poniedziałek, 27 października 2014

Placki z dyni pyszne i szybkie

Jeśli miałabym oceniać walory dyni w skali od jednego do dziesięciu to dziesięć punktów dostaje za piękny ciepły pomarańczowy kolor, 10 punktów za wartości odżywcze i małą liczbę kalorii. Niestety za sam smak, dałabym jej nieco mniej. Jednakże niedoprawiona masa jarzynowa, choćby z takich ziemniaków jest również nijaka, więc trzeba dynie dobrze przyprawić, solą, pieprzem, ziołami, nutą słodyczy, na przykład z jabłka, czy marchewki...



Składniki

porcja na 4 osoby

2 szklanki startej dyni
1 starta średnia marchewka
1 starta średnia cebula
1 starty ząbek czosnku
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (nie żałujemy mąki, bo masa z dyni nie wiąże się tak dobrze, jak starte ziemniaki)
kilkanaście listków zielonej pietruszki
jedno starte jabłko lub 1-2 płaskie łyżeczki cukru 
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia

Sos jogurtowy na słodko


150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:  Mieszam składniki i gotowe

Sos chrzanowy na zimno


1 kopiasta łyżeczka chrzanu
ciut miodu
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
 łyżeczka posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
150 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (opcjonalnie)


Przygotowanie placków z dyni



1. Umytą dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub ostrym nożem. Miałam dwukilogramową dynię a do przepisu zużyłam miąższ z jej połowy. Wydobyłam dwie szklanki dyni (miara po rozdrobnieniu w blenderze). Jeśli chcemy zachować dynię do dekoracji, miąższ trzeba wydrążyć. W blenderze rozdrabniam także marchew, cebulę i czosnek.


2. Do startych warzyw dodaję natkę z pietruszki, jajo, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszam. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 22 października 2014

Sałatka z rzodkiewką szybko i pysznie

Witam cieplutko w pochmurny dzień. Na poprawę humoru polecam przygotować kolorowe lekkie danie idealne do głównego menu lub po prostu ot tak dla podjadania. Z kilku składników - główka sałaty, pęczek rzodkiewki...


Składniki do sałatki



główka sałaty
pęczek rzodkiewki
czerwona cebulka
garść nasion słonecznika bez łusek
4-5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy , oliwa z oliwek)
1-2 łyżeczka musztardy (zamiennikiem może być sok z limonki lub cytryny)
sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie sałatki



1. Sałatę i rzodkiewkę myję pod bieżącą wodą i osuszam. Kupione ziarno słonecznika warto przelać wrzątkiem, osączyć i dopiero podsuszyć i delikatnie zrumienić na patelni. 

2. Mieszam składniki sosu - musztarda, olej, sól, pieprz, cukier

3. Sałatę kroję nożem w spore kawałki, rzodkiewkę w plastry a cebulę dzielę na połowę i siekam w piórka. Dodaję podrumieniony słonecznik i krótko mieszam. Dodaję sos do sałatki i delikatnie mieszam. Gotowe. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 21 października 2014

Orzechowy Smakuś ciasto dla łasuchów

Nie zostawiajcie zbyt dużo orzechów włoskich na zimę, bo głównie teraz jesienią są najlepsze w smaku. Sama nie mam orzecha włoskiego, ale przecież o tej porze roku nie brak jego pysznych owoców na straganach. Na spód do orzechowego Smakusia upiekłam orzechowego murzynka.



Murzynek jako spód ładnie łączy się a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania. Dla kontrastu posłużyłam się jasnym biszkoptami, ale jeśli macie więcej czasu polecam płat biszkoptu z 3 jaj. Jako przełożenie sprawdził się znakomicie krem orzechowy i jasny krem budyniowy. Do tego jeszcze posypka z posiekanych orzechów i czekolady. Ciasto jest wyjątkowe - wygląda i super smakuje. Polecam!!!
Z porcji składników opisanych poniżej wychodzą dwa spore torciki o wymiarach 20 cm x 25 cm o grubości około 5 cm.



Składniki do orzechowego murzynka


szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
3 płaskie szklanki mąki tortowej pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki z brzuszkiem ciemnego kakao
3/4 szklanki letniego mleka
4 jaja
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki z brzuszkiem sodki albo proszku do pieczenia
szczypta soli

(u mnie spora forma 24 cm x 36 cm)

Składniki do orzechowego Smakusia


spód z ciemnego ciasta
2 kopiaste łyżki powideł śliwkowych lub dżemu np z czarnej porzeczki
300 g biszkoptów lub płat biszkoptu z 3 jaj
około 300 wystudzonego naparu z kawy
posypka z rozdrobnionych orzechów i czekolady

Przygotowanie ciasta orzechowego

1. Orzechy obieram ze skorupek. Opłukuję pod bieżącą wodą i dodatkowo oparzam wrzątkiem. Wysypuję osączone orzechy na rozgrzaną patelnię, żeby je osuszyć  i delikatnie podgrzać. Część mielę w blenderze na drobno do kremu, a część na grubsze kawałki do murzynka i posypki.

