Sezon grzybowy w pełni. Wystarczy wybrać się na krótki spacer do lasu, by wrócić z niemałą porcją smakowitych grzybów. Grzyby w kuchni doceniane są na całym świecie za wyjątkowy smak, którego niczym nie trzeba poprawiać. Przygotowałam krokiety w wersji bez grubej panierki i smażenia w głębokim tłuszczu. Zamiast leśnych grzybów warto użyć pieczarek, z którymi danie jest również bardzo pyszne.
Ważne: Dzieciom, przynajmniej do 8-go roku życia, nie podajemy potraw z grzybów, gdyż ich układ pokarmowy jest jeszcze słabo wykształcony i nie najlepiej wchłania ciężkostrawne białko.
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
środa, 3 września 2014
poniedziałek, 1 września 2014
Surówka z białej kapusty marchewki i pora
Bardzo lubię surówki z białej kapusty. Wczesna kapusta jest bardzo mięciutka (używam wtedy części wewnętrznych z jaśniejszymi liśćmi i nie ma w tym przypadku konieczności kruszenia kapusty, żeby nieco zmiękła). Bywa, że nawet starsza kapusta z jesieni jest tak dobra i krucha, że wystarczy ją tylko zetrzeć na drobniutko, przyprawić i gotowe. Częściej jednak trzeba startą kapustę skruszyć uciskając ją kilkakrotnie aż puści soki...
Kurczak w sosie pomidorowym z surówką z białej kapusty |
Kurczak w sosie pomidorowym soczysty i przepyszny
Mięso kurczaka to jedno z najłatwiejszych mięs w obróbce, najchętniej kupowane i co tu dużo mówić - jest bardzo smaczne. Klasyczne dania, choć pyszne, warto od czasu do czasu zastąpić innym sposobem przygotowania, który może się okazać trafionym pomysłem. W ostatni deszczowy weekend zajadaliśmy się kurczakiem w sosie pomidorowym, który to powstał na bazie świeżego przecieru z pomidorów, rozlanego w przeddzień do słoików. Wystarczy na 10 minut przed końcem dodać do kurczaka, zamiast przecieru, świeże, bez skórek pomidory.
Kurczaka podałam z surówką z białej kapusty i kompotem miętowym |
Składniki
porcja na 3 osoby
około 0, 75 dag kurczaka lub 3 udka
około 250 ml przecieru pomidorowego
50 ml wina czerwonego lub białego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżych ziół - jakie lubicie (tymianek, oregano, bazylia...)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pęczek natki z pietruszki
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie - wystarczy odparować sos)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Umytego kurczaka dzielę na wygodne przy jedzeniu porcje. Przyprawiam tylko solą i rozkruszonymi ziołami prowansalskimi. Odstawiam na około 30 minut.
2. Kurczaka układam na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku tłuszczu. Podsmażam krótko na rumiano z obu stron, by ścięte po wierzchu mięso zamknęło w środku soki, dzięki którym kurczak pozostanie soczysty.
3. Zmniejszam płomień. Polewam kurczaka winem i posypuję cukrem. Czekam minutę-dwie aż odparuje alkohol i dodaję poszatkowaną cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą. Duszę całość około 15-20 minut (czas zależy od rodzaju mięsa, jakie się nam trafiło). Co jakiś czas obracam mięso z jednej na drugą stronę.
4. Dodaję mąkę i poszatkowane świeże zioła z czosnkiem. Mieszam i zaraz dolewam przecier pomidorowy, w którym to, na minimalnym płomieniu, duszę jeszcze kurczaka około 10 minut. W razie, gdy sos bardzo gęsty można podlać go wodą.
5. Na koniec dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Wyłączam płomień. Dodaję paprykę mieloną i ostatecznie przyprawiam w razie potrzeby. Mieszam i gotowe.
Mięso można marynować w przecierze z pomidorów. Wówczas również będzie pyszne, ale jego kolor będzie pomidorowy - ja chciałam zachować jasny ładny kolor drobiu. Bardzo polecam!
