Witam . Rzadko, praktycznie raz na miesiąc smażone placki z jarzyn... Wiadomo niezbyt zdrowe, ale pyszne - na słodko lub w wersji klasycznej z sosem, na przykład pieczarkowym. Szybko je można przygotować nawet bez rozdrabniacza. Polecam!
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
poniedziałek, 13 października 2014
czwartek, 9 października 2014
Bułki z ziarnem pyszne pulchne i treściwe
W tym tylko tygodniu piekłam bułki dwa razy - raz, że na sklep czasu nie było a dwa, że przy moich leniwych jelitach takie pieczywo działa oczyszczająco. Wiem, wiem, że niektórzy z Was rezygnują z pieczywa całkowicie, ale czy warto???
Składniki
porcja na 12 bułek
2 szklanki płatków owsianych
2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
4 łyżki z brzuszkiem nasion lnu
3-4 łyżki z brzuszkiem nasion słonecznika
3-4 dag świeżych drożdży
1 łyżka masła z brzuszkiem
3-4 łyżki dobrego oleju (daję oliwę z oliwek)
1 łyżeczka soli ze sporym brzuszkiem
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1-2 łyżeczki cukru
około 2 szklanek wody
Przygotowanie
1. Płatki owsiane zalewam szklanką gorącej wody na kilka minut.
2. Opłukuję ziarno pod bieżącą wodą na sicie i osączone dodaję do namoczonych płatków owsianych. Dodaję także sól, zioła suszone i mieszam całość, mniej więcej na coś w rodzaju grubej kruszonki. Po środku robię dołek. Można go wysypać dodatkowo niewielką ilością mąki, żeby woda z zaczynem nie uciekła na dno lub jak wolicie zrobić zaczyn z drożdży w osobnym naczyniu - ja do dołka sypię pokruszone drożdże, posypuję cukrem i zalewam tak około połową szklanką ciepłej wody. Czekam aż drożdże po kilku minutach zaczną pracować...
3. Topię masło w rondelku i dodaję także oliwę, resztę wody, rozlewając płyny wokół dołka z drożdżowym zaczynem.
4. Wyrabiam ciasto robotem. Zaraz na początku dodaję trochę mąki, jeśli ciasto zbyt luźne lub wody, jeśli zbyt tępe. Ciasto powinno być gęste, ale nietwarde. Wyrabiam grubymi łopatkami około 3-4 minut. Dobrze wyrobione ciasto z łatwością odchodzi od łopatek. Wyrównuję kopułkę ciasta i posypuję odrobiną mąki po wierzchu. Przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 2 godziny. Dobrze wyrośnięte ciasto daję najlepsze efekty.
5. Ciasto po wyrośnięciu uciskam centralnie i wyrabiam ręką przez kilka chwil. Toczę z niego wałek, który dzielę na 12 porcji, formując każdą na kształt bułeczki. Bułki wykładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam je na około pół godziny do wyrośnięcia.
6. Bułki można naciąć ostrym nożem, co zapobiega pękaniu. Mój przepis jednak testowałam już wielokrotnie, zmieniając wcześniej proporcje składników i ostatnimi czasy, rzadko kiedy któraś jest popękana.
7. Tuż przed pieczeniem smaruję bułki mlekiem lub wodą dla zwilżenia i posypuję ziarnem.
8. Wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 195 stopni C (+5 stopni więcej, jeśli trzeba - wszystko zależy od rodzaju piekarnika, jak podpieka z góry i z dołu).
Piekę około 30 minut na dolnej półce, grzałka góra dół.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
środa, 8 października 2014
Wyborne ciasto z jabłkami i kruszonką
W poszukiwaniu lżejszych wersji ciast z owocami, staram się ograniczyć udział tłuszczu, co wcale nie znaczy, że ciasto będzie nijakie. Przygotowałam ten przepis już w zeszłym roku do prostego ciasta ze śliwkami - w smaku, że mniaaamm... Żadne słowa nie opiszą rozkoszy kosztowania. Mogę tylko namawiać Was Kochani na wypróbowanie. Polecam!!!
1. Zaczynam od przygotowania kruszonki. Szybko rozdrabniam schłodzone masło w dłoniach, przesypując mąką (staram się przy tym nie miażdżyć masła, by go nie ogrzewać) - błyskawicznie zrobicie to łopatkami od robota. Jeśli ciasto zbyt suche, dodajemy trochę masła a jeśli rzadkie, dosypujemy ostrożnie mąkę i formujemy masę do uzyskania kruszynek masła, do którego przylegają sypkie składniki. Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.
8. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa lub dolna półka, ale to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy nie ma surowego ciasta. Pod koniec, kiedy ciasto na pewno jest już upieczone, dodaję temperaturę, gdyż chcę przyrumienić kruszonkę, uważając by się zbytnio nie przypaliła.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Składniki
5-6 jabłek ulubionej odmiany
3 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml pojemn)
3 duże jaja
125 g masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru
240 ml mleka (prawie pełna szklanka)
1 kopiasta łyżeczka proszku do piecz. lub sodki
1 łyżka mąki do posypania ciasta
płaska łyżeczka cynamonu
aromat: skórka z cytryny, cukier wanilinowy lub inny
Składniki do kruszonki
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
około 100 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
cukier wanilinowy lub inny aromat
Przygotowanie ciasta
1. Zaczynam od przygotowania kruszonki. Szybko rozdrabniam schłodzone masło w dłoniach, przesypując mąką (staram się przy tym nie miażdżyć masła, by go nie ogrzewać) - błyskawicznie zrobicie to łopatkami od robota. Jeśli ciasto zbyt suche, dodajemy trochę masła a jeśli rzadkie, dosypujemy ostrożnie mąkę i formujemy masę do uzyskania kruszynek masła, do którego przylegają sypkie składniki. Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.
2. Obieram umyte jabłka i kroję na ósemki lub szesnastki (1/8, 1/16) - to zależy od wielkości owoców)
3. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję niewielką część cukru, z całości przeznaczonej do ciasta (około 1 łyżki z brzuszkiem) i miksuję jeszcze z cukrem około pół minuty.
4. Do roztopionego ciepłego masła dodaję resztę cukru, ciepłe mleko, żółtka, cukier wanilinowy i mieszam do rozpuszczenia cukru. Wlewam do mąki, wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Wyrabiam całość na jednolitą masę. Zrobiłam to łyżką, ale lepiej to zrobić robotem. Ważne, by miksować krótko, tylko do połączenia składników.
5. Dodaję w 3 etapach ubitą pianę i za każdym razem ostrożnie i krótko mieszam, tylko do połączenia, jak w biszkopcie.
6. Wylewam ciasto na wysmarowaną formę (zwykłą blachę warto wysypać bułką tartą). Moja forma dość duża 36 cm x 24 cm, dlatego ciasto jest niższe (można użyć nieco mniejszej).
7. Wyrównuję ciasto i posypuję przez sito mąką, zabezpieczając owoce przed opadaniem na dno formy. Wykładam kawałki jabłek. Posypuję niewielką ilością cukru, wymieszanego z cukrem wanilinowym i cynamonem.
8. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa lub dolna półka, ale to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy nie ma surowego ciasta. Pod koniec, kiedy ciasto na pewno jest już upieczone, dodaję temperaturę, gdyż chcę przyrumienić kruszonkę, uważając by się zbytnio nie przypaliła.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
sobota, 4 października 2014
Zupa paprykowa. Jak zrobić?
Pomidorówka jest pyszna, ale z dodatkiem papryki jeszcze lepsza. Uwielbia ją mój wnusio a to wyjątkowa ocena. Polecam Wszystkim amatorom smakowitych zup, zwłaszcza w sezonie na świeże warzywa.
Składniki
porcja na 4-5 osób
2 spore czerwone papryki słodkie
5-6 pomidorków czerwonych
4-5 marchewek
1 spora pietruszka
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki śmietany
troszkę masła do zeszklenia cebuli
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej
świeże zioła - tymianek, rozmaryn, bazylia
pęczek natki z pietruszki
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Do zeszklonej pokrojonej cebuli dodaję pokrojoną paprykę i duszę do miękkości.
2. Marchew, pietruszkę, seler kroję w plastry. Zalewam około 1 litrem wody w garnku i gotuję do miękkości. Przyprawiam szczyptą soli.
3. Na kilka minut przed końcem dodaję do papryki pokrojone pomidory. Kiedy się rozpadną dodaję posiekany czosnek ze świeżymi ziołami. Na sam koniec dodaję suszone zioła wymieszane z odrobiną ostrej papryki. Wyłączam płomień.
4. Przecieram paprykę z pomidorami przez sito tradycyjnie jak do pomidorówki ze świeżych pomidorów.
5. Przecier paprykowo - pomidorowy dodaję do gotujących się warzyw, zostawiając część do rozbełtania śmietany i mąki na jednolity płyn, do którego dodaję 2-3 wazówki gorącej zupy. Mieszam i łączę z całością w garnku (hartowanie śmietany i mąki, dzięki temu nie ma krupów w zupie).
6. Ostatecznie przyprawiam zupę solą. Doprowadzam do wrzenia. Wyłączam i dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Podaję najczęściej z makaronem (dla dzieci polecam makaron kokardki - uwielbiają to zestawienie).