2. Mieszam suche składniki murzynka - mąka tortowa, orzechy rozdrobnione, kakao, proszek do pieczenia, sól.

3. Jajka krótko miksuję z cukrem. Jak zwiększą objętość i zjaśnieją, dodaję do nich mleko i olej. Krótko miksuję i dodaję do suchych składników. Całość również krótko miksuję i przelewam do formy, wyłożonej papierem bez smarowania. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut.
Przygotowuję krem budyniowy i orzechowy

4. Z murzynka kiedy przestygnie ściągam papier do pieczenia i kroję go na dwie połowy. Jedną z nich odkładam, która będzie spodem do drugiego Smakusia, gdyż z tej porcji wychodzą 2 spore kawały ciasta...
Smaruję naparem kawy blat murzynka. Po czym smaruję go 1/2 ilości powideł i wykładam prawie połową kremu orzechowego (niewielką ilość kremu zostawiam do wykończenia brzegów ciasta a drugą prawie połowę kremu do drugiego Smakusia.


Na kremie układam biszkopty, wykąpane w naparze kawy. Na biszkopty rozkładam warstwę kremu jasnego budyniowego. Wyrównuję powierzchnię i brzegi. Posypuję ciasto posypką z orzechów i czekolady. Wstawiam do lodówki i zabieram się za drugi kawał ciasta. U mnie próba była już po 2 godzinach. Ciacho fantastyczne, ale z każdą godziną coraz lepsze - po prostu niebo na języku.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika







Krem orzechowy jak zrobić?

Krem orzechowy to jedna z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i ciasteczek. Przepisów jest wiele - ja podzielę się możliwie najprostszym sposobem bez długiej listy składników, gdzie nie może zabraknąć orzechów i dobrej jakości masła. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Bazą jest krem budyniowy, do którego po prostu dodaję zmielone w blenderze orzechy włoskie (wybór orzechów według uznania)...



Składniki do kremu orzechowego



szklanka zmielonych orzechów włoskich
szczypta kakao, nie więcej niż płaska łyżeczka
2-3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie kremu orzechowego


1. Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego

2. Do kremu budyniowego dodaję zmielone orzechy, kakao, cukier, alkohol i krótko miksuję na jednolitą masę. Krem gotowy.

Jak przygotować orzechy do mas i ciast?


Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się orzechy nie przypaliły. Orzechy żle mielą się w młynku do kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.


W przypadku dwóch kremów do ciasta, tak jak na fotce u góry, przygotowuję podwójną porcję kremu budyniowego, którego dzielę na dwie połowy i dodaję do jednej z nich zmielone orzechy.
Orzechowy Smakuś - przepis na ciasto. Polecam!


sobota, 18 października 2014

Bułki grahamki krok po kroku

Domowe pieczywo to treść i smak a bułki grahamki doceni każdy, kto ma problemy z oczyszczaniem organizmu. Mają sporo białka, witamin z grupy B i tak naprawdę wystarczy do nich dodać tylko trochę masła lub porcję powideł. Oprócz mąki z pełnego przemiału dodałam jeszcze otręby owsiane, które mają przyswajalny błonnik a co to znaczy, przeczytacie tutaj. Pożyteczne pieczywo porusza leniwe jelita i wzmacnia układ nerwowy. Polecam!




Składniki

porcja na 8-9 bułek - jedna piekarnikowa taca (lepiej robić częściej, by mieć pod ręką świeże pieczywo - kiedy zrobimy ich więcej można bułki zamrozić)


(używam do odmierzania szklanki o pojemności 250 ml)

2 płaskie szklanki mąki pszennej razowej (przemiał całego ziarna)
0,5  szklanki otrębów owsianych (to nie to samo, co zmielone płatki - jest to rozdrobniona otulina ziarna owsa)
2 płaskie szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650
około 3,5 dag świeżych drożdży (1/3 paczki 10 dag)
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 łyżka z brzuszkiem masła
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem soli
około 1,5 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie


1. Mąki, otręby i sól mieszam dokładnie. Po środku mieszaniny robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuje je cukrem i polewam połową szklanki ciepłej wody. Czekam kilka minut aż podrosną.

2. Topię masło na minimalnym płomieniu. W trakcie dodawania do suchych składników tłuszcz powinien być letni lub ciepły, byle nie gorący.

