Niech nam lato dłużej trwa, choćby tylko dla świeżych owoców. Czarne jagody-borówki to absolutna czołówka o tej porze roku. Walory smakowe i zdrowotne nie do przecenienia, zwłaszcza dla takich komputerowych Marków, jak ja, ty, czy on. Zadbaj o swój wzrok, ciało, humor i wcinaj, wcinaj borówki do woli...
Wczoraj robiłam pyszne naleśniki naturalnie spulchnione ubitą pianą z białek, żeby duże amerykańskie borówki były nimi dobrze otulone. Smak rewelacyjny. Polecam gorąco dzieciom i dorosłym.
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
piątek, 25 lipca 2014
czwartek, 24 lipca 2014
Zupa z fasolki szparagowej i kaszy jaglanej
To jedna z najsmaczniejszych zup. Ma maksimum wartości, zdrowo odchudza i co najważniejsze ma wspaniały smak, zwłaszcza latem w sezonie na świeże warzywa. Kasza jaglana, jak i fasolka szparagowa dostarczają bardzo dobrze przyswajalne witaminy i minerały a błonnik w nich zawarty, jak miotła oczyszcza organizm z toksyn, poprawiając przemianę materii.
środa, 23 lipca 2014
Placek z wiśniami i jagodami puszysty i wilgotny
Na kulinarnych stronach w lipcu królują kolorowe przepisy... U mnie także kolejny pulchny placek z jagodami i wiśniami. Polecam!
Składniki
około 0,5 kg wiśni
0,25 kg borówki amerykańskiej
0,5 kg mąki pszennej
0,2 kg masła lub margaryny
1 szklanka gorącego mleka
3/4 szklanki cukru
4 spore jaja
1 kisiel cytrynowy
kilka kropel olejku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
1. Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia mieszam na sucho.
2. Do masła wlewam gorące mleko, cukier, (trochę cukru zostawiam do utrwalenia piany z białek). Mieszam. Kiedy się rozpuści masło, dodaję żółtka i aromat. Znowu mieszam, ale krótko do połączenia składników. Masa w momencie dodawania do suchych składników nie może być gorąca.
3. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, dodając kiedy masa sztywna trochę cukru do utrwalenia.
4. Łącze suche składniki z płynnymi. Można to zrobić łyżką, jak najkrócej. Dodaję pianę na trzy razy i za każdym razem ostrożnie ale bardzo krótko mieszam, by ciasto nie usiadło. Gdyby było zbyt gęste, że przysłowiowa łyżka staje, przed dodaniem piany, można dolać do ciasta ciut mleka wymieszać, żeby łatwiej wymieszać go z pianą.
5. Przelewam ciasto do wysmarowanej formy. U mnie duża forma 23cm x 39 cm. Posypuję wierzch ciasta niewielką ilością mąki pszennej przez sito. Układam owoce (umyte wiśnie warto na 2 godz wcześniej posypać 2 łyżeczkami cukru, żeby nie były zbyt kwaśne).
6. Piekę ciasto na środkowej półce, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut
Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 21 lipca 2014
Roladki drobiowe z pieczarkami kruchutkie bez panierki
Soczyste zawijańce, paczuszki z fileta z kurczaka to doskonałe danie na obiad, z piekarnika czy z grilla i także fantastyczna propozycja na półmisek jako przekąska na zimno. Super się kroi, dietetyczna i pięknie się prezentuje. Jednak najważniejszy jest smak, dlatego kluczem jest dobra marynata i czas, potrzebny na skruszenie mięsa. Polecam sprawdzony przepis i życzę miłego pichcenia.
Składniki
2 spore podwójne piersi z kurczaka ( im większe, tym łatwiej formować roladki)
30-40 dag umytych pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
15-20 dag startego sera łagodnego w smaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
2-3 gałązki tymianku
1 nieduża gałązka rozmarynu
szczypta ziół prowansalskich
1 płaska łyżka masła lub oleju
sól, pieprz do smaku
Składniki marynaty do drobiu na 1kg mięsa
2-3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyżeczka z łagodnym brzuszkiem soli na 1 kg mięsa (jeśli oprószycie mięso solą, wówczas do marynaty dodajemy maleńką szczyptę soli)
1 łyżeczka kopiasta musztardy ostrej
1 łyżeczka kopiasta miodu
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
połowa z posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn...) i natki z pietruszki
po szczypcie papryki ostrej i słodkiej
1 łyżka oleju
Przygotowanie
1. W przeddzień opłukane, osączone filety kroję wzdłuż każdą pierś na dwa płaty. Luźne przyrosty mięsa odcinam. Można je wykorzystać do łatania dziurek, przy zwijaniu roladek lub delikatnie rozbite ułożyć ściśle i uformować mniej zgrabną roladkę.
