Witam Kochani! Polecam prosty sposób na pyszny schab, zwłaszcza w sezonie grzybowym. Oczywiście z kurczakiem czy innym mięsem będzie łatwiej, ale schab to schab...
Przykładowe składniki na 4 porcje
4 kotlety schabowe bez rozbijania (grubość ok. 1 cm)
300 ml bulionu (rosołu lub innego wywaru z warzyw) lub po prostu wody
szklanka duszonych grzybów
do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej+100 ml zimnej wody
Kotlety układam na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Krótko podrumieniam z obu stron. Zaraz dodaję bulion, przyprawy, grzyby i wkrótce, jak tylko całość się podgrzeje, dolewam mąkę dokładnie rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszam i gotowe. Najlepiej zostawić taki sos na 2 lub nawet więcej godzin i podgrzać lekko bez gotowania tuż przed podaniem. Sos grzybowy już zagęszczony dobrze też przygotować wcześniej i dodać do schabowych i również najlepiej odstawić na kilka godzin lub przechować w lodówce na drugi dzień.
Witam Kochani. Polecam fantastyczne w smaku surówki z kiszonek, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To doskonały sposób na odżywienie organizmu i lepszą odporność na choroby. Tutaj akurat kapusta czerwona, równie bogata w składniki, jak ta biała...
Składniki na 3-4 porcje
około 350 g kapusty kiszonej czerwonej
2 średnie marchewki (lub bez marchewki z większa ilością kapusty)
4-5 łyżek oleju nierafinowanego (lniany lub np: słonecznikowy)
Do kapusty dodaję startą marchewkę, drobniutko starty czosnek, - który to znakomicie poprawia smak- , miód, olej, po szczypcie soli i pieprzu. Mieszam i gotowe. Polecam!!!
Witam Kochani! Polecam sprawdzony prosty sposób na smaczny i odżywczy dodatek do pieczywa czy jako rewelacyjny farsz do przystawek na zimno np: z warzywami.
Składniki na słoik o pojemności ok. 300 ml
3 jajka ugotowane na twardo wystudzone
około 150 g wędzonego lub pieczonego łososia
2 łyżeczki musztardy nieostrej lub 2-3 łyżki soku z cytryny
Ziemniaki obrane, (jeśli młode ładne mogą być w skórkach) kroję wzdłuż na ćwiartki. Jeśli cząstki kartofli kleją się zbytnio przelewam krótko na sicie zimną wodą, żeby się pozbyć nadmiaru skrobi. Taki zabieg sprawi, że lepiej się pieką i rumienią.
Marynata: Mieszam olej z miodem , solą, czosnkiem i ziołami. Sól można oczywiście pominąć i posolić dopiero po upieczeniu wg uznania.
Osączone ziemniaki mieszam z marynatą i wykładam na papier do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół. W trakcie sprawdzam miękkość kartofli. Jeśli są już miękkie a mało rumiane można je podpiec 3-4 minuty na funkcji grilla.
Formę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą (zwłaszcza dno, boki niekoniecznie, bo ciasto będzie równiejsze na wierzchu-po upieczeniu ciasto ciepłe wystarczy obkroić nożem dokoła i wyjąć z formy). Umyte osączone śliwki pozbawiam pestek i dzielę na połówki.
Mieszam mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia
Nastawiam piekarnik na 175 stopni C. grzałka góra-dół
W osobnej misie ubijam całe jaja z cukrem, aromatem i szczyptą soli do konsystencji kogla-mogla. Dodaję w małych odstępach olej i miksuje krótko tylko do połączenia. Po czym dodaję cały jogurt i podobnie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaje mąki przez sito i krótko miksuję na wolnych obrotach robota lub mieszam delikatnie i również krótko przy pomocy łyżki, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste podobnie jak przy dodawaniu mąki do biszkoptów. Jeśli nie macie praktyki lepiej wymieszajcie mąkę łyżką krótkimi ruchami z dołu do góry i nie przedłużajcie tego etapu. Przygotowane ciasto wylewam do wysmarowanej formy i posypuję wierzch niewielką ilością mąki przez sito.
Układam połówki śliwek, które posypuję trzcinowym cukrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.
Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni C. Piekę około 45-50 minut do zrumienienia (sprawdzam patyczkiem- patyczek może być mokry ale bez śladów surowego ciasta). Super smak! Polecam!
Do mięsa mielonego dodaję cebulę, czosnek, jajo surowe, ciut tymianku, pieprzu ziołowego, sól, pieprz (na pół kilo mięsa około łyżeczka soli z maleńkim brzuszkiem), 1-2 łyżki bułki tartej. Wyrabiam masę.
Pokrojone wydrążone plastry oprószam solą i pieprzem z odrobiną ziół. Odstawiam na kilkanaście minut.
Każdy krążek nadziewam mielonym tak trochę na wypukło. Obtaczam w bułce (w przypadku grillowania można przygotować cukinie bez panierki, smarując warzywo nieco roztopionym masłem lub olejem przed jej przyprawieniem)
Plastry smażę na rozgrzanym tłuszczu jak tradycyjne kotlety mielone tak, żeby cukinia zmiękła i mięso się dopiekło, średnio około 6-8 minut z każdej strony. Danie pięknie się prezentuje a przy tym jest niesamowicie smaczne. Gorąco polecam!!!
Witam Kochani! Jeśli szukacie pomysłu na obiad, zachęcam do wypróbowania kotletów z jaj gotowanych, grzybów z odrobiną sera... Idealnie sprawdzą się także jako bezmięsne burgery do bułek. Bardzo polecam!
Składniki na około 12 średnich kotletów
5 gotowanych jaj na twardo
kilka średnich pieczarek lub kurek, borowików czy maślaków
Pokrojoną na drobno cebulę podsmażam na tłuszczu do zeszklenia. Zaraz dodaję pieczarki, starte na tarce o dużych oczkach. Można delikatnie doprawić. Mieszam całość w trakcie duszenia (około 3-4 minuty). Na koniec dodaję starty czosnek. Mieszam, krótko podsmażam. Wyłączam grzanie i odstawiam do wystudzenia.
Podsmażone pieczarki wkładam do misy. Do nich ścieram na dużych oczkach zimne jajka ugotowane na twardo i żółty ser. Dodaję dwie łyżki bułki tartej, sól, pieprz, przyprawy, jajo surowe. Mieszam i formuję kotlety tradycyjnie lub na okrągło jak hamburgery do bułek. Obtaczam w samej bułce cieniutką warstwą. Smażę jak tradycyjne mielone, 5-6 minut z każdej strony na rumiano na średnim grzaniu. Przepychota! Polecam!