wtorek, 19 marca 2013

Wielkanocny mazurek z orzechami i toffi - przepis

Bez orzechowego mazurka  Święta Wielkanocne nie mogą się obejść.
Z przygotowania mazurków czerpie się wiele przyjemności przy dekorowaniu i komponowaniu składników. W każdym z nich  powinny znaleźć się bakalie.







Wspólną cechą mazurków jest to, że są dosyć słodkie. Rodzynki, morele, kandyzowane owoce,  skórka pomarańczowa i polewy mają mnóstwo cukru. Dlatego nie należy przesadzać z dodawaniem go do wypieku.






                                      Składniki na ciasto


1 żółtko (białko dodaję do masy orzechowej)
2 szklanki mąki
125 gram masła lub margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
starta skórka z cytryny i szczypta soli



Przygotowanie ciasta


Z podanych składników zagniatamy krótko ciasto kruche, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Smarujemy delikatnie spód formy (wymiary blachy - około 20 cm x 35 cm), oprócz boków, do których łatwiej przykleimy ciasto.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto po wyjęciu z lodówki kilka razy wyrabiamy rękoma, podsypujemy mąką i wałkujemy na prostokąt. Przenosimy do formy i modelujemy podwyższone brzegi (można ręką wywałkować z ciasta dwie długie kluski, nieco grubsze od spaghetti, okręcić je, jak sznurek i fantazyjnie obłożyć brzegi ciasta) . Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

Masa orzechowa


1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
szklanka płatków owsianych
4 łyżki kaszy manny
pół szklanki rodzynek lub pokrojonych moreli, żurawiny ( można dodać więcej)
2 żółtka
3 białka
1/5 szklanki oleju o łagodnym smaku lub masła
2 łyżki śmietany
aromat arakowy lub starta skórka z cytryny lub pomarańczy
maksymalnie 0,5 szklanki cukru
szczypta soli



Przygotowanie masy orzechowej


Zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli, do której jak zawsze pod koniec dodajemy nieco cukru, by ją utrwalić. W osobnej misie miksujemy żółtka z cukrem na puszysty krem. Dodajemy płatki owsiane, namoczone wcześniej w pół szklanki gorącej wody, by zmiękły. Dosypujemy orzechy, bakalie (należy je przepłukać porządnie wrzątkiem i osączyć - orzechy oczywiście płuczemy przed posiekaniem). Dodajemy śmietanę, olej, aromat i szczyptę soli. Na koniec łączymy masę orzechową z połową ilości piany, by ją nieco rozrzedzić i dodajemy pozostałą część piany, delikatnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym kruchym cieście i pieczemy w temperaturze 175 stopni C około 40 minut

Polewa toffi


1/3 szklanki cukru
2 - 3 łyżki wody
100 ml mleka skondensowanego lub śmietanki 30%

Przygotowanie polewy toffi


Wlewamy wodę do rondla. Podgrzewamy. Na środek wsypujemy cukier. Jak masa zacznie przybierać bursztynowy kolor, zdejmuje z ognia i po chwili dodajemy partiami śmietankę, cały czas mieszając. Jeśli polewa nie jest jednolita, masę podgrzewamy i dodajemy resztę śmietanki. Kiedy polewa zrobi się chłodna i wyraźnie zgęstnieje, smarujemy wierzch mazurka.

 