2. Płaty mięsa wkładam między folię i bardzo delikatnie, łagodną stroną tłuczka, rozpłaszczam mięso (rozbijam to złe słowo do kurczaczka)
3. Mieszam składniki marynaty i moczę w niej każdy płat. Mięso jest najlepsze po 12 godzinach, ale i po 2-3 godzinach marynata powinna w miarę dobrze skruszyć mięso.
4. Tuż przed formowaniem, następnego dnia, podsmażam cebulkę krótko do zeszklenia. Dodaję rozdrobniony czosnek, posiekane zioła, natkę z pietruszki, pieczarki (pieczarek nie scieram na tarce, bo zrobi się miazga zamiast pysznego farszu), delikatnie przyprawiam solą i szczyptą ziół prowansalskich. Całość duszę maksymalnie 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby, jeśli nie udało się z rondla odparować wody, odsączam jej nadmiar i studzę pieczarki.
5. Dodaję do wystudzonych pieczarek starty żółty ser. Mieszam.
6. Wyjmuję mięsko z lodówki. Na każdy płat układam centralnie farsz i formuję roladki tak, jakbym robiła gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym, delikatnie przesmarowanym olejem.
WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg kotleta trafia na spód tak, by znalazł się na środku roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.
WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg kotleta trafia na spód tak, by znalazł się na środku roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.
7. Roladki posypuję szczyptą wymieszanych ziół prowansalskich z papryką ostrą i słodką oraz resztką rozdrobnionego tymianku i rozmarynu.
8. Piekę bez przykrycia, w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, nieco wyżej niż środkowa półka, przez około 25 minut.
Polecam przepis na roladki schabowe
kotlety schabowe soczyste i miekkie
Polecam przepis na roladki schabowe
kotlety schabowe soczyste i miekkie
Życzę smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
niedziela, 20 lipca 2014
Trunek z czarnej porzeczki szybki i pyszny
Domowe trunki na bazie świeżych owoców są zawsze najlepsze. Przy okazji przygotowania dżemu z czarnej porzeczki, odciągnęłam trochę pysznego soku, z którego bardzo łatwo można sporządzić aromatyczną niskoprocentową wódeczkę z czarnej porzeczki. To bardzo dobra alternatywa dla nalewki, która mimo lepszego smaku, wymaga nieco przygotowań i oczekiwania na efekt. Oczywiście przepis polecam dorosłym w chwilach osłabienia-w niewielkich ilościach trunek działa, jak lekarstwo na ociężałość.
Moje sprawdzone proporcje na butelkę około 0,75 l:
około 250 ml soku z czarnej porzeczki
około 300 ml wody zimnej przegotowanej
200 ml spirytusu (wódka niestety gorzej się łączy z pozostałymi składnikami - jeśli już ją dodamy to powinna być bez aromatów)
Moje sprawdzone proporcje na butelkę około 0,75 l:
około 250 ml soku z czarnej porzeczki
około 300 ml wody zimnej przegotowanej
200 ml spirytusu (wódka niestety gorzej się łączy z pozostałymi składnikami - jeśli już ją dodamy to powinna być bez aromatów)
Przygotowanie wódki z czarnej porzeczki
Wlewam spirytus a potem wodę do butelki. Na końcu dodaję sok przez sito. Jeśli sok bardzo mętny warto go wcześniej przefiltrować. Zamykam butelkę korkiem i potrząsam kilka razy. Jeśli pukniecie w butelkę metalowym nożem lub widelcem szkło wyda niski dźwięk a to znak, że mieszanina mętna, niejednolita i musi spędzić minimum trzy godziny w chłodnym miejscu lub w lodówce. To i tak krótko w porównaniu z nalewką, na którą trzeba czekać 2-3 tygodnie. Po kilku godzinach wódeczka się klaruje a szkło daje wysoki dźwięk, kiedyś przez speców i smakoszy porównywany do nutki si. Polecam!!!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
czwartek, 17 lipca 2014
Dżem brzoskwiniowy najlepszy przepis
Latem warto poderwać się z leżaka i wpaść do kuchni na trochę, by zrobić baaardzooo smaczny, prostą zdrową metodą, dżem brzoskwiniowy.
Kiedy podaję przepis na ten dżem, babeczek już nie ma (tylko 12 ich było) a post z ich receptą ukaże się za kilka godzin. Wyglądają śmiesznie - cukier puder a do tego jeszcze dżem, który robiłam akurat w trakcie ich pieczenia. Babeczki były już nim posypane a na pomysł wpadłam, wygarniając z garnka resztki dżemu. Ciasta, ciastka, desery, lody z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego, nic dodać, nic ująć - po prostu rewelacja...
