wtorek, 22 kwietnia 2014

Kokosowe ciasto tortowe

Witam serdecznie po Wielkanocnym świętowaniu. Wiem, że dzisiaj nie poruszę Was żadnym łakociem a i sama czuję spory przesyt. Obiecałam jednak zamieścić zdjęcia tortowego mazurka z zającem po przekrojeniu. Ciasto jest bardzo pyszne i atrakcyjne, że wystarczy tylko zmienić dekorację i robić go przez cały rok na różne okazje. W święta znikało migiem kawałek po kawałku. Oto jak wyglądało  po przekrojeniu.

W. Domogród

W. Domogród

W. Domogród
Krem kokosowy, jak widać na zdjęciu jest puszysty i bielutki. Polecam przepis
Polecam przepis na kokosowe ciasto tortowe LINK.
Przygotowanie nie jest trudne a efekt jest super.

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 17 kwietnia 2014

Biszkopt z kremem kokosowym z zającem na Wielkanoc jak zrobić

Witam serdecznie. Dla amatorów kokosa szczególnie w Święta wielkanocne takie ciasto to bardzo przyjemna degustacja. Ot taki biszkoptowy mazurek. Dlaczego nie?


Kolejne zdjęcia z przekroju ciasta dopiero po świętach na początku następnego tygodnia. Zapraszam...

Korzystając z okazji życzę Wszystkim odwiedzającym mojego bloga, kanał na
You Tube i Facebook:

RADOSNYCH, PYSZNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Składniki do ciasta z kokosem


krem kokosowy LINK (objętościowo 3-4 szklanki)
słoiczek dżemu lub dobrych powideł
1/3 tabliczki czekolady (część do starcia, część do roztopienia)
wiórki kokosowe do dekoracji

Poncz do biszkoptów

około 200 ml zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki mocnego trunku



Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


 1. Biszkopt ciemny nasączam nieco mniejszą porcja ponczu, bo dźwiga większy ciężar (składniki ponczu trzeba dobrze wymieszać).

2. Biszkopt ciemny smaruję dżemem i wykładam nań warstwę kremu.

3. Całość przykrywam równo drugim jasnym biszkoptem. Nasączam, znowu smaruję ciasto dżemem. Wykładam warstwę kremu, wyrównuję wierzch ciasta i boki.

4. Na wierzch ciasta wylewam dosyć ciepłą polewę i szybko rozsmarowuję na cieście, bo polewa szybko stygnie.

5. Kiedy polewa stwardnieje, dekoruję ciasto (posłużyłam się papierową formą zajączka i praktycznie trzymając go w powietrzu, patyczkiem od szaszłyka, robiłam rzut na ciasto. Udało się, choć niepowodzeń tez nie brakowało. Za mało zrobiłam polewy, stąd powstała obwódka kokosowa maskująca obrzeża. Nawet wtedy, kiedy dopada nas pech, nie wkurzamy się tyko szukamy innego pomysłu. Czasami małe niepowodzenie może przynieść inne fajne rozwiązania.

6. Zajączka posypałam wiórkami (warto je przelać wrzątkiem, pokropić alkoholem - opcjonalnie i osączyć)


Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

Jak zrobić pyszny krem kokosowy

Wyroby z kokosu mają wielu amatorów, dlatego przygotowanie kremu do ciasta świątecznego, jak najbardziej jest wskazane. I tak oto wszystkie składniki już mam - blaty biszkoptowe zrobione, masa kokosowa również. Wkrótce pojawi się ciasto... Na pewno robicie mnóstwo wspaniałych wypieków, więc może mój przepis przypadnie wam do smaku a krem jest naprawdę pyszny. POLECAM!



Składniki

około 50 gramów wiórków kokosowych (można więcej)
1 litr mleka
0,5 kilograma masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru (8 łyżek z brzuszkiem)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie (jasne)
1 łyżka  kaszy manny 
1 żółtko





Przygotowanie kremu kokosowego


1. Wiórki kokosowe przelewam wrzątkiem na sicie.

2.  Z litra zimnego mleka odlewam jedną szklankę do wyrobienia suchych składników (mąka ziemniaczana i kasza manna) . W odpowiednio większym kubku mieszam mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, na początek z niewielką ilością mleka a potem, jak masa jest jednolita, dodaję pozostałe mleko ze szklanki.

3.  3/4 litra mleka gotuję z cukrem, co jakiś czas mieszając. Dodaję osączone wiórki i mieszam. Kiedy mleko zaczyna się gotować natychmiast wlewam mieszankę mąki i kaszy manny. Cały czas mieszam, odrywając od spodu gęstniejące kawałki. Nie zrażamy się grudami - muszą być od wiórek a grubsze kluchy po chwili się rozejdą, tylko trzeba mieszać. Gotuję budyń kokosowy około minuty. Zestawiam z ognia i dosłownie po minucie, jeszcze do bardzo gorącego, dodaję żółtko i dokładnie mieszam.