Przygotowanie mazurka orzechowego


Na wystudzonym cieście układamy szablon. Łatwo go zrobić, bo tułów zająca ma zwyczajnie kształt jajka, więc dorysuj tylko uszy i ledwie widoczne łapki na kartonie A4. (Szablon jaja bez trudu znajdziesz w necie) Ułóż szablon na cieście i zrób kontury. Możesz zrobić szybko lukier plastyczny z prostych składników bez dodatków toksycznej chemii w barwnikach (1 łyżeczka kakao, 3-4 łyżki cukru pudru, kilka kropel amaretto lub olejku arakowego - wyrabiamy i formujemy na desce, podsypując cukrem pudrem, by nadto się nie brudzić i łatwiej modelować odpowiednie kształty). Kiedy podstawowy zarys zajączka jest gotowy, polewamy gęstniejącą polewą toffi wszystko oprócz konturów. Robimy zającowi buźkę, łapki i łodyżki bazi. Kotki do palemek najłatwiej zrobić z migdałowych płatków. Brzegi mazurka orzechowego i zajączka obsyp obficie wiórkami kokosowymi (na moim mazurku widać, że ich pożałowałam). Tego mazurka można przygotować inaczej, robiąc wokół zajączka ciemną polewę, by wszystko było bardziej widoczne lub odwrotnie - zajączka polać czekoladową polewą a tło zrobić ze zdecydowanie jaśniejszej polewy.

Polecam przepis na wielkanocną sałatkę z kurczakiem



Życzę radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych 

piątek, 15 marca 2013

Babka Wielkanocna - sprawdzony sposób

To stary przepis z zeszytu babci i zawsze się sprawdza. Jak dotąd nie jadłam lepszej babki wielkanocnej a do tego bez sztucznych barwników i proszku do pieczenia.


Składniki

4 duże jaja
200 gram masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bakalii (użyłam rodzynki i żurawiny)
0,5 szklanki cukru
kilka kropel ulubionego aromatu
szczypta soli

Do dekoracji babki wielkanocnej możesz użyć:


dowolny lukier (użyłam lukru kakaowego i białego)
biały: około 2 łyżek cukru pudru + sok z cytryny,
kakaowy: 1-2 łyżeczki kakao, 3 łyżki cukru pudru, łyżka likieru arakowego
lub amaretto, 2 łyżki wody)
3 łyżki posiekanych migdałów do posypania babki





Przygotowanie babki wielkanocnej


Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy formę maksymalnie o średnicy 18 cm w górnej średnicy. Powinnam była zwiększyć proporcje składników do 5 jaj i z każdej mąki przynajmniej po szklance. Z pewnością następnym razem tak zrobię. Gdyby się okazało, że Wasza forma jest za mała to żaden kłopot. Możecie wlać ciasto do małych form na babeczki lub małych naczyń żaroodpornych. Masło rozcieramy z drobnym cukrem do momentu aż zacznie się fakturować, jak gładki i puszysty krem. Potem dodaję  po 2 żółtka, za każdym razem chwilę miksując do połączenia na jednolitą masę. Pod koniec dodaję olej i ponownie miksuję. Dodaję suche składniki, aromat i chwilę mieszam. Ubijam pianę ze szczyptą cukru, dodając pod koniec najwyżej 1 łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i delikatnie łyżką (odstawiamy mikser) rozrzedzamy ciasto. Dodajemy bakalie (wcześniej powinno się je sparzyć wrzątkiem, porządnie spłukać ewentualne konserwanty i osuszyć na sicie -dobrze też jest obsypać bakalie w suchej mące, żeby nie opadały na dno formy)). Dodajemy stopniowo resztę piany, ostrożnie łącząc z ciastem. Wypełniamy ciastem formę, wcześniej wysmarowaną i wysypaną tartą bułką. Wkładamy na środkową półkę i pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Życzę wszystkim z okazji  Świąt Wielkanocnych optymizmu, smaku i radości każdego dnia

wtorek, 12 marca 2013

Leśna jogurtowa pianka z jagodami przepis

Witam serdecznie. Polecam lekkie piankowe pyszne ciasto na bazie jogurtu.


