środa, 25 czerwca 2014

Pyszne kotlety z kalafiora i ryby

Latem nikt nie może narzekać na brak pomysłów na obiad. Kalafior solo jest smakowity, ale z rybą też bardzo dobrze się sprawdza.

Kotlety z ryby i kalafiora z sosem koperkowym,
z surówką z kalafiora i marchewki


Składniki:

porcja na 4-5 osób


mały kalafior
2-3 spore filety z ryby (objętościowo użyłam, mniej więcej, tyle samo ryby i kalafiora)
2-3 łyżki z brzuszkiem bułki tartej, z czego jedna łyżka do obtoczenia kotletów
1 spore jajo lub 2  małe
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków rozmarynu i tymianku (około łyżeczki świeżych posiekanych ziół)
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka klarowanego masła lub 2-3 łyżki oleju do smażenia (jeśli wybierasz zdrowszą wersję - nie panieruj kotletów, lecz ułóż w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni).

Przygotowanie


1. Ryby i kalafiora gotuję na parze - ryba około 10 minut a kalafior różnie - do miękkości


2. Przygotowuję deskę smaku - siekam cebulkę, czosnek, zioła i część szczypiorku

Deska smaku
Moja deska smaku trafi na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego masełka, w kolejności od lewej - najpierw cebulka, potem czosnek i zioła. Całość duszę maksymalnie 2 minuty. Można dodać składniki na surowo do farszu, ale kotleciki będą mniej smaczne.

3. Mieszam rozdrobnione ryby, kalafiora (można je zmiksować w malakserze) z jajkiem, bułką, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, solą, pieprzem. Jeśli masa po ściśnięciu w rękach jest zbyt krucha i nie skleja się, można dodać łyżkę bułki tartej i jedno jajo. Formuję nieduże kotleciki, żeby łatwiej obracać je na patelni. Po chwili, jak się trochę podsmażą na rozgrzanym tłuszczu, spłaszczam je widelcem, by szybciej się dopiekły. Smażę tradycyjnie - 2 minuty z każdej strony.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jagodniki jagodzianki domowe najlepsze!

Sezon na jagody ruszył. Borówki to doskonałe owoce - skarby nie tylko dla zdrowia, ale wyjątkowa rozkosz dla kubków smakowych. Chociaż raz w lecie warto upiec z nimi pyszne domowe drożdżówki. Polecam!!!


Składniki na około 30 szt.


około 0,5 kg jagód
2-3 łyzki cukru

Do posmarowania:

1 żółtko
2-3 łyżki mleka

Lukier

3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny - tyle, by lukier próbą lania z łyżki nie spływał jednolicie, lecz z przerwami, czyli nie był zbyt rzadki

Przygotowanie


1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko przerabiam i dzielę na kilka wygodnych porcji.

2. Z każdej porcji, kolejno wałkuję wałeczek i dzielę na mniej więcej równe 12 części, ale może być ich 14, 10, czy 8. To zależy od tego, jak duże lubimy ciastka.

3. Każdą porcję ciasta wałkuję na owalny placuszek, jak do pierogów i identycznie, jak w pierogach układam centralnie jagódki, zaklejam starannie ciasto, zawijając końcówki pieroga pod spód i nieco spłaszczam. Układam ładniejszą stroną na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Jagodniki surowe rosną przed wstawieniem do piekarnika około 20 minut.

4.Tuż przed pieczeniem smaruję ciastka, roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawiam do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 185 stopni C., grzałka góra-dół. Etap z pieczeniem jest najważniejszy i trzeba go kontrolować, żeby jagodniki się zbytnio nie spiekły. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę.


5. Jagodniki na ciepło zdejmuję z papieru, zanim przyklei je sos jagodowy, który zawsze gdzieś lubi wypłynąć z ciastek, ale taki już urok jagodników. Dzięki temu nie pomylimy ich w cukierni z innymi drożdżówkami.

6. Ciepłe, prawie wystudzone jagodniki polewam lukrem i gotowe.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Jak zrobić smaczne kotlety mielone?

Tradycyjne mielone, żeby były soczyste, nie muszą być tłuste. Można zrobić bardzo pyszne kotlety i to z chudego mięsa. Wykorzystałam udziec z indyka, ale do przepisu równie dobrze sprawdzi się inne chude - drobiowe, wieprzowina czy wołowina.


Składniki na 4 osoby


około 40 dag mięsa mielonego
6-7 pieczarek około 25 dag
1 jajo
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
szczypior (opcjonalnie-u mnie był z młodą cebulką)
pęczek koperku
2 łyżki z małym brzuszkiem bułki tartej do kotletów lub mała czerstwa bułka, namoczona a potem dobrze odciśnięta z wody
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - tymianek, rozmaryn - typowe do mięsa
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich wymieszanych ze szczyptą pieprzu Cayenne
1 łyżka klarowanego masła lub oleju do smażenia
sól do smaku

Przygotowanie




1. Mięso oczyszczam z błon a indyk, poza filetem, ma ich trochę. Dlatego szybciej będzie z filetem. Jeśli filet z kurczaka, mięso wystarczy posiekać na drobno a inne mięso mielimy w maszynce lub w malakserze - ja do malaksera dorzuciłam bułkę, jajo, trochę suszonych ziół i soli.

2. Siekam na drobno cebulkę, szczypior, czosnek - te najlepsze przyprawy mam na jednej desce i wrzucam na patelnie z łyżeczką rozgrzanego klarowanego masła, według kolejności - najpierw cebulka, dalej szczypior i czosnek. Króciutko podsmażam, bo warzywa młodziutkie miękną piorunem. Kotlety z dodaną podsmażaną cebulką i czosnkiem smakują znacznie lepiej, niż dodane bezpośrednio do mięsa. Dodaję do podsmażonej cebulki z czosnkiem i szczypiorkiem, pieczarki pokrojone w niedużą kostkę. Duszę całość około minuty.

3. Do zmielonego mięsa z przyprawami dosypuję przestudzoną smażonkę z pieczarkami i posiekany koperek. Całość mieszam łyżką. Można masę mięsną włożyć na kilka minut do lodówki, będzie lepiej się formować lub zmoczyć dłonie i kształtować kotleciki, kolejno obtaczając każdy w panierce z wymieszanej bułki tartej z otrębami.

4. Kotlety smażę na rozgrzanym maśle po około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Mozna je także szybko zrumienić i włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Moja rada dla odchudzających się: 
Można zupełnie pominąć bułkę tartą i uformowane kotleciki upiec w naczyniu posmarowanym delikatnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni C. przez około 15-20 minut.
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 21 czerwca 2014

Sałatka jarzynowa z fasolką szparagową

Kto tylko może i lubi jeść fasolkę szparagową, powinien w pełni wykorzystać letni sezon. Oprócz smacznej wersji z masłem i bułką tartą, bardzo dobrze smakuje w sałatkach, w sosach i zapiekankach.


Składniki



około 0,5 kg fasolki szparagowej
2-3 średnie marchewki
1 mały seler
nie ma u mnie pietruszki, bo akurat w tym czasie bardzo maleńka
mała cebula
3 kiszone ogórki
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
1 łyżeczka chrzanu 
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
sól do smaku

Przygotowanie


1. Warzywa gotuję na parze do miękkości. (ważne, żeby się nie rozlatywały)

2. Wystudzone warzywa kroję w kostkę (fasolkę pokroiłam w większą kostkę niż pozostałe warzywa i jajka)

3. Pokrojone warzywa solę (można tez posypać cukrem) i mieszam.

4. Przygotowuję prosty sos jogurtowy z dodatkiem majonezu, chrzanu, cukru i jogurtu. Mieszam dokładnie i wlewam do warzyw. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 18 czerwca 2014

Sernik z czereśniami puszysty i wyśmienity

Witam serdecznie. Sporo czasu upłynęło u mnie od ostatniego wypieku a do kawy nic tak lepiej nie smakuje, jak domowy pulchny sernik, zwłaszcza w sezonie na świeże owoce - truskawki, czereśnie, jagody czy maliny. Bardzo polecam!!!




Składniki:


60 dag świeżego sera twarogowego półtłustego
600 ml jogurtu naturalnego
około 1 kg czereśni wydrylowanej z pestek
5 jaj
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka 2%
250 g biszkoptów
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1, 5 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1,5 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa)
pół szklanki kompotu lub wody przegotowanej
2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
szczypta soli

Przygotowanie



1. Owoce dokładnie myję pod bieżącą woda, osączam i pozbawiam pestek

2. W formie (u mnie duża forma 39 cm x 23 cm) układam biszkopty, uszczelniając puste miejsca pokruszonymi ciastkami a na koniec ścieram kilka na proszek i dodatkowo posypuję szczeliny. Biszkopty posypuję przez sitko kakao. Boków formy ani dna niczym nie smarowałam.

3. Blenderem miksuje ser do gładkości. 

4. Ubijam białka ze szczypta soli - ja dodałam do ubitej piany cały cukier w kilku rzutach, ale dla łatwej późniejszej obróbki przy mieszaniu piany z masą serową, polecam dodać do piany tylko jedną łyżkę cukru a większą ilość do masy serowej ucieranej z żółtkami. Dzięki temu, na koniec przy dodawaniu piany do masy serowej, szybciej uzyskamy jednolitą masę, gotową do wylania do formy. 