2. Polewam mąkę masłem wymieszanym z olejem wokół wyrośniętych drożdży. Dodaję około szklanki ciepłej wody i wszystko mieszam. Jeśli czuję, że ciasto będzie zbyt tępe, dodaję jeszcze wody a jeśli rzadkie trochę mąki typ 650. Ciasto z mąką razową wyrabia się szybciej od typowego drożdżowego na białe pieczywo. Jednak trzeba wyrabiać 2-3 minuty, żeby wpompować w nie trochę powietrza, dzięki któremu drożdże spulchnią ciasto. Ciasto można wyrobić robotem, również będzie dobrze przygotowane. Posypuję ciasto mąką. Nakrywam misę ścierką i odstawiam na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

3. Po wyrośnięciu krótko przerabiam ciasto. Formuję wałek. Dzielę na porcje, z których formuję bułki, starając się ładnie wyrobić ich powierzchnię. Układam bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki rosną jeszcze około 30 minut.



4. Smaruję bułki roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni C, poniżej środkowej półki, grzałka góra-dół na około 30 minut. Dobrze upieczone bułki można sprawdzić patyczkiem, jak większość ciast, czy nie mają surowego ciasta.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 15 października 2014

Zupa brokułowa z kaszą jaglaną treściwa i smaczna

Bez zupy obiad jest niekompletny a pomysłów na płynne dania jest naprawdę mnóstwo. Trzeba tylko próbować zestawiać ze sobą najlepiej wartościowe składniki, jak na przykład znaną z cudownych wartości odżywczych kaszę jaglaną. Jest smaczna a do brokuła pasuje, jak ulał... Polecam!


Składniki

porcja na 5-6 osób

średni brokuł
4-5 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
kawałek selera
pęczek koperku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła lub oleju
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
płaska łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
około 2 l wody

Przygotowanie

1. Umyte warzywa - marchew, pietruszkę, seler kroję w plasterki i wrzucam do garnka.

2. Opłukanego dobrze brokuła dzielę na różyczki a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw, które to zalewam wodą i gotuję na półtwardo. Dodaję trochę soli, jak się zagotują. Zmniejszam ogień.

3. Cebulkę i czosnek siekam na drobno i oprószam solą. Wrzucam na roztopione masło najpierw cebulę. Jak się zeszkli, zaraz dodaję czosnek i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaję do gotujących się warzyw. 

4. Po chwili, kiedy warzywa jeszcze niezbyt miękkie, wkładam do garnka różyczki brokuła. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Na minutę-dwie przed końcem gotowania dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartuję porcją płynu z gorącej zupy - to znaczy mieszam dokładnie. Dodaję mieszaninę do zupy.  Sprawdzam smak i miękkość warzyw. Wyłączam palnik i dodaję posiekany drobno koperek. Gotowe. 
Zachęcam, bo zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika




wtorek, 14 października 2014

Buraczki do drugiego dania sprawdzone i pyszne

Uwielbiamy buraczki do kopytek, pyz i ziemniaków - bo po prostu pychota. Kochani! Z kaszą jaglaną możecie spróbować buraczków bez obawy... Do tego tylko sosik koperkowy lub jakiś inny, którego lubicie najbardziej...
Jeśli robicie buraczki pierwszy raz, zapraszam do przepisu - trochę roboty jest, ale ile przyjemności... Polecam!!!


Składniki

porcja na 6 osób


około 1 kg buraków czerwonych

płaska łyżka masła lub dwie łyżki oleju

1 łyżeczka z brzuszkiem mąki pszennej (Ilość mąki zależy od ilości soku, którego trzeba zagęścić)

2 łyżki soku z cytryny

sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie



1. Dokładnie umyte buraki gotuję w skórkach na parze około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od buraków i świeżości warzyw. Na wiosnę, kiedy nie ma jeszcze młodych, trzeba je niekiedy gotować nawet godzinę. Sprawdzam widelcem. Wyjmuję z garnka. Kiedy ostygną obieram ze skórek. Ścieram na małych oczkach.

2. Topię na patelni masło i zaraz wrzucam mąkę. Mieszam. Krótko podsmażam i zaraz dodaję przyprawione wcześniej solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem starte buraki. Również krótko podsmażam i mieszam. Kiedy dobrze się podgrzeją robią się błyszczące to znak, że można je zaraz podawać. Nadmiar wkładam do wyparzonego słoika. Dobrze zakręcam zaraz na gorąco, dzięki temu zawekują się bez pasteryzacji. Kiedy wystygnie wstawiam do lodówki i mam na następny obiad. Kto wie? Jak będzie ochota to może do kopytek. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...