Składniki na biszkopt: 


3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/5 szklanki gorącej wody
szczypta soli
aromat, jaki lubisz

Składniki na piankę jagodową:


około 300 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki soku z jagód lub konfitur (w sezonie warto dorzucić świeże owoce)
1 galaretka lub 2,5 łyżeczki żelatyny

 

Składniki na piankę malinową lub truskawkową


około 300 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki soku malinowego (w sezonie lepiej zrobić świeży mus truskawkowy, wiśniowy lub malinowy - maliny warto przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki)
1 galaretka w zbliżonym kolorze




Przygotowanie 


Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając pod koniec pół łyżki cukru, by utrwalić pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i gorącą wodą. Łączymy delikatnie masę białkową z żółtkową, dodajemy w dwóch porcjach wymieszane mąki i bardzo łagodnie mieszamy łyżką, zagarniając biszkopt od spodu naczynia. Wlewamy do tortownicy o średnicy poniżej 27 cm (osobiście wybrałam za dużą formę i ciasto nie jest zbyt wysokie, ale zawsze można dołożyć jogurtu i wsadu owocowego, by osiągnąć lepszy efekt, no i oczywiście zwiększyć ilość żelatyny lub galaretki).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza  i pieczemy około 20 minut. Biszkopt studzimy w formie (nie wyjmujemy) i delikatnie nasączamy.

 

Przygotowanie pianki jagodowej i malinowej


Podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy) jagodowy sok i malinowy. W każdym z osobna rozpuszczamy galaretki i trzymamy w dodatkowym naczyniu w stale ciepłej wodzie, by nie żżelowały. Mieszamy każdą galaretkę owocową z częścią jogurtu i dopiero dodajemy do całości (jogurt musi być miksowany około 3 minut, żeby był dobrze napowietrzony). Masy wylewamy kolejno, jak zaczną gęstnieć i wstawiamy za każdym razem do lodówki. Na wierzchu rozprowadzamy skromnie osłodzoną polewę kakaową.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




 

poniedziałek, 4 marca 2013

Jogurtowy tort z brzoskwiniami pyszny przepis

Torty to pyszne ciasta i nieprawdą jest, że są kaloryczne. To od nas zależy, ile kalorii w nie wpompujemy. Kakaowy biszkopt, z małą ilością cukru, bez tłuszczu a do tego lekka jogurtowa chmurka z dodatkiem brzoskwiń lub innych dostępnych owoców.

 Składniki na biszkopt


4-5 jaj
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżeczek kakao holenderskie
1/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli




Przygotowanie biszkoptu kakaowego


Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy mąki z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec dwie łyżeczki cukru, celem utrwalenia piany. Do żółtek dodajemy cukier, gorącą wodę i miksujemy do potrojenia objętości. Mieszamy delikatnie masę białkową z masą żółtkową i dosypujemy w kilu porcjach mąki z kakao. Przy tej ostatniej fazie lepiej nie używać robota, by zachować w biszkopcie, jak najwięcej powietrza a puszysty biszkopt to znakomity biszkopt. Tortownicę (około 24 cm) wykładamy papierem (tylko spód) a boków nie smarujemy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 35 minut (wszystko zależy od piekarnika - w niektórych wystarczy 175 stopni C. a nawet 170 - trzeba wyczuć sprzęt).

Brzoskwinie do tortu najlepiej wykorzystać te w syropie (trzeba je odsączyć). Około szklanki syropu lub ponczu wykorzystamy do nasączenia dwóch płatów biszkoptu.

Masa jogurtowa

0,5 litra  naturalnego jogurtu
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
około 1/5 szklanki chłodnej wody




Przygotowanie masy jogurtowej

Rozpuszczamy żelatynę: wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą, po chwili wkładamy szklankę do naczynia z ciepłą wodą.
Schłodzony jogurt miksujemy cierpliwie kilka minut, by jak najwięcej wpompować powietrza do jogurtu. Dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. Na koniec  wlewamy do szklanki z żelatyną część masy jogurtowej, szybko mieszamy i łączymy z resztą, chwilę jeszcze miksując. Wstawiamy do lodówki na kilka chwil do lekkiego zżelowania.