Składniki
2 kg brzoskwiń dojrzałych, najlepiej z pomarańczowym miąższem (u mnie krajowe, mniej słodsze owoce)
maksymalnie do 2,5 szklanki cukru-około 300- 400 g (do słodszych 1,5 -2 szklanki lub mniej)
sok z 1 cytryny
Kochani, jeśli ograniczacie cukier, wystarczy, że nieco więcej odparujecie wody z gorącej masy owocowej, do postaci gęstej masy powideł, dosładzając lub nie, na koniec niewielką ilością miodu lub cukru brzozowego (gotujemy masę tylko dwa razy - na początku i na końcu zagotowujemy przed wlaniem do wyparzonych słoiczków)
Przygotowanie
1. Przebrane, dojrzałe i umyte owoce zalewam wrzącą wodą na 3-4 minuty. Można przyśpieszyć studzenie i polać owoce zimną wodą. Osączam na sicie. Obieram ze skórek i rozdrabniam, usuwając przy tym pestkę.
2. Wstawiam duży gar na najmniejszy palnik. Wrzucam cukier i cały czas mieszam. Gotuję maksymalnie 5 minut. Próbuję w międzyczasie, czy brzoskwinie zmiękły i całość miksuję na papkę. Dodaję sok z cytryny. Wyłączam płomień i mieszam do ostatnich kłębów pary a trwa to najdłużej 2-3 minuty. Na zimno oceniam gęstość dżemu. Podgrzewam masę jeszcze raz bez gotowania i cały czas mieszam do wystudzenia (jeśli masa zbyt rzadka powtarzamy cykl od nowa).
Redukcja wody w masie owocowej to według mnie najlepszy sposób na zdrowe, bardzo dobrej jakości dżemy i powidła owocowe, dlatego ja nie lubię konfitur, bo dla mnie to ulepek z cukru...
Ostatecznie podgrzewam, mieszam do zagotowania i gorącą masę przelewam do niedużych, wygodnych do porcjowania słoiczków. Dobrze zakręcam i wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą i pasteryzuje 15 minut w szumiącej wodzie (woda nie może bulgotać - na wszelki wypadek możecie ułożyć na dnie garnka ściereczkę, żeby zmniejszyć ryzyko pęknięcia słoików). Dżem można pasteryzować w piekarniku mniej więcej w tym samym czasie w temperaturze 140 stopni C, ale po pasteryzacji powinno się uchylić drzwiczki a z garnka, jeśli gotują się weki pod pokrywą, najlepiej uchyloną lub z dziurką, zdjąć pokrywę kiedy słoiki stygną razem z wodą po pasteryzacji.
3. Słoiczki odwracamy do góry dnem na kilka minut - próba szczelności - jeśli nie przepuszczają masy i zakrętki są wklęsłe to znak, że dżem się nie popsuje. Polecam także nalepki, łatwe i bardzo praktyczne - od razu wiecie, gdzie co stoi na półce w spiżarni.
Z powyższej porcji wyszło mi 5 słoiczków, co daje pojemność około 1 litra dżemu brzoskwiniowego.
Z powyższej porcji wyszło mi 5 słoiczków, co daje pojemność około 1 litra dżemu brzoskwiniowego.
Dziękuję Wszystkim Czytelnikom i Widzom za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 14 lipca 2014
Chrupiący placek z owocami lata
Pomysły na letnie ciasta podsuwa sama natura i stragany uginające się pod ciężarem aromatycznych dojrzałych owoców. Przechodząc obok nich ma się ochotę wszystkie owocejakoś zagospodarować - a to na dżemy, a to na soki, nalewki, ciasta lub wina. Moja kolejna propozycja to rodzaj pysznego kruchego ciasta z nadzieniem ze śliwek i czarnej porzeczki.
Składniki:
około 1 kg owoców (3/4 kg śliwek i szklanka czarnej porzeczki)
około pół kg mąki pszennej uniwersalnej
250 g masła lub margaryny
2 jaja
1 żółtko
około pół szklanki cukru
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
szczypta soli
starta skórka z cytryny lub inny aromat
Przygotowanie
1. Mąkę i cukier mieszamy z solą na sucho
2. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione masło, jajka, śmietanę i jak najkrócej wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub malakserem.
3. 1/3 z wyrobionego, zawiniętego w folię ciasta trafia do zamrażarki a 2/3 okrytego ciasta w folii,. wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Ciasto po wyjęciu krótko przerabiamy i formujemy wałkowaniem kształt odpowiedni do formy (u mnie duża forma 23 cm x 39 cm). Ciasto układamy w formie, której niczym nie smarujemy i wylepiamy brzegi, dzięki którym owoce nie będą dotykać do blachy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, by nie brzuszydło się w piekarniku. Podpiekamy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół bez termoobiegu.
5. Przestudzone ciasto posypujemy cienką warstwą mąki lub smarujemy roztrzepanym białkiem, żeby spód nie nasiąkał owocowym nadzieniem.
6. Wykładamy umyte wydrążone śliwki (najlepiej wybierać śliwki smaczne z żółtym lub pomarańczowym miąższem) i rozsypujemy umyte, osączone porzeczki. Owoce posypujemy cukrem a na nie ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...