Translate

sobota, 14 czerwca 2014

Pyszna surówka z młodej kapusty marchewki szczypiorku...

Czerwiec to idealny czas na surówki z białej kapusty - jest młoda i nie tak zielona, jak ta w maju, do tego chrupiąca i mięciutka.



Składniki 


porcja na 4 osoby

pół główki kapusty młodej
2 spore młode marchewki
pęczek szczypiorku
1 młoda nieduża cebulka
1 jabłko
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (polecam olej lniany)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
szczypta soli

Przygotowanie


1. Umyte, sparzone warzywa ścieram na tarce o szerszych oczkach (kapustę najlepiej ścierać na szatkownicy). Cebulę i szczypiorek siekam na drobno. Warzywa posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na minutkę, żeby zmiękły i dały mnóstwo smaku. Jeśli zbierze się sok można go odlać i wypić.

2. Mieszam składniki sosu do surówki: jogurt, olej, chrzan, sok z cytryny i dodaję
do wymieszanych warzyw. Mieszam całość i gotowe.

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do rejestracji na http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html (u góry po prawej stronie strony KS). Od teraz przepisy będą promowane automatycznie na stronie z przekierowaniem do Waszych blogów. Wszystkie nowe przepisy będziemy zamieszczali na naszych fanpage'ach, więc zaoszczędzimy Wam roboty z podsyłaniem linków. Serdecznie zapraszamy, a w razie problemów służymy pomocą. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna sałatka, zapiszę pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...