Przygotowanie tortu


Z ciepłego biszkoptu ściągamy papier, kroimy na dwa krążki i nasaczamy każdy z nich syropem. Na spodnim płacie biszkoptu kakaowego układamy brzoskwinie (można je rozdrobnić) i wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa jogurtowa zaczyna żelować, czyli musi być taka, że nie spłynie nam z ciasta, ale daje się jeszcze formować, wyjmujemy część spodnią tortu z brzoskwiniami i pokrywamy ją masą jogurtową. Przykrywamy drugim płatem biszkoptu ( wybieramy ten, który był wierzchem, zaraz po upieczeniu), którego również nasączamy. Pozostało jeszcze przygotować polewę.  
Gdyby z jakiś powodów polewa rozwarstwiała się, można dodać do ciepłej (nie na gorącą) łyżeczkę lub dwie mleka, śmietany lub wody i dobrze wymieszać. Problem powinien zniknąć a polewa przybierze lśniącą powierzchnię. Polewamy gęstniejącą polewą i dowolnie dekorujemy. Tort jogurtowy z brzoskwiniami smakuje rewelacyjnie i nie czujemy się po nim napakowani kaloriami.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 22 lutego 2013

Błyskawiczna sałatka z ogórka i papryki konserwowej

Ilekroć brak mi czasu na obieranie warzyw, próbuje wyczarować coś naprędce z produktów z mojej spiżarni. Pewnie też znajdziecie jakieś przetwory z lata, z którymi fajnie jest poeksperymentować. Do prostej sałatki paprykowo-ogórkowej, nie dodałam cebulki, mimo to  nieźle smakowała z resztą dania. Jedynie co trzeba zrobić to pokroić w plastry lub w kostkę kilka ogórków i papryk marynowanych. Można wzmocnić smak i doprawić odrobiną pieprzu, soli i cukru. Do marynowanej papryki dodaję sporo oleju, więc nie dolewam go już do sałatki. Jeśli macie pod ręką jakąś jadalną zieleninę, z pewnością sprawdzi się w tym zestawie. Każdego roku robię własny ocet z obierków jabłek, dodaję go do papryk, ogórków lub mięsa.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 13 lutego 2013

Tort owocowy bez masy lukrowej przepis

Tort owocowy na biszkopcie, do którego nie dodaje nawet najmniejszej kropli tłuszczu ani proszku do pieczenia, sztucznych barwników do kremu, czy konserwowanych owoców.


Można nie dodawać do niego alkoholu, by mogły skosztować go nasi milusińscy. Uwielbiam torty, ale te bez lukru, bo tak w ogóle cukru staram się używać, jak najmniej.


Potrzebujesz:


biszkoptu z tego przepisu, 

ulubione owoce z przetworów, 7 szt kiwi, kilkanaście winogron

krem budyniowy -  przepis poniżej lub na filmiku z YouTube

Krem budyniowy - składniki


0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
250 gram masła
2 żółtka

2/3 mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku wyrabiamy budyń z torebki z mąką pszenną na gładką masę, którą dodajemy do wrzącego mleka. Kiedy masa zgęstnieje i stanie się jednolita, zdejmujemy ją z ognia. Po chwili, jeszcze do bardzo gorącego budyniu, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła i cały czas miksujemy.



Przygotowanie tortu owocowego


Wystudzony biszkopt kroimy na 3 płaty. Pierwszy płat, jeśli jest bardzo puszysty nasączamy niewielką ilością syropu (150 ml przegotowanej zimnej wody, sok z połowy cytryny lub pomarańczy i łyżeczki cukru - ta ilość starczy na dwa krążki - pierwszy i trzeci). Krem budyniowy dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sparzone wiórki kokosowe, do drugiej sok z owoców a trzecią zostawiamy do wykończenia tortu. Na pierwszym krążku rozprowadzamy krem z wiórkami kokosowymi. Przykrywamy drugim płatem, którego nasączamy połową szklanki mocniejszą kawy rozpuszczalnej (zimnej)  (kawę można osłodzić łyżeczką cukru). Rozprowadzamy krem owocowy a na nim wykładamy wiśnie z konfitury i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Nasączamy ostatni płat cytrynowym ponczem i smarujemy całość pozostałym kremem. Oprószamy boki tortu owocowego na przykład tartą czekoladą a na wierzchu układamy plastry kiwi i połówki winogron (wybieramy winogrona bez pestek a kiwi powinno być dojrzałe, słodkie, ale nie przejrzałe).