4. Miksuję masło do konsystencji kremu. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem miksuję około minuty. Dodanie naraz całego budyniu sprawi, że krem będzie kluchowaty i brzydki. Trochę cierpliwości a krem będzie idealny.

Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 15 kwietnia 2014

Biszkopt ciemny z trzech jaj idealny na spody

Święta lada chwila. Zaplanowałam na tą okazję ciasto tortowe. Zacznę od puszystego czekoladowego spodu, który wykorzystam oprócz jasnego płatu biszkoptu. W głowie mam mniej więcej określony projekt i myślę, że świąteczne ciasto będzie baaardzoo pyszne.


Składniki




3 duże jaja
1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka kopiasta kakao w mączce (z wiatrakiem)
40 ml gorącej wody
szczypta soli



Przygotowanie


Przygotowanie biszkoptu na filmie LINK


1. Mieszam mąki z kakao. Jesli jaja były w lodówce, zanim oddzielimy od żółtek białka, warto je wrzucić w skorupkach do miski z ciepłą wodą na kilka minut, żeby się zagrzały.

2. Ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier w kilku rzutach i ubijam pianę dalej na bezę.

3. Do żółtek dodaję gorącą wodę i spieniam je -  można to zrobic widelcem lub robotem, ale już po ubiciu piany z białek. Roztrzepane żółtka dodaję do piany i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia. Odstawiam robot.

4. Do piany żółtkowo-białkowej, dodaję przez sito wymieszane mąki z kakao w dwóch rzutach. Za każdym dodaniem sypkich składników, ostrożnie, ale krótko, tylko do połączenia, mieszam wszystko dużą łyżką. Puszyste ciasto trafia do formy (u mnie dość duża - 36 cm x 22 cm), której spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy nie smaruję. Wstawiam do piekarnika, który powinien być już nagrzany do temperatury 170 stopni C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) na około 20-25 minut. Czas zależy od tego, czy patyczek  po wyjęciu z ciasta nie ma śladów surowizny. 
Polecam, bo biszkoptowe ciasta to najlżejsze, łatwostrawne i jak dla mnie najsmaczniejsze łakocie. 

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Mój przepis na żurek wielkanocny

Żurek to jedno z łatwiejszych dań, ale na Święta Wielkanocne lubię go przygotować na wywarze z jarzyn, żeby był wyjątkowo pyszny i głęboki w smaku.
Przygotowałam przepis na około 3 litry naturalnego bulionu.


Składniki:



Bulion

3 litry wody
2 spore pietruszki
pół małego selera
2 marchewki
połowa pora
sól do smaku




Przygotowanie bulionu

Przepis na filmie LINK

Warzywa gotuję do miękkości i odcedzam od rosołu (można dorzucić kawałek kostki z mięsem, ale osobiście, uważam to za zbytek). Jarzyny wykorzystuję do sałatki.


Składniki do żurku

bulion
szklanka barszczu białego - 250 ml (zakwas do wypieku chleba - przepis)
2 kopiaste łyżki śmietany 12%
kilka jaj ugotowanych na twardo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
szczypiorek
1 łyżka masła 
zioła - u mnie 2 łyżeczki majeranku, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka bazylii, pieprz świeżo zmielony
sól do smaku
grzanki (podpieczone kawałeczki pieczywa)
1 łyżka maki pszennej do zagęszczenia (na wypadek, gdyby zakwas nie dał odpowiedniej gęstości)

Przygotowanie barszczu

1. Do delikatnie gotującego się wywaru z jarzyn dodaję dobrze wymieszany zakwas. Dosyć drobno posiekaną cebulkę podsmażam na połowie ilości masła i dodaję szczyptę soli. Na drugiej połowie masła, na osobnej patelni rumienię kiełbasę, pokrojoną wcześniej w talarki (bez osłonek). Do cebulki dodaję posiekany drobno czosnek, majeranek i zioła prowansalskie. Chwilkę podsmażam i dorzucam do bulionu. Dodaję także podsmażoną kiełbaskę. Do śmietany wlewam prawie wrzący wywar i dokładnie mieszam (hartowanie śmietany zapobiegnie ważeniu się jej w zupie). Dodaję do żurku. Dosypuję bazylię, pieprz i sól, jeśli trzeba. Barszczu nie gotuję. Dzięki temu kiełbasa zachowa soczystość a i żurek jest smaczniejszy. Doprowadzam jedynie do wrzenia i gotowe.


2. Pokrojone w kostkę pieczywo kropię olejem i podpiekam w piekarniku przez trzy minuty na funkcji grilla w temperaturze 195 stopni C. Dodaję bezpośrednio do porcji żurku cząstki jajek, szczypiorek i grzanki.




Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną sałatkę jarzynową z kurczakiem


Smacznego! Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 13 kwietnia 2014

Jak upiec białą surową kiełbasę

Jednym z łatwiejszych sposobów przygotowania domowej białej kiełbasy jest po prostu upieczenie jej w piekarniku. Można to zrobić bez przypraw i też będzie bardzo pyszna na zimno i na ciepło - do barszczu lub do kanapek, na święta i na dni powszednie. Polecam!!!



Kiełbaski można ponacinać nożem, żeby łatwiej wchłonęły marynatę

Składniki marynaty a właściwie sosu do zaostrzenia smaku


1-2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki wina lub piwa
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta czerwonej mielonej papryki
szczypta soli (opcjonalnie)





Przygotowanie


1. Łączę składniki marynaty a właściwie gęstego sosu i nanoszę na kiełbaski, ułożone w posmarowanym olejem naczyniu ceramicznym.

2. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut - 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Pod koniec na 2-3 minuty można kiełbaski przyrumienić na funkcji grilla, Moje były także bardzo dobrze doprawione w środku, więc nie nacinałam kiełbasek. Jeśli kupuję surową kiełbasę w sklepie, co bardzo rzadko mi się to zdarza, w połowie pieczenia nacinam je, żeby przyprawy poprawiły ich smak.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 9 kwietnia 2014

Jak zrobic pyszną białą kiełbasę

Święta tuż tuż, dlatego chętnie podzielę się przepisem na białą kiełbasę nie tylko do żurku, bo świetnie się sprawdzi do grillowania, pieczenia, czy ot tak na zimno. Kładę spory nacisk na wyrabianie masy mięsnej, co procentuje nie tylko w smaku i wyglądzie, ale przy ściąganiu osłonki, do której nie przywierają kawałki mięsa. Wędlina jest soczysta i  kroi się idealnie.




Składniki:


Przygotowałam przepis na około 2 kilograma wieprzowiny od łopatki




2 kilogramy mięsa wieprzowego 
2 łyżeczki soli (z brzuszkiem)
3/4 szklanki bulionu
50 ml octu owocowego, winnego, wina lub piwa
2-3 łyżeczki mocnej musztardy
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
4 liście laurowe (2 do parzenia)
8 ziaren ziela angielskiego (4 do parzenia)
pieprzu w ziarnach według uznania
15-20 ziaren jałowca

Przygotowanie


1. Mięso myjemy. Kroimy na porcje wygodne do maszyny. Mięso mielimy przez siatkę z szerokimi dziurkami lub kroimy w drobną kostkę. Około 2,5 m osłonek płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, wywracając na lewą stronę, nabierając w nie wodę, która wykaże czy nie są na przykład dziurawe (dobre osłonki , kiedy wpuszczamy do nich bieżącą wodę tworzą kształtne kiełbaski).

2. W młynku mielę pokruszone liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie. 3. Do musztardy wlewam ocet i mieszam.

3. Do soli wsypuję zioła, zmielone przyprawy i posiekany na drobniutko jałowiec. Mieszam.

4. Siekam na drobniutko czosnek i wsypuję do zmielonego mięsa. Dodaję także wymieszane zioła ze solą i połowę szklanki bulionu.

5. Mieszam masę około 4-5 minut, podlewając w międzyczasie rosół. Wyrabianie masy kiełbasianej przynosi satysfakcję z wyrobu - kiełbaska super się kroi i bez trudu można zerwać z niej osłonkę.

6. Wyrobioną masę wstawiam do lodówki na dwanaście godzin.

7. Następnego dnia masa trafia do maszyny. Nabijam w osłonki mięso. Osłonki i lejek wędliniarski muszą być mokre, żeby bez trudu przebiegał wyrób kiełbasek. 




8. Gotuję w dużym garnku około 4-5 litrów wody. Kiedy się zagotuję wrzucam do niej dwa liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i płaską łyżeczkę soli. 



Wkładam surową kiełbasę i parzę około 20 minut na minimalnym płomieniu. Woda nie może się zagotować a jej temperatura oscyluje w granicach 90 stopni C. Popularnie mówiąc parzę kiełbaski w temperaturze rosołowej. Jeśli osłonki są szersze od przeciętnych kiełbaśnic trzeba przedłużyć ten etap o pięć minut. 
Wystarczy kiełbaski zrobić raz, żeby się przekonać, że to całkiem łatwe zadanie a efekt za każdym następnym razem jest coraz lepszy. Polecam!!!

Smakowitości życzę na świątecznym wielkanocnym stole oraz zdrówka i pomyślności.

Polecam łatwą do przygotowania sałatkę wielkanocną z kurczakiem 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...