Ciasto
4 żółtka
250 gram masła pokrojonego w kostkę (może być margaryna)
szczyptę soli ( niewielki dodatek soli jest niezbędny do wyodrębnienia pozostałych smaków)
pół szklanki cukru (nie warto dawać dużo cukru - wystarczy słodycz bezy i jabłek)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 szklanki zimnej wody - niektórzy wolą śmietanę, ale odradzam...(ten produkt nie zawsze jest śmietaną w tych naszych dziwnych sklepach)
startą skórkę z pomarańczy
Sposób przygotowania ciasta kruchego
Nadzienie
Beza
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie porządnie ubita dodajemy w odstępach maksymalnie pół szklanki cukru (większa ilość sprawi, ze ciasto straci na smaku) a na samym końcu, również porcjami torebkę budyniu śmietankowego lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
Bezowa szarlotka - przygotowanie
Na cieście układamy przesmażone jabłka a na nich masę białkowo-budyniową. Wierzch posypujemy pozostałym ciastem, utartym na tarce. (U mnie się troszkę pozlepiały kawałki tego ciasta, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po upieczeniu efekt jest rewelacyjny - wygląda tak, jakby bezę posypał orzechami włoskimi). Bezową szarlotkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, obniżamy temperaturę o 10 stopni i pieczemy w nieco niższej. Beza z wierzchu powinna się zrobić beżowa a w środku zachować konsystencję pianki. Na ostatnim zdjęciu widać to bardzo wyraźnie.
Wykorzystując inne owoce możemy wypiekać apetyczne ciasta w połączeniu z bezą, pamiętając o najważniejszym: nie przesadzać z dodawaniem cukru.
Pyszna wyszła. Polecam:)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Zdjęcie nie oddaje sprawdzonego przepisu i to jest jego wada/ Pozdrawiam
UsuńCiacho pyszne,polecam przepis.
OdpowiedzUsuń