5. Do zmiksowanego sera dodaję po jednym żółtku i za każdym razem miksuję krótko tylko do połączenia. Potem dodaję mleko na dwa razy, olej, mąkę ziemniaczaną, aromat. Miksuję i na końcu dodaję pianę z białek i (bez robota!) ostrożnie mieszam łyżką . Sernik tylko wydaje się trudny a tak naprawdę nie ma przy nim większych problemów. Masa sernikowa jest dosyć rzadka, ale i przez to delikatna i puszysta. Piekę około 50 minut w temperaturze 175 stopni C.

6. Galaretkę rozpuszczam w chłodnym kompocie w połowie szklanki (można rozpuścić zwyczajnie w wodzie przegotowanej. Jak spęcznieje wstawiam szklankę do naczynia z gorącą wodą, co jakiś czas mieszam aż do porządnego rozpuszczenia galaretki.

7. Rozkładam na wystudzonym serniku czereśnie bez pestek. Warto formę wstawić do lodówki przed wylaniem gęstniejącej masy jogurtowej, gdyż z musem i czereśniami wszystko szybciej stężeje.

8. Ubijam zimny jogurt około 2 minut, żeby go trochę napowietrzyć, dzięki temu powstanie delikatna pianka. Do rozpuszczonej ciepłej galaretki dodaję kilka łyżek jogurtu i energicznie mieszam. Po czym szybko łączę z pozostałym jogurtem, jeszcze chwilę ubijając całość. Na chwilę wstawiam mus jogurtowy do lodówki. Kiedy wyraźnie zgęstnieje wylewam na czereśnie i zaraz posypuję startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny lub dłużej, bo lepiej się kroi.

Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pyszna pasta z ryby i jajek

Kiedy macie juz dość wędliny i sera, sięgnijcie po mój prosty przepis na fantastyczną w smaku, zdrową pastę do kanapek - z ryby gotowanej na parze i jajek. Polecam ją wszystkim a szczególnie dzieciom, które coraz częściej nie dojadają, mając dookoła produkty o wątpliwej wartości.




Składniki

3- średnie filety z flądry lub morszczuka
3 jaja ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu lub 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
płaska łyżeczka ziół prowansalskich 
płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
sól do smaku


Przygotowanie


1. Rozmrożoną rybę lub fileta (idealnie by było, gdyby ryba była świeża a jaja od kurek z wolnego wybiegu) myję w zimnej wodzie i układam na sicie do gotowania na parze, wcześniej wlewam wodę tak, by nie dotykała sita. Posypuję fileta solą i ziołami. Przykrywam pokrywą, która ma dziurkę na upust pary. Gotuję około 10 minut, jeśli grube płaty ryby - trochę dłużej. Osobno w garnku gotuję około 8 minut jajka od momentu włożenia ich na wrzątek. Zaraz po ugotowaniu odlewam wodę z jaj i zalewam zimną. Ugotowaną rybę zdejmuję z sita, bo lepiej odparuje.

2. Obrane jaja i rybę wrzucam do malaksera. Dodaję majonez, musztardę, szczyptę cukru, sok z cytryny i miksuję na jednolitą pastę. Jeśli trzeba koryguję smak dodając ostrości lub soli. Pasta jest przepyszna. Można z niej robić fantazyjne kanapeczki, na przykład dla milusińskich, żeby z apetytem wcinały zdrowe jedzonko, ale wystarczy nią tylko przesmarować pieczywo. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 14 czerwca 2014

Pyszna surówka z młodej kapusty marchewki szczypiorku...

Czerwiec to idealny czas na surówki z białej kapusty - jest młoda i nie tak zielona, jak ta w maju, do tego chrupiąca i mięciutka.



Składniki 


porcja na 4 osoby

pół główki kapusty młodej
2 spore młode marchewki
pęczek szczypiorku
1 młoda nieduża cebulka
1 jabłko
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (polecam olej lniany)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
szczypta soli

Przygotowanie


1. Umyte, sparzone warzywa ścieram na tarce o szerszych oczkach (kapustę najlepiej ścierać na szatkownicy). Cebulę i szczypiorek siekam na drobno. Warzywa posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na minutkę, żeby zmiękły i dały mnóstwo smaku. Jeśli zbierze się sok można go odlać i wypić.

2. Mieszam składniki sosu do surówki: jogurt, olej, chrzan, sok z cytryny i dodaję
do wymieszanych warzyw. Mieszam całość i gotowe.

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...