sobota, 24 sierpnia 2019

Ciasto ze śliwkami mięciutkie i smakowite

Witam Kochani! Śliwki jak dla mnie to jedne z najlepszych owoców do ciast, które po prostu rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka...



Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm


około 0,5 kg wydrążonych śliwek
5 jaj
2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej albo uniwersalnej  (250 g)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki - szklanka u mnie to 250 ml miara polska jak dawniej w przepisach)
200 ml oleju (u mnie słonecznikowy nierafinowany)
150 ml jogurtu naturalnego
3/4 szklanki drobnego cukru (ok. 200 g)
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
aromat wg uznania
szczypta soli
ciut maki do posypania ciasta
ciut cukru z wanilią do posypania wierzchu




Formę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą (zwłaszcza dno, boki niekoniecznie, bo ciasto będzie równiejsze na wierzchu-po upieczeniu ciasto ciepłe wystarczy obkroić nożem dokoła i wyjąć z formy). Umyte osączone śliwki pozbawiam pestek i dzielę na połówki.

Mieszam mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia

Nastawiam piekarnik na 175 stopni C. grzałka góra-dół

W osobnej misie ubijam całe jaja z cukrem, aromatem i szczyptą soli do konsystencji kogla-mogla. Dodaję w małych odstępach olej i miksuje krótko tylko do połączenia. Po czym dodaję cały jogurt i podobnie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaje mąki przez sito i krótko miksuję na wolnych obrotach robota lub mieszam delikatnie i również krótko przy pomocy łyżki, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste podobnie jak przy dodawaniu mąki do biszkoptów. Jeśli nie macie praktyki lepiej wymieszajcie mąkę łyżką krótkimi ruchami z dołu do góry i nie przedłużajcie tego etapu. Przygotowane ciasto wylewam do wysmarowanej formy i posypuję wierzch niewielką ilością mąki przez sito. 

Układam połówki śliwek, które posypuję trzcinowym cukrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego. 


Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni C. Piekę około 45-50 minut do zrumienienia (sprawdzam patyczkiem- patyczek może być mokry ale bez śladów surowego ciasta). Super smak! Polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika







8 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis :) ciasto jest puszyste i mięciutkie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! Lubie takie proste, nie przekombinowane ciacha :) najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana Pani Weroniko, przepis fajny łatwy ale trzeba zajrzeć do filmu, bo nie podała pani ilości jaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie mięciutkie i smakowite :) Robię juz 2 raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że jest filmik! Wolę taką formę gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, niesamowity glos, przyjemnie sie slucha, robiac pani wypieki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.