piątek, 15 marca 2013

Babka Wielkanocna - sprawdzony sposób

To stary przepis z zeszytu babci i zawsze się sprawdza. Jak dotąd nie jadłam lepszej babki wielkanocnej a do tego bez sztucznych barwników i proszku do pieczenia.


Składniki

4 duże jaja
200 gram masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bakalii (użyłam rodzynki i żurawiny)
0,5 szklanki cukru
kilka kropel ulubionego aromatu
szczypta soli

Do dekoracji babki wielkanocnej możesz użyć:


dowolny lukier (użyłam lukru kakaowego i białego)
biały: około 2 łyżek cukru pudru + sok z cytryny,
kakaowy: 1-2 łyżeczki kakao, 3 łyżki cukru pudru, łyżka likieru arakowego
lub amaretto, 2 łyżki wody)
3 łyżki posiekanych migdałów do posypania babki





Przygotowanie babki wielkanocnej


Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy formę maksymalnie o średnicy 18 cm w górnej średnicy. Powinnam była zwiększyć proporcje składników do 5 jaj i z każdej mąki przynajmniej po szklance. Z pewnością następnym razem tak zrobię. Gdyby się okazało, że Wasza forma jest za mała to żaden kłopot. Możecie wlać ciasto do małych form na babeczki lub małych naczyń żaroodpornych. Masło rozcieramy z drobnym cukrem do momentu aż zacznie się fakturować, jak gładki i puszysty krem. Pod koniec dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy suche składniki, aromat i chwilę mieszamy. Ubijamy pianę ze szczyptą cukru, dodając pod koniec najwyżej 1 łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i delikatnie łyżką (odstawiamy mikser) rozrzedzamy ciasto. Dodajemy bakalie (wcześniej powinno się je sparzyć wrzątkiem, porządnie spłukać ewentualne konserwanty i osuszyć na sicie). Dodajemy stopniowo resztę piany, ostrożnie łącząc z ciastem. Wypełniamy ciastem wysmarowaną i wysypaną tartą bułką formę. Wkładamy na środkową półkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Życzę wszystkim z okazji  Świąt Wielkanocnych optymizmu, smaku i radości każdego dnia

5 komentarzy:

  1. szukam właśnie przepisów na baby wielkanocne a Twoja wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje z pochwały. Dodam tylko, że wbrew tej całej pisaninie bardzo łatwo i szybko ją się robi a do tego jest powalająca w smaku. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Ja dziś robiłam cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, ze nie ma filmu bo zobaczylabym co pani zrobila z zoltkami??nie ucierac z maslem i cukrem? w przepisie sladu nie ma na ich temat;
    rzadko robie babki bo wlasnie czesto jest klapa. A ta mnie zacheca by ja zrobic na Swieta bo wydaje sie prosta w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapomnialam zapytac o proporcje na forme dosc duza- Srednica na gorze 23cm - jest z kominem.Czy po szklance kazdej maki? i 5 jaj- to ile masla i cukru wiecej?Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...