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
1
piątek, 29 sierpnia 2014
Miętowy napój z jabłek i śliwek w kilka minut
Wiem, wiem, znacie lepsze, z wyszukanymi dodatkami... Mnie jednak chodzi głównie o to, żeby pokazać, że to naprawdę kilka minut lekkiej pracy dzieli nas od smacznego napoju, z owoców, pod ciężarem których własnie uginają się teraz stragany. Jabłka dodaję w skórkach, bo to w nich najwięcej dobroci a smakowite śliwki dają piękny rabarbarowy kolor, zaś miętę polecam bardziej niż kawę - stawia na nogi i rozjaśnia umysł.
Domowy paprykarz z tuńczyka i świeżych warzyw
Nie ma to jak domowe specjały do kanapek a w sezonie na świeżą paprykę, pasta z tuńczyka smakuje wybornie. Do sałatki wybieram rybę w dużych kawałkach we własnym sosie, bo w zasadzie wolę sama dodać olej do paprykarza taki, jaki lubię a powinien to być olej z pierwszego tłoczenia - bogaty w kwasy omega 3 - olej lniany lub - na przykład olej rzepakowy.
wtorek, 26 sierpnia 2014
Ryba w koperkowej koszulce szybko i pysznie
Dania rybne zawsze na czasie a w sezonie letnim szczególnie pasują do wielu warzywnych przystawek. Mój niedzielny obiad właśnie tak wyglądał a smakował obłędnie, z prostą surówką z marchewki i pora z dodatkiem ulubionej przez nas fasolki szparagowej i sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów. Bardzo polecam do tego zestawu filet z flądry lub soli - bajka...
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Ciasto ze śliwkami z kruszonką pulchne i pyszne
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, jak dla mnie to idealne połączenie słodko-kwaskowych smaków, ale jak zawsze trzeba do nich dodać szczyptę soli, wybrać dojrzałe, słodkie owoce, żeby dać jeszcze więcej rozkoszy podniebieniu.
Składniki
20-30 dojrzałych śliwek umiarkowanie kwaskowych
3 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 lub 480 (szklanka o pojemnosci 250 ml)
5 dużych jaj
3/4 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
niepełna szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli
1 łyżka mąki
Składniki do kruszonki
1 kopiasta szklanka mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
80-100 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
aromat
Przygotowanie kruszonki
Wszystkie składniki wyrabiam ręką lub robotem. Jeśli ciasto łatwo się łączy w jedną bryłę, dosypuje ciut mąki a jeśli jest zbyt suche, dodaję ciut masła lub śmietany. Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.
Przygotowanie ciasta śliwkowego
1. Ubijam białka ze solą. Kiedy piana jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość do połączenia około 0,5 minuty. Cukier bardzo dobrze utrwala pianę to znaczy, ze jej struktura nie słabnie a od ubitych białek nie oddziela się woda.
2. Do żółtek dosypuję pozostały cukier, zostawiając z 1-2 łyżeczki do posypania owoców po wierzchu na cieście. Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i jest jednolita, dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciasto powinno być gęste, kremowe, ale nie tępe. Gdyby takie nie było, lepiej do niego dodać kilka łyżek śmietany i ponownie krótko wyrobić, żeby łączenie z ubitą pianą było sprawne i bardzo krótkie. Pianę z białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wysmarowaną olejem blachę (37cm x 26 cm), gdyż uwielbiam ciasta z owocami i nie lubię, jak są zbyt wysokie. Zapycham się wtedy głównie ciastem a przyjemnością jest czuć w każdym małym kęsie mieszanie smaków ze śliwek, ciasta i kruszonki.
3. Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem, dzięki temu puszczą piękny kolor a ciasto zyska na smaku.
4. Na owoce rozkładam kruszonkę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut (środkowa półka, grzałka góra-dół). Na kilka minut przed końcem sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli po wkłuciu, na patyku są ślady surowego ciasta, przedłużam czas pieczenia i ponownie robię próbę patyczka, pilnując jednocześnie, żeby kruszonka się nie przypaliła. Polecam.
Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:
Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:
Dziękuję za cieplutkie komentarze i polubienia.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...