poniedziałek, 14 lipca 2014

Chrupiący placek z owocami lata

Pomysły na letnie ciasta podsuwa sama natura i stragany uginające się pod ciężarem aromatycznych dojrzałych owoców. Przechodząc obok nich ma się ochotę wszystkie owocejakoś zagospodarować - a to na dżemy, a to na soki, nalewki, ciasta lub wina.  Moja kolejna propozycja to rodzaj pysznego kruchego ciasta z nadzieniem ze śliwek i czarnej porzeczki.


Składniki:


około 1 kg owoców (3/4 kg śliwek i szklanka czarnej porzeczki)
około pół kg mąki pszennej uniwersalnej
250 g masła lub margaryny
2 jaja
1 żółtko
około pół szklanki cukru
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
szczypta soli
starta skórka z cytryny lub inny aromat

Przygotowanie


1. Mąkę i cukier mieszamy z solą na sucho

2. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione masło, jajka, śmietanę i jak najkrócej wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub malakserem. 

3. 1/3 z wyrobionego, zawiniętego w folię ciasta trafia do zamrażarki a 2/3 okrytego ciasta w folii,. wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

4. Ciasto po wyjęciu krótko przerabiamy i formujemy wałkowaniem kształt odpowiedni do formy (u mnie duża forma 23 cm x 39 cm). Ciasto układamy w formie, której niczym nie smarujemy i wylepiamy brzegi, dzięki którym owoce nie będą dotykać do blachy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, by nie brzuszydło się w piekarniku. Podpiekamy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół bez termoobiegu.

5. Przestudzone ciasto posypujemy cienką warstwą mąki lub smarujemy roztrzepanym białkiem, żeby spód nie nasiąkał owocowym nadzieniem. 



6. Wykładamy umyte wydrążone śliwki (najlepiej wybierać śliwki smaczne z żółtym lub pomarańczowym miąższem) i rozsypujemy umyte, osączone porzeczki. Owoce posypujemy cukrem a na nie ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. Pyszne letnie ciasto, bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie mam zamiar upiec to ciasto,ale czy moge zamiast 1 kg sliwek zrobic pol na pol z malinami? i czy maliny moga byc zamrozone,czy tylko swieze ? z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonkami ciast, ale na pewno wiem, że takie owoce mają sporo wody. Trzeba by dobrze wysmarować podpieczony spód rozbełtanym białkiem, posypać mąką, żeby odizolować go od nadmiaru soku

      Usuń
  3. witam a czy proszku do pieczenia nie trzeba do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwy kruszon nie potrzebuje spulchniaczy, ale mozesz sypnąć łyzeczkę proszku do pieczenia.
      Świat by wrócił do normy, gdyby powywawalał ze sklepów polepszacze, przyspieszacze, sztuczne smaki. Wiekszość z nas dodaję proszek do pieczenia asekuracyjnie, z obawy, ze ciasto nie wyjdzie a ile razy wielu z nas upiekło z nim zakalec...

      Usuń
  4. PIĘKNE CIASTO ……..I zapewnie niebiańsko smakuje
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre ze śliwkami uwielbiam. Polecam. Dziękuję że zaglądasz do mnie. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...