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 4 lutego 2013

Szarlotka z bezową pianką idealny przepis

Polecam przepis na szarlotkę, który jak dotąd jeszcze nigdy mnie nie zawiódł a ciasto zawsze dobrze smakuje.  W kilka godzin nie ma po szarlotce śladu...


Ciasto


0,5 kg mąki
4 żółtka
250 gram masła pokrojonego w kostkę (może być margaryna)
szczyptę soli  ( niewielki dodatek soli jest niezbędny do wyodrębnienia pozostałych smaków)
pół szklanki cukru (nie warto dawać dużo cukru - wystarczy słodycz bezy i jabłek)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 szklanki zimnej wody - niektórzy wolą śmietanę, ale odradzam...(ten produkt nie zawsze jest śmietaną w tych naszych dziwnych sklepach)
startą skórkę z pomarańczy

Sposób przygotowania ciasta kruchego


Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy pozostałe i krótko zagniatamy ciasto. Formujemy kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Nadzienie

Około 1 kg jabłek obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki cukru na jasny karmel. Wrzucamy na to jabłka i przesmażamy około 3 minut lub tyle, by owoce lekko zmiękły, odparowały, ale się nie rozpadły(będą ładnie wyglądać w pokrojonych na porcje kawałkach ciasta). Do jabłek dodajemy czubatą łyżeczkę cynamonu a może i więcej, jeśli lubicie jego mocny aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.

Beza


Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie porządnie ubita dodajemy w odstępach maksymalnie pół szklanki cukru (większa ilość sprawi, ze ciasto straci na smaku) a na samym końcu, również porcjami torebkę budyniu śmietankowego lub łyżkę mąki ziemniaczanej.



 

Bezowa szarlotka - przygotowanie


Wyjmujemy ciasto z lodówki. Bierzemy 2/3 ciasta, krótko przerabiamy na blacie. Posypujemy mąką i wałkujemy na wielkość formy (blachę smarujemy tłuszczem) o wymiarach około 25 x 35 lub okrągłej, biorąc zapas na brzegi, przyjmujemy średnicę 30 cm. Jeśli nawet wyniknie mały problem, zawsze można w formie, przy pomocy palców, dostosować kształt, uwzględniając brzegi.

Jeśli chcecie, możecie podpiec ciasto w temperaturze 180 stopni C. przez około 20 minut, ja tego nie robię, bo zwyczajnie szkoda mi na to czasu. Posypuje ciasto niewielką ilością mąki (przez sito), tak, jak to widać powyżej na zdjęciu, co skutecznie zapobiega jego nasiąkaniu i nie ma mowy o żadnym zakalcu.


Na cieście układamy przesmażone jabłka a na nich masę białkowo-budyniową. Wierzch posypujemy pozostałym ciastem, utartym na tarce. (U mnie się troszkę pozlepiały kawałki tego ciasta, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po upieczeniu efekt jest rewelacyjny - wygląda tak, jakby bezę posypał orzechami włoskimi). Bezową szarlotkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, obniżamy temperaturę o 10 stopni i pieczemy w nieco niższej. Beza z wierzchu powinna się zrobić beżowa a w środku zachować konsystencję pianki. Na ostatnim zdjęciu widać to bardzo wyraźnie.
Wykorzystując inne owoce możemy wypiekać apetyczne ciasta w połączeniu z bezą, pamiętając o najważniejszym: nie przesadzać z dodawaniem cukru.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...