poniedziałek, 29 września 2014

Murzynek z sernikową pianką i galaretką

Witam kochani. Polecam mój sprawdzony przepis na pulchnego murzynka. Jest puszysty i mięciutki a z dodatkiem masy z serków homogenizowanych i owoców z galaretką, smakuje wyjątkowo. Bajkowo się sprawdzi do wuzetki lub do przełożenia kremem budyniowym. Bardzo polecam!!!




Składniki do murzynka



2,5 szklanki mąki uniwersalnej typ 480 (płaskie szklanki o poj. 250 ml)
3 łyżki z brzuszkiem kakao
5 jaj
250 g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki z brzuszkiem proszku do pieczenia lub 2 płaskie łyżeczki sodki
3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
szczypta soli

Składniki do masy serowej i do galaretki


około 90 dag serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
2 galaretki wiśniowe
świeże owoce lub tak, jak u mnie wiśnie z domowego dżemu lub z innych przetworów

Przygotowanie ciasta




1. Mieszam dokładnie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól 
- oprócz cukru.

2. W misie miksuję masło razem z cukrem, który ma się tylko wymieszać a niekoniecznie rozpuścić z roztrzepanym masłem. Dodaję żółtka. Miksuję krótko do połączenia. Nie ważne, że są grudy. Dodaję jogurt. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciągle są grudy. Dodaję sypkie składniki. Miksuję również krótko, ale tym razem ciasto robi się aksamitne i kremowe a po grudach nie ma ani śladu. Rozkładam ciasto równomiernie w formie o wymiarach 36 cm x 24 cm. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Sprawdzam suchym patyczkiem. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję murzynka z piekarnika. Można piec z papierem do pieczenia lub bez, ale po wystudzeniu trzeba papier usunąć. Ciasto wyjmuję z formy. Brzegi formy wykładam folią spożywczą tak, by izolowała dodaną później na wierzch masę serową i galaretkę od blachy a po stężeniu mas, dała się łatwo usunąć.

3. Żelatynę rozklejam w niewielkiej ilości zimnej wody - 1/3 szklanki - po chwili, kiedy spęcznieje, dodaję wody na pół szklanki. Mieszam i wstawiam do rondla z dość gorącą wodą, do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej żelatyny dodaję kilka łyżek serka homogenizowanego. Energicznie mieszam i wlewam do pozostałej masy z serków, które powinny być dobrze schłodzone, dzięki temu masa szybko tężeje i ładnie rozprowadzi się po cieście, nie wsiąkając w nie. Zaraz układam owoce i wylewam gęstniejącą galaretkę - biorę jednak nieco mniej wody niż podaję to przepis na opakowaniu galaretki - 0,9 litra na 2 galaretki a w gorące lato - 0,8 litra na 2 galaretki. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Weronika jak ja dawno nie piekłam murzynka, ale się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj ten. Zobaczysz, że marzenia się spełniają... Pozdrawiam

      Usuń
  2. fajny pomysł,mój mąż zawsze narzeka na zwykłego murzynka,że za suchy,,,w ogoóle nie zje nic bez masy,,będę musiała spróbować w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!!! Murzynek rozpływa się w ustach. Polecam!

      Usuń
  3. Pięknie się prezentuje :) Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek to jedno z moich ukochanych ciast:) Takiej wersji nie znałam, ale z przyjemnością zaskoczę moją rodzinkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszło i zapewne super smakuje
    Pozdrawiam
    lesia-rekodzielo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle elegancki murzynek :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...