę na kotlety. Rozbijam tradycyjnie na desce, układając mięso pomiędzy folie spożywcze.
Oprószam solą, pieprzem, niewielką ilością ziół i odstawiam na kilka minut
Jajo, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, ziół roztrzepuję dokładnie
Zanurzam w sosie płaty schabu. Strząsam nadmiar i obtaczam w bułce, której nadmiar również strzepuję. Bułka bardzo dobrze przywiera, więc użycie dodatkowo mąki przed sosem to, jak dla mnie gruba przesada. Zostawiam obtoczone kotlety na kilka minut.
Smażę każdą stronę na płaskiej łyżce masła klarowanego tylko do zrumienienia. Pod koniec wlewam wodę i przewracam kotlety z jednej strony na drugą w krótkich odstępach czasu. Zaraz dosłownie, jak tylko woda wsiąknie w kotlety i częściowo odparuje zdejmuję je z patelni. Nie obawiajcie się kotlety nie kapią wodą. Przekonacie się, że będą bardzo smaczne i miękkie. Polecam!
Sprawdźcie koniecznie:
przepis na schabowe poduszki
pozostałe przepisy na schab
Sprawdźcie koniecznie:
przepis na schabowe poduszki
pozostałe przepisy na schab
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika