Składniki
porcja na 4 osoby
trochę natki z pietruszki (mamy trochę zielonego z pora)
1 łyżka śmietany 12 lub 18 procent
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno
1-1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (ilość według smaku)
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Warzywa myjemy, szczególnie pora, którego należy przekroić wzdłuż, rozchylić liście i porządnie przepłukać pod bieżącą wodą (lubię jeszcze warzywka przepłukać wrzątkiem tak na wszelki wypadek)
2. Ścieram marchew na tarce a pora kroje w cieniutkie półplasterki. Dorzucam posiekaną natkę, kropię częścią soku z cytryny, delikatnie solę, pieprzę i mieszam całość, by się przegryzła.
3. Robię sos do surówki. Mieszam śmietanę z oliwą. Dodaje troszkę soku z cytryny, soli, pieprzu, cukru i bełtam taki zdrowy majonezik na jednolitą masę i wlewam do surówki. Mieszam i gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zobacz więcej przepisów na sałatki i surówki LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zobacz więcej przepisów na sałatki i surówki LINK