Translate

wtorek, 19 września 2017

Pizza z Borowikami prosty sprawdzony przepis

Witam Kochani! Ostatnie grzybobranie zostanie w mojej pamięci na bardzo długo. Nigdy przedtem nie widziałam ani nie udało mi się znaleźć tylu prawdziwków. Oprócz przetworów z grzybów warto na bieżąco konsumować niesamowicie pyszne, zwłaszcza borowiki czy maślaki. Pizza oczywiście jest wyjątkowa. Polecam!




Składniki na pizzę o wym. około 28-30 cm



kilka borowików

1 cebula

5-10 dag sera żółtego o łagodnym smaku

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz do smaku

2-3  łyżki sosu pomidorowego



Ciasto drożdżowe na pizzę



około 130 g mąki pszennej uniwersalnej (250 ml)+ około 20 g (40 ml) mąki do podsypania

70-80 ml ciepłej wody

2-3 łyżki oleju (20 ml)

1,5-2 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

2 szczypty soli






Mąkę najlepiej wymieszać ze solą. W mące robię wgłębienie, gdzie wkruszam świeże drożdże. Posypuje drożdże cukrem i polewam 2-3 łyżkami ciepłej wody. Czekam kilka minut aż podrosną. Dodaję 1-2 łyżki oleju, około 40-50 ml wody ciepłej tak, by uzyskać ciasto gęściejsze, ale nietępe i niezbyt rzadkie. Wyrabiam 2-3 minuty i odstawiam na około 30-60 minut.

Kiedy ciasto rośnie przygotowuję farsz. Borowiki kroję nieco grubiej i wkładam na rozgrzany tłuszcz. Smażę na rumiano kilka minut z każdej strony 3-4 minuty. Przyprawiam solą pieprzem do smaku. Na drugiej patelni w tym samym czasie  podsmażam pokrojoną na drobno cebulę również rumiano. W trakcie przyprawiam solą, pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przerabiam ok pół minuty, podsypując mąką, żeby było bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Wałkuję na okrągły placek i wkładam do wysmarowanej płytkiej formy. Nie musisz mieć formy. Placek wystarczy wyłożyć na papier do pieczenia lub wyposażyć się w płytkę ceramiczną gresową odporną na wysoką temperaturę. Czekam aż ciasto podrośnie przez kilka następnych minut i smaruję sosem pomidorowym. Wykładam na ciasto przestudzoną cebulę i grzyby. Posypuję startym serem. Wkładam do nagrzanego piekarnika-temperatura 215 stopni C. grzałka góra-dół, na ok. 25 minut. Pychota!!!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Very nice blog. I really like all your great recipes!!! That mushroom pizza looks delicious!!! Thanks for sharing:)
    Henry

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zabieram - te sprawdzone są najlepsze!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste pyszne danie na czasie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Wybieram www.szybkapizza.pl! Zawsze smaczna pizza i miła obsługa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Really nice. Thanks for sharing this blog. Visit OGEN Infosystem for creative website designing and SEO Services in Delhi.
    SEO Services in Delhi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.