Translate

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami z kruszonką pulchne i pyszne

Uwielbiam ciasta ze śliwkami, jak dla mnie to idealne połączenie słodko-kwaskowych smaków, ale jak zawsze trzeba do nich dodać szczyptę soli, wybrać dojrzałe, słodkie owoce, żeby dać jeszcze więcej rozkoszy podniebieniu.


Składniki


20-30 dojrzałych śliwek umiarkowanie kwaskowych
3 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 lub 480 (szklanka o pojemnosci 250 ml)
5 dużych jaj
3/4 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
niepełna szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli 
1 łyżka mąki



Składniki do kruszonki 



1 kopiasta szklanka mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
80-100 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
aromat

Przygotowanie kruszonki


Wszystkie składniki wyrabiam ręką lub robotem. Jeśli ciasto łatwo się łączy w jedną bryłę, dosypuje ciut mąki a jeśli jest zbyt suche, dodaję ciut masła lub śmietany. Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.

                         Przygotowanie ciasta śliwkowego

1. Ubijam białka ze solą. Kiedy piana jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość do połączenia około 0,5 minuty. Cukier bardzo dobrze utrwala pianę to znaczy, ze jej struktura nie słabnie a od ubitych białek nie oddziela się woda. 

2. Do żółtek dosypuję pozostały cukier, zostawiając z 1-2 łyżeczki do posypania owoców po wierzchu na cieście. Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i jest jednolita, dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciasto powinno być gęste, kremowe, ale nie tępe. Gdyby takie nie było, lepiej do niego dodać kilka łyżek śmietany i ponownie krótko wyrobić, żeby łączenie z ubitą pianą było sprawne i bardzo krótkie. Pianę z białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wysmarowaną olejem blachę (37cm  x 26 cm), gdyż uwielbiam ciasta z owocami i nie lubię, jak są zbyt wysokie. Zapycham się wtedy głównie ciastem a przyjemnością jest czuć w każdym małym kęsie mieszanie smaków ze śliwek, ciasta i kruszonki.

3. Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem, dzięki temu puszczą piękny kolor a ciasto zyska na smaku.



4. Na owoce rozkładam kruszonkę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut (środkowa półka, grzałka góra-dół). Na kilka minut przed końcem sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli po wkłuciu, na patyku są ślady surowego ciasta, przedłużam czas pieczenia i ponownie robię próbę patyczka, pilnując jednocześnie, żeby kruszonka się nie przypaliła. Polecam.

Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:


Dziękuję za cieplutkie komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika







41 komentarzy:

  1. Jakie smacznośći nadal nam serwujesz,ciasto palce lizać .Już mi ślinka cieknie .
    Pozdrawiam Weroniko prawie powakacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wypieki ze śliwkami. To ciasto prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sympatyczny komentarz. Polecam

      Usuń
  3. Jak ja lubię takie ciasta! To wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta z śliwkami, tym bardziej z kruszonką, pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto palce lizać :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no skusił mnie Twój przepis, idę próbować, ale z góry dziękuję za podzielenie się :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za miłą wizytę. Polecam. Smacznego!

      Usuń
  8. Właśnie upieklam twje ciasto jest rewelacyjne polecam dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Koniecznie wypróbuj mój przepis z zeszłego roku - to jest dopiero smak... Ciasto ze śliwkami puszyste łatwe i tanie

      Usuń
  9. Dzisiaj będę robić :) Muszę zamienić śmietanę na gęsty jogurt, bo niestety nie mam dostępu do śmietany. Myśli Pani, że się uda? A może trzeba jakoś przepis zmodyfikować? Każda rada się przyda bo noga jestem w gotowaniu i pieczeniu :P

    OdpowiedzUsuń
  10. WŁAŚNIE SIĘ PIECZE.......

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też upiekłam. Rewelacja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam, wyszedł zakalec :( szkoda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to pech... Tak czasami bywa... Nie zniechecaj się... to się zdarza...

      Usuń
  13. Pani Weroniko, upiekłam ciasto scisle wg Pani przepisu.Niestety wyszedł straszny zakalec , chociaż i tak smaczny. Co może być tego przyczyna ? Szkoda, bo zapach ciasta był piękny i wszyscy na nie czekali .....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest niezawodny, ale moment dodawania piany do ciasta decyduje o jego powodzeniu. Ciasto po dodaniu piany ma lekką, puszystą konsystencję. Jesli takie nie jest, niestety może zrobic się zakalec lub przy odrobinie szczęścia zbite mało pulchne ciasto. W moim poście powyżej bardzo uczulam na ostrozne mieszanie ciasta przy dodawaniu piany

      Usuń
  14. Musze koniecznie wyprobowac :) Brzmi dosc latwo :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dziękuję za super przepis, w ciągu 4 dni robię je po raz drugi ponieważ znika błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja bardzo dziękuję za ocenę i przetestowania przepisu. Wspaniałych smakołyków życzę. Zapraszam ponownie

      Usuń
  16. a ja dopiero zaczynam robić ciacho... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki jeszcze są, więc bardzo słusznie. Pozdrawiam

      Usuń
  17. Chyba jestem ślepa.... W którym miejscu dodajemy proszek do pieczenia???
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek do pieczenia dodaje sie do maki-ma pani racje tej informacji nie ma w opisie ale jest w zalaczonym filmiku. Ja zorientowalam sie za pozno i dodalam proszek na koncu....zobaczymy czy wyjdzie, pozdrawiam

      Usuń
    2. Zgadza się Dzięki za informację. uzupełniłam brak w opisie. Pozdrawiam

      Usuń
  18. Zrobiłam, udało się fantastycznie :) Na życzenie synka znalazło się tam też 1 jabłko i 1 gruszka, pycha! pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Magdo. Super, że przepis się sprawdził. Zapraszam serdecznie. Pozdrawiam

      Usuń
  19. Czy włączając termoobieg powinno się zmniejszyć temperaturę pieczenia? Chyba go przez przypadek włączyłam i ciasto wyszło strasznie suche i jakieś takie dziwne.. może to też wina tego, że śliwki były mrożone? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało ciast piekę na termoobiegu, bo rzeczywiście przesusza-może byc dobry dla ciastek i ciast typu ptysie czy croissanty

      Usuń
  20. Ciasto przygorowalam w sobote ,bardzo latwe i smaczne .Wnuki mi pomagaly.Zamiast sliwek uzylam jablek(w moim kraju sliwki to rarytas ,do dostania tylko w Lidlu i to tylko hiszpanskie).Ale tak bylo pyszne na pewno powtorze,postaram sie kupic nasze mrozone sliwki.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny i bardzo sie cieszę, ze przepis się sprawdził. Udanych zakupów i smacznego życzę. Pozdarwiam Panią i miłych pomocników

      Usuń
  21. Świetny wpis!
    Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...