Dla tych co nie lubią klusek jest wiele możliwości. Na kilka minut przed końcem można dodać do zupy opłukaną kaszę jaglaną, jęczmienną, ryż lub płatki owsiane - wówczas nie trzeba jej zagęszczać mąką.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
czwartek, 2 października 2014
Surówka z marchewki najlepszy przepis
Z jabłkiem i koniecznie czerwoną cebulą to moja ulubiona wersja na surówkę z marchewką , choć także bardzo nam smakuje marchewka z porem - bardziej prosta i równie pyszna. Kilka naturalnych dodatków smakowych, jak jogurt, chrzan, dobry olej, tłoczony na zimno, sól... Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje
4-5 marchewek
1 jabłko
1 czerwona cebula
pęczek natki z pietruszki
Składniki na sos do surówki
4-5 łyżek gęściejszego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie
1. Obrane marchewki dokładnie myję pod bieżącą wodą spłukuję wrzątkiem. Ścieram na tarce.
2. Kroję w drobną kostkę cebulę czerwoną i siekam natkę z pietruszki. Na końcu ścieram umyte obrane jabłko. Solę szczyptą, oprószam minimalnie pieprzem i mieszam składniki przed przygotowaniem sosu.
3. Wszystkie składniki sosu (można dodać kilka kropel z cytryny, ale w zestawieniu z chrzanem i marchewką bez niego jest naprawdę dobrze) mieszam dokładnie i wlewam do wymieszanej surówki. Łącze całość i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 29 września 2014
Murzynek z sernikową pianką i galaretką
Witam Kochani. Polecam mój sprawdzony przepis na pulchnego murzynka. Jest puszysty i mięciutki a z dodatkiem masy z serków homogenizowanych i owoców z galaretką, smakuje wyjątkowo. Bajkowo się sprawdzi do wuzetki lub do przełożenia kremem budyniowym. Bardzo polecam!!!
piątek, 26 września 2014
Kotlety z kurczaka z serem i marchewką. Pyszności!
Pozytywne opinie i duże zainteresowanie moim przepisem na najsmaczniejsze kotlety z kurczaka i pieczarek zachęciły mnie do przygotowania podobnych kotletów również z fileta. Tym razem zamiast mozzarelli użyłam żółtego sera i marchewkę. Wyszło genialnie, jak i w smaku tak i w wyglądzie. Polecam!!! Z niecierpliwością będę czekać Kochani na Wasze komentarze, bo są dla mnie najważniejsze i zachęcają do tworzenia kolejnych kulinarnych przysmaków.
Składniki
porcja na 3-4 osoby (średnio po 2 kotlety na osobę)
średnia pierś podwójna z kurczaka
1 średnia marchew
około 150 g sera żółtego łagodnego w smaku
1 łyżeczka kopiasta musztardy
1 łyżka kaszy manny z małym brzuszkiem
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka bułki tartej
3 łyżeczki klarowanego masła lub 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Umyte, osączone mięso kroję w kostkę (mniej więcej 1cm x 1cm). Do mięsa dodaję szczyptę soli - ostrożnie, żeby nie przesadzić, zwłaszcza, gdy ser bardzo słony - dodaję musztardę, zioła suszone, pieprz i przepłukaną na gęstym sicie kaszę mannę. Mieszam i odstawiam na około 10 minut.
2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego masła, podsmażam krótko posoloną delikatnie cebulkę do zeszklenia i dodaję startą marchewkę (średnie oczka tarki). Całość duszę około dwóch minut. Mieszam co jakiś czas i w razie, gdy bardzo sucho na patelni, podlewam niewielką ilością wody. Pod koniec dodaję posiekane świeże zioła razem z czosnkiem i podsmażam całość jeszcze kilkanaście sekund. Zestawiam z ognia.
3. Do mięsa dodaję starty żółty ser i przestudzoną nieco marchewkę z cebulką i czosnkiem. Mieszam całość i formuję kotlety. Panieruję bez moczenia w białku, czy żółtku. Przekonacie się, że taki sposób znacznie zmniejsza ilość panierki, która nie potrzebuje zbyt dużo tłuszczu do smażenia a kotlety i tak smakują rewelacyjnie.
4. Smażę tradycyjnie około 3 minut z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu (w sumie do smażenia kotletów zużyłam 2 łyżeczki masła, po jednej z każdej strony). Doradzam wyposażyć się w patelnie ceramiczną, gdzie tłuszczu potrzeba minimalnie a kotlety ładnie się rumienią.
Polecam także wspomniany przepis na najsmaczniejsze kotlety z kurczaka i już teraz jestem ciekawa, które kotlety bardziej Wam zasmakują. Ze swojej strony powiem nieskromnie, że oba przepisy są super a ten ostatni chyba nawet łatwiejszy, bo kotlety łatwiej się formują. Bardzo polecam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
,
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...