Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
środa, 20 sierpnia 2025
Te rewelacyjne placki z cukinii szybko się robi ale niestety znikają jes...
sobota, 9 sierpnia 2025
Sernik z wiaderka bez pieczenia z malinami tani przepyszny i na czasie
Witam Kochani! Polecam łatwy przepis na lato. Minimum składników i maksimum smaku.
1 kg twarogu z wiaderka
ok. 300 g malin
100 g cukru pudru (3/4 szklanki o poj. 250 ml)
200 ml mleka chłodnego +200 g biszkoptów
1 galaretka malinowa + 2 łyżeczki żelatyny + 600 ml wody gorącej przegotowanej
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny + 100 ml zimnego mleka
1 płaska łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
4 łyżeczki żelatyny w szklance zalewam zimnym mlekiem. Odstawiam na chwilę do spęcznienia. Wstawiam do rondla z gorącą wodą i co jakiś czas mieszam aż całkowicie żelatyna się rozpuści. W międzyczasie miksuję krótko ser twarogowy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a w drugiej misie rozpuszczam galaretkę z 2 łyżeczkami żelatyny w 600 ml wody gorącej mieszając do całkowitego rozpuszczenia a potem do wystudzenia np: wstawiając miskę do zlewu z zimną wodą. Układam biszkopty namoczone w mleku na spodzie szklanego naczynia (wskazane użyć mniejszej formy, jeśli chcecie by ciasto było nieco wyższe). Kilka łyżeczek masy serowej dodaję do szklanki z ciepłą żelatyną rozpuszczoną w mleku. Mieszam energicznie. Wlewam do pozostałej masy serowej i czym prędzej krótko miksuję całość do połączenia. Wykładam połowę masy serowej na biszkoptach. Następnie układam połowę ilości malin. Na to ląduje pozostała masa serowa, którą warto równomiernie rozprowadzić, by pozatykać ewentualne dziury, gdzie galaretka mogłaby wpłynąć, zwłaszcza, gdy nie będzie odpowiednio gęsta. Gdy masa serowa zgęstnieje (można wstawić na 10-15 minut do lodówki dla pewności, ale z reguły szybko tężeje w temperaturze pokojowej) wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Pychotka na lato. Polecam!
Życzę smacznego
Pozdrawiam Weronika
sobota, 2 sierpnia 2025
Pasta jajeczna z rybą wędzoną duuużo białka szybkościowa i przepyszna
Witam Kochani! Polecam przepyszną pastę bogatą nie tylko w białko, ale wiele innych cennych składników, regulujących poprawną przemianę materii a do tego bardzo prosta do przygotowania i tylko dwa główne składniki-jajka i ryba.
Proszę nie piszcie, że bez cebuli, jabłka czy ogórka, bo takich u mnie sporo a ta właśnie ma być szybka prosta i konkretna. Bardzo polecam!
Składniki
5-6 jaj ugotowanych na twardo i wystudzonych
ok. 250 g ryby wędzonej np: makrela czy łosoś
1-2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
jeśli lubicie słodkawe możecie dodać 1 łyżeczkę miodu
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Obieram rybę z ości, jeśli tego wymaga, jak np: makrela. Rozdrabniam widelcem i dodaję pokrojone na drobniej jajka, przyprawy. Mieszam i gotowe. Pychotka! Ewentualny nadmiar wkładam do słoika i do lodówki na 1-3 dni.
Pozdrawiam Weronika
środa, 23 lipca 2025
Najlepsze kotlety z kalafiora i kurczaka łatwy przepis super smak
Witam Kochani! Polecam prosty przepis na smaczny obiad w sezonie na kalafiora, którego warto wzbogacić odżywczym białkiem z kurczaka.
ok. 350 g kalafiora ugotowanego
ok. 350 g fileta z kurczaka lub inne mięso
1 całe jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej lub zamiennik np: kasza manna lub otręby owsiane
2 łyżki bułki tartej do panierowania
sól, pieprz ziołowy do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kalafior gotuję w wodzie( ok. pół średniego kalafiora) tak by nie był zbyt miękki. Osączam na sicie i studzę. Można oczywiście gotować na parze.
Podsmażam posiekaną cebulę. Można ją nieco przyprawić. Pod koniec smażenia dodaję starty czosnek.
Rozdrabniam w robocie mięso przez chwilę, Zaraz dodaję cebulę, kalafior i ponownie krótko miksuję. Wykładam masę do miski. Dodaję 3 łyżki bułki tartej, jajko, sól, przyprawy. Mieszam łyżką i wkładam masę do lodówki na 20-30 minut, żeby masa nieco stężała.
Formuję kotlety i obtaczam w bułce. Tradycyjnie smażę na rozgrzanym oleju, jak inne mielone na rumiano. Kotlety smakują rewelacyjnie bez potrzeby polewek, sosów, ale jeśli wolicie to nie ma przeszkód, by bardziej dosmaczyć.
Życzę Kochani smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
wtorek, 15 lipca 2025
Tylko brokuł jajka twaróg dużo białka w pysznej zapiekance
Witam Kochani! Polecam odżywczy posiłek łatwy do przygotowania.
Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 26-27 cm
5-6 jaj
1 średni brokuł
ser twarogowy (ok. 100-150 g)
ok. 100 g sera żółtego o łagodnym smaku np: gouda
sól, pieprz ziołowy lub przyprawy wg uznania
zielenina posiekana do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zaczynam od przygotowania brokułu. Gotuje go krótko na parze na półtwardo. Układam w formie mniejsze kawałki brokułu i posypuję pokruszonym serem twarogowym.
Mieszam widelcem lub rózgą składniki zalewy: całe jaja, posiekany szczypior, 1/3 części sera żółtego startego na tarce, sól pieprz do smaku.
Polewam brokuły w formie zalewą jajeczną i nieco ugniatam zawartość, by zalewa wszędzie dotarła. Włączam piekarnik na funkcje grilla- temperatura ok. 180 stopni C. W tym czasie posypuję wierzch pozostałym serem żółtym w ilości 2/3 z całej ilości.
Piekę ok. 20 minut do rumianej skórki. Najlepiej porcjować zapiekankę, jak nieco ostygnie. Można pokropić oliwą lub ulubionym sosem. Pychota!Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
piątek, 4 lipca 2025
Babeczki francuskie z owocami super smak minimum składników
Witam Kochani. Polecam prosty sposób na małe co nieco do kawusi.
Składniki na ok. 12 szt
Ciasto francuskie ok. 300 g
Owoce sezonowe pokrojone na drobniej ( u mnie: morele, brzoskwinie, czeresnie)
1 żółtko roztrzepane
ok. 1 łyżka cukru z odrobiną cukru waniliowego
foremki do muffinek
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Wykrawam z ciasta odpowiedniej wielkości kółka, które umieszczam w formach do muffinek. Wykładam owoce i posypuję cukrem z odrobiną cukru waniliowgo. Pozostałe fragmenty ciasta sklejam i wałkuję na placek, z którego można wykroić mniejsze kółka lub paseczki i wyłożyć na owoce wg własnego pomysłu. Rozgrzewam piekarnik do temperatury ok. 180 stopni C. grzałka góra-dół lub termo-obieg.
Smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru waniliowego i wstawiam do nagrzanego piekarnika-temp. j.w. na ok. 25 minut. Po wyłączeniu zostawiam ciastka w piekarniku na ok. 20 minut, by były bardziej chrupkie. Pyszota! Polecam!
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
wtorek, 24 czerwca 2025
Ciasto pulchne pychotka z owocami z kefirem i olejem
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...