wtorek, 16 września 2014

Sałatka z pomidorów i rzodkiewki świetna do obiadu

Ostatnio w warzywniaku skusiły mnie urzekające, słodziutkie w smaku podłużne żółto-pomarańczowe pomidorki. Dokupiłam jeszcze czerwonych tej samej wielkości i pęczek rzodkiewki - na sałatkę do drugiego dania, jak znalazł.





sobota, 13 września 2014

Owsiane pychotki z bakaliami i czekoladą

Zajadając ciasteczka owsiane człowiek nie ma wyrzutów, że pakuje w siebie małowartościowe kalorie, po których tylko przybywa tu i ówdzie. Płatki owsiane to antidotum na choroby cywilizacyjne, skarbnica witamin i minerałów. Warto je dodawać codziennie do domowego chleba, czy innych wypieków, zup i sałatek.



wtorek, 9 września 2014

Przepis na kremowy żurek z grzybami

W sezonie na świeże grzyby żurek z ich dodatkiem to rarytas. Kazdy zurek lubi choćby niewielki dodatek wędzonki a w parze z kurkami sprawdzi się ona idealnie. Naturalnie, inne grzyby niegorsze, ale kurki nadzwyczaj dobrze się komponują. Polecam!


piątek, 5 września 2014

Sałatka z brokuła najlepszy przepis

Sałatka, którą robiłam dzisiaj zadziwiła mnie fantastycznym smakiem. To naprawdę nie są przechwałki. Jeśli nawet nie lubisz brokułów, w tej kombinacji zyskają Twoje uznanie. Już nie mogę się doczekać kiedy przetestujecie mój przepis... Bardzo polecam!!!



środa, 3 września 2014

Krokiety z grzybami lżejsze od tradycyjnych

Sezon grzybowy w pełni. Wystarczy wybrać się na krótki spacer do lasu, by wrócić z niemałą porcją smakowitych grzybów. Grzyby w kuchni doceniane są na całym świecie za wyjątkowy smak, którego niczym nie trzeba poprawiać. Przygotowałam krokiety w wersji bez grubej panierki i smażenia w głębokim tłuszczu. Zamiast leśnych grzybów warto użyć pieczarek, z którymi danie jest również bardzo pyszne.
Ważne: Dzieciom, przynajmniej do 8-go roku życia, nie podajemy potraw z grzybów, gdyż ich układ pokarmowy jest jeszcze słabo wykształcony i nie najlepiej wchłania ciężkostrawne białko.


poniedziałek, 1 września 2014

Surówka z białej kapusty marchewki i pora

Bardzo lubię surówki z białej kapusty. Wczesna kapusta jest bardzo mięciutka (używam wtedy części wewnętrznych z jaśniejszymi liśćmi i nie ma w tym przypadku konieczności kruszenia kapusty, żeby nieco zmiękła). Bywa, że nawet starsza kapusta z jesieni jest tak dobra i krucha, że wystarczy ją tylko zetrzeć na drobniutko, przyprawić i gotowe. Częściej jednak trzeba startą kapustę skruszyć uciskając ją kilkakrotnie aż puści soki...


Kurczak w sosie pomidorowym z surówką z białej kapusty

Kurczak w sosie pomidorowym soczysty i przepyszny

Mięso kurczaka to jedno z najłatwiejszych mięs w obróbce, najchętniej kupowane i co tu dużo mówić - jest bardzo smaczne. Klasyczne dania, choć pyszne, warto od czasu do czasu zastąpić innym sposobem przygotowania, który może się okazać trafionym pomysłem. W ostatni deszczowy weekend zajadaliśmy się kurczakiem w sosie pomidorowym, który to powstał na bazie świeżego przecieru z pomidorów, rozlanego w przeddzień do słoików. Wystarczy na 10 minut przed końcem dodać do kurczaka, zamiast przecieru, świeże, bez skórek pomidory.

Kurczaka podałam z surówką z białej kapusty i kompotem miętowym

Składniki


porcja na 3 osoby

około  0, 75 dag kurczaka lub 3 udka
około 250 ml przecieru pomidorowego
50 ml wina czerwonego lub białego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżych ziół - jakie lubicie (tymianek, oregano, bazylia...)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pęczek natki z pietruszki
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie - wystarczy odparować sos)
1 łyżeczka cukru trzcinowego 
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Umytego kurczaka dzielę na wygodne przy jedzeniu porcje. Przyprawiam tylko solą i rozkruszonymi ziołami prowansalskimi. Odstawiam na około 30 minut.

2. Kurczaka układam na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku tłuszczu. Podsmażam krótko na rumiano z obu stron, by ścięte po wierzchu mięso zamknęło w środku soki, dzięki którym kurczak pozostanie soczysty.

3. Zmniejszam płomień. Polewam kurczaka winem i posypuję cukrem. Czekam minutę-dwie aż odparuje alkohol i dodaję poszatkowaną cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą. Duszę całość około 15-20 minut (czas zależy od rodzaju mięsa, jakie się nam trafiło). Co jakiś czas obracam mięso z jednej na drugą stronę.

4. Dodaję mąkę i poszatkowane świeże zioła z czosnkiem. Mieszam i zaraz dolewam przecier pomidorowy, w którym to, na minimalnym płomieniu, duszę jeszcze kurczaka około 10 minut. W razie, gdy sos bardzo gęsty można podlać go wodą.

5. Na koniec dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Wyłączam płomień. Dodaję paprykę mieloną i ostatecznie przyprawiam w razie potrzeby. Mieszam i gotowe.

Mięso można marynować w przecierze z pomidorów. Wówczas również będzie pyszne, ale jego kolor będzie pomidorowy - ja chciałam zachować jasny ładny kolor drobiu. Bardzo polecam!

Smacznego!

